Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Iuda

Iuda 1:9


1:9 Arhanghelul Mihail, cand se impotrivea diavolului si se certa cu el pentru trupul lui Moise, n-a indraznit sa rosteasca impotriva lui o judecata de ocara, ci doar a zis: Domnul sa te mustre!

Arhanghelul. Gr. archaggelos (vezi comentariul de la 1 Tesaloniceni 4,16). Ingerii sunt fiinte create, iar Hristos este Creatorul (vezi Coloseni 1,16.17). Hristos este Dumnezeu adevarat (vezi Vol. V, p. 917; vezi comentariul de la Ioan 1,1–3), iar ingerilor li se porunceste sa I se inchine (vezi comentariul de la Evrei 1,3–8. 13.14).

Mihail. Comentariul acesta sustine ca ,,Mihail” este un nume al lui Hristos (vezi comentariul de la Daniel 10,13; 1 Tesaloniceni 4,16; Apocalipsa 12,7); nu ingerul cel mai important, ci Domnul ingerilor.

Cand Se impotrivea. Petru nu face referire la acelasi incident pe care il mentioneaza acum Iuda (vezi comentariul de la 2 Petru 2,11), ci vorbeste despre comportamentul circumspect pe care il au ingerii in prezenta Domnului. Iuda e mai specific, dand aici exemplul intalnirii personale dintre Mihail si Diavolul.

Diavolului. Gr. diabolos (vezi comentariul de la Matei 4,1; Efeseni 4,27).

Trupul lui Moise. In afara de cele povestite aici de Iuda, unica referire biblica cu privire la inmormantarea lui Moise se gaseste la Deuteronom 34,5.6, unde se spune ca Domnul l-a ingropat pe servul Sau credincios si ca oamenii nu au fost instiintati de locul unde se afla mormantul lui. Aici Iuda arata ca trupul mort a fost cauza unei dispute intre Hristos si Satana. Din faptul ca Moise a aparut impreuna cu Ilie pe Muntele Schimbarii la Fata se poate trage concluzia ca Domnul a castigat in lupta cu Diavolul si l-a inviat pe Moise din mormantul sau, facandu-l primul exemplu al puterii lui Hristos de a invia (vezi comentariul de la Deuteronom 34,6; Matei 17,3; vezi PP 478, 479).

Indraznit. Gr. tolmao, ,,a indrazni”, ,,a se incumeta”, ,,a avea curajul [sa faca ceva]”. Nu-i sta in fire caracterului divin sa batjocoreasca pe cineva, nici chiar pe Diavolul, iar Hristos nu a indraznit sa faca ceva contrar naturii Sale si caracterului desavarsit al lui Dumnezeu. Hristos nu ar fi rostit ,,impotriva lui [a diavolului] o judecata de ocara”, asa cum nu ar fi mintit sau furat. Satana este ,,parasul” (Apocalipsa 12,10; Zaharia 3,1.2), iar Hristos nu Se putea preta sa foloseasca mijloacele lui Satana.

Sa rosteasca. [,,Sa aduca”, KJV]. Sau ,,sa pronunte”. Judecata de ocara. [,,Invinuire injurioasa”, KJV]. Literal, ,,judecata defaimatoare”. Domnul sa te mustre. Compara cu Zaharia 3,2, cand Domnul l-a mustrat pe Diavol. Nu poate exista o mustrare mai puternica decat cea a Domnului. Vezi comentariul de la 2 Petru 2,11.

Clement din Alexandria, Origen si Didim declara ca Iuda 9 este un citat dintr-un pasaj din lucrarea pseudo-epigrafica The Assumption of Moses (,,Moartea lui Moise”) (vezi Vol. V, p. 89). Lucrarea aceasta este pastrata doar in fragmente, iar partile existente nu contin pasajul in discutie. Totusi, invatatii sunt in general de acord ca nu exista motive pentru a pune la indoiala cuvintele acestor parinti bisericesti. Faptul ca Iuda citeaza din The Assumption of Moses (,,Moartea lui Moise”) nu inseamna ca aceasta lucrare este inspirata. Daca a citat din ea, Iuda nu a facut altceva decat sa se foloseasca de un anumit material cuprins in ea (vezi comentariul de la v. 14).