Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Iosua

Iosua 20:7


20:7 Ei au pus deoparte Chedesul, in Galileia, in muntele lui Neftali; Sihemul in muntele lui Efraim; si Chiriat-Arba, sau Hebronul, in muntele lui Iuda.

Ei au pus deoparte. In mod literal, ,,ei au sfintit”, adica, au pus deoparte aceste cetati pentru folosire sacra. Toate acestea erau cetati ale levitilor, in care locuiau acesti slujitori ai lui Dumnezeu, deoarece ei indeplineau slujba Domnului cu randul. Aceste imprejurari ofereau fugarului ocazia de a studia si comunica cu levitii care erau instruiti in lucrurile lui Dumnezeu. De aceea, locul de scapare putea deveni in acelasi timp un adevarat izvor de binecuvantare pentru ucigas, cand preotii si levitii l-au invatat calea lui Iehova (vezi Deuteronom 17,8-13; 21,5; 33:9.10).

Cetatile de scapare erau toate la nivelul campiei sau pe vai, in regiuni bine cunoscute. Ele erau la distanta potrivita unele de altele spre folosul tuturor semintiilor. Trei erau la vest de Iordan, iar trei la est, una la nord Chedes-Golan, una in partea centrala Sihem-Ramot, iar una in sud, Hebron-Beter. Un barbat nelinistit care fugea sa-si scape viata trebuia sa aiba toate avantajele. El nu trebuia sa aiba de urcat un munte obositor in ultima parte a fugii lui, cand putea sa fie aproape extenuat. Drumurile care duceau la aceste centre trebuia sa fie bune, si cetatile bine cunoscute. Mamele din Israel poate ca au invatat pe dinafara pe micii lor copii numele acestor cetati, astfel incat in anii care urmau, daca era necesar pentru acesti copii sa fuga, ei aveau sa stie exact incotro sa mearga.

In aceasta se afla o invatatura pentru noi. Astazi exista un loc de refugiu pentru pacatosii vinovati. Acel adapost este Isus. Calea este intotdeauna libera, pe tot parcursul drumului sunt indicatoare, si accesul la cetate este usor. ,,Domnul este aproape de cei cu inima franta (Psalmul 34:18; compara cu Psalmul 85:9; 145:18). Noi trebuie sa continuam a ramane in acest adapost pana va trece mania.

Chedesul. Cuvantul acesta vine din grecescul gadash, ,,a fi sfant”, care in forma lui restransa inseamna ,,a sfinti”. De la aceasta este derivat si substantivul godesh care inseamna ,,sfintenie”. Cat despre pozitia acestei cetati, vezi cele despre cap. 19,37, La vreo 8 km nord-vest de lacul Hule din Galileea.

Sihemul. Evreiste Shechem, de la shacam, ,,a se ivi devreme”, ,,a porni devreme”, de unde ,,a incarca animalele de povara”. De aici este derivat substantivul shechem, ,,umarul” din cauza usurintei de a duce poverile. De la sensul acesta ideal el are sensul metaforic de ,,stapanire”. Stapanirea va fi pe umerii lui (Shechem) (Isaia 9,6). Sihemul a fost in semintia lui Efraim intre cei doi munti: Ebal si Garizim. Pozitia lui este astazi cunoscuta ca Tell Balatah.

Hebron. Numele vine de la verbul chabar, care inseamna ,,a uni”, ,,a asocia”, ,,a unifica”. De aici chebron care inseamna ,,tovarasie”. Pentru pozitia lui la vest de Marea Moarta si sud-vest de Betleem, vezi cele despre cap. 14,15.