Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Iuda

Iuda 1:14


1:14 Si pentru ei a prorocit Enoh, al saptelea patriarh de la Adam, cand a zis: Iata ca a venit Domnul cu zecile de mii de sfinti ai Sai,

Si ... Enoh. Referirea la Enoh si la citatul din profetia sa a iscat multa discutie. Comentatorii sunt in general de acord ca pe la mijlocul sec. I i.Hr. cartea pseudo-epigrafica, numita 1 Enoh, circula printre iudei (vezi Vol. V, pp. 87, 88). In cap. 1,9 din aceasta lucrare necanonica se zice astfel: ,,Si iata! El vine cu zeci de mii din sfintii Sai ca sa-i judece pe toti si sa nimiceasca pe cei care nu se tem de Dumnezeu; si sa convinga toata firea de toate faptele neevlavioase pe care le-a comis si de toate lucrurile grave pe care pacatosii neevlaviosi le-au rostit impotriva Lui” (R. H. Charles, The Apocrypha and Pseudepigrapha of the Old Testament, vol. 2, p. 189).

In general se crede ca Iuda a citat din aceasta lucrare necanonica, desi unii sustin tocmai contrariul. Iuda a citat din 1 Enoh doar manat de Duhul Sfant.

Al saptelea patriarh de la Adam. [,,Al saptelea de la Adam”, KJV]. In 1 Enoh 60,8 de asemenea se spune ca acest patriarh a fost al saptelea de la Adam. In Genesa 5,4–20 este trasata urmatoarea descendenta: Adam, Set, Enos, Cainan, Mahalaleel, Iared si Enoh. Enoh este al saptelea din acest sir, incepand de la Adam inclusiv, conform unei metode antice bine statornicite, numita ,,calcularea inclusiva” (vezi Vol. II, pp. 136, 137). In terminologia moderna, el ar fi al saselea de la Adam.

A venit Domnul. [,,Domnul vine”, KJV]. Literal, ,,a venit Domnul”, fiind folosit timpul trecut din cauza certitudinii implinirii profetiei. In epistola lui Petru, dupa ce sunt descrisi invatatorii mincinosi si este prezisa soarta lor, cea mai mare parte a capitolului al treilea (2 Petru 3) vorbeste despre revenirea Domnului. Iuda se multumeste cu o scurta aluzie, care consta in intregime dintrun citat din profetia lui Enoh (Iuda 14, 15), poate pentru ca dorea sa-si pastreze scrisoarea (vezi comentariul de la v. 3) intr-un cadru restrans. Atat Petru cat si Iuda considera ca venirea Domnului are legatura cu invatatorii neevlaviosi, Iuda punand un accent mai mare pe judecata amagitorilor.

Zecile de mii. Literal, ,,in sfintele Sale miriade”, adica in mijlocul sfintelor Sale miriade. De la cuvantul tradus ,,zecile de mii” (muriades) vine cuvantul nostru ,,miriade” (vezi comentariul de la Luca 12,1).

Sfinti. Nu e sigur daca Iuda se refera aici la vasta ostire a sfintilor ingeri care il va insoti pe Hristos cand va reveni pe pamant (vezi comentariul de la Daniel 7,10; Matei 25,31; 1 Tesaloniceni 3,13) sau la cei rascumparati care vor cobori cu El la sfarsitul celor 1000 de ani (vezi comentariul de la Apocalipsa 20,4–9).