English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Judecatori

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Judecatori, 8


8:1 Barbatii lui Efraim au zis lui Ghedeon: Ce inseamna felul acesta de purtare fata de noi? Pentru ce nu ne-ai chemat, cand ai plecat sa te lupti impotriva lui Madian? Si au avut o mare cearta cu el.

Si au avut... o cearta. Efraim era cea mai populata si cea mai de seama semintie din Palestina nordica si a fost geloasa pentru pozitia ei de conducere. Efraimitii s-au unit imediat la chemarea lui Ghedeon, si si-au dovedit puterea si credinciosia lor fata de cauza nationala. Totusi, cand au intalnit pe Ghedeon, mandria si ambitiile lor ranite i-au facut sa-i reproseze faptul ca nu i-a chemat pe ei inainte sa inceapa lupta, ca si cum i-ar fi spus ca nimeni nu avea dreptul sa faca o miscare de respingere a vrajmasului comun, fara sa-i intrebe pe ei. Aroganta lor se datora in parte puterii lor si in parte unei atitudini formata, cand Iosua, care era un efraimit, a fost recunoscut ca si conducator al lui Israel. Mai tarziu, semintia a adoptat din nou un ton dictatorial (cap.12:1-7), dar, de data aceasta, rezultatul a fost o infrangere umilitoare pentru Efraim.

Aici se poate gasi una din cele mai importante invataturi ale acestei naratiuni. In asociatie cu alte semintii nordice, Efraim nu facuse nimic spre a se opune pradatorilor madianitilor. In asociatie cu altii, ei au fost curajosi indeajuns spre a se uni in lupta numai dupa ce inamicul era pe fuga. Tot asa sunt multi si astazi care critica pe acela care lanseaza curajos un proiect laudabil. Ei retin orice sprijin pana ce se vede ca intreprinderea va avea succes. Atunci ei incearca sa se infiltreze sau sa se strecoare in conducerea intreprinderii. Un astfel de spirit este condamnabil.



8:2 Ghedeon le-a raspuns: Ce-am facut eu pe langa voi? Oare nu face mai mult culesul ciorchinelor ramase in via lui Efraim decat culesul intregii vii a lui Abiezer?

Culesul. A ceea ce ramane.

Culesul viei lui Abiezer. Ghedeon nici nu s-a amintit macar pe sine, ci s-a referit modest, la cei 300 de oameni din familia lui Abiezer care erau cu el. Prin metafora lui clasica, Ghedeon a dat de inteles ca Efraim, printr-un efort subsecvent si secundar, a realizat mai mult decat a facut grupa lui. Cu toate acestea, nu era lipsa de adevar in remarca lui pentru ca Efraim realizase o victorie insemnata (vezi Isaia 10:26), cu toate ca raportul luptei lor este foarte scurt.

Calitatile de conducator ale lui Ghedeon si stapanirea de sine l-au facut in stare sa procedeze eficient cu efraimitii invidiosi. Curtoazia si diplomatia lui l-au facut in stare sa potoleasca mania lor si sa se descurce intr-o situatie dificila.



8:3 In mainile voastre a dat Dumnezeu pe capeteniile lui Madian: Oreb, si Zeeb. Ce-am putut face eu deci pe langa voi? Dupa ce le-a vorbit astfel, li s-a potolit mania.

Verset ce nu a fost comentat.

8:4 Ghedeon a ajuns la Iordan, si l-a trecut, el si cei trei sute de oameni care erau cu el, obositi, dar urmarind mereu pe vrajmas.

A ajuns la Iordan. Raportul despre urmarirea de catre Ghedeon este reluat din cap.7:24. Cand madianitii fugeau, ei s-au impartit in grupe, dintre care una a fost interceptata de efraimiti si nimicita; altele au reusit sa treaca Iordanul in dealurile Galaadului.

Obositi, dar urmarind. Cu toate ca Ghedeon si oamenii lui au fost obositi si flamanzi din cauza efortului depus in urmarirea ariergarzilor madianite, ei nu s-au oprit la Iordan, ci l-au trecut imediat si au continuat sa urmareasca pe vrajmas. Ei facusera deja mult, dar erau gata sa faca mai mult. Tot asa si lupta noastra spirituala cere efort staruitor. In nici un stadiu al luptei nu este in siguranta a slabi eforturile noastre din cauza oboselii. Multe biruinte au fost castigate de crestini care erau "obositi; dar urmarind".



8:5 El a zis celor din Sucot: Dati, va rog, cateva paini poporului care ma insoteste, caci sunt obositi, si sunt in urmarirea lui Zebah si Talmuna, imparatii Madianului.

Sucot. In mod litera, "baraci". Aceasta cetate a semintiei lui Gad era asezata de-a lungul raului Iaboc, unde incep sa apara dealurile nu departe de locul unde Iabocul se varsa in Iordan. Cetatea a primit numele de la colibele ridicate acolo de Iacob, la sfarsitul lungii lui calatorii spre casa, venind din Padan-Aram (Geneza 33,17).

Paini. In mod literal, ,,rotunduri" sau ,,cercuri" de paine. Acestea erau turtele rotunde si plate, adesea amintite in Biblie. Cererea lui Ghedeon era dreapta si rezonabila. El indeplinea o slujba pentru Israelul intreg, si intr-un timp de nevoie el putea in mod legitim sa astepte ca fratii lui sa-i aprovizioneze cu hrana pe oamenii lui flamanzi.

In acelasi fel, acei care duc lupta spirituala a bisericii merita sprijinul fratilor lor si este o nerecunoastere nerusinata a o tagadui. Instructiunea lui Dumnezeu catre vechiul Israel a fost ,,Sa nu legi gura boului cand treiera graul" (Deuteronom 25:4). Pavel, in aplicatia spirituala a acestei declaratii, aplica porunca la obligatia de a sprijini pe acei care lucreaza in slujba Evangheliei (1 Corinteni 9:9).

Zebah si Talmuna. Probabil ca exista un joc de cuvinte intentionat in numele acestea. Zebah inseamna "sacrificiu" sau "victima de sacrificat". Talmuna poate sa insemne (zeul) "Telem stapaneste" sau poate, "refugiu".



8:6 Capeteniile din Sucot au raspuns: Este oare mana lui Zebah si Talmuna in stapanirea ta, ca sa dam paine ostirii tale?

Capeteniile din Sucot. Pentru slujba si functia acestor capetenii vezi cele despre v. 14. Refuzand sa aprovizioneze cu hrana pe oamenii lui Ghedeon capeteniile acestea s-au facut vinovate atat de lasitate, cat si de mustrare neintemeiata. Ei vazusera pe cei 15.000 de madianiti care au trecut si probabil ca au rationat astfel: "Ce pot face atat de putini oameni impotriva unui numar atat de mare? Noi ne vom atrage numai dizgratia si pedeapsa madianitilor ajutand urmaritorii lor". In felul acesta, in loc sa dea pe fata impreuna simtire si simpatie patriotica ei au dovedit un egoism extrem luand in considerare numai micile lor interese. Ei au dat o pilda de materialism slujind mai de graba un tiran strain decat sa riste o pierdere. In afara de aceasta, spiritul lor zgarcit poate sa fi invidiat pretul hranirii acestor 300 de oameni.



8:7 Si Ghedeon a zis: Ei bine! dupa ce Domnul va da in mainile noastre pe Zebah si pe Talmuna, va voi scarpina carnea cu spini din pustie si cu maracini.

Scarpina carnea. Ghedeon a raspuns batjocurilor capeteniilor cu o amenintare. El stiuse cum sa potoleasca pe efraimiti; ei, insa, facusera ceva spre a ajuta cauza. Pe acesti conducatori din Sucot, el i-a privit ca pe niste tradatori si i-a amenintat cu o rasplata corespunzatoare.

8:8 De acolo s-a suit la Penuel, si a facut celor din Penuel aceeasi rugaminte. Ei i-au raspuns cum ii raspunsesera cei din Sucot.

Penuel. In mod literal, "fata lui Dumnezeu". Locul unde Iacob s-a luptat cu ingerul (Geneza 32,22.30). El era aproape de un vad al raului Iaboc, probabil cateva mile in amonte de Sucot.



8:9 Si a zis si celor din Penuel: Cand ma voi intoarce in pace, voi darama turnul acesta.

In pace. Adica, nevatamat, realizand succesul victoriei.

Turnul acesta. Probabil un turn folosit ca intaritura si loc de refugiu in vreme de pericol. In interiorul zidurilor lui, construite probabil din piatra, capeteniile din Penuel s-au simtit in siguranta atat din partea madianitilor cat si a lui Ghedeon, astfel ca, in mod dispretuitor, ei au refuzat sa dea ajutor detasamentului israelit. Din cauza refuzului lor de a ajuta pe oamenii lui, Ghedeon i-a amenintat sa se intoarca si sa darame turnul din care ei au respins acum atat de obraznic apelul sau.



8:10 Zebah si Talmuna erau la Carcor impreuna cu ostirea lor de aproape cincisprezece mii de oameni; toti cei ce mai ramasesera din toata ostirea fiilor Rasaritului: o suta douazeci de mii de oameni care scoteau sabia, fusesera ucisi.

Carcor. Asezarea acestei cetati nu este cunoscuta. Probabil ca a fost undeva intr-o regiune inaccesibila de stanca vulcanica, la marginea desertului Sirian.



8:11 Ghedeon s-a suit pe drumul celor ce locuiesc in corturi, la rasarit de Nobah si de Iogbeha, si a batut ostirea care se credea la adapost.

Pe drumul celor. In loc sa urmeze drumul pe care mersesera madianitii, Ghedeon si ceata lui s-au apropiat de tabara lor pe un drum ocolit printr-o regiune colonizata ici si colo cu beduini nomazi. Prin aceasta mare ocolire el a fost in masura sa cada asupra lor fara sa se stie, dintr-o directie din care ei nu asteptau atacul.

Nobah. Exacta asezare a acestei cetati este necunoscuta. Se crede ca o movila din apropiere de modernul Sazut marcheaza locul. Cetatea este amintita in Numeri 32:42 ca cetate a lui Manase.

Iogbeha. O cetate a lui Gad (Numeri 32,35). Privita de catre unii drept ruina numita acum Agbeihat, la 6 mile nord-vest de Amman si cam la 20 mile sud-est de Sucot.



8:12 Zebah si Talmuna au luat fuga; Ghedeon i-a urmarit, a prins pe cei doi imparati ai Madianului: Zebah si Talmuna, si a pus pe fuga toata ostirea.

A pus pe fuga toata ostirea. Probabil ca madianitii au crezut ca ei venisera destul de departe de locul lor de deruta spre a fi in siguranta fata de un nou atac si se poate ca au incercat sa se regrupeze dupa panica lor dezastruoasa. Probabil ca ei au asezat sentinele de-a lungul drumului pe care-l facusera pentru a da alarma despre apropierea evreilor. Dar Ghedeon si oamenii lui au dejucat planul facand un mare ocol in asa fel incat sa cada asupra madianitilor dinspre partea estica a taberei. Fiind surprinsi, madianitii au incercat s-o ia din nou la fuga, dar indraznetii evrei au ucis multi din ei si au luat prizonieri pe cei doi imparati, Zebah si Talmuna. Probabil ca restul madianitilor au scapat in grupe mici in desert.



8:13 Ghedeon, fiul lui Ioas, s-a intors de la lupta prin suisul Heres.

Prin suisul lui Heres (in engl. "before the sun was up"). Pasajul acesta mai poate fi tradus si "prin suisul lui Heres". Probabil ca ultima redare este corecta, deoarece cuvantul ebraic folosit aici cheres nu este cuvantul care se obisnuieste pentru "soare". In Biblie este folosit in nume de cetati. Sensul se pare sa fie acela ca Ghedeon s-a intors la Sucot dinadins pe un drum diferit de drumul pe care-l parasise, cu scopul de a surprinde capeteniile, ca ele sa nu fuga.



8:14 A prins dintre cei din Sucot un tanar pe care l-a intrebat, si care i-a dat in scris numele capeteniilor si batranilor din Sucot; erau saptezeci si sapte de barbati.

Le-a dat in scris. Ebraicul katab. In mod literal, "le-a scris". Un tanar din cetatea Sucot pe care il prinsesera din intamplare i-a dat in scris lui Ghedeon numele capeteniilor si batranilor cetatii. Deoarece aceia care i-au refuzat cu aroganta ajutorul au fost conducatorii, fara indoiala ca Ghedeon a dorit sa faca deosebire intre ei si locuitorii cetatii ,ca sa nu pedepseasca pe cei care nu erau raspunzatori.

Faptul ca un tanar capturat la intamplare a fost in stare sa scrie, dovedeste ca, chiar in acea perioada timpurie cunostinta scrisului era generala.

Capetenii. Ebraicul sarim. Cuvantul este tradus "stapanitor", "capetenie", "sef" aproape tot atat de frecvent ca si "print". In acest pasaj probabil ca el se refera la slujbasii care se aflau in fruntea sfatului batranilor, conducatorii militari si cei cu insarcinari civile.

Batranii. Capetenii ale familiilor locale ale cetatii, alcatuind un sfat sau corp conducator.



8:15 Apoi a venit la cei din Sucot, si a zis: Iata pe Zebah si Talmuna, pentru care m-ati batjocorit, zicand: Oare mana lui Zebah si Talmuna este in stapanirea ta, ca sa dam paine oamenilor tai obositi?

Verset ce nu a fost comentat.

8:16 Si a luat pe batranii cetatii, si a pedepsit pe oamenii din Sucot cu spini din pustie si cu maracini.

A luat pe batranii. Acum Ghedeon a inceput sa aduca la indeplinire amenintarea pe care a facut-o in v. 7. Raportul nu spune precis cum a luat el pe batrani. Probabil ca ei au capitulat spre a salva cetatea lor, pentru ca victoria lui Ghedeon asupra madianitilor trebuie sa fi frant vointa lor de a rezista.

A pedepsit. Se pare ca aceasta s-a facut batandu-i cu toiege cu spini. Pedeapsa administrata batranilor avea sa slujeasca drept lectie efectiva pentru aceste capetenii, ca sa nu mai arate nepasare aroganta fata de semenii lor israeliti.



8:17 A daramat si turnul din Penuel, si a ucis pe oamenii cetatii.

A daramat si turnul. Se pare ca oamenii din Penuel au rezistat, astfel ca, la daramarea turnului, asa cum amenintase Ghedeon, el a gasit necesar sa-i si omoare. Ghedeon ii amenintase numai sa nimiceasca turnul. Probabil ca a fost propria lor nebunie ceea ce i-a facut pe acesti oameni sa aleaga sa apere cetatea si astfel sa-si piarda vietile.

Aceste masuri ferme din partea noului judecator al lui Israel, se poate sa fi fost necesare spre a avertiza pe alte cetati israelite despre urmarile probabile ale lipsei de patriotism. Pedeapsa de care s-a impartasit Sucot si Penuel se poate ca a slujit ca o bariera afectiva, cel putin in parte, spre actiune independenta din partea unor cetati israelite izolate, permitand israelitilor sa prezinte un front mai unit in eventualitatea unei invazii viitoare.



8:18 El a zis lui Zebah si lui Talmuna: Cum erau oamenii pe care i-ati ucis la Tabor? Ei au raspuns: Erau ca tine, fiecare avea infatisarea unui fiu de imparat.

El a zis. Ghedeon n-a inceput sa incheie socotelile cu cei doi imparati capturati pana ce n-a prezentat pe acesti oameni inaintea poporului din Sucot si Penuel, care isi batusera joc de iscusinta lui Ghedeon de a birui marile forte madianite. Scena descrisa aici probabil ca n-a avut loc imediat dupa caderea cetatii Penuel, ci cateva zile mai tarziu, dupa ce Ghedeon se intorsese acasa, la Ofra. Aceasta este sugerata de prezenta tanarului fiu al lui Ghedeon, Ieter (v.20). Fiind doar un baietas timid, tanarul cu greu ar fi putut participa la eroica expeditie.

Cum erau? Ebraicul 'ayepoh. Probabil mai bine tradus ,,unde" ca in Rut 2,19 si Isaia 49,21. Septuaginta reda de asemenea ,,unde". Ghedeon cunostea foarte bine ca fratii lui fusesera omorati de acesti imparati. Intrebarea lui a fost un anunt pentru acesti imparati, ca trebuie acum sa plateasca pentru faptele lor rele.

Pe care i-ati ucis. Suntem lasati in intuneric complet cu privire la imprejurarile acestei lupte sau masacru. Se pare ca mai multi frati de-ai lui Ghedeon au fost prinsi aproape de muntele Tabor si omorati de acesti doi imparati in timpul uneia din incursiunile lor anterioare in tara. Aceasta este prima indicatie ca Ghedeon a reparat o nedreptate personala.



8:19 El a zis: Erau fratii mei, fiii mamei mele. Viu este Domnul ca, daca i-ati fi lasat cu viata, nu v-as ucide.

Fiii mamei mele. Acesta a fost felul in care Ghedeon a spus ca acesti oameni erau fratii lui buni. Pe vremea cand oamenii aveau adesea mai multe sotii, era necesar a se face deosebire intre frati buni si frati vitregi. Natural ca lui Ghedeon ii erau mai dragi fratii lui buni decat fiii tatalui sau de la o alta sotie.

Daca i-ati fi lasat cu viata. Legea razbunarii sangelui cerea ca Ghedeon sa omoare pe cei doi imparati (Numeri 35:17-19). O soarta mai putin severa putea sa fi fost partea lor pentru alte crime ale lor.



8:20 Si a zis lui Ieter, intaiul lui nascut: Scoala-te, si ucide-i! Dar tanarul nu si-a scos sabia, pentru ca-i era teama, caci era inca un copil.

Ucide-i. In vechime, a pieri de mana unui tanar sau a unei femei era socotit a fi o umilire degradanta (vezi cap.9:54).



8:21 Zebah si Talmuna au zis: Scoala-te tu insuti si ucide-ne! Caci cum e omul asa e si puterea lui. Si Ghedeon s-a sculat, si a ucis pe Zebah si Talmuna. A luat apoi lunisoarele de la gatul camilelor lor.

Scoala-te tu insuti. Pronumele este accentuat. Daca ei trebuie sa moara, mai bine sa moara de mana unui erou, decat doar de mana unui copil.

Cum e omul. Adica, un barbat are puterea unui barbat. De la un copil nu se poate astepta sa faca ceea ce necesita taria unui barbat. Natural ca imparatii mai degraba ar fi vrut sa fie omorati dintr-o singura lovitura decat sa fie ciopartiti si sfasiati de un copil, care ar fi avut ca rezultat o moarte mai inceata si mai dureroasa.

Lunisoarele. Ebraicul saharonim, ,,luni mici", sau ,,semilune". In Isaia 3,18 cuvantul acesta este tradus "obezi rotunde ca luna" (engl.) ("lunisoare in rom. n.n.). De gatul camilelor beduinilor mai atarna inca ornamente semilunare. In cazul imparatilor Zebah si Tarmuna, aceste podoabe probabil ca au fost facute din aur.



8:22 Barbatii lui Israel au zis lui Ghedeon: Domneste peste noi, tu, si fiul tau, si fiul fiului tau, caci ne-ai izbavit din mana lui Madian.

Domneste peste noi, tu... Din cauza maretei biruinte castigate prin curajul si perseverenta neobosita a lui Ghedeon, barbatii din diferitele semintii care au alcatuit ostirea sa, i-au propus lui Ghedeon sa fie imparatul lor, succesiunea trecand de la tata la fiu. Miscarea a fost o expresie a dorintei crescande a semintiilor israelite de a se uni sub o monarhie, ca astfel sa poata da mai usor si mai eficient ajutor mutual impotriva vrajmasului. De la vecinii de jur imprejurul lor, ei au putut sa vada valoarea efortului unit pe care-l poate avea un regat eficient. Dorinta aceasta a continuat sa creasca tot mai puternic pana ce semintiile au reusit sa formeze monarhia pe timpul lui Saul.



8:23 Ghedeon le-a zis: Eu nu voi domni peste voi, nici fiii mei nu vor domni peste voi, ci Domnul va domni peste voi.

Domnul va domni. Ghedeon a refuzat oferta monarhiei ereditare. El a recunoscut ca realizarile sale se datorau numai puterii lui Dumnezeu care a lucrat in favoarea lui. El fusese chemat de Dumnezeu sa indeplineasca o slujba speciala pentru natiune, si el a indeplinit-o. Dumnezeu nu-l chemase sa devina un monarh. El stia ca fiii lui nu aveau sa fie in stare sa conduca natiunea, fara ca Dumnezeu sa-i cheme in mod individual. Dar chemarea lui Dumnezeu nu se extinde in virtutea legaturilor de familie. Slabiciunea conducerii ereditare consta in acest fapt. Adesea, urmasul in linie directa, este o persoana cu totul nepotrivita pentru lucrare.

Nobletea lui Ghedeon s-a dovedit in respingerea conducerii monarhice. Oferta aceasta trebuie sa fi reprezentat o ispita pentru el. Adesea este nevoie de mai multa tarie pentru a rezista atractiei puterii oferite, decat de a birui un vrajmas. Dar Ghedeon, in acest moment, a ramas credincios fata de Dumnezeu, si cuvintele sale, pe drept cuvant, au incoronat faptele sale eroice.



8:24 Ghedeon le-a zis: Am sa va fac o rugaminte: dati-mi fiecare verigile de nas pe care le-ati luat ca prada. Vrajmasii aveau verigi de aur, caci erau Ismaeliti.

Ismaeliti. Ismael si Madian erau frati vitregi (Geneza 25,2). Adesea numele sunt schimbate reciproc in Scriptura din cauza apropiatei lor inrudiri si din cauza ca amandoi locuiau in aceeasi regiune, unde ei au incheiat casatorii mixte si s-au contopit (vezi Geneza 37,25.27.28).



8:25 Ei au zis: Ti le vom da cu placere. Si au intins o manta, pe care a aruncat fiecare verigile pe care le pradase.

Le vom da cu placere. Atat de mare a fost usurarea de a fi liberati de asuprirea madianita dupa sapte ani in care au fost pradati, si atat de puternic a fost simtamantul popular in favoarea lui Ghedeon, incat israelitii au raspuns cu bucurie la cererea eliberatorului lor si i-au predat partea cea mai de valoare a prazii.



8:26 Greutatea verigilor de aur pe care le-a cerut Ghedeon, a fost de o mie sapte sute de sicli de aur, afara de lunisoare, de cerceii de aur, si hainele de purpura, pe care le purtau imparatii Madianului, si afara de lantisoarele de la gatul camilelor lor.

Greutatea. Greutatea verigilor de aur s-a ridicat cam la 37 funzi, care astazi ar fi echivalentul a circa 15.776 dolari. Geneza 24,22 arata ca o singura veriga poate cantari pana la o jumatate de siclu.

Lunisoare. Ebraicul saharonim (vezi cele despre v. 21).

Cerceii. Ebraicul netifot. Adica ,,stropi". Ei erau un fel de atarnatori pentru urechi.



8:27 Ghedeon a facut din ele un efod, si l-a pus in cetatea lui, la Ofra, unde a ajuns o pricina de curvie pentru tot Israelul; si a fost o cursa pentru Ghedeon si pentru casa lui.

Efod. Efodul era o haina pentru umeri fara maneci a marelui preot de care erau atasate cele doua pietre de onix care cuprindeau numele celor 12 semintii ale lui Israel (Exod 28,6-35; PP 351). Cuvantul mai era folosit si pentru o haina simpla asa cum purta Samuel cand slujea la templu ca sluga (1 Samuel 2,18) si pentru imbracamintea lui David cand a jucat inaintea chivotului (2 Samuel 6,14). Dupa cate se pare, era o imbracaminte purtata de multi preoti (1 Samuel 22,18). Cel care se afla in posesia lui Abiatar, preotul lui David, a fost folosit spre a intreba pe Domnul (1 Samuel 23,6.9-12). Efodul lui Ghedeon si placa de pe piept au fost facute ca imitatie a acelor purtate de marele preot (PP 556).

Curvie. S-ar parea ca israelitii au ajuns sa priveasca acest efod ca obiect de inchinare.

O cursa pentru Ghedeon. Autorul pare sa sugereze ca nenorocirile care au avut loc in familia lui Ghedeon dupa moartea sa, puteau fi atribuite incidentelor in legatura cu acest efod. Cineva se poate intreba despre motivele care au indemnat pe Ghedeon sa ridice aceasta inchinare rivala la Ofra. Centrul religios al israelitilor era la Silo, in semintia lui Efraim, unde era asezat cortul intalnirii.

Se poate ca atitudinea aroganta a efraimitilor (vezi cap. 8,1) a fost ceea ce a facut ca Ghedeon sa fie indignat fata de ei in asa masura, incat sa nu-i placa sa mearga sa se inchine in teritoriul lor. Minunea facuta de inger aproape de caminul lui, inainte de chemarea lui la slujba de judecator, poate ca l-a facut sa conchida ca Dumnezeu a lasat sa se inteleaga ca sa fie stabilit un nou loc de inchinare si ca el trebuia sa slujeasca acolo ca preot. El ceruse semne miraculoase, si ele i-au fost date. In functia lui de judecator de mai tarziu, poate ca a simtit nevoia de a intreba pe Domnul, si astfel, avand in vedere aceste considerente, a facut un efod imitatie al celui din cortul intalnirii. Pacatul lui a constat in aceea ca a luat asupra sa prerogativele preotiei aaronice, fara aprobare divina. Aceasta abatere de la dreptate a pregatit calea pentru o mare apostazie, atat in familia lui apropiata cat si printre barbatii semintiei lui. Oamenii au fost abatuti din drum chiar de catre acela care mai inainte a nimicit idolatria lor. Fara indoiala ca Ghedeon n-a intentionat sa se abata de la inchinarea fata de Dumnezeu, si intentiile lui au putut fi bune. Totusi, aprecierea lui subiectiva, fara calauzire divina, cu privire la nevoia unui nou centru religios, a deschis calea pentru dezastru. Pentru Ghedeon n-a existat nici o scuza sa paraseasca programul pe care Dumnezeu il aprobase cu privire la inchinarea si serviciul divin. Daca Ghedeon ar fi continuat sa caute calauzirea divina, asa cum facuse mai inainte, el ar fi crutat familia si poporul sau de multa durere.

Istoria lui Ghedeon este o avertizare in sensul ca se cere mai mult decat bune intentii pentru a face ca o fapta sa fie laudabila si dreapta. Ba mai mult, cu cat mai insemnata este pozitia unui om, cu atat mai indepartata va fi influenta exemplului lui rau; deci, cu atat mai mare va fi nevoia lui de a reglementa orice fapta a vietii lui dupa modelul divin. Singura regula de viata dreapta este Legea lui Dumnezeu. In ciuda greselii lui, Ghedeon este laudat in Epistola catre Evrei (cap. 11,32) pentru faptele lui de credinta de mai inainte.



8:28 Madianul a fost smerit inaintea copiilor lui Israel, si n-a mai ridicat capul. Si tara a avut odihna patruzeci de ani, in timpul vietii lui Ghedeon.

Verset ce nu a fost comentat.

8:29 Ierubaal, fiul lui Ioas, s-a intors, si a locuit in casa lui.

Verset ce nu a fost comentat.

8:30 Ghedeon a avut saptezeci de fii, iesiti din el, caci a avut mai multe neveste.

Multe neveste. Acest harem este o dovada despre bogatia si puterea lui Ghedeon. Poligamia a fost adoptata in mare masura numai de conducatori sau de cei extrem de bogati. Descrierea familiei lui Ghedeon, asa cum este relatata aici (v. 30,31) este facuta spre a procura fundalul pentru seriile de evenimente care urmeaza (cap. 9).



8:31 Tiitoarea lui, care era la Sihem, i-a nascut de asemenea un fiu, caruia i-au pus numele Abimelec.

Tiitoarea. Cele ce urmeaza arata ca ea poate sa fi fost o canaanita. Faptul ca aceasta femeie a ramas cu rudele ei la Sihem, in loc sa vina la casa lui Ghedeon din Ofra, arata ca acest caz era unul pe care arabii de mai inainte l-au numit o casatorie "sadika" (prietena). In prevederea unei astfel de casatorii, femeia locuia cu familia ei, si era vizitata de sot din cand in cand. Copiii nascuti dintr-o astfel de casatorie erau socotiti ca membri ai familiei sotiei, si locuiau totdeauna cu mama lor.

Caruia i-a pus numele. In mod literal, "el i-a pus numele lui". Constructia ebraica folosita aici este intrebuintata adesea cand, in viata de mai tarziu, se dau nume in plus sau porecle (2 Regi 17:34; Neemia 9:7; Daniel 1-7; 5:12). Din cauza aceasta, unii au crezut ca numele de Abimelec, care inseamna "tatal unui imparat" a fost dat cand Ghedeon a observat caracterul ambitios si ingamfat al copilului. Numele mai poate insemna si "tatal meu este imparat". De aceea el poate ca i-a fost dat de mama, din vanitate, astfel ca toti aveau sa-si aminteasca faptul ca tatal baiatului a fost puternicul judecator Ghedeon. Abimelec s-a dovedit a fi un fiu nevrednic al lui Ghedeon, avand curajul si energia tatalui sau, fara virtutile acestuia.

8:32 Ghedeon, fiul lui Ioas, a murit dupa o batranete fericita; si a fost ingropat in mormantul tatalui sau Ioas, la Ofra, care era a familiei lui Abiezer.

A murit. Ghedeon a murit in pace si prosperitate, dar samanta cea rea pe care el a semanat-

o a adus rod amar in generatia care a urmat. Putin inteleg cat de indepartata este influenta cuvintelor si faptelor lor.

Ofra. Vezi cele despre 1 Samuel 13:17. Se considera ca probabil aceasta Ofra urmeaza sa fie identificata cu Ofra din 1 Samuel 13:17, si daca este asa, poate cu modernul et-Tayibeh, cam la 4 mile nord-est de Betel. Localizarea aceasta o aseaza sus in munti dominand valea Iordanului.



8:33 Dupa moartea lui Ghedeon, copiii lui Israel au inceput iarasi sa curveasca cu Baalii si au luat pe Baal-Berit ca dumnezeu al lor.

Baalii. Vezi cele despre cap. 2,13.17. Cai nesfinte de inchinare curand au dus la inchinarea la zei falsi.

Baal-Berit. In mod literal, "Domnul legamantului". Aceeasi zeitate este numita "zeul Berit", in mod literal, "zeul legamantului" (cap. 9,46). Sihemul avea un templu dedicat acestei zeitati (cap. 9,4). Nu este clar daca numele de "domn al legamantului" se refera la o zeitate despre care se credea ca stapaneste asupra unei ligi de cetati canaanite, sau la un legamant intre Baal si inchinatorii lui, sau la liga dintre locuitorii canaaniti din Sihem si israelitii nou veniti. O alianta intre doua neamuri avea sa fie, de obicei, cimentata printr-o inchinare comuna. In timpurile de mai tarziu aliantele politico-religioase ca aceasta, adesea, au dus pe israeliti la idolatrie. Israelitilor le fusese interzis sa incheie aliante cu neamurile pagane (cap. 2,2). Unul dintre primele simptome de apostazie printre ei a fost tendinta de a inlatura barierele dintre ei si vecinii lor pagani. Se pare ca acele concesii cerute pentru a face posibila stabilirea legaturilor legamantului, au fost adesea unilaterale; prea adesea Israel a fost cel care si-a supus credinta lui.



8:34 Copiii lui Israel nu si-au adus aminte de Domnul, Dumnezeul lor, care-i izbavise din mana tuturor vrajmasilor care-i inconjurau.

Nu si-au adus aminte. Uitarea a fost un defect comun al urmasilor lui Dumnezeu. Siguranta consta in aducerea aminte a felului cum a calauzit si cum a lucrat Dumnezeu in trecut, si in continua dependenta de acea conducere. Multumirea izvoraste din aducere aminte si cugetare, si cand oamenii nu cugeta la binecuvantarile lui Dumnezeu asupra lor, ei Il uita si devin nerecunoscatori. In felul acesta, nerecunostinta devine parintele necredintei (vezi Rom 1:20,28).

Se cere efort continuu spre a-ti aminti de Dumnezeu. Mintea omeneasca este in asa fel alcatuita, incat ea nu retine in memorie acele lucruri care nu sunt reamintite des. De aici si nevoia unei constante reimprospatari a istoriei sacre, prin studierea zilnica a Bibliei si participarea la serviciile divine unde aceste chestiuni sunt reauzite. De aceea, si nevoia de a revedea istoria curenta a bisericii si reamintirea frecventa a importantelor interventii divine in experienta personala.

Dupa cum se intampla cu multe cuvinte ebraice, "a-si aduce aminte" nu se refera numai la actul de a retine cu minte constienta, ci cuprinde si fapta a ceea ce cunostinta faptelor avea sa o ceara. Astfel "a-ti aduce aminte" de Dumnezeu inseamna a-I aduce inchinarea pe care El o cere. A-si "aduce aminte" de Ghedeon avea sa insemne a da cinste urmasilor lui, cat si a lua seama la sfatul lui si a cauta sa urmeze dupa modelul pe care el l-a lasat pentru viitoarea jurisdictie a domeniului lui Israel.

Gresala lui Ghedeon, care a presupus ca asezarea efodului sau putea sa pastreze credinciosia poporului fata de Iehova, s-a descoperit acum in toata nebunia ei. Dupa moartea lui, israelitii nu s-au mai gandit nici la el, nici la Dumnezeul lui care l-a eliberat.



8:35 Si n-au tinut la casa lui Ierubaal, a lui Ghedeon, dupa tot binele pe care-l facuse el lui Israel.

N-au tinut la casa. Propozitia aceasta este un scurt rezumat al evenimentelor care urmeaza sa fie narate in capitolul urmator. Aceia care i-au oferit odata posibilitatea sa fie rege peste ei, n-au dat dovada de recunostinta fata de descendentii lui. Cat de vremelnica este popularitatea acestei

lumi. Eroul de astazi este maine uitat.

ELLEN G. WHITE COMENTEAZA.

1-35 PP 553-556

1-3 PP 555

4,12 PP 553

18 PP 546

22,23 PP 555

24-27,31,33 PP 556

34,35 PP 556


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: