English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Iosua

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Iosua, 19


19:1 A doua parte a cazut prin sorti lui Simeon, semintiei fiilor lui Simeon, dupa familiile lor. Mostenirea lor era in mijlocul mostenirii fiilor lui Iuda.

In mijlocul mostenirii. Iosua poruncise ca partea care a ramas din tara, dupa ce Iuda si Iosif isi primisera mostenirea lor, sa fie impartita in sapte parti (cap. 18,4-6). Totusi, se poate ca tara sa nu fi fost suficienta pentru sapte parti asa fel ca fiecarei semintii sa i se dea o parte satisfacatoare. Probabil ca nici conturul tarii nu a fost asa fel incat sa poata fi convenabil impartit in sapte parti. Deoarece Iuda primise o parte atat de mare, s-a sugerat probabil ca Iuda sa imparta teritoriul ei cu vreuna din semintii. Cand a fost aruncat sortul, partea a cazut pentru Simeon. Poate ca la inceput, israelitii presupusesera ca tara este destul de mare pentru a da lui Iuda o portiune atat de mare. De fapt, daca poporul ar fi stapanit toata tara la care se gandise Dumnezeu, ,,de la raul Egiptului, pana la raul cel mare, raul Eufrat” (Geneza 15,18; comp. cu Deuteronom 11,24), Iuda ar fi putut pastra toata partea lui. Dar Israel devenise neglijent si multumit. Acum hotarele trebuiau ajustate dupa credinta lor. Tot asa este si cu noi – noi de asemenea am putea avea mult mai mult de la Domnul daca am avea credinta de a incerca lucruri mari pentru El. Aceste lucruri ,,au fost scrise pentru invatatura noastra, peste care au venit sfarsiturile veacurilor” (1 Corinteni 10,11).

In partea cazuta lui Simeon se poate vedea cat de lamurit a condus Dumnezeu alegerea mostenirii. Din cauza masacrului poporului din Sihem de catre Simeon si Levi (Geneza 34), Iacob in profetia sa pe patul de moarte, profetizase ca va imparti aceste doua semintii in Iacob si-i va risipi in Israel (Geneza 49,7). Levi, dupa cum s-a vazut deja, nu urma sa aiba nici o mostenire a lui, ci urma sa aiba cetati in diferite semintii, iar acum Simeon avea sa aiba partea sa in mijlocul mostenirii lui Iuda. Simeon a fost si mai mult izolat, asa incat pe timpul impartirii lui Iuda si Israel, in domnia lui Roboam (1 Regi 12), semintia lui Simeon, desi a aderat la regatul celor zece semintii, a fost separata de teritoriul acelui regat, prin regatul lui Iuda. In felul acesta ei au fost impartiti in Iacob. Cu privire la semintia lui Simeon nu mai este spus nimic in Scriptura. Ea n-a dat natiunii nici judecator, nici profet sau alta persoana ilustra. De aceea putem presupune ca semintia aceasta a ajuns sa fie absorbita de aceea a lui Iuda, si identitatea ei individuala, probabil ca in mare masura a fost pierduta (vezi cele despre Geneza 49,7).



19:2 Ei au avut in mostenirea lor: Beer-Seba, Seba, Molada,

In mostenirea lor. Scriitorul enumera 17 cetati care au fost date lui Simeon, dintre care 13 au fost mai ales in Negeb, iar patru, in mare masura in Sefela, desi linia de demarcatie intre Negeb si Sefela nu poate fi trasata in mod distinct. Pentru aceasta semintie el nu precizeaza nici un hotar, deoarece Simeon n-a primit atat de mult o parte hotarata de teritoriu, cat mai degraba anumite cetati cu terenul lor inconjurator si acestea in mijlocul hotarelor atribuite de la inceput lui Iuda. Multe din aceste cetati au fost ocupate impreuna cu Iuda, si de aceea atribuite uneori unei semintii, iar alteori celeilalte.

Beer-Seba, Seba. In mod literal ,,Beer-Seba si (sau, chiar si) Seba”. Se pare ca este lamurit ca acestea sunt una si aceeasi cetate; altfel ar fi fost 14 cetati in loc de 13. Ba mai mult, in 1 Cronici 4:28, unde sunt enumerate cetatile lui Simeon, numele de Seba este omis. Probabil ca mai inainte a fost o cetate in acea parte, asezare cunoscuta sub numele de Beer-Seba (izvorul juramantului), iar mai tarziu cand langa izvor a fost cladita o alta cetate, aceasta a purtat numai numele de Seba. Cetatea este la 27 mile sud-vest de Hebron pe hotarul pustiei.

Din cele 13 cetati (v. 2-6) si 4 cetati (v. 7), este cunoscuta numai pozitia uneia singure, in mod hotarat, Beer-Seba.



19:3 Hatar-Sual, Bala, Atem,

Verset ce nu a fost comentat.

19:4 Eltolad, Betul, Horma,

Verset ce nu a fost comentat.

19:5 Ticlag, Bet-Marcabot, Hatar-Susa,

Ticlag. Posibil identificata cu Tell el-Khuweilfeh, care este la sud-este de Gaza, intre Beerseba si Debir. Desi data lui Simeon, ea fie ca n-a fost luata de aceasta semintie, fie, pierduta mai tarziu, pentru ca ea a fost data lui David, pe vremea exilarii lui de catre Saul, de catre domnitorul filistean Achis (1 Samuel 27,6).

Bet-Marcabot, Hatar-Susa. Aceste doua cetati, desi este necunoscuta asezarea lor, probabil ca au fost apropiate impreuna si nu departe de drumul principal nord-sud care duce spre Egipt. Numele lor sugereaza ca ele au putut fi locul unde Hyksos, si posibil mai tarziu si Solomon, au tinut carele si caii lor (1 Regi 10:26). Primul nume inseamna ,,casa carelor”, iar al doilea ,,satul cailor”.



19:6 Bet-Lebaot, si Saruhen, treisprezece cetati si satele lor;

Saruhen. Aceasta era o cetate pe drumul principal dintre Palestina si Egipt. Ea a fost identificata cu Tell el-Far’ah, care prezinta dovada izbitoare despre fortificatii romane, egiptene si Hyskiosite. Ea se afla cam la 18 mile sud de Gaza.



19:7 Ain, Rimon, Eter, si Asan, patru cetati, si satele lor;

Verset ce nu a fost comentat.

19:8 si toate satele din imprejurimile acestor cetati, pana la Baalat-Beer, care este Ramatul de miazazi, Aceasta a fost mostenirea semintiei fiilor lui Simeon, dupa familiile lor.

Verset ce nu a fost comentat.

19:9 Mostenirea fiilor lui Simeon a fost luata din partea de mostenire a fiilor lui Iuda; caci partea fiilor lui Iuda era prea mare pentru ei, si de aceea fiii lui Simeon si-au primit pe a lor in mijlocul mostenirii lor.

Prea mare pentru ei. Deocamdata ea era prea mare, dar daca ar fi privit in viitor prin credinta, ei n-ar fi avut mai mult, decat ar fi fost nevoie pentru ei, sub binecuvantarea lui Dumnezeu. Dar pe vremea aceasta, israelitii incepusera sa piarda din vedere planul lui Dumnezeu pentru ei si au fost multumiti sa primeasca numai ceea ce era de ajuns pentru nevoile lor prezente. Dumnezeu a ingaduit, pentru o vreme, ajustarea, dar, chiar sub programul ajustat, era privilegiul lui Israel sa mareasca si sa extinda teritoriile lor pana ce iarasi ar fi fost nevoie de fiecare parte a lor. Cat de slab si adesea egoist creste viziunea noastra cand pierdem din vedere planul lui Dumnezeu pentru noi. Noi aducem la indeplinire putin, pentru ca incercam putin, si incercam asa de putin pentru ca suntem atat de inclinati sa apreciem taria noastra prin bratul de carne mai degraba decat prin puterea bratului lui Dumnezeu.



19:10 A treia parte a cazut prin sorti fiilor lui Zabulon dupa familiile lor.

A treia parte. Fie ca semintiile au fost chemate in ordinea hotarata de Dumnezeu in prezicerea Sa prin Iacob, conform cu pre-eminenta lor, fie ca sortul a fost tras in aceasta ordine. Desi Zabulon a fost mai tanar decat Isahar, totusi, in amandoua binecuvantarile, a lui Iacob (Geneza 49) si aceea a lui Moise (Deuteronom 33) Zabulon a venit inaintea lui. Acum din nou precedenta este aratata in atribuirea mostenirii. In conformitate cu prezicerea lui Iacob, partea lui Zabulon era sa locuiasca ,,pe tarmul marii, langa limanul corabiilor” (Geneza 49,13). Iosif Flavius (Antiquities VI.1.22) sustine ca stapanirea lor se intindea de la Marea Ghenezaret pana la Carmel si mare. Dar din descrierea teritoriului din cartea lui Iosua este indoielnic daca hotarul lor se intindea, intr-adevar, pana la mare.

Daca tinutul manasitilor se marginea cu acela al semintiei lui Aser (vezi Iosua 17,10), tara lui Zabulon, in afara de unele locuri izolate, nu putea sa se intinda in mod continuu pana la Mediterana. Poate ca Zabulon avea acces la mare prin Aser, sau printr-un coridor care ar fi putut include regiunea portului la nord de poalele muntelui Carmel. Prezicerea a fost ca Zabulon urma sa fie poporul care locuieste la portul marii, si aceasta probabil ca a fost adusa la indeplinire printr-un aranjament oarecare cu Aser, prin care copiii lui Zabulon aveau acces usor la porturi si astfel au putut sa ajunga convenabil la pietele cele bogate. S-a mai constatat si faptul ca tara lor era strabatuta de vechiul drum principal international cunoscut ca ,,drum al marii”.

Pana la Sarid. (engl. v. 10) Septuaginta (Codex Alexandrinus) este de acord cu aceasta redare, dar Codex Vaticanus reda Esedec Gola. Traducerea siriaca reda ,,Asdod”. Dar acesta nu poate fi Asdodul filistenilor. Unele manuscrise redau ,,Sadud”, care inseamna ,,ruine”. Exista un Tell Sadud, o ruina intinsa in partea nordica a campiei Ezdraelonului, la 41/2 mile sud-vest de Nazaret.



19:11 Hotarul mostenirii lor se intindea pana la Sarid. La apus se suia spre Mareala, si atingea Dabeset, apoi paraul care curge inaintea Iocneamului.

La apus (engl. toward the sea = spre mare). Adica spre ,,apus”. Expresia inseamna directia, creasta.

Mareala. Nici Mareala, nici Dabeset nu pot fi hotarat identificate, dar trebuie ca ele au fost undeva la rasarit de Iocneam. Orasul acesta, de pe paraul Chison, a fost identificat de unii ca fiind Tell Qeimun.



19:12 Din Sarid se intorcea spre rasarit, spre rasaritul soarelui, pana la hotarul Chislot-Taborului, mergea inainte la Dabrat, si suia la Iafia.

Chislot-Tabor. In mod literal, ,,laturile Taborului”. Socotit acum a fi Icsel, o inaltime stancoasa pe partea de nord-vest a poalelor Taborului, care este unul din cei mai insemnati munti ai Palestinei. Unii au presupus ca Taborul a fost muntele de mai tarziu al schimbarii la fata.

Iafia. Socotita a fi aceeasi cu Zafa. Ea se afla cam la 2 mile sud-vest de Nazaret.



19:13 De acolo trecea la rasarit prin Ghita-Hefer, prin Ita-Catin, mergea la Rimon, si se intorcea pana la Nea.

Ghita-Hefer. Acelasi ca si Gat-Hefer ,,teascul de vin al fantanii”, locul de nastere al lui Iona (2 Regi 14:25). El este presupus a fi Khirbet ez-Zurra, aproape de care se vede un mormant care se pretinde a fi acela al lui Iona. Cetatea este la 2,75 mile (4,4 km) nord-est de Nazaret pe drumul spre Tiberiada.

Rimon... pana la Nea (engl. Remmon-methoar). Sau ,,Rimon, care se intinde pana la Nea” pe care il sustin a fi acelasi cu actualul Rummaneh, la nord de Nazaret, dar localitatea pare a fi prea departe spre vest.



19:14 Se intorcea apoi inspre miazanoapte spre Hanaton, si iesea la valea Iiftah-El.

Se intorcea. Hotarul se intorcea in jurul ei (Nea) pe la partea de nord spre Hanaton. Descrierea hotarului nordic incepe la Nea. Iiftah-El. Aceasta vale identificata cu Wadi el-Melek langa Betleem, in Galileea. Aici hotarul de nord ia sfarsit.



19:15 Cuprindea Catat, Nahalal, Simron, Iideala, Betleem: douasprezece cetati, si satele lor.

Catat. Nu reiese clar daca acest Catat si celelalte cetati amintite i-au apartinut lui Zabulon sau sunt notate aici numai ca cetati de hotar. Catat este posibilul Khirbet Qoteina, la nord-vest de Meghido. Nahalal este posibil sa fie Tell en-Nahl, o cetate aproape de paraul Chison, la sud-est de golful Accho. Simron a fost o cetate de seama al carei imparat a fost biruit de Iosua (cap. 12,20). Betleem nu este Betleem-Efrate a lui Iuda, ci o cetate la 7 mile (11,2 km) vest de Nazaret, numita acum Beit Lahm.

Douasprezece cetati. Cele 5 cetati amintite aici sunt cu 7 lipsa din cele 12. Daca toate cetatile numite in legatura cu hotarele lui Zabulon sunt numarate, sunt mai multe decat 12. Se poate ca unele din aceste cetati sa fie doar cetati de hotar care n-au apartinut lui Zabulon. Unele dintre aceste nume pot sa nu reprezinte deloc cetati, astfel ca adevaratele cetati au putut sa dea numarul de 12. Din versetul urmator s-ar parea ca cele 12 cetati au fost enumerate in lista precedenta, dar care sunt ele, este greu de determinat. Faptul ca nu toate cetatile care-i apartineau lui Zabulon erau trecute reiese clar din cap. 21,34.35, unde Carta si Dimna sunt amintite ca fiind date levitilor.



19:16 Aceasta a fost mostenirea fiilor lui Zabulon, dupa familiile lor, cetatile acestea si satele lor.

Verset ce nu a fost comentat.

19:17 A patra parte a cazut prin sorti lui Isahar, fiilor lui Isahar, dupa familiile lor.

Verset ce nu a fost comentat.

19:18 Hotarul lor trecea prin Izreel, Chesulot, Sunem,

Izreel. In mod literal, ,,rasadirea lui Dumnezeu”. Acesta este un oras pe marginea de sud a vaii cu acelasi nume. Valea este de forma triunghiulara cu baza de aproximativ 15 mile lungime, fata in fata cu valea Iordanului. Partea de nord se margineste cu muntii Nazautului, cuprinzand muntele Tabor, iar partea de sud a ei este formata de dealurile Samariei, inclusiv muntii Ghilboa. Varful ei este o trecatoare stramta, prin care paraul Chison isi face drum spre golful Acre, fost Accho. Orasul Izreel, numit acum Zer’in este pe pintenul muntilor Ghilboa, dominand campia si cuprinzand cu privirea trecatoarea Iordanului.

Chesulat. Socotit a fi acelasi cu Chislat-Tabor din v. 12.

Sunem. Modernul Solem, exact la rasarit de drumul principal care merge pe directia nord-sud de la Nazaret la Ierusalim. El era cam la 3 mile nord de Izreel, cele doua orase fiind pe ambele parti ale vaii lui Izreel de la extremitatea ei vestica.



19:19 Hafaraim, Sion, Anaharat,

Hafaraim. Scriitorul nu descrie hotarele pe toate partile lui Isahar, ci se pare ca el arata numai unele din cetatile mai principale, motivul fiind fara indoiala ca hotarele lui ar trebui sa fie suficient de cunoscute, intelegand ca el se afla intre Manase



19:20 Rabit, Chision, Abet,

Verset ce nu a fost comentat.

19:21 Remet, En-Ganim, En-Hada, si Bet-Patet;

En-Ganam. In mod literal ,,fantana gradinilor”. Probabil ,,casa din gradini” spre care Iehu a urmarit pe Ahazia fugarul (2 Regi 9,27). Cele mai multe din cetatile amintite sunt necunoscute. El este posibil sa fie modernul Jenin, care se afla la capatul de jos a campiei, cam la 7 mile sud-vest de muntele Ghilboa, pe drumul principal de la Megido prin Samaria spre Ierusalim.



19:22 atingea Taborul, Sahatima, Bet-Semes, si iesea la Iordan: saisprezece cetati, si satele lor.

Coasta (engl. ,,the coast”). Mai degraba ,,hotarul”. Ebraica are acelasi cuvant care este tradus de obicei ,,hotar” sau ,,margine”. De la cetatile amintite, referirea probabil ca este la hotarul nordic.

Taborul. Probabil ca cetatea si-a primit numele de la muntele Tabor, pe al carui platou se crede ca a fost asezata. Cea mai mare dintre ruinele din regiune este in coltul de sud-est al platoului si se crede a fi asezarea Taborului.

Sahatima. Asezarile Sahatima si Bet-Semes nu sunt definitiv cunoscute, dar probabil ca si ele au fost in partea de nord a hotarului lui Isahar spre Iordan, poate ceva mai spre nord-est.

Bet-Semes. Inseamna ,,casa sorelui”. Sa nu se confunde cu un oras cu acelasi nume din Iuda (cap. 15,10), si un altul in Neftali (cap. 19,38). Numarul cetatilor cu acest nume marturiseste despre intinsa raspandire a cultului soarelui printre locuitorii de mai inainte a tarii.

Saisprezece cetati. Inclusiv Tabor. Altfel ar fi numai 15, ceea ce arata ca Taborul trebuie considerat mai degraba o cetate decat un munte. Mostenirea lor totala n-a fost mare, dar ea cuprindea o parte din cel mai bogat pamant al tarii. Isahar a fost foarte puternic. Cand a fost numarat la Sinai, barbatii adulti au numarat 54.400 (Numeri 1,28.29), iar mai tarziu in campia Sitim, ei crescusera pana la 64.300 (Numeri 26,25), fiind intrecut numai de Iuda si Dan.



19:23 Aceasta a fost mostenirea semintiei fiilor lui Isahar, dupa familiile lor, cetatile acestea si satele lor.

Verset ce nu a fost comentat.

19:24 A cincea parte a cazut prin sorti semintiei fiilor lui Aser, dupa familiile lor.

Aser. Semintia aceasta a primit regiunea fertila de-a lungul tarmului Mediteranean la vest si nord de Zabulon. Exista o mica nesiguranta daca autorul, in descrierea mostenirii lui Aser continua sa enumere cetatile de hotar sau mentioneaza doar diferitele cetati de capetenie, avand in vedere ca cele mai multe din cetatile mentionate sunt necunoscute. Totusi, s-ar parea ca hotarul incepe de la un punct aproximativ din centrul teritoriului de pe coasta si merge apoi spre sud pana la margine, se intoarce la rasarit de Zabulon, apoi printr-o serie de orase si vai din sectorul estic pana ce vine la nord spre Sidon; apoi se intoarce din nou la sud, terminand unde a inceput.



19:25 Hotarul lor trecea prin Helcat, Hali, Beten, Acsaf,

Helcat. O cetate data mai tarziu levitilor (cap. 21,31). Poate ca modernul Tell el-Harbej, 11,5 mile (18,4 km) sud de Acre. Acsaf. La care s-a facut referire in cap. 11,1 si 12,20. Pozitia ei este necunoscuta, dar probabil ca a fost in apropiere de Helcat.



19:26 Alamelec, Amead si Miseal; atingea, spre apus, Carmelul si Sihor-Libnat;

Alamelec. Numele acesta poate ca s-a pastrat in modernul Wadi el-Melec, care se varsa in Chison, dinspre nord-est. Carmel. Pozitia aceasta fiind in mod definitiv cunoscuta, ne face in stare sa fixam intinderea sudica a teritoriului lui Aser.

Sihor-Libnat. Unii l-au interpretat ca fiind nume de cetate, altii ca pe un cap de uscat care inainteaza in mare, iar altii ca un rau noroios (vezi cele despre cap. 13,3). Modernul rau, numit Nahr ez-Zerka, care se varsa in mare la sud de Carmel, corespunde probabil cel mai bine acestei descrieri din cauza directiei in care autorul enumera cetatile insirate (vezi si cap. 17,10). Paraul acesta se varsa in mare la o mica distanta sud de Dor. Altii iau pe Sihor-Libnat drept o cetate din aceasta regiune. Iar altii il considera ca o cetate pe muntele Carmel.



19:27 apoi se intorcea inspre rasarit la Bet-Dagon, se atingea de Zabulon si de valea Iiftah-El la miazanoapte de Bet-Emec si Neiel, si se intindea spre Cabul, la stanga,

Bet-Dagon. De la Sihor-Libnat hotarul se intorcea la est spre Bet-Dagon. Asezarea Bet-Dagon este necunoscuta, dar numele indica intinsa raspandire a cultului lui Dagon, zeul filistenilor, o veche zeitate canaanita.

Iiftah-El. Vezi cele despre versetul 14.

Cabul, la stanga. Aceasta este inteles de catre unii traducatori ,,la nord de Cabul”; iar de catre altii ,,Cabul dinspre nord. Acesta este orasul Cabul. Nu trebuie confundat cu tara Cabul (1 Regi 9,11-13), pe care Solomon i-a dat-o lui Hiram. Daca versetul descrie hotarul de rasarit, Cabul ar forma coltul nord-estic, de unde hotarul avea sa se intoarca in directia Sidonului (vezi Iosua 19:28). Iosif Flavius vorbeste despre un Choboulo de pe vremea lui, ca fiind pe la tarmul marii si aproape de Ptolomais (Wars iii.c 4).



19:28 si spre Ebron, Rehob, Hamon si Cana, pana la Sidonul cel mare.

Hamon. Acesta este socotit de catre unii a fi actualul Umm el-Awamid, 7 mile nord de Aczib, care este modernul ez Zib, pe tarmul marii cam la 5 mile (8 km) mai sus de Acre. Altii iau Hamonul ca fiind un sat la 0,75 mile de Umm el Au’amid.

Cana. Aceasta se crede a fi o cetate la sud-est de Tir, probabil modernul Qanah.



19:29 Se intorcea apoi spre Rama pana la cetatea cea tare a Tirului, si spre Hosa, si iesea la mare, prin tinutul Aczib.

Coasta se intorcea (engl. ,,the coast turneth”) Mai degraba ,,hotarul se intorcea”. Rama. Asezarea Rama este necunoscuta, dar unii au socotit a fi un oras undeva pe tarmul marii intre Sidon si Tir.

Cetatea cea tare a Tirului. In mod literal, ,,cetatea stancii fortificate”. Faimoasa cetate de pe stanca n-a fost cladita pana cam 200 de ani mai tarziu. De aceea, referirea trebuie sa fi fost fie la peninsula Tir, fie la vreo alta stanca fortificat din Aser.

Tinutul Aczib. In mod literal, ,,tinutul Aczib”. Propozitia inseamna ca hotarul care tocmai a fost descris se sfarseste la mare in tinutul sau regiunea care apartinea lui Aczib. Aczib a fost identificat cu moderna cetate ez’Zib, cam 8,75 mile (14 km) mai sus de Acre.



19:30 Cuprindea: Uma, Afec si Rehob; douazeci si doua de cetati, si satele lor.

Afec. Vezi cele despre cap. 13,4. O cetate la hotarul regiunii de nord.

Douazeci si doua de cetati. Nesocotind Carmelul (un munte) si Iiftah-El (o vale), sunt numite 24 de locuri. De aceea, cel putin doua denumiri probabil ca au fost orase de hotar, neapartinand lui Aser.



19:31 Aceasta a fost mostenirea semintiei fiilor lui Aser, dupa familiile lor, cetatile acestea si satele lor.

Verset ce nu a fost comentat.

19:32 A sasea parte a cazut prin sorti fiilor lui Neftali, dupa familiile lor.

Fiilor lui Neftali. Fiu mai mic al lui Bilha, roaba Rahelei, este preferat inaintea celui mai mare, care a fost Dan (Geneza 30,6-8), dupa cum Zabulon a fost inaintea lui Isahar. Dumnezeu apreciaza oamenii nu dupa cine sunt, ci dupa ce sunt.



19:33 Hotarul lor se intindea de la Helef, de la Alon, prin Taananim, Adami-Necheb si Iabneel, pana la Lacum, si iesea la Iordan.

Helef. Prima parte a acestui verset se traduce in mod literal, ,,hotarul lor era de la Helef, de la stejarul Taanamim”, Helef este necunoscut, dar Judecatori 4:11 aminteste ,,stejarul Taanaim”, aproape de Chedes, care era la nord-vest de lacul Hule. In locul acesta, Iael, nevasta lui Heber Chemitul, a ucis pe Sisera (Judecatori 4:21). Numele Taananim e derivat de la ebraicul verb sa’an care inseamna ,,a peregrina”. Definitia aceasta arata un loc unde erau ridicate corturile peregrinilor, ale nomazilor. Probabil ca Heber a fost un astfel de nomad.

Adami-Necheb. Probabil un nume compus, Adami-Necheb.

Iordan. Descrierea hotarului incepe la un punct in valea Iordanului superior mai sus de lacul Hule. Hotarul rasaritean a fost Iordanul, incluzand lacul Hule si Marea Ghenezaret. Mai intai are loc descrierea hotarului sudic.



19:34 Se intorcea spre apus la Aznot-Tabor, si de acolo mergea inainte la Hucoc; se atingea de Zabulon, inspre miazazi, de Aser inspre apus, si de Iuda; inspre rasarit era Iordanul.

Aznot-Tabor. In mod literal ,,urechile Taborului”. Locul a fost identificat cu Umm Jebeil, in vecinatatea Muntelui Tabor. Dincolo de Muntele Tabor, frontierele aveau sa le formeze Zabulon si Aser.

Iuda; inspre rasarit era Iordanul (engl. ,,Iudah upon Iordan toward the sunrising”). Mostenirea lui Iuda nu era nicaieri aproape de hotarul lui Neftali. Atunci, cum putea sa se intinda hotarul lui Neftali pana la Iuda pe Iordan inspre rasarit? O explicatie noteaza ca pe partea rasariteana a Iordanului, cand acesta paraseste Marea Ghenezaret, au fost un numar de sate din corturi numite Havot-Jair (Judecatori 10:3-5). Acest Iair a fost nepotul lui Hetron, tatal lui Caleb, de la o sotie de mai tarziu din semintia lui Manase, dar bunicul era din Iuda. (vezi 1 Cronici 2:21,23). Dupa legea lui Moise, fiecare din copiii lui Israel se pastra in mostenirea semintiei parintilor lui, si in felul acesta posesiunile lui Iair au fost socotite ca apartinand nu semintiei lui Manase, ci celei a lui Iuda, si aceasta poate sa explice cum despre teritoriul lui Neftali, care era in partea opusa fata de Havot-Iair, este spus ca se intindea pana la Iuda, pe Iordan spre rasarit.

Poate ca o explicatie mai plauzibila ar fi ca teritoriul lui Isahar sa se intinda in jos pe partea de vest a Iordanului pana la teritoriul lui Beniamin si Iuda. In felul acesta Isahar ar avea valea de vest a Iordanului dupa cum Gad avea valea de est (cap. 13,27).



19:35 Cetatile tari erau: Tidim, Ter, Hamat, Racat, Chineret,

Cetatile tari. Din cele 16 cetati intarite numite in versetele 35-39, Ter, Adama, Rama, Edrei, En-Hator, Iron, Harem si Bet-Anat n-au fost definitiv identificate. Din cele ramase, unele urme de identificare au fost descoperite.

Tidim. Care inseamna ,,marginile”. Chefar Hattya ,,satul hitilor”, amintit in Talmud, numit acum Hattin. Acesta este situat pe campie la 5,5 mile (8,8 km) nord-vest de Tiberiada. Hamat. Care inseamna ,,cald”. Socotit a fi fost un sat cu bai calde ceva mai la sud de Tiberiada. Probabil ca el este actualul Hammam Tabariyeh. Racat. Poate de la verbul ,,a izbi tare”. Socotit de unii ca a fost acelasi cu Tiberiada de mai tarziu. Numele ei avea sa se potriveasca asezarii. Cel putin ea era undeva in regiune.

Chineret, care inseamna ,,o lauta” sau ,,o harfa”. O cetate intarita pe tarmul de nord-vest al Marii Ghenezaret (Galileii). Ea isi are numele de la forma de harpa a lacului, cunoscut mai tarziu ca Ghenezaret, sau Galileea.



19:36 Adama, Rama, Hator,

Hator. Vezi cele despre cap. 11,1.



19:37 Chedes, Edrei, En-Hator,

Chedes. Numit in general Chedes-Neftali pentru a-l deosebi de alte cetati cu acelasi nume. Ea se afla cam la 4 mile (7 km) nord-vest de lacul Hule din Galileea. Acesta era domiciliul lui Barac (Judecatori 4,6,9) si locul unde el si Debora au adunat trupele lor pentru a lupta cu Sisera.



19:38 Iireon, Migdal-El, Horem, Bet-Anat si Bet-Semes: nouasprezece cetati, si satele lor.

Migdal-El, care inseamna ,,cetatea lui Dumnezeu”. Situata la vest de tinutul lacului Hule. Pozitia lui exacta este nesigura.

Bet-Semes. Alta din multele cetati cu numele care inseamna ,,casa soarelui”, dovedind intinderea cultului soarelui printre primii locuitori ai Canaanului. Cetatea a fost asezata in partea nordica a lui Neftali.



19:39 Aceasta a fost mostenirea semintiei fiilor lui Neftali, dupa familiile lor, cetatile acestea si satele lor.

Verset ce nu a fost comentat.

19:40 A saptea parte a cazut prin sorti semintiei fiilor lui Dan, dupa familiile lor.

Dan. Cea mai numeroasa dintre semintii, dupa Iuda, in fiecare recensamant facut in timpul Exodului (vezi Numeri 1 si 26). Desi a detinut importanta pozitie de a face paza ariergarzii in timpul marsului din Egipt, Dan a fost ultimul pentru a primi mostenirea Sa. Sortul lui a cazut in partea sudica a Canaanului, intre Iuda la est si tara filistenilor la vest, marginindu-se cu Efraim la nord si cu Simeon la sud.

Autorul nu descrie partea lui Dan prin hotarele ei, ci aminteste doar cetatile care erau in ea. Unele din aceste cetati au fost date de prima data lui Iuda, dar partea lui Iuda fiind prea mare, unele au fost date danitilor dupa cum altele au fost date simeonitilor.



19:41 Hotarul mostenirii lor era Torea, Estaol, Ir-Semes,

Torea. Un oras, probabil in Wadi es Sarar cam la 18 mile vest de Ierusalim. Acesta era locul natal al tatalui lui Samson, Manoah (Judecatori 13,2.25). Aici s-a nascut Samson si el a fost inmormantat in Torea si Estaol (Judecatori 16,31). Atat Torea, cat si Estaol si probabil ca si Ir-Semes amintite in acest verset, au fost date mai intai semintiei lui Iuda (cap. 15,10.33). Ir-Semes si Bet-Semes putea fi una si aceeasi, pentru ca ele amandoua aveau aceeasi semnificatie. Prima inseamna ,,cetatea soarelui”, iar a doua ,,casa soarelui”.



19:42 Saalabin, Aialon, Iitla,

Saalabin. Numita Saalbim in Judecatori 1,35. Poate ca e modernul Selbit, un oras din Palestina centrala, intre Ierusalim si Lidaa. Pentru un timp cetatea a fost detinuta de catre amoriti, care nu aveau sa le permita danitilor s-o ocupe. Mai tarziu evreii au luat-o (1 Regi 4,9).

Aialon. O cetate, probabil in valea Aialonului, pe care amoritii au refuzat s-o cedeze. Valea se intinde de la Ierusalim spre Mediterana, traversand dealurile Sefelei spre Lydda.



19:43 Elon, Timnata, Ecron,

Timnata. O cetate data mai intai lui Iuda (cap. 15,57). Evident ca este aceeasi ca Timna din Judecatori 14,1-5, de unde si-a luat Samson nevasta lui. Cetatea era sub stapanirea filistenilor, cel putin pentru un timp si nu este sigur daca danitii au luat-o vreodata. Cetatea este identica cu moderna Tibna, cam la 6 mile sud-est de Bet-Semes, marginindu-se cu teritoriul lui Iuda.

Ecron. Aceasta a fost cea mai nordica din cele cinci cetati care apartineau filistenilor. Ea era cam la jumatatea drumului dintre Mediterana si platourile Iudeii (cap. 13,3). Se crede ca este micul targusor aproape de Achir care pastreaza vechiul nume.



19:44 Elteche, Ghibeton, Baalat,

Ghibeton, care inseamna ,,deluros”. Pozitia lui nu este cunoscuta. Se pare ca danitii n-au dobandit stapanire asupra lui, sau, daca au dobandit-o, trebuie ca au pierdut-o din nou, pentru ca el era in mainile filistenilor, pe timpul posterior lui David (1 Regi 15,27; 16:15). La inceput ea a fost numita una din cetatile levitice (Iosua 21,23).



19:45 Iehud, Bene-Berac, Gat-Rimon,

Gat-Rimon. O cetate levitica (Iosua 21,24; 1 Cronici 6,69), undeva in apropiere de Timna, dar nu identificata in mod definitiv.



19:46 Me-Iarcon si Racon, cu hotarul care este fata in fata cu Iafo.

Iafo, care inseamna ,,frumusete”. Principalul port din toata Iudeia, numit mai tarziu Iapa. Numele modern este Iafa, care este vecin cu modernul port israelian Tel-Aviv. Nu este spus in mod hotarat ca Iafa a fost o parte a teritoriului lui Dan. Declaratia pare sa insemne ca hotarul venea pana in fata cetatii dar nu o includea.



19:47 Tinutul fiilor lui Dan se intindea si in afara de acestea. Fiii lui Dan s-au suit si s-au luptat impotriva lui Lesem; au pus mana pe el si l-au trecut prin ascutisul sabiei; au pus stapanire pe el, s-au asezat in el si l-au numit Dan, dupa numele tatalui lor Dan.

Prea mic pentru ei -- In mod literal, ,,teritoriul fiilor lui Dan iesea pentru ei”. Adica, acesta lea scapat pentru ca puternicii lor vecini, amoritii, i-au fortat sa stea in munti, neingaduindu-le sa locuiasca in vale (Judecatori 1:34). Aceasta i-a dus la asa situatie dificila incat ei au trebuit sa-si gaseasca alt teritoriu unde opozitia nu era atat de inversunata. In felul acesta, fiii lui Dan au refuzat sa ocupe teritoriul atribuit lor de Dumnezeu, care le-ar fi dat victorie deplina asupra vrajmasilor lor daca ei ar fi conlucrat cu planul Lui. In loc de aceasta, ei au ocupat un teritoriu dupa propria lor alegere. S-a sugerat ca aceasta atitudine din partea lui Dan explica omisiunea acestei semintii din lista semintiilor redata in Apocalipsa 7.

Lesem. O cetate nu departe de izvoarele raului Iordan, la poalele muntelui Liban, si numita Lais in cartea Judecatorilor, inainte de a fi luata de daniti. Orasul a fost descoperit de cinci iscoade pe care danitii i-a trimis sa iscodeasca tinutul de nord. Aceste cinci iscoade au raportat la intoarcere ca cetatea era linistita si in siguranta, neavand de a face cu alte cetati, fiind la mare distanta de Sidon. Imediat au pornit 600 de oameni inarmati, au luat cetatea si i-a schimbat numele in Dan. (vezi Judecatori 18).

Pentru ca ocuparea Lesemului a avut loc la catva timp dupa moartea lui Iosua, unii au sustinut ca Iosua – cartea – n-a fost scrisa de el, ci intr-o perioada mult mai tarzie. Totusi, acest scurt raport despre luarea Lesemului a fost in mod vadit inserat mai tarziu de vreo persoana, scriind sub calauzire divina, asa fel ca sa completeze raportul posesiunilor danitilor.



19:48 Aceasta a fost mostenirea semintiei fiilor lui Dan, dupa familiile lor, cetatile acestea si satele lor.

Verset ce nu a fost comentat.

19:49 Dupa ce au ispravit de impartit tara, dupa hotarele ei, copiii lui Israel au dat lui Iosua, fiul lui Nun, o mostenire in mijlocul lor.

Lui Iosua... o mostenire. Iosua a fost ultimul care si-a primit mostenirea. In aceasta secventa vedem marinimia acestui mare conducator. El nu s-a straduit sa recolteze toate beneficiile in virtutea slujbei lui, ceea ce el ar fi putut face usor. El s-a ferit de ispita la care sunt expusi in mod constant conducatorii si anume, sa-si mareasca propriile lor fonduri cu prea putina consideratie fata de cei din pozitii mai putin favorabile. Iosua a fost servit ultimul, desi a fost cel mai in varsta si cel mai mare barbat din Israel. El a socotit binele tarii lui mai presus de orice interese particulare ale lui. El este un mare exemplu pentru toti acei care slujesc in locuri publice fie conducatori civili, fie bisericesti. Se observa mai departe ca el n-a luat mostenirea sa fara consimtamantul si aprobarea poporului. Raportul spune ca i-au dat-o copiii lui Israel. Ei iubeau pe conducatorul lor. Nu e de mirare ca poporul a slujit Domnului in tot timpul vietii lui Iosua si in tot timpul vietii batranilor care au trait dupa Iosua (Iosua 24:33; Judecatori 2:7). Astfel de slujire neegoista naste iubire, care, la randul ei, inseamna la ascultare. Nimeni nu are, de fapt, drept la conducere pana ce n-a invatat sa slujeasca in mod neegoist. Hristos, care nu Si-a placut Lui Insusi (Romani 15,3), este marele exemplu de slujire neegoista.



19:50 Dupa porunca Domnului, i-au dat cetatea pe care o cerea el: Timnat-Serah, in muntele lui Efraim. El a zidit cetatea din nou, si si-a asezat locuinta acolo.

Timnat-Serah. In mod literal, ,,partea ramasa”. Iosua n-a ales cea mai buna cetate din intreaga tara, ci o cetate convenabila in propria semintie, nu departe de Silo, locul unde se afla cortul intalnirii.



19:51 Acestea sunt mostenirile pe care le-au impartit preotul Eleazar, Iosua, fiul lui Nun, si capeteniile de familie ale semintiilor copiilor lui Israel, prin sorti inaintea Domnului, la Silo, la usa cortului intalnirii. Astfel au ispravit ei impartirea tarii.

Usa cortului intalnirii. Lucrarea de impartire a fost facuta in prezenta lui Dumnezeu si dupa directivele Lui. Ea a fost facuta in mod public, pentru ca toti sa poata cunoaste ca impartirea n-a fost rezultatul capriciului oamenilor. Astfel de cunoastere urma sa-si aiba influenta ei in strunirea oricarei murmurari, dar in ciuda acestui fapt, totusi au fost niste nemultumiri (cap. 17,14-18). Invatatura este si pentru noi. Fiecare problema importanta a vietii sa fie adusa la ,,usa cortului intalnirii”, ca recunoastere a autoritatii lui Dumnezeu in orice faza a vietii.

E.G.WHITE COMENTEAZA

49,50 PP 515


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: