English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Judecatori

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Judecatori, 6


6:1 Copiii lui Israel au facut ce nu placea Domnului; si Domnul i-a dat in mainile lui Madian, timp de sapte ani.

Madian. Madianitii erau un popor nomad care se intindea din partea sudica a peninsulei Sinai (Exod 3:1) spre nord, pana la golful Acaba (1 Regi 11:18) si pana departe in campiile de la rasarit de Moab (Geneza 36,35; Numeri 22,4; 25,1.6; Iosua 13,21). Ei erau rudele evreilor avand in vedere ca Madian a fost fiul lui Avraam de la Chetura, cea de a doua sotie a lui (Geneza 25,1-6). Tatal sotiei lui Moise se numea preot al Madianului (Exod 2,15-21).

Influenta vecinilor lor pagani a fost atat de puternica, iar propriile lor convingeri religioase atat de slabe, incat israelitii au uitat curand minunata interventie a lui Dumnezeu in favoarea lor pe muntele Tabor, si s-au intors la vechile lor cai rele. Intr-un efort mai departat spre a trezi poporul fata de pacatele lui, Domnul a ingaduit ca teritoriul lor sa fie iarasi cotropit, de data aceasta de catre madianiti.

Vezi o harta cu ultimele trei robii ale lui Israel



6:2 Mana lui Madian a fost puternica impotriva lui Israel. Ca sa scape de Madian, copiii lui Israel fugeau in vagaunile muntilor, in pesteri si pe stanci intarite.

Vagauni. Pentru a se apara, evreii au parasit caminele lor si au locuit in ascunzatorile muntilor si in pesteri.

6:3 Dupa ce semana Israel, Madian se suia cu Amalec si fiii Rasaritului, si porneau impotriva lui.

Dupa ce semana Israel. Avand in vedere ca madianitii erau triburi nomade, ei nu cucereau tara si sa se aseze in mod permanent. Intocmai ca si beduinii de astazi, ei au preferat ca neamurile care s-au asezat sa faca lucrarea de semanare. Apoi, intr-o serie de raiduri ei aveau sa mature tara confiscand recoltele si ducand cu ei toate animalele de ferma pe care le puteau gasi. Conform obiceiului, ei lasau casele nedaramate pentru ca fermierii sa fie ispititi sa se reintoarca sa semene din nou ogoarele.

Amalecitii. De asemenea popoare nomade din desertul Palestinei de sud (Exod 17:8).

Fiii rasaritului. In mod literal, ,,fiii Chedemului". "Chedem" inseamna "rasarit", dar aici se pare ca trebuie sa fie luat ca nume propriu. El reprezinta marele desert sirian de la rasarit de Moab si Amnon. Capitolul 8:26 descrie pe capeteniile poporului acestei regiuni in imbracaminte fastuoasa si cercei de aur, urcati pe dromadere si camile, de gatul carora atarnau ornamente de aur in forma de luna. Avand in vedere ca incursiunile descrise aici erau facute de un numar foarte mare de triburi diferite, se crede ca probabil aceasta a fost o miscare generala de nomazi pricinuita de lipsa de ploaie in propriile lor districte.



6:4 Tabarau in fata lui, nimiceau roadele tarii pana spre Gaza; si nu lasau in Israel nici merinde, nici oi, nici boi, nici magari.

Spre Gaza. Probabil ca itinerarul pradatorilor a fost urmatorul: dupa traversarea Iordanului la vadurile de la Bet-San pe vremea secerisului, aceste bande de pradatori aveau sa devasteze bogata campie a Isreelului si toata Sefela spre sud, pana la Gaza, care, fiind o cetate fortificata (cap. 16,3), i-a oprit.



6:5 Caci se suiau impreuna cu turmele si corturile lor, soseau ca o multime de lacuste, erau fara numar, ei si camilele lor, si veneau in tara ca s-o pustiasca.

Ca o multime de lacuste. O comparatie potrivita, pentru ca pradatorii strabateau cu repeziciune tara lasand-o despuiata si goala (vezi despre Exod 10:4-15).



6:6 Israel a ajuns foarte nenorocit din pricina lui Madian, si copiii lui Israel au strigat catre Domnul.

Au strigat catre Domnul. Dupa ce au pierdut recoltele lor timp de sapte ani la rand, israelitii erau in pragul infometarii. In aceasta stare disperata ei si-au adus aminte de ajutorul lui Dumnezeu din deceniile trecute si L-au chemat sa le vina in ajutor. Desi ei au nesocotit grav pe Dumnezeu si au refuzat sa-L cheme pana ce au fost adusi sa faca acest lucru prin stramtorare, Dumnezeu a ascultat totusi strigatele lor. Aceasta dovedeste cat de gata este Dumnezeu sa ierte si cat de inclinat este El sa asculte rugaciunea. Astfel de indurare din partea lui Dumnezeu ar trebui sa fie o mare incurajare pentru pacatosi sa se pocaiasca si sa se intoarca la El.

In toate acele imprejurari ar trebui pastrata in minte deosebirea dintre procedeele lui Dumnezeu cu poporul Israel si relatiile Sale fata de israelitul individual. Calamitatea si judecata nationala nu a insemnat lepadarea indivizilor care alcatuiau natiunea. Vina care a adus dezastrul a ramas asupra israelitului individual numai in masura in care el participase personal la apostazie. In ciuda lepadarii nationale, usa indurarii statea larg deschisa pentru mantuire personala, ca si mai inainte. Fara indoiala ca multi au gasit pe Dumnezeul lor in aceste vremuri periculoase, si primirea lor individuala, in nici un caz n-a fost dependenta de restabilirea favorii divine fata de natiune. Cu alte cuvinte, legatura unei natiuni fata de Dumnezeu este o chestiune cu totul diferita de relatiile personale ale cetateanului individual fata de Dumnezeul lui, cu exceptia si in masura in care atitudinea lui Dumnezeu fata de natiune poate sa fie determinata de numarul de indivizi din natiune care cauta sa slujeasca in afara de programul divin.



6:7 Cand copiii lui Israel au strigat catre Domnul din pricina lui Madian,

Verset ce nu a fost comentat.

6:8 Domnul a trimis copiilor lui Israel un proroc. El le-a zis: Asa vorbeste Domnul, Dumnezeul lui Israel: Eu v-am scos din Egipt, Eu v-am scos din casa robiei.

Un prooroc. Daca acest profet a vorbit poporului cand a fost adunat la o mare sarbatoare religioasa, sau daca el a calatorit din cetate in cetate si din sat in sat, nu se stie. Solia lui, poate ca a intampinat un raspuns favorabil, intrucat, curand dupa aceea Dumnezeu a trimis eliberarea. Solia lui a mustrat poporul pentru nerecunostinta lui fata de Dumnezeu, care a facut atat de mult pentru ei. Cu toate acestea, in mustrarile lui Dumnezeu se afla incurajare. Ele sunt mult mai bune decat tacerea. Ele aduc aminte primitorului ca Dumnezeu se mai gandeste inca la el, si sugereaza ca mustrarile Lui urmaresc sa-i aduca pe ei inapoi la Dumnezeu, iar nu sa-i alunge de la El.



6:9 V-am scapat din mana Egiptenilor si din mana tuturor celor ce va apasau; i-am izgonit dinaintea voastra, si v-am dat voua tara lor.

Verset ce nu a fost comentat.

6:10 V-am zis: Eu sunt Domnul, Dumnezeul vostru; sa nu va temeti de dumnezeii Amoritilor, in a caror tara locuiti. Dar voi n-ati ascultat glasul Meu.

Amoritii. Vezi cele despre cap. 1,34 (vezi Iosua 24:15; 1 Regi 21:26).



6:11 Apoi a venit Ingerul Domnului, si S-a asezat sub stejarul din Ofra, care era al lui Ioas, din familia lui Abiezer. Ghedeon, fiul sau, batea grau in teasc, ca sa-l ascunda de Madian.

Sub stejarul. In mod literal, ,,sub terebint”. Cuvantul ebraic folosit aici indica terebintul sau pomul din care se extrage terebentina, care se aseamana cu stejarul, cu exceptia ca el creste singur, nu in gramada. Acest terebint, ni se spune ca era proprietatea tatalui lui Ghedeon.

Ofra. Desi locul exact al acestei cetati este necunoscut, din naratiunea cap.9 se pare ca trebuie sa fi fost in apropierea Sihemului. El apartinea familiei abiezeritilor (cap. 6,24) care erau din semintia lui Manase (Iosua 17,2).

In teasc. Locul obisnuit pentru vatra treieratului era in camp deschis. Dar astfel de locuri erau prea vulnerabile pentru atac (1 Samuel 23:1). Pentru a evita descoperirea, Ghedeon a recurs la un teasc, un ciubar adapostit in pamant, sperand ca grupurile ratacitoare de madianiti nu aveau sa caute intr-un astfel de loc improbabil. Lucrand astfel in teasc, el putea sa treiere o data numai putine grane.



6:12 Ingerul Domnului i S-a aratat, si i-a zis: Domnul este cu tine, viteazule!

Viteazule. Aceste cuvinte pot sa sugereze ca Ghedeon se distinsese deja prin fapte de bravura in razboi. In declaratia din cap. 8,18 este o sugestie despre o ciocnire anterioara cu madianitii, pe muntele Tabor. Pe acea vreme probabil ca Ghedeon se apropia de varsta mijlocie, avand in vedere ca el avea un fiu adolescent (cap. 8,20). El, de asemenea se poate sa fi fost un om instarit dupa cum arata faptul ca avea multi slujitori si chiar un slujitor personal sau un purtator de arme (cap. 7,10). Dar faptul ca el se poate sa fi fost un om instarit si cu reputatie nu l-a facut sa considere ca indeplinirea sarcinilor de servitor ale unui fermier nu erau pentru el. Este vrednic de observat ca, atunci cand Dumnezeu se arata oamenilor spre a-i chema la o lucrare, sau spre a le da

o solie din cer, in general, El cheama pe acei care sunt ocupati, poate cu obisnuitele lor lucrari de toate zilele, ca apostolii la pescuit, sau pastorii care pazesc turmele lor. O persoana angajata in lucrare cinstita este mult mai probabil sa primeasca vizitatori ceresti, decat una care petrece timpul in lenevie, pentru ca Dumnezeu nu poate folosi in lucrarea Sa oameni lenesi.



6:13 Ghedeon I-a zis: Rogu-te, domnul meu, daca Domnul este cu noi, pentru ce ni s-au intamplat toate aceste lucruri? Si unde sunt toate minunile acelea pe care ni le istorisesc parintii nostri cand spun: Nu ne-a scos oare Domnul din Egipt? Acum Domnul ne paraseste, si ne da in mainile lui Madian!

Ni s-au intamplat toate acestea. Ghedeon n-a fost numai un barbat viteaz si bogat ci si un barbat care chibzuieste. Este evident ca el reflectase la neputinta israelitilor de a-si apara tara si incercarea de a formula planuri pentru a-i izgoni pe invadatori. Fara indoiala ca din cauza aceasta solul ceresc a ales sa deschida discutia cu cuvintele, ,,Domnul este cu tine”, ca si cand ar fi spus, ,,Dumnezeu este cu tine, Ghedeon, in planurile tale curajoase”. ,,Daca Domnul este cu noi”, intreaba ironic Ghedeon, ,,pentru ce sunt eu obligat sa scot putin grau intr-un teasc, cand ar trebui sa-l treier in seceris bogat pe camp?”

Unde sunt toate minunile acelea? Iesirea din Egipt a fost intotdeauna un glorios punct de plecare in expunerea marilor lucrari ale lui Dumnezeu in favoarea israelitilor. ,,In acea vreme”, spune Ghedeon, ,,Dumnezeu a fost cu noi, dar, dupa cat s-ar parea, acum nu mai este, altfel, aceleasi minuni ar fi facute spre a ne ajuta.” Ghedeon a recunoscut ca pacatele poporului facusera ca prezenta lui Dumnezeu sa paraseasca natiunea, dar credinta lui se pare ca n-a inteles adevarul ca, atunci cand poporul striga catre Dumnezeu, cu bucurie El se intoarce sa-i ajute.

A fost greu pentru Ghedeon sa impace imprejurarile penibile cu afirmatia solului despre prezenta lui Dumnezeu. Credinta lui a fost slaba. El dorea sa vada minuni fara a se lansa in credinta. Ingerul a incercat sa cladeasca credinta lui prin asigurari despre prezenta lui Dumnezeu. Tot asa si astazi, multi dau o falsa interpretare intamplarilor din viata lor. ,,Domnul ne-a parasit”, a declarat Ghedeon, ,,si ne da in mainile lui Madian”. Cert este ca nici una dintre aceste afirmatii nu era intru totul adevarata. Dumnezeu nu-l parasise pe poporul Sau, ci ei L-au parasit pe El. Ba mai mult, propria slabiciune a lui Israel, care a rezultat din indepartarea de buna voie a lor de izvorul puterii lor, ii predase in mainile madianitilor. Este adevarat ca Dumnezeu n-a facut o minune spre a tine departe pe madianiti, caci Dumnezeu este marginit in ceea ce priveste masura in care El se poate amesteca in treburile oamenilor. El nu constrange niciodata vointa, si cand oamenii aleg o cale contrara planurilor Lui, El nu impiedica consecintele naturale ale unei astfel de cai. In astfel de imprejurari, oamenii nu au dreptul sa blameze pe Dumnezeu pentru ca n-a intervenit in favoarea lor. Pe de alta parte, cand oamenii aleg sa conlucreze cu Dumnezeu, El poate din nou sa lucreze in favoarea lor si sa aduca la indeplinire mari lucrari pentru ei.



6:14 Domnul S-a uitat la el, si a zis: Du-te cu puterea aceasta pe care o ai, si izbaveste pe Israel din mana lui Madian; oare nu te trimit Eu?

Cu puterea aceasta pe care o ai. Adica, foloseste puterea pe care o consumi acum la treieratul graului, talentele exercitate in evitarea cu dibacie a madianitilor, ba chiar totalitatea talentelor tale pentru nobila insarcinare a eliberarii poporului tau. Dumnezeu va fi cu tine, si se va ingriji de puterea intaritoare.



6:15 Ghedeon I-a zis: Rogu-te, domnul meu, cu ce sa izbavesc pe Israel? Iata ca familia mea este cea mai saraca din Manase, si eu sunt cel mai mic din casa tatalui meu.

Saraca. Cuvantul mai poate fi tradus ,,slaba” sau ,,mica”. Aceste sensuri par sa se potriveasca mai bine contextului (vezi cele despre v. 12). In mod literal, textul se poate citi atunci, ,,familia mea este o familie slaba”, adica, dintre toate familiile semintiei. Gasim in mod repetat o smerenie si o sfiala asemanatoare la acei pe care Dumnezeu ii cheama in slujba Lui (vezi Exod 4,10; Ieremia 1:6).

Cel mai mic. Probabil ca Ghedeon vroia sa spuna ca el era cel mai mic fiu in familie si se indoia ca ar fi bine pentru el sa-si asume conducerea expeditiei inaintea fratilor mai mari sau a altora.



6:16 Domnul i-a zis: Eu voi fi cu tine, si vei bate pe Madian ca pe un singur om.

Ca pe un singur om. Ghedeon avea sa nimiceasca pe madianiti printr-o lupta strasnica cu tot atata efect ca si cand vrajmasul ar fi fost numai o singura persoana.



6:17 Ghedeon I-a zis: Daca am capatat trecere inaintea Ta, da-mi un semn ca sa-mi arati ca Tu imi vorbesti.

Da-mi un semn. Din v.22 se pare ca Ghedeon se poate ca n-a fost pe deplin convins ca vizitatorul lui era o fiinta cereasca. El a cerut, deci, o minune pentru a dovedi ca solul avea puterea si autoritatea suficienta spre a sustine afirmatia sa ca madianitii puteau fi nimiciti.



6:18 Nu Te departa de aici pana ma voi intoarce la Tine, sa-mi aduc darul, si sa-l pun inaintea Ta. Si Domnul a zis: Voi ramane pana te vei intoarce.

Darul. Cuvantul poate sa insemneze fie ,,jertfa”, fie ,,dar”. In sensul ultim el este folosit in cap. 3,15.17, desi folosirea lui mai obisnuita este pentru o jertfa adusa lui Dumnezeu. Se poate ca Ghedeon a intentionat anume sa fie vag. Poate ca el a folosit acest cuvant ambiguu, banuind, dar nefiind inca sigur ca strainul de sub terebint era ceva mai mult decat om. Daca vizitatorul lui era doar un om, el avea sa manance hrana procurata; daca el era o fiinta cereasca, el o va accepta ca jertfa, iar nu ca hrana.



6:19 Ghedeon a intrat in casa, a pregatit un ied, si a facut azime dintr-o efa de faina. A pus carnea intr-un cos si zeama a turnat-o intr-o oala, le-a adus sub stejar, si I le-a pus inainte.

Un ied. In v. 6 s-a spus ca intreg Israelul a fost saracit de incursiunile madianite. Faptul ca Ghedeon a aprovizionat pe oaspetele sau cu un ied fript si azimi facute din mai mult de jumatate de busel (= masura de capacitate engl. pentru grane = 36,3 litri n.n.,echivalentul nostru pentru o efa) de faina dovedeste ca el si-a dat seama de insemnatatea vizitatorului sau, si din camara lui saracacioasa el a dorit sa-i aduca o masa bogata. Azima era nedospita pentru ca putea fi facuta repede. Chiar si pentru aceasta trebuie sa fi fost necesar o ora sau doua pentru pregatire.



6:20 Ingerul lui Dumnezeu i-a zis: Ia carnea si azimele, pune-le pe stanca aceasta si varsa zeama. Si el a facut asa.

Pe stanca aceasta. Stanca a slujit ca un altar temporar.



6:21 Ingerul Domnului a intins varful toiagului pe care-l avea in mana, si a atins carnea si azimele. Atunci, s-a ridicat din stanca un foc care a mistuit carnea si azimele. Si Ingerul Domnului S-a facut nevazut dinaintea lui.

Verset ce nu a fost comentat.

6:22 Ghedeon, vazand ca fusese Ingerul Domnului, a zis: Vai de mine, Stapane Doamne! Am vazut pe Ingerul Domnului fata-n fata.

Am vazut pe Ingerul. Minunea a risipit de indata indoiala lui Ghedeon, si el a recunoscut ca vizitatorul sau a fost un sol ceresc. Asupra lui s-au abatut acum teama si consternarea. Probabil ca el si-a adus aminte de cuvintele lui Dumnezeu catre Moise, ,,Caci nu poate omul sa Ma vada si sa traiasca” (Exod 33:20), si s-a temut ca moartea va fi rezultatul faptului ca a privit fiinta divina (vezi Judecatori 13,22; Geneza 32,30; Deuteronom 5,25; Evrei 12,29).



6:23 Si Domnul i-a zis: Fii pe pace, nu te teme, caci nu vei muri.

Verset ce nu a fost comentat.

6:24 Ghedeon a zidit acolo un altar Domnului, si i-a pus numele Domnul pacii: altarul acesta este si astazi la Ofra, care era a familiei lui Abiezer.

,,Domnul Pacii” (engl. ,,Iehova-Shalom”). Pentru a comemora cuvintele de bunavointa ale lui Dumnezeu fata de el, Ghedeon a zidit chiar in noaptea aceea un altar pe care l-a numit ,,Domnul este pace”, sau ,,Domnul a vorbit pace”. Numele era o aluzie la cuvintele ingerului din v. 23. Altarul avea ca scop nu numai sa slujeasca pentru jertfa ci si sa aminteasca aratarea divina (vezi Geneza 33,20; 35,7; Exod 17,15). Zidirea altarului este descrisa in versetele 25-27.

Si astazi la Ofra. Daca autorul a scris cartea Judecatorilor cateva secole mai tarziu, altarul se mai afla inca in semn de marturie a faptului ca Domnul a vorbit pace catre cei care Il iubesc si Ii servesc.



6:25 In aceeasi noapte, Domnul a zis lui Ghedeon: Ia vitelul tatalui tau, si un alt taur de sapte ani. Darama altarul lui Baal, care este al tatalui tau, si taie parul inchinat Astartei, care este deasupra.

A zis. Nu ni se spune prin ce mijloace a vorbit Dumnezeu catre Ghedeon, dar Ghedeon a recunoscut glasul divin. Fara indoiala ca pana in acest moment el reflectase ce cale sa urmeze.

Parul. Ebraicul aserah, un par sacru asezat in sus langa altar (vezi cele despre v.3:7). Mai intai trebuia sa fie distruse altarele lui Baal. Dumnezeu nu avea sa onoreze o jertfa pana ce nu erau nimiciti idolii. Asa este si astazi. Orice idol trebuie indepartat din inima daca vrem sa cerem astazi binecuvantarea lui Dumnezeu.



6:26 Sa zidesti apoi si sa intocmesti, pe varful acestei stanci, un altar Domnului, Dumnezeului tau. Sa iei taurul al doilea, si sa aduci o ardere de tot, cu lemnul din stalpul idolului pe care-l vei taia.

Sa zidesti... un altar. Declaratia care urmeaza prezinta motivul pentru care Dumnezeu putea sa dea o porunca contrara propriei Lui interdictii anterioare (Levitic 17,8.9): ,,Aducerea de jertfe lui Dumnezeu a fost incredintata preotilor, si fusese limitata la altarul de la Silo. Dar Acela care stabilise serviciul ceremonial, si inspre care aratau toate jertfele, avea putere sa schimbe cerintele lui (PP 547).



6:27 Ghedeon a luat zece oameni dintre slujitorii lui, si a facut ce spusese Domnul; dar fiindca se temea de casa tatalui sau, si de oamenii din cetate, a facut lucrul acesta noaptea, nu ziua.

Noaptea. Ghedeon era pe cat de energic pe atat de prudent. El a ales sa faca fapta aceasta noaptea, nu pentru ca era fricos, ci pentru ca se temea ca nu avea sa nu poata termina insarcinarea daca ar fi incercat s-o faca ziua. Pe timpul zilei ar fi fost inevitabile un strigat de protest si o cearta. Aceasta ar fi ingrozit pe cei nehotarati. Un fapt implinit face o impresie si da curaj. Sarcina lui nu era numai sa darame altarul lui Baal, care poate ca a fost masiv, ci sa ridice pe stanca pe care fusese consumata jertfa, un altar ordonat si demn pentru Domnul. Sarcina aceasta poate sa fi luat cel mai mult din noapte.

Desi Ghedeon a fost prudent, el n-a ingaduit ca prudenta sa-l impiedice de a face voia lui Dumnezeu chiar daca stia ca urmarile puteau fi dezastruoase pentru el. In privinta aceasta, Ghedeon face de rusine pe multi din zilele noastre care ingaduie ca frica de om sa-i impiedice sa faca fapte indraznete pentru Dumnezeu.

6:28 Cand s-au sculat oamenii din cetate dis-de-dimineata, iata ca altarul lui Baal era daramat, parul inchinat idolului deasupra lui era taiat; si al doilea taur era adus ca ardere de tot pe altarul care fusese zidit.

Verset ce nu a fost comentat.

6:29 Ei si-au zis unul altuia: Cine a facut lucrul acesta? Si au intrebat si au facut cercetari. Li s-a spus: Ghedeon, fiul lui Ioas, a facut lucrul acesta.

Cine a facut lucrul acesta? Nu stim cine a tradat secretul lui. Desigur ca banuiala a putut sa cada asupra lui Ghedeon, ale carui tendinte fata de adevarata inchinare la Dumnezeu au putut fi bine cunoscute.



6:30 Atunci oamenii din cetate au zis lui Ioas: Scoate pe fiul tau, ca sa moara, caci a daramat altarul lui Baal si a taiat parul sfant care era deasupra lui.

Ca sa moara. Este greu de inteles cum au putut israelitii sa devina atat de atasati de inchinarea la Baal incat sa fie dispusi sa execute pe un concetatean israelit care in mod curajos a nimicit altarul lui Baal si a zidit un altar al Domnului in locul lui. Altarul lui Baal apartinea tatalui lui Ghedeon (v. 25), totusi oamenii din cetate s-au socotit indreptatiti sa tina sedinta de judecata cu privire la insulta adusa acestei zeitati pagane. Ei au cerut ca insusi tatal sa-l predea pe Ghedeon in mana lor, pentru ca ei sa-l poata ucide fara sa-si atraga o dusmanie de moarte.



6:31 Ioas a raspuns tuturor celor ce s-au infatisat inaintea lui: Oare datoria voastra este sa aparati pe Baal? Voi trebuie sa-i veniti in ajutor? Oricine va lua apararea lui Baal, sa moara pana dimineata. Daca Baal este un Dumnezeu, sa-si apere el pricina, fiindca i-au daramat altarul.

Datoria voastra este sa aparati pe Baal? Tatal lui Ghedeon, caruia i se spusese despre vizita ingerului (PP 547), fusese inspirat cu curaj prin fapta indrazneata a fiului sau. Acum, fara sa-i fie teama, el a luat partea lui Ghedeon. ,,Daca Baal este un dumnezeu, sa-si apere el pricina”, convingea el multimea infuriata. ,,Pentru ce voi, niste sateni saraci, trebuie sa luati partea lui Baal? Voi v-ati inchinat la el ca Domn al cerului. Nu este el in stare sa se ingrijeasca de sine? Luand partea lui voi vreti sa aratati ca Baal n-are putere in el insusi; in felul acesta, prin modul vostru de a rationa, voi sunteti acei care ar trebui dati la moarte. Cat despre fiul meu, care a nimicit altarul lui Baal, acordati lui Baal putin timp spre a avea ocazie sa se razbune.” Cu acest rationament, tatal lui Ghedeon a convins pe oameni sa astepte sa vada ce avea sa faca Baal. El stia ca intr-o revolta populara ca aceasta simtamantul puternic avea sa scada si opozitia sa dispara daca se putea castiga putin timp. Probabil ca el era pe deplin convins ca Baal n-avea putere sa vatame pe fiul sau. Strategia lui a avut efect. Simtamantul popular care este atat de schimbator, in curand a inclinat de partea lui Ghedeon, si el a fost indreptatit si acceptat ca si conducator in Manase.



6:32 In ziua aceea au pus lui Ghedeon numele Ierubaal (Apere-se Baal), caci au zis: Apere-se Baal impotriva lui, fiindca i-a daramat altarul.

Ierubaal. In mod literal, ,,lasa sa lupte Baal”, sau, ,,lasa-l pe Baal sa fie un adversar” (vezi cap. 7,1). Numele a fost o mustrare si provocare continua fata de cultul lui Baal, pentru ca viata prelungita a lui Ghedeon si prosperitatea au fost o marturie zilnica pentru neputinta zeitatii pagane de a se razbuna. El dovedea ca teama fata de Baal era fara temei. Un scriitor de mai tarziu il numeste Ierubeset, in mod literal, ,,lasa rusinea sa lupte” (2 Samuel 11:21).



6:33 Tot Madianul, Amalec si fiii Rasaritului, s-au strans impreuna, au trecut Iordanul, si au tabarat in valea Isreel.

Tot Madianul. Ei si alte triburi ale desertului ,,au trecut”, adica Iordanul, poate pentru raidul lor anual obisnuit, spre a fura graul pe care mii alaturi de Ghedeon, fara indoiala, ca il treierau in locuri ascunse de indata ce era copt, dar probabil si pentru ca sosisera la urechile lor stiri despre o rascoala condusa de Ghedeon. Trecand Iordanul prin vadurile din apropiere de Betsan, ei n-au tabarat in intinsa cimpie la apus de Izreel, ci in vale, la rasarit de Izreel, care porneste de la Iordan printre muntele Gilboa si muntele Moria, pana sus, la intinsa si fertila campie a Esdraelonului. Aceasta vale si intinsa campie la care duce, desparte regiunea muntoasa centrala a Palestinei de dealurile Galileii.



6:34 Ghedeon a fost imbracat cu Duhul Domnului; a sunat din trambita, si Abiezer a fost chemat ca sa mearga dupa el.

A fost imbracat. In mod literal, ,,imbracat”. Ghedeon n-a inceput campania ,,imbracat” numai in armura de soldat, ci ,,imbracat” cu puterea lui Dumnezeu. Pe acela pe care Dumnezeu il cheama sa faca lucrarea Sa, El il si califica pentru aceasta.

A sunat din trambita. De cand a nimicit altarul lui Baal, fara indoiala ca Ghedeon a cugetat la instructiunile ingerului de a-i bate pe madianiti. Acum, deoarece vrajmasii lui Israel intrasera in tara, Duhul Domnului a miscat inima lui Ghedeon sa inceapa lupta pentru eliberarea poporului sau. Luand un sofar sau un corn de berbece, el a sunat, semnalul de lupta, si a trimis soli prin toata semintia lui Manase si inca alte trei semintii, Aser, Zabulon si Neftali, indemnandu-i pe toti sa se uneasca cu el in lupta impotriva vrajmasului comun. Din toate aceste semintii s-au adunat forte puternice; si propria familie a lui Ghedeon, abiezeritii, l-au sprijit din plin.



6:35 A trimis soli in tot Manase, care de asemenea a fost chemat sa mearga dupa el. A trimis soli in Aser, in Zabulon si in Neftali, care s-au suit sa le iese inainte.

Verset ce nu a fost comentat.

6:36 Ghedeon a zis lui Dumnezeu: Daca vrei sa izbavesti pe Israel prin mana mea, cum ai spus,

Daca vrei sa izbavesti. Ghedeon a recunoscut ca numai prin puterea omeneasca israelitii nu aveau sa fie in stare sa respinga marea oaste a pradatorilor. El isi dovedise deja credinta sa prin chemarea israelitilor la lupta, dar acum el avea nevoie de o incurajare proaspata. Cineva cu greu poate sa condamne pe Ghedeon pentru dorinta de reasigurare, si totusi el avusese cuvantul solului ceresc, si inca atestat de o minune. O credinta matura n-ar mai fi cerut un alt semn. Experienta sutasului roman sta fata in fata cu aceasta experienta a lui Ghedeon. Acest ostas pagan n-a cerut nici o minune pe care sa-si intemeieze credinta Sa. Cu privire la el, Isus a declarat: ,,Nici chiar in Israel n-am gasit o credinta atat de mare” (Luca 7,9). Daca Ghedeon ar fi avut o astfel de experienta, el n-ar fi cerut un semn in plus dupa ce primise dovada convingatoare in focul care a iesit din stanca. Cu toate acestea, Dumnezeu se foloseste de cele mai bune unelte existente, si cand acei care sunt slabi in credinta cer un semn, El adesea onoreaza cererea. Totusi, pe masura ce se dezvolta credinta, Dumnezeu asteapta ca oamenii sa-L ia pe El si Cuvantul Lui si sa depinda din ce in ce mai putin de semne doveditoare. Multi si-au stricat experienta lor religioasa urmand in mod staruitor metode de calauzire la intamplare (vezi despre Iosua 7:14).



6:37 iata, voi pune un val de lana in arie; daca numai lana va fi acoperita de roua, si tot pamantul va ramane uscat, voi cunoaste ca vei izbavi pe Israel prin mana mea, cum ai spus.

Verset ce nu a fost comentat.

6:38 Si asa s-a intamplat. In ziua urmatoare, el s-a sculat dis-de-dimineata, a stors lana, si a scos roua din ea, care a dat un pahar plin cu apa.

Verset ce nu a fost comentat.

6:39 Ghedeon a zis lui Dumnezeu: Sa nu Te aprinzi de manie impotriva mea, si nu voi mai vorbi decat de data aceasta. As vrea numai sa mai fac o incercare cu lana: numai lana sa ramana uscata, si tot pamantul sa se acopere cu roua.

Sa mai fac o incercare. Primul semn cerut de Ghedeon a fost acordat. Lana a adunat apa, iar pamantul din jurul ei era uscat. Dupa ce a cugetat asupra faptului, Ghedeon a socotit ca aceasta era, la urma urmei, ceva la care se putea astepta, caci lana aduna in mod natural apa. Deci acesta putea sa nu fie deloc un semn. El se putea astfel simti tot atat de nesigur ca si mai inainte.

Adesea, experienta lui Ghedeon este reprodusa astazi. Sunt unii care continuu hotarasc asupra marilor chestiuni, nu pe temeiul invataturii Bibliei sau pe ceea ce este logic si rational, ci pe baza semnelor pe care ei insisi le-au fixat. Adesea semnul cerut poate fi explicabil ca o coincidenta, mai degraba decat o minune de netagaduit. Apoi, oamenii incep sa se indoiasca. Acesta a fost si cazul lui Ghedeon. El s-a temut ca acesta se putea sa fie asa in cazul lui, astfel ca el a cerut ca semnul sa fie inversat. Recunoscand credinta marginita a lui Ghedeon, Domnul a consimtit sa faca o minune spre a-i da semnul pe care l-a cerut. Cu cat mai bine ar fi fost daca Ghedeon ar fi facut cu incredere ceea ce Dumnezeu ii ceruse sa faca fara ezitare.

ELLEN WHITE COMENTEAZA.

1-40 PP 545-548

1 PP 545

2-13 PP 546

11-16 GW 333

12 PP 555

14,17,21 PP 547

22,23 1 T 410

25-31 PP 547

33-40 PP 548



6:40 Si Dumnezeu a facut asa in noaptea aceea. Numai lana a ramas uscata, si tot pamantul s-a acoperit cu roua.

Verset ce nu a fost comentat.

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: