English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Judecatori

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Judecatori, 5


5:1 In ziua aceea, Debora a cantat aceasta cantare, cu Barac, fiul lui Abinoam:

In ziua aceea... a cantat. Aceasta era o metoda favorita a multor neamuri sa celebreze victoriile nationale prin imnuri patriotice. Imnurile nationale ale multor tari ilustreaza felul de cantare gasit in capitolul 5. Intr-o vreme cand manualele erau rare sau inexistente, fara indoiala ca acest cantec a fost un instrument efectiv in pastrarea istorisirii despre biruinta lui Israel asupra lui Iabin. El constituie unul din cele mai mari poeme de razboi scrise vreodata.

Declaratia este facuta ca Debora si Barac au cantat cantarea. Unii socotesc ca poemul a fost scris la inceput de catre Debora spre a fi cantat ca duet in care mai intai avea sa cante Debora si apoi Barac sa-i raspunda in cantare. Totusi, nu se poate sti in mod hotarat ca asa a fost.

Cantarea aceasta este unul dintre pasajele cel mai greu de tradus din intreaga Biblie. Ea cuprinde multe cuvinte ebraice care au iesit din uz; de aici, si greutatea de a stabili intelesul lor. Cantarea, probabil ca a fost transmisa neschimbata fata de alcatuirea ei originala si inclusa astfel in cartea Judecatorilor atunci cand aceasta a fost scrisa, poate ca mult timp mai tarziu. Ca si astazi, limbile vechi au suferit schimbari, astfel ca, in decurs de cateva secole multe cuvinte au fost scoase din uz.

Poemul incepe cu cuvinte de lauda catre Dumnezeu pentru biruinta (v. 2-5), urmate de o descriere a starilor de lucruri care au precedat batalia (v. 6-8). Este o lauda bogata pentru acele semintii care au luat parte la rascoala, in timp ce asupra acelora care n-au raspuns in ceasul de criza sunt aruncate mustrari (v. 14-17). Aceasta este urmata de o descriere a bataliei (v. 18-22), moartea lui Sisera prin mana Iaelei (v. 24-27), si nelinistea mamei lui Sisera cand ea asteapta intoarcerea lui de la lupta (v.28-31).



5:2 Niste capetenii s-au pus in fruntea poporului in Israel, Si poporul s-a aratat gata de lupta: Binecuvantati pe Domnul!

Capetenii s-au pus in frunte. Ebraicul peroa’ pera’oth. Amandoua cuvintele acestea se trag din radacina para’ care inseamna ,,a conduce”. Deci, aceste cuvinte pot fi traduse ,,conducerea conducatorilor”, care este similar cu redarea gasita in unele traduceri. ,,Conducatorii au luat conducerea” (RSV).



5:3 Ascultati, imparati! Luati aminte, domnitori! Voi canta, da, voi canta Domnului, Voi canta din alauta Domnului, Dumnezeului lui Israel.

Ascultati, imparati. Versul acesta prezinta in mod clar paralelismul care caracterizeaza poezia ebraica. Versul este impartit in doua parti, impartirea fiind facuta dupa cuvantul ,,imparati”. Fiecare parte reda aceeasi cugetare de doua ori in cuvinte putin diferite. Unde traducerea noastra repeta cuvantul ,,canta”, in a doua jumatate a versului, limba ebraica are doua cuvinte pentru aceeasi idee, al doilea avand sensul adaugat al cantarii acompaniat de instrumente muzicale cu coarde.



5:4 Doamne, cand ai iesit din Seir, Cand ai plecat din campiile Edomului, Pamantul s-a cutremurat, cerurile au picurat, Si norii au turnat ape cu galeata;

Seir. Regiunea muntoasa care se intinde de la est de Marea Moarta spre sud catre Marea Rosie. Referirea la muntele acesta pare sa fie cu scopul de a arata prezenta lui Dumnezeu cu israelitii in drumul lor spre Canaan. Prezenta aceasta s-a manifestat in diferite feluri; de pilda, in procurarea supranaturala de hrana si apa si in prezenta lui Hristos in stalpul de foc si de nor, care ia insotit. Dumnezeu care in vechime a lucrat in mod atat de minunat, intervenise din nou si a lucrat in mod miraculos pentru poporul Sau. In cazul acesta, mai degraba muntele Tabor a fost scena faptelor Lui, decat muntele Seir.



5:5 Muntii s-au clatinat inaintea Domnului, Sinaiul acela s-a clatinat Domnului, Dumnezeului lui Israel.

Muntii s-au clatinat. O figura de stil pentru clatinarea muntelui Sinai pe timpul cand s-a dat Legea. Amintirea acestui eveniment miraculos este rechemata si ca o ilustrare a puterii lui Dumnezeu.



5:6 Pe vremea lui Samgar, fiul lui Anat, Pe vremea Iaelei drumurile erau parasite, Si calatorii apucau pe cai strambe.

Pe vremea lui Samgar. Vezi cele despre cap. 3,31.

Drumurile erau parasite. Acest verset si cele doua care urmeaza descriu starea mizerabila a tarii sub stapanirea canaanita. Starea de razboi a intrerupt calatoria si comertul in asa masura incat soselele erau nefolosite si acei care aveau de calatorit, erau obligati sa foloseasca poteci neumblate prin regiune. Aceasta suspendare a calatoriilor se datora prezentei garnizoanelor canaanite asezate in locuri strategice de-a lungul principalelor drumuri. Din aceste locuri canaanitii puteau sa impiedice miscarile evreilor, si astfel sa previna luptele de gherila si, in acelasi timp sa intrerupa negustoria si comertul.



5:7 Capeteniile erau fara putere in Israel, fara putere, Pana cand m-am sculat eu, Debora, Pana cand m-am ridicat eu, ca o mama in Israel.

Capeteniile erau fara putere (engl. "Villages ceased"). Poate ca o redare mai buna ar fi "satele au disparut". Cuvantul (engl. ,,the inhabitans of") ,,capeteniile" (in rom.) nu exista in original asa cum se arata prin scriere cursiva in KJV. Ideea este ca oamenii care au locuit in catune nefortificate le-au parasit pentru a locui in cetati intarite unde puteau fi ocrotiti de pradarea la intamplare fie de catre canaaniti, fie de catre banditi, care se inmultesc in perioade de anarhie ca aceasta.



5:8 El isi alesese noi dumnezei: Atunci razboiul era la porti; Dar nu vedeai nici scut, nici sulita La patruzeci de mii in Israel.

Isi alesese noi dumnezei. Afirmatia aceasta se pare ca a fost inclusa pentru a explica motivul pentru care israelitii fusesera adusi la starea aceasta.

Atunci razboiul era. Evreii nu erau lasati in pace. Canaanitii au inceput sa atace cetatile fortificate israelite, inchizand oamenii in ele. Evident ca, intocmai ca si filistenii mai tarziu, canaanitii au interzis negotul fierarului si orice armament faurit la evrei, astfel incat, cu greu se gasea un scut sau lance la cei 40.000 de barbati de varsta militara. Aceasta politica elimina in mod efectiv orice pericol de represalii din partea evreilor.



5:9 Inima mea se indreapta spre capeteniile lui Israel, Spre aceia din popor care s-au aratat gata sa lupte. Binecuvantati pe Domnul!

Capeteniile. Dupa ce a descris greutatile lui Israel, poetul se indreapta in versetele 9 si 11 sa invite diferitele categorii de cetateni evrei sa multumeasca pentru acei care ajutasera sa termine cu stapanii lor canaaniti. Cei dintai din acestia au fost capeteniile, sau in mod literal "datatorii de lege" sau "executorii legii". Acestia erau printi ca si Barac care au riscat viata lor pentru biruinta lui Israel. Ei erau barbati in conducerea lui Israel, a caror datorie era sa stea pentru lege si ordine nationala, si, cu ocazia aceasta, ei s-au dovedit a fi vrednici de increderea lor. Debora a putut sa cheme poporul sa multumeasca lui Dumnezeu pentru partea pe care astfel de oameni o avusesera in infrangerea canaanitilor, vrajmasii lor.

Exista multi conducatori credinciosi in bisericile de astazi, atat laici cat si clerici care au daruit cei mai buni ani ai vietii lor pe deplin si de buna voie de dragul bunei stari a bisericii. Astfel de oameni merita aprecierea bisericii si a societatii. Noi putem pe drept sa binecuvantam pe Dumnezeu pentru ei si lucrarea lor, asa cum a facut si Debora pentru conducatorii care au ajutat sa inflacareze cu zel rascoala impotriva canaanitilor.



5:10 Voi, care calariti pe magarite albe, Voi, care sedeti pe covoare, Si voi, care umblati pe drum, cantati!

Voi, care calatoriti. Barbati bogati si cu influenta, asa cum indica animalele pe care calatoreau - animale alese pe care isi puteau ingadui sa le aiba numai o astfel de clasa. Cu alte cuvinte, fie ca cei bogati, acei care sed pe tapiterii bogate (redarea aceasta este o sugestie alternativa pentru ,,voi care sedeti la judecata"), si acei care acum pot calatori de-a lungul principalelor sosele altadata neumblate, sa mediteze si sa vorbeasca despre biruinta cea minunata pe care a realizat-o Dumnezeu cu aceasta memorabila ocazie pentru poporul Sau.



5:11 Arcasii, din mijlocul adapatoarelor, Sa laude cu glasul lor binefacerile Domnului, Binefacerile carmuirii Sale in Israel. Atunci poporul Domnului s-a pogorat la porti:

Sa laude cu glasul lor. Cei care traiau acum in conditii de pace, trebuiau sa se opreasca in imprejurimile lor linistite spre a povesti aceasta istorie si spre a da multumiri lui Dumnezeu pentru ajutorul Sau in infrangerea vrajmasului si restatornicirea pacii lui Israel. Oamenii se puteau misca acum fara frica, indeplinindu-si ocupatiile de fiecare zi. Totusi, ei trebuiau sa-si aduca aminte ca starea lor de pace se datora faptelor de dreptate ale lui Dumnezeu, a carui putere a ajutat pe bravii conducatori israeliti sa alunge robia si asuprirea canaanitilor.



5:12 Trezeste-te, trezeste-te, Debora! Trezeste-te, trezeste-te si zi o cantare! Scoala-te, Barac, Si adu-ti robii de razboi, Fiul lui Abinoam!

Trezeste-te. In termeni poetici, Debora este chemata sa se ridice si sa adune semintiile. Zi o cantare. Nu o cantare de lauda pentru biruinta, ci una de razboi spre a scula semintiile si a le entuziasma pentru lupta. Scoala-te Barac. Ca recunoscut comandant militar al evreilor, se adreseaza lui Barac si il indeamna sa porneasca la o lupta care va avea ca rezultat ducerea in robia a inrobitorilor.



5:13 Atunci o ramasita din popor a biruit pe cei puternici, Domnul mi-a dat biruinta asupra celor viteji.

Verset ce nu a fost comentat.

5:14 Din Efraim au venit locuitorii lui Amalec. Dupa tine a mers Beniamin in ostirea ta. Din Machir au venit capeteniile, Si din Zabulon carmuitorii.

Efraim. Mai inainte au fost numite numai semintiile lui Neftali si Zabulon ca unindu-se cu Barac (cap. 4,10). Aici este aratat ca au fost unitati din Efraim din regiunile centrale precum si din Beniamin care era si mai departe spre sud.

Machir. Fiu al lui Manase (Geneza 50,23). Capetenie ale familiei de seama a semintiilor. Familia a primit mostenirea ei in Ghilead, la rasarit de Iordan. Totusi, aici se crede ca numele este folosit poetic pentru intreaga semintie (vezi si Numeri 32,40; Deuteronom 3,15).

Carmuitorii (in engl. "they that handle the pen of the soriter"). In mod literal, "conducatorul scrisului". Se crede ca se refera la insigna slujbasului a carui datorie era sa adune trupele, tinand o socoteala despre cati oameni au fost raportati din fiecare cetate.



5:15 Mai marii lui Isahar au fost cu Debora, Si Isahar a venit dupa Barac, A fost trimis pe urma lui in vale. La paraiele lui Ruben, Au fost mari hotarari!

Isahar. O alta semintie participanta. Cu toate acestea nu toate semintiile s-au unit cu Debora si Barac cand ei au facut chemarea la lupta. Unele semintii au refuzat pe fata sa ia parte la lupta, iar altele au ezitat si au stat pe ganduri pana a trecut lupta.

La paraiele (in engl. "for the divisions"). Mai bine, ,,printre diviziunile (clanurile)".

Mari hotarari. Ceea ce probabil ca a avut loc atunci cand chemarea urgenta la lupta a ajuns la diferitele clanuri ale semintiei lui Ruben, locuind nu departe peste raul Iordan, a fost o discutie grabita cu privire la ce sa se faca. Fiecare clan cauta sa cerceteze pe celelalte spre a descoperi simtamintele lor daca semintia trebuie sau nu sa mearga la lupta. In jurul staulelor turmelor lor ei vorbeau si iar vorbeau. Ei au meditat asupra nevoii si a posibilitatii de a actiona pana ce timpul pentru asa ceva a trecut. Dupa cate se pare, ei inca mai ezitau si discutau ce trebuiau sa faca, atunci cand a ajuns la ei stirea victoriei.



5:16 Pentru ce ai ramas in mijlocul staulelor sa asculti behaitul turmelor? La paraiele lui Ruben mari au fost sfaturile!

Verset ce nu a fost comentat.

5:17 Galaadul de dincolo de Iordan nu si-a parasit locuinta. Pentru ce a stat Dan pe corabii? Aser a stat pe malul marii, Si s-a odihnit in limanurile lui.

Galaadul. Tinutul de peste Iordan, la rasarit si sud de Marea Galileea. Aici se vorbeste despre el ca si cand ar fi una dintre semintii. Probabil ca scriitorul foloseste cuvantul ,,Galaad" in locul lui Gad, semintia care locuia o parte a acestui teritoriu.

A stat... pe corabii. Evident ca migratiunea danitilor spre nord raportata in Judecatori 18, avusese loc inainte de vremea lui Debora. Expresia sugereaza un oarecare amestec cu fenicienii marinari, sau, cel putin, o asociere cu ei pana la masura la care danitii au pierdut interesul lor fata de eforturile fratilor lor israeliti de a redobandi independenta.

Aser a stat. Dupa cat s-ar parea, si Aser a facut experienta asimilarii de catre canaaniti si navigatorii fenicieni din Tir si Sidon in asa masura incat nici ei nu s-au simtit inclinati sa se uneasca cu revolta ebraica. Unirea cu lumea, traind in spiritul si urmarind scopurile ei indeparteaza dorinta multor crestini sa se alature luptei impotriva ostirilor intunericului. In timp ce fratii lor lupta in mod activ in stradania misionara crestina, ei stau retrasi nemiscati si neinteresati.

In limanurile lui. In mod literal, "in locurile lui de acostare". Expresia este explicata ca descriind cheiurile vaselor si spatiile sau "deschizaturile dintre ele".



5:18 Zabulon este un popor care a infruntat moartea, Si Neftali la fel, pe inaltimile din campie.

Inaltimi. Probabil ca aceste cuvinte se refera la mici inaltimi sau delusoare, pe care ostile lui Sisera s-au straduit sa se regrupeze si sa apere liniile lor. Oamenii lui Zabulon si Neftali, care, asa cum s-a observat din cap. 4,10, au alcatuit grosul trupelor israelitilor, au luat aceste centre de rezistenta prin atac, ceea ce a dus la o deruta completa a ostirii lui Sisera.



5:19 Imparatii au venit, s-au luptat; Atunci au luptat imparatii Canaanului, La Tanaac, la apele Meghido; N-au luat nici o prada, nici argint.

Imparatii Canaanului. Ostirea lui Sisera este posibil sa fi inclus pe imparatii cetatilor fortificate vecine ca Taanah si Meghido, doua cetati pe tarmul sudic al raului; dar atacurile indraznete ale oamenilor lui Zabulon si Neftali au devastat, dupa cum s-ar parea, aceste fortarete in confuzia luptei.

N-au luat nici o prada. In loc de a primi prada bogata ca rezultat al unirii cu campania lui Sisera, acesti imparati au pierdut atat cetatile cat si vietile lor.



5:20 Din ceruri se luptau, De pe cararile lor stelele se luptau impotriva lui Sisera,

Stelele. Adica, fortele naturii, reprezentand fie in mod literal, fie poetic puterea lui Dumnezeu care controleaza fortele naturii.



5:21 Paraul Chison i-a luat, Paraul din vremurile stravechi, paraul Chison! Suflete, calca-n picioare pe viteji!

I-a luat. Vezi cele despre cap. 4,15.

Calca-n picioare. Verbul poate fi tradus si ca un imperativ, facand ca prepozitia sa se citeasca, ,,Calca in picioare, o, suflete al meu, taria (adica pe cei puternici)". Se pare ca Debora isi inchipuie despre sine ca fiind prezenta pe campul de bataie, si cu aceste cuvinte se incurajeaza pe sine sa persevereze inainte cu curaj pana ce victoria este asigurata.



5:22 Atunci copitele cailor au rasunat De goana, de goana nabadaioasa a razboinicilor lor.

Copitele cailor au rasunat (in engl. "horsehoofs broken"). Groaza si confuzia derutei evident ca i-au determinat pe cai sa fuga in deruta in mod salbatic peste campie, rupandu-si copitele nepotcovite, facand astfel caii sa ajunga schiopi si nefolositori.



5:23 Blestemati pe Meroza, a zis Ingerul Domnului, Blestemati, blestemati pe locuitorii lui; Caci n-au venit in ajutorul Domnului, In ajutorul Domnului, printre oamenii viteji.

Meroza. Identificata acum cu Chirbet Marus, cam la 7 mile sud de Chedes Neftali (vezi despre cap. 4,6). In contrast cu oamenii bravi si patriotici din celelalte semintii care au indraznit sa se opuna canaanitilor, locuitorii israeliti din Meroza, de pe drumul de retragere a ostilor lui Sisera, au refuzat sa dea asistenta sub nici o forma. Cu ajutorul acestor oameni, israelitii urmaritori ar fi putut impiedica pe orice canaanit si poate chiar pe Sisera de a scapa din campul de lupta. Din cauza refuzului lor de a ajuta, ingerul Domnului a pronuntat un blestem asupra lor. Ei n-au avut un pacat de comitere, ci unul de omitere. Pacatul lor in cazul acesta a fost ca in timp de nevoie ei n-au facut nimic, si de aceea blestemul lui Dumnezeu a cazut peste ei.

Nici un alt verset din cartea Judecatorilor nu constituie o avertizare mai severa pentru membrii bisericii de astazi decat acela care blestema aici pe acei care refuza sa ajute la vreme de nevoie. In fata unui strigat de nevoie dupa lucratori, multi din cei care marturisesc a fi crestini sunt multumiti sa urmeze, comozi, pe calea lor egoista, refuzand sa dea vreo asistenta bisericii lui Dumnezeu cand aceasta se afla in lupta cu Satana. Ei spun ca lucrarea bisericii trebuie indeplinita de catre angajati, si nu accepta nici o raspundere pentru ei. Asupra acestor crestini planeaza blestemul lui Meroza, afara de cazul ca se intorc de la nepasatoarea lor lipsa de conlucrare.



5:24 Binecuvantata sa fie intre femei Iael, Nevasta lui Heber, Chenitul! Binecuvantata sa fie ea intre femeile care locuiesc in corturi!

Binecuvantata... intre femei. Cuvantul ebraic tradus aici "binecuvantat" este adesea folosit in sensul de "a lauda", "a vorbi despre cineva in termeni elogiosi", "a sarbatori". In contrast cu refuzul locuitorilor din Meroza de a ajuta pe rudele lor, este Iael, o femeie care nu era legata prin legaturi de rasa cu israelitii, care era, de fapt, aliata politic cu vrajmasii lor.

Femei... in corturi. Adica, Iael avea sa fie cea mai de seama dintre toate femeile beduine.



5:25 El a cerut apa, si ea i-a a dat lapte; In pahar imparatesc i-a adus unt.

Pahar imparatesc. O cupa potrivita pentru oamenii de rang, poate una din alesele cupe de Creta.



5:26 Cu o mana a luat tarusul, Si cu dreapta ciocanul lucratorilor, A lovit pe Sisera, i-a despicat capul, I-a sfaramat si strapuns tampla.

Ciocanul. Combinand acest raport poetic al faptei lui Iael cu raportul literal din cap. 4,21 rezulta urmatorul tablou. In timp de Sisera dormea adanc, Iael s-a apropiat incetisor si i-a dat o lovitura puternica cu ciocanul crapandu-i astfel capul. Desi ranit mortal el s-a zbatut ceva vreme pe picioarele ei. Apoi, dupa cap. 5,27, el a cazut pe genunchii lui (Ebraicul Kara, "a se apleca pe genunchi"), si a zacut acolo ucis (in mod literal, "tratat cu violenta"). Dupa aceea, Iael i-a strapuns tampla cu tarusul de cort, fixandu-l de pamant. Totusi este greu de stiut cum sa fie privit in mod literal limbajul acestui poem.



5:27 El s-a ghemuit: a cazut si s-a culcat la picioarele ei; S-a ghemuit si a cazut la picioarele ei; Acolo unde s-a ghemuit, acolo a cazut fara viata.

Verset ce nu a fost comentat.

5:28 Pe fereastra, prin zabrele, Se uita mama lui Sisera, si striga: Pentru ce zaboveste carul lui sa vina? Pentru ce vin carele lui asa de incet?

Mama lui Sisera. Foarte bine s-a remarcat ca acest pasaj de ironie dramatica, descriind ingrijorarea si teama mamei lui Sisera, putea fi scris, cel mai probabil, numai de catre o femeie. Fata de bucuria datorata faptei unei femei, este prezentata nenorocirea alteia, care incearca in zadar sa inabuse presentimentul dezastrului. In timp ce Sisera zacea intr-o moarte umilitoare, in capitala lui indepartata, mama lui se intreaba nelinistita ce-l retine timp atat de indelungat. Plina de ingrijorare, ea sta si priveste pe fereastra in jos, spre drum, dupa norul de praf din departare care sa anunte intoarcerea comandantului grupului de calareti. Ea scruteaza cu privirea si asculta, dar huruitul caselor victorioase nu este auzit, si aceasta umple de teama inima ei.



5:29 Cele mai intelepte dintre femeile ei ii raspund, Si ea isi raspunde singura:

Verset ce nu a fost comentat.

5:30 Negresit, au gasit prada! Si-o impart: O fata, doua fete de fiecare om; Prada de haine vopsite pentru Sisera; Prada de haine vopsite cusute la gherghef, Doua haine vopsite si cusute la gherghef, De pus pe grumazul biruitorului!

.. Prada si o impart. Pentru a linisti presentimentele mamei lui, femeile intelepte dau in asteptare asigurari. Si mama a cautat sa se reasigure pe ea insasi si pe ele cu ideea ca ostirea lor intarzie din cauza strangerii prazii. Ele isi inchipuie in mintea lor imbracamintea cea frumoasa, hainele cele brodate, fetele captive, cu impartirea carora sunt ocupati barbatii lor intarziind astfel sa se intoarca acasa. Denumirea ironica de ,,femei intelepte" este evidenta, pentru ca presupunerea era departe de adevar. Autorul poemului in mod impresionant nu descrie dezamagirea ingamfatelor femei, ci lasa pe cititor, care cunoaste naratiunea, sa-si imagineze scena cand soseste stirea infrangerii lui Sisera – nici prada si nici victorie; eroul este mort, ostirea zdrobita! Totul este pierdut! N-a mai putut fi facuta nici o descriere ingrozitoare despre completa infrangere a unui inamic.



5:31 Asa sa piara toti vrajmasii Tai, Doamne! Dar cei ce-L iubesc sunt ca soarele, cand se arata in puterea lui. Tara a avut odihna patruzeci de ani.

Asa... toti. Cuvantul remarcabil din acest pasaj este ,,asa". El readuce in fata ochilor nostri intreaga drama – increderea ingamfata a canaanitilor, teribilul asalt furios al evreilor, teroarea revoltei, fuga lui Sisera, moartea lui de mana unei femei, nelinistea mamei lui. Cantarea se termina cu dorinta exprimata ca tot asa sa piara toti vrajmasii lui Dumnezeu – cum se va si intampla in cele din urma.

Macelul ingrozitor al vrajmasului descris in capitolul acesta trebuie sa fie inteles in lumina epocii in care au avut loc evenimentele. Pentru un studiu mai amanuntit al problemei, vezi cele despre Deuteronom 14,26.

Ca soarele. Tabloul maret prezentat aici despre acei care iubesc si slujesc Domnului este oglindit prin profetul Isaia (cap. 60,1), Daniel (cap. 12,3) si Maleahi (cap. 4,2; comp. cu GC 632). Hristos Insusi a folosit un limbaj similar spre a descrie pe acei care devin cetateni ai imparatiei (Matei 13:43). Ioan a vazut un inger pogorandu-se dinspre rasarit, ca soarele, cu pecetea lui Dumnezeu pentru a o pune asupra acelora care sunt pregatiti sa o primeasca (Apocalipsa 7:2,3). Cei sigilati de acest inger "apareau ca si cand soarele se ivise de curand de dupa un nor si stralucea pe fetele lor, facandu-i sa arate triumfatori, ca si cand biruintele lor erau aproape castigate" (EW 89).

Tara a avut odihna. Ce bine ar fi fost daca poporul, in aceasta perioada de odihna, ar fi umblat in caile Domnului. Este o invatatura pentru biserica lui Dumnezeu de astazi. In acest timp de pace relativa, noi suntem somati sa traim lumina adevarului prezent, si prin aceasta sa grabim incheierea lucrarii lui Dumnezeu si perfectarea destinului poporului ramasitei.

ELLEN G. WHITE COMENTEAZA:

23 CE 70; CM 529; ChS 36; CS 49; CT 210; Ev 112, 237, 397; 2T 166, 216, 217, 243, 284, 395, 427, 626; 3T 57, 525; 5T 77, 381; 6T 40, 461, 464, 475; 7T 237; 8T 41, 80, 246; 9T 133, 140; WM 139.


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: