English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Judecatori

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Judecatori, 20


20:1 Totii copiii lui Israel au iesit de la Dan pana la Beer-Seba si tara Galaadului, si adunarea s-a strans ca un singur om inaintea Domnului, la Mitpa.

Au iesit. Adica, au iesit pregatiti pentru lupta (vezi cap. 2,15 etc.)

Ca un singur om. Aceasta a fost o adunare spontana, rezultatul serioasei lor discutii unul cu altul asupra problemei.

De la Dan pana la Beer-Seba. Adica, de la cea mai nordica asezare a evreilor, cetatea lui Dan (vezi cap. 18), pana la Beer-Seba, cea mai sudica asezare israelita la marginea Negebului in sudul lui Iuda. Expresia se intalneste in Biblie de sapte ori (Judecatori 20,1, 1 Samuel 3,20; 2 Samuel 3,10; 17,11; 24,2.15; 1 Regi 4,25), si o data cu Beer-Seba pana la Dan (1 Cronici 21,2).

Tara Galaadului. Expresia aceasta pare a-i cuprinde pe toti evreii de la rasarit de Iordan (vezi cap. 5,17; 11,5.6 etc.). Toate asezarile ebraice au trimis delegati, cu exceptia cetatii Iabes din Galaad (cap. 21,8.10).

Inaintea Domnului. Prin aceasta nu se intelege in mod necesar ca ei au adus chivotul sau cortul intalnirii acolo, nici ca Mitpa era Silo, unde era asezat chivotul. David a fost facut imparat la Hebron, ,,inaintea Domnului” (2 Samuel 5,3), si totusi acolo nu era nici un chivot. Expresia poate sa insemne ca ei s-au adunat sa discute impreuna ce cale de actiune sa ia si ei au cerut lui Dumnezeu sa-i calauzeasca in deliberarea lor (vezi Iosua 24,2; vezi si Judecatori 20,27).

Mitpa. Asezarea aceasta este adesea identificata cu dealul Nebi Samwil, la 4 mile si jumatate nord-vest de Ierusalim si numai la 2 mile de Ghibea, scena crimei. Muntele este cam de 3000 de picioare inaltime. Mai probabila este identificarea cu Tell en-Nasbeh, 7,5 mile (12 km) nord de Ierusalim. Mitpa din Beniamin a servit in alte timpuri ca loc de adunare a semintiilor (1 Samuel 7,5-17; 10,17). Aceasta a fost prima mare adunare a tuturor evreilor de dupa vremea lui Iosua.



20:2 Capeteniile intregului popor, toate semintiile lui Israel, au venit in adunarea poporului lui Dumnezeu: erau patru sute de mii de oameni pedestri, care scoteau sabia.

Capeteniile. In mod literal, ,,colturi” sau ,,pietre de colt”. Barbatii care erau stalpii, capeteniile semintiilor, toti au venit la Mitpa.



20:3 Si fiii lui Beniamin au auzit ca se suisera copiii lui Israel la Mitpa. Copiii lui Israel au zis: Spuneti cum s-a intamplat aceasta nelegiuire?

Beniamin au auzit. Stirea ca israelitii se adunau sa pedepseasca crima poate sa fi ajuns la beniamitii din Ghibea de indata ce numarul israelitilor s-a marit au inceput sa soseasca la Mitpa primele grupe sau chiar inainte de a ajunge ei acolo. Se mai poate ca beniamitii sa fi primit aceeasi citatie ca si celelalte semintii (vezi cap. 19,29).

Spuneti. Cuvintele au fost adresate levitului. Cand numarul israelitilor s-a marit, devenind multime, ei i-au cerut levitului sa le prezinte o descriere directa a crimei de care s-au facut vinovati barbatii din Ghibea.



20:4 Atunci Levitul, barbatul femeii care fusese ucisa, a luat cuvantul, si a zis: Ajunsesem, impreuna cu tiitoarea mea, la Ghibea lui Beniamin, ca sa ramanem peste noapte acolo.

Verset ce nu a fost comentat.

20:5 Locuitorii din Ghibea s-au sculat impotriva mea, si au inconjurat noaptea casa in care eram. Aveau de gand sa ma omoare, au siluit pe tiitoarea mea, pana cand a murit.

Sa ma omoare. Desi capitolul precedent n-a indicat aceasta amenintare, probabil ca ar fi urmat dupa aducerea la indeplinire a intentiei raportata in cap. 19,22.

20:6 Mi-am luat tiitoarea, si am taiat-o in bucati, pe care le-am trimis in tot tinutul mostenirii lui Israel; caci au savarsit o nelegiuire si o miselie in Israel.

Verset ce nu a fost comentat.

20:7 Iata-va pe toti, copii ai lui Israel; sfatuiti-va, si luati o hotarare aici!

Verset ce nu a fost comentat.

20:8 Tot poporul s-a sculat ca un singur om, si a zis: Nici unul din noi sa nu se duca in cortul lui, si nimeni sa nu se intoarca acasa.

Tot poporul s-a sculat. Dupa ce levitul a repovestit intamplarea actului de violenta, toata adunarea s-a unit in protest si au fost de acord ca nici unul dintre ei sa nu se intoarca la caminele lor pana ce nu va fi razbunat.



20:9 Iata acum ce vom face cetatii Ghibea: sa mergem impotriva ei dupa cum vom iesi la sort.

Sa mergem. Hotararea lor a fost sa mearga la lupta in randuri de bataie impotriva cetatii Ghibea si sa ceara predarea vinovatilor.



20:10 Sa luam din toate semintiile lui Israel zece oameni din o suta, o suta dintr-o mie, si o mie din zece mii; ei sa se duca sa caute merinde pentru popor, pentru ca, la intoarcerea lor, sa facem cetatii Ghibea din Beniamin potrivit cu toata miselia pe care a facut-o ea in Israel.

Zece oameni din o suta. Pentru un numar asa de mare de oameni tabarati intr-un singur loc, a fost greu sa se procure hrana destula. O zecime din toata ostirea, probabil aleasa prin vot, i-a fost destinata sarcina sa mearga sa adune hrana pentru ostirea adunata. In felul acesta, un om trebuia sa procure hrana pentru noua oameni de pe front.



20:11 Astfel toti barbatii lui Israel s-au strans impotriva cetatii, uniti ca un singur om.

Uniti ca un singur om. In mod literal ,,uniti impreuna ca un club (societate)”. Este remarcabil faptul ca a putut fi realizata o unanimitate asa de mare avand in vedere interesele divergente ale diferitelor semintii ebraice.



20:12 Semintiile lui Israel au trimis niste oameni in toate familiile lui Beniamin, ca sa-i spuna: Ce inseamna nelegiuirea aceasta care s-a facut intre voi?

Toate familiile. Inainte de a recurge la forta, adunarea a mustrat semintia lui Beniamin, indemnand-o sa recunoasca enormitatea pacatului comis si sa-i predea pe oamenii vinovati ca sa poata fi omorati. Aceasta a fost o pozitie buna. Acei care erau vinovati ar fi trebuit sa plateasca pedeapsa pentru faptele lor rele.



20:13 Scoateti afara acum pe oamenii aceia stricati din Ghibea, ca sa-i omoram si sa curatim raul din mijlocul lui Israel. Dar Beniamitii n-au vrut sa asculte glasul fratilor lor, copiii lui Israel.

Sa curatim raul. Pacatul comis a fost asa de grav incat cerea pedeapsa cu moartea. Numai in felul acesta semintiile puteau fi libere de vinovatie (vezi Deuteronom 13,5; 17,7; 19,19-21).

N-au vrut sa asculte. Semintia lui Beniamin a preferat razboi civil in locul predarii criminalilor lor. Mandria tribala si solidaritatea au slujit in acest caz sa sustina si sa apere barbati de felul celor mai rai.



20:14 Beniamitii au iesit din cetatile lor, si s-au strans la Ghibea, ca sa lupte impotriva copiilor lui Israel.

S-au strans. Semintia lui Beniamin a dat pe fata un teribil curaj, dar acesta era pentru o cauza rea.



20:15 Numarul Beniamitilor iesiti in ziua aceea din cetati fost de douazeci si sase de mii de oameni, care scoteau sabia, fara sa se mai socoteasca si locuitorii din Ghibea, care alcatuiau sapte sute de oameni alesi.

Douazeci si sase de mii de oameni. Numarul acesta era mai mic decat cel de la recensamantul facut la sfarsitul celor 40 de ani de sedere in pustie (Numeri 26,41), cu mai mult de

o treime. Aceeasi descrestere este aratata si in alte semintii (vezi despre Judecatori 20,17).



20:16 In tot poporul acesta, erau sapte sute de oameni alesi care nu se slujeau de mana dreapta; toti acestia, aruncand o piatra cu prastia, puteau sa ocheasca un fir de par, si nu dadeau gres.

Sapte sute. Acesti priceputi tragatori de elita cu prastia probabil ca erau tot asa ca si cei 700 de oameni de prima calitate, care, conform cu versetul precedent, au reprezentat Ghibea in ostirea lui Beniamin. Nu ar fi probabil ca doua grupe diferite de 700 de oameni sa fie mentionate impreuna, si cu toate acestea posibilitatea unei astfel de coincidente nu este cu nici un chip exclusa.

Un fir de par. Expresia aceasta inseamna exactitate foarte mare. In secolele de mai tarziu, beniamitii erau cunoscuti ca fiind iscusiti in folosirea prastiei (1 Cronici 12,2). In istoria laica se raporteaza ca oamenii au devenit atat de priceputi in aceasta arta, incat pietrele pe care le azvarleau veneau cu atata forta ca si cand ar fi fost catapultate si strapungeau scuturi si casti.

Gres. Ebraicul chata. Cuvantul acesta este acela care din totalul lor in aproape mai mult de 200 de locuri este tradus ,,a pacatui". Sensul lui de baza este a gresi tinta si, atunci cand este folosit pentru ideea de pacat, el descrie faptul cand cineva greseste semnul pe care il are Dumnezeu pentru poporul Sau – semnul desavarsirii hotarate in legea lui Dumnezeu.



20:17 S-a facut si numaratoarea barbatilor lui Israel, afara de ai lui Beniamin, si s-a gasit patru sute de mii care scoteau sabia, toti barbatii de razboi.

Patru sute de mii. Populatia israelita era in declin. In primul an dupa iesirea din Egipt se spune ca oamenii de razboi numarau 603 550, incluzand 34 500 din Beniamin (Numeri 1,46.47). In anul al 40-lea dupa Exod se spune ca ei numarau 601 730, incluzand 46 000 de beniamiti (Numeri 26,51.41).



20:18 Si copiii lui Israel s-au sculat, s-au suit la Betel, si au intrebat pe Dumnezeu, zicand: Cine din noi sa se suie intai ca sa lupte impotriva fiilor lui Beniamin? Domnul a raspuns: Iuda sa se suie intai.

S-au sculat. Mult mai probabil ca conducatorii ostirii adunate au plecat la Silo sa intrebe inaintea chivotului despre planul lor de procedura. Este greu sa se socoteasca ca toata ostirea de 400 000 de oameni urma sa marsaluiasca 20 de mile pana la cortul intalnirii ca sa intrebe pe Domnul. Probabil ca avea sa mearga numai o delegatie.

Betel (in engl. ,,Casa lui Dumnezeu"). Ebraicul beth'-el. Daca cuvantul acesta este lasat netradus, expresia va fi: ,,s-au suit la Betel", si acesta este felul in care este redat in traducerile moderne. Totusi, este poate mai bine a traduce cuvantul decat a-l folosi ca nume propriu, indicand cetatea Betel din apropiere, pentru ca, pe vremea aceea, cortul intalnirii era la Silo, cam la 10 mile nord de Betel si 20 de mile nord de Mitpa, unde tabarase ostirea. Este vadit ca ei au mers la Silo, unde era cortul intalnirii, ca sa ceara sfat de la Dumnezeu (vezi cap. 21.2,4,12). Cu toate acestea, exista posibilitatea ca chivotul sa fi fost mutat pentru o vreme de la Silo, ca si pentru cuvantarea de ramas bun a lui Iosua la Sihem (Iosua 24,1; PP, p. 523).

Cine din noi? O ostire atat de mare nu putea sa manevreze usor in jurul micului deal pe care era asezata Ghibea. Ei hotarasera sa atace deocamdata numai o singura semintie.

Iuda. Semintia aceasta era renumita ca fiind agresiva. Ei pastreaza o pozitie pre-eminenta de la inceputul cartii (cap. 1,1.2).



20:19 Copiii lui Israel au pornit dis-de-dimineata, si au tabarat la Ghibea.

Au pornit. Evident ca de la Mitpa unde era tabarat grosul ostirii.



20:20 Si barbatii lui Israel au inaintat ca sa inceapa lupta impotriva barbatilor lui Beniamin, si s-au asezat in linie de bataie impotriva lor inaintea cetatii Ghibea.

Verset ce nu a fost comentat.

20:21 Fiii lui Beniamin au iesit din Ghibea, si in ziua aceea au culcat la pamant douazeci si doua de mii de oameni din Israel.

Au iesit. Intreaga ostire a lui Beniamin, 26.700 puternici, se adunasera in Ghibea si imprejurul ei. Curajosi, ei au iesit dintre ziduri si au inaintat pe deal in jos asupra ostirii lui Iuda.

Au culcat la pamant. Adica, au cazut ucisi la pamant.

Douazeci si doua de mii. Aceasta inseamna ca beniamitii au ucis aproape fiecare cate un om.

Nu se spune nimic despre pierderile beniamite. Desigur ca trebuie sa fi fost unele.



20:22 Poporul, barbatii lui Israel, s-au imbarbatat, si s-au asezat din nou in linie de bataie in locul unde se asezasera in ziua intai.

S-au imbarbatat. Unii au sugerat ca v. 22 ar trebui sa urmeze versetului 23 spre a avea un inteles bun si ca vreun vechi copist a inversat din nebagare de seama ordinea acestor doua versete. Totusi naratiunea se poate intelege si din evenimentele care au loc asa cum este redata secventa.



20:23 Si copiii lui Israel s-au suit, si au plans inaintea Domnului pana seara; au intrebat pe Domnul, si au zis: Sa ma mai sui la lupta impotriva fiilor fratelui meu Beniamin? Domnul a raspuns: Suiti-va impotriva lui.

S-au suit. Se pare ca semintiile aliate au trimis o alta delegatie la Silo sa ceara instructiuni de la Domnul.

Au plans. Infrangerea lui Israel a facut ca poporul sa se umileasca inaintea Domnului si sa recunoasca mai deplin dependenta lor de El. Poate ca ei au avut nevoie sa invete lectia ca ,,Cine dintre voi este fara pacat, sa arunce cel dintai cu piatra in ea" (Ioan 8,7). Multi dintre acei care au fost atat de maniati de crima barbatilor din Ghibea probabil ca erau vinovati cu pacate asemanatoare. De exemplu, la Sinai si la Baal-Peor, tot Israelul cazuse in abominabile forme de idolatrie.

Fratele meu. Israelitii nu s-au simtit bine, intelegand ca se angajasera intr-un razboi fraticid. Simtamantul lor de manie a inceput sa se domoleasca fata de barbatii lui Beniamin. Totusi Domnul i-a instruit sa continue atacul. Si oamenii lui Beniamin trebuiau smeriti si adusi la o recunoastere a vinovatiei lor.



20:24 Copiii lui Israel au inaintat impotriva fiilor lui Beniamin, in ziua a doua.

Verset ce nu a fost comentat.

20:25 Si in aceeasi zi, Beniamitii le-au iesit inainte din Ghibea, si iarasi au culcat la pamant optsprezece mii de oameni din copiii lui Israel, toti in stare sa poarte armele.

Verset ce nu a fost comentat.

20:26 Totii copiii lui Israel si tot poporul s-au suit si au venit la Betel; au plans si au ramas acolo inaintea Domnului, au postit in ziua aceea pana seara, si au adus arderi de tot si jertfe de multumire inaintea Domnului.

Au postit. Pentru a doua oara, ostirea lui Israel suferise pierderi dezastruoase prin mana sfidatoare a beniamitilor. Ei au fost uimiti, buimaciti si descurajati. Domnul le recomandase sa atace, totusi ei suferisera pierderi grele. Spre a incerca sa gaseasca raspuns la esecul lor, ei au postit si au adus arderi de tot si jertfe de multumire. Acesta este primul loc din Biblie unde se intalneste cuvantul ,,post", desi, fara indoiala, practica a inceput mult mai devreme.



20:27 Si copiii lui Israel au intrebat pe Domnul acolo se gasea atunci chivotul legamantului lui Dumnezeu,

Chivotul legamantului. Singura mentiune facuta despre chivot in cartea Judecatorilor. Se presupune ca intrebarile pe care israelitii le-au pus mai inainte Domnului (vers. 18,23) fusesera facute inaintea chivotului.

Acolo. Se crede ca se refera la Silo, iar nu la Betel, dupa cum sustin multi. Cortul intalnirii, impreuna cu chivotul, a ramas la Silo de pe vremea cand l-a intins acolo Iosua (Iosua 18,1), pana ce chivotul a fost capturat de catre filisteni (1 Samuel 4,10.11) la sfarsitul slujbei de Judecator a lui Eli (vezi Judecatori 18,30). Despre cortul intalnirii ca fiind la Silo vezi Iosua 22,12; 1 Samuel 1,3; 2,14; 3,21; 4,3. Pentru posibila mutare a chivotului in vreun loc vremelnic, vezi cele despre Judecatori 20,18.



20:28 si Fineas, fiul lui Eleazar, fiul lui Aaron, statea pe vremea aceea inaintea lui Dumnezeu, si au zis: Sa mai pornesc la lupta impotriva fiilor fratelui meu Beniamin, sau sa ma las? Domnul a raspuns: Suiti-va, caci maine ii voi da in mainile voastre.

Fineas. In conformitate cu Iosua 22,12.13, Fineas a fost preot al cortului intalnirii din Silo pe vremea lui Iosua. Amintirea numelui sau in acest text plaseaza, in felul acesta, incidentul privind pe levit si tiitoarea lui in timpul vietii primei generatii a israelitilor din Palestina. Acesta sprijina punctul de vedere spus mai inainte (vezi Judecatori 18,29.30; 19.1) ca cele doua intamplari descrise in ultimele cinci capitole ale Judecatorilor au avut loc cu multi ani inainte de alte evenimente descrise in carte. Este interesant de notat ca, in naratiunea despre migrarea Danitilor, probabilul nepot al lui Moise joaca un rol de seama, in timp ce in intamplarea cu levitul este amintit nepotul lui Aaron.

Maine ii voi da. Israelitilor nu le-a fost ingaduit sa castige victoria decat dupa o perioada de pregatire. Esecurile reale i-au dus la post si rugaciune si la serioasa cercetare a cauzei esecului lor. Intarzierea a fost ocazie pentru Dumnezeu de a arata spre propriile lor defecte de caracter pe care trebuiau sa le indrepte tot atat cat si greselile celorlalti, de care ei erau atat de puternic preocupati. Israelitii erau mult prea gata sa se apuce de lucrarea de corectare a fratilor lor fara sa-si dea seama de propriile lor defecte.



20:29 Atunci Israel a pus niste oameni la panda in jurul cetatii Ghibea.

La panda. In primele doua lupte de mai inainte fortele israelitilor fusesera peste masura de increzatoare in sine pentru ca socoteau ca pricina lor era dreapta si pentru ca greutatea numarului era de partea lor. Dar astfel de avantaje nu exclud nevoia de pregatire atenta, multa rugaciune si strategie prudenta.



20:30 Copiii lui Israel s-au suit impotriva fiilor lui Beniamin, a treia zi, si s-au asezat in linie de bataie inaintea cetatii Ghibea, ca si in celelalte dati.

Verset ce nu a fost comentat.

20:31 Si fiii lui Beniamin au iesit inaintea poporului, si au fost trasi departe de cetate. Au inceput sa loveasca de moarte in popor, ca si in celelalte dati, pe drumurile cele mari, care suie: unul la Betel si altul la Ghibea prin campie, si au ucis aproape treizeci de barbati din Israel.

Au fost trasi departe. Ostirea israelita a simulat retragerea, facandu-i astfel pe beniamiti sa-i urmareasca. Facand asa, ariergarda si flancurile beniamitilor au fost expuse trupelor israelite care stateau la panda.

Drumurile cele mari. Directia de retragere simulata a ostirii israelite a fost de-alungul a doua drumuri mari, una indreptandu-se inspre nord catre Betel si Silo, cealalta ducand la cetatea numita Ghibea. Ultima, pentru a se deosebi de Ghibea, unde beaniamitii isi aveau baza lor, a fost numita ,,Ghibea din campie”. Ghibea era un nume obisnuit care inseamna ,,deal”. Ultimul sat se pare ca n-a fost asezat pe un deal, dupa cum ar sugera numele lui, ci in campie.



20:32 Fiii lui Beniamin ziceau: Iata-i batuti inaintea noastra ca si mai inainte! Dar copiii lui Israel ziceau: Sa fugim, si sa-i tragem departe de cetate la drumul mare.

Verset ce nu a fost comentat.

20:33 Toti barbatii lui Israel si-au parasit locurile, si s-au insiruit de bataie la Baal-Tamar; si oamenii lui Israel, care stateau la panda, s-au aruncat din locul in care erau, din Maare-Ghibea.

La Baal-Tamar. In mod literal, ,,Baal-ul palmierului”. Asezarea exacta nu este cunoscuta, dar trebuie sa fi fost in vecinatate de Ghibea. In afara de oamenii stationati la panda aproape de Ghibea, o alta parte a ostirii israelite se afla aproape de aceasta asezare necunoscuta. Cand beniamitii urmareau ostirea in retragere a lui Israel, lor li s-au opus pe neasteptate aceste forte proaspete; si in acelasi timp cei ascunsi la panda aproape de Ghibea au atacat ostirea lui Beniamin la ariergarda. Se pare ca ostirea lui Israel fusese impartita in trei parti.



20:34 Zece mii de oameni alesi din tot Israelul au ajuns inaintea cetatii Ghibea. Lupta a fost apriga, si Beniamitii nu-si inchipuiau prapadul prin care aveau sa treaca.

Zece mii de oameni alesi. Evident ca aceasta a fost grupa celor ce au format panda si care se pare ca a atacat chiar Ghibea.

Nu-si inchipuiau. Cu toate ca beniamitii au recunoscut ca aveau sa aiba o lupta grea, totusi fiecare, greu angajat in partea lui de front, n-a observat ca fortele lor au fost complet incercuite si astfel condamnate la nimicire.

Cu acest verset si cel care urmeaza, autorul intrerupe descrierea amanuntita a luptei pentru a arata rezultatul ei final, pentru a usura nelinistea cititorului.



20:35 Domnul a batut pe Beniamin inaintea lui Israel, si copiii lui Israel au ucis in ziua aceea douazeci si cinci de mii o suta de oameni din Beniamin, toti in stare sa poarte armele.

Verset ce nu a fost comentat.

20:36 Fiii lui Beniamin credeau ca barbatii lui Israel sunt batuti, caci acestia faceau loc Beniamitilor si se bizuiau pe oamenii pe care-i pusesera la panda impotriva cetatii Ghibea.

Astfel (in engl. ,,so”). Dupa ce a descris mersul principal al luptei, autorul se intoarce acum si adauga alte amanunte. Versetul 36 pana la sfarsitul capitolului ar putea fi foarte bine adaugat la versetul 33 ca astfel sa redea un raport legat al luptei, dar autorul a introdus versetele 34 si 35 ca o explicatie parantetica, ca sa-l informeze, dupa cat s-ar parea, pe cititor asupra rezultatului luptei. Apoi cu versetul 36, el a rezumat raportul amanuntit.



20:37 Oamenii de la panda s-au aruncat repede asupra cetatii Ghibea, au pornit inainte si au trecut toata cetatea prin ascutisul sabiei.

Toata cetatea. Cei 10 000 de oameni care formasera ambuscada (v. 34) au reusit sa puna mana pe Ghibea si apoi sa-i puna foc. Ei au facut aceasta ca semn pentru camarazii lor ca ambuscada a avut succes si ca acum era timpul ca ei sa se intoarca din fuga lor simulata si sa angajeze in lupta forta principala a beniamitilor care ii urmarisera.



20:38 Dupa un semn asupra caruia se invoisera cu barbatii lui Israel, cei de la panda aveau sa faca sa se inalte din cetate un fum gros.

Verset ce nu a fost comentat.

20:39 Atunci barbatii lui Israel s-au intors in lupta. Beniamintii le omorasera aproape treizeci de oameni, si ziceau: Negresit, iata-i batuti inaintea noastra ca in cea dintai lupta!

Atunci barbatii lui Israel. Se pare ca ii da un sens mai bun includerea primei parti a versetului 39 la ultima parte a versetului 38 ca o descriere a planului asupra caruia au cazut de acord israelitii. Cele doua clauze pot fi atunci intelese ca spunand: ,,Aveau sa faca sa se inalte din cetate un fum gros si atunci barbatii lui Israel aveau sa se intoarca in lupta”. Facand cunoscut planul, autorul cartii ia raportul secventei evenimentelor prin cuvintele: ,,Beniamitii le omorasera”. El descrie apoi cum proiectul a fost adus la indeplinire exact cum a fost planuit (vers 40,41). Beniamitii au vazut fumul cetatii lor urcandu-se in urma lor si, cam in acelasi timp, fortele israelite, care pana aici fugisera, deodata s-au intors din fuga lor si au inceput sa opuna rezistenta puternica. Atunci, oamenii lui Beniamin au recunoscut ca au fost inselati si ca au fost prinsi intre fortele israelite cu slaba sansa de scapare.



20:40 Dar un fum gros incepea sa se inalte atunci din cetate. Beniamitii s-au uitat inapoi; si iata ca flacarile se ridicau din cetatea intreaga spre cer.

Verset ce nu a fost comentat.

20:41 Barbatii lui Israel se intorsesera; si barbatii lui Beniamin s-au inspaimantat, vazand prapadul care avea sa-i ajunga.

Verset ce nu a fost comentat.

20:42 Au dat dosul inaintea barbatilor lui Israel, si au fugit pe calea care duce in pustie., Dar navalitorii s-au luat dupa ei, iar pe cei ce iesisera din cetate i-au culcat la pamant, caci ii prinsesera la mijloc.

Pustie. Evident ca ,,pustia Bet-Aven” (Iosua 18,12), la rasarit de Ghibea, care coboara din regiunile muntoase ale vaii Iordanului. Regiunea este descrisa in Iosua 16,1 ca ,,pustia care se ridica de la Ierihon la Betel prin munte”.

Cei ce iesisera. Unele dintre versiunile antice redau aici ,,Cei ce iesisera din cetate (adica, oamenii care capturasera Ghibea) i-au culcat la pamant, caci ii prinsesera la mijloc”.

Aceasta ar insemna ca cei 10 000 de israeliti, dupa ce au ars Ghibea, au interceptat pe beniamitii care au incercat sa fuga in pustie. Intelesul versiunii engleze probabil ca ar fi ca beniamitii au fugit spre cetatile lor si au fost urmariti si ucisi in cetatile lor.



20:43 Au inconjurat pe Beniamin, l-au gonit si l-au zdrobit de indata ce voia sa se odihneasca, pana in fata cetatii Ghibea inspre soare rasare.

Sa se odihneasca. Ebraicul menuchah, care inseamna ,,odihna”. Septuaginta traduce cuvantul acesta prin apo Noua, ,,de la Nua”, ca si cand ar fi un nume propriu. Intelesul (textului) ebraic poate fi ca oriunde cautau unii dintre beniamiti refugiu, oamenii lui Israel ii descopereau si ii ucideau.



20:44 Optsprezece mii de barbati au cazut din Beniamin, toti voinici.

Optsprezece mii. Numarul acesta probabil ca ii reprezinta pe cei ucisi in lupta de la inceput. Restul de 25 100 (v. 35) au fost prinsi si ucisi cand fugeau spre pustiu (v. 45).



20:45 Din cei ce au dat dosul ca sa fuga spre pustie la stanca Rimon, barbatii lui Israel au nimicit cinci mii pe drumuri; i-au urmarit pana la Ghideom, si au ucis din ei doua mii.

Stanca Rimon. Considerat prapastios, muntele calcaros, vizibil din toate partile, cam la 3 mile si jumatate este de Betel si 8 mile nord-est de Ghibea. Un sat in acel loc este cunoscut astazi ca Rammun.

Ghideom. O cetate necunoscuta.



20:46 Intreg numarul Beniamitilor care au pierit in ziua aceea a fost de douazeci si cinci de mii de oameni in stare sa poarte armele, toti voinici.

Verset ce nu a fost comentat.

20:47 Sase sute de oameni erau cei ce dadusera dosul si fugisera spre pustie la stanca Rimon; acolo au ramas patru luni.

La stanca Rimon. Singurii soldati din toata ostirea beniamita care scapasera au fost 600 de oameni care s-au ascuns in pesterile calcaroase din muntele Rimon.



20:48 Barbatii lui Israel s-au intors la fiii lui Beniamin, si i-au trecut prin ascutisul sabiei, de la oamenii din cetati pana la dobitoace, si tot ce au gasit. Au pus de asemenea foc tuturor cetatilor pe care le-au gasit in cale.

Tot ce au gasit. Acest macel fara discriminare al ne-combatantilor, fara a se mai aminti acela al ostirii infrante si fugare, a fost intru totul nejustificat. Pacatul oamenilor din Ghibea trebuia sa fie pedepsit pentru ca el a fost mare. Totusi, cand rezistenta efectiva a ostirii lui Beniamin a fost nimicita, sarcina ostirii israelite era incheiata. Criminalii faptasi ar fi putut apoi sa fie prinsi si pedepsiti. Cetatea lor Ghibea se afla deja in ruine. Ar fi trebuie sa fie indeajuns. Nu exista nici o scuza pentru nemiloasa exterminare a intregii semintii, nici pentru arderea cetatilor ei. Dar, in fierbinteala luptei, se pare ca lucreaza in oameni o patima nerationala, care ii conduce la actiuni pe care ei nu le-ar savarsi in momentele lor rezonabile. In astfel de momente, oamenii adesea nu mai sunt stapani pe ei; ratiunea nu mai conduce si glasul constiintei nu mai este (ascultat) auzit. Aceasta avea sa fie adevarat mai ales atunci cand erau fara un conducator de seama de la care ostirea sa poata astepta instructiuni si care sa poata exercita controlul. Mandria ranita a ostirii israelite, facand-o sa o usture prin cele doua infrangeri pricinuite de catre un adversar mult mai mic, a facut-o sa comita un rau mai mare, masurat ca extindere, decat pacatul pe care israelitii au cautat sa-l pedepseasca.


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: