English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Iosua

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Iosua, 17


17:1 O parte a cazut prin sorti semintiei lui Manase, caci el era intaiul nascut al lui Iosif. Machir, intaiul nascut al lui Manase si tatal lui Galaad, avusese Galaadul si Basanul, pentru ca era un barbat de razboi.

O parte a cazut prin sorti. Iacob preferase pe Efraim inaintea lui Manase (Geneza 48,17-20) chiar daca Manase era intaiul nascut. Acum Efraim a fost onorat prin descrierea in primul rand, a partii lui. Cu toate acestea Manase era intaiul nascut si trebuia sa aiba o ,,parte indoita” (Deuteronom 21,17), care era dreptul lui. Capitolul acesta se ocupa mai intai cu teritoriul atribuit lui Manase la vest de Iordan, dar se face referire si la partea atribuita deja jumatatii de semintie la est de Iordan.

To wit (engl.). Cuvintele acestea sunt adaugate si versetul ar putea fi tradus mai bine: ,,Lui Machir... si al lui a fost Galaadul si Basanul.” Motivul acestei atribuiri este aratat in propozitia parantetica, ,,pentru ca era un barbat de razboi”. Machir insusi, pe vremea aceasta trebuie ca nu mai traia. El i se nascuse lui Manase in Egipt, si daca ar fi trait, ar fi fost cam in varsta de 200 de ani. Probabil ca el s-a distins uneori in lupta, sau descendentii lui au avut poate un spirit razboinic, si numele lui a fost retinut de ei. In orice caz, Moise si Iosua au recunoscut iscusinta acestei familii la razboi si au fost gata sa le incredinteze lor hotarul tinutului Basanului.



17:2 Au dat prin sorti o parte celorlalti fii ai lui Manase, dupa familiile lor, fiilor lui Abiezer, fiilor lui Helec, fiilor lui Asriel, fiilor lui Sihem, fiilor lui Hefer, fiilor lui Semida: acestia sunt copiii de parte barbateasca ai lui Manase, fiul lui Iosif, dupa familiile lor.

Celorlalti fii. In realitate, numele enumerate sunt stranepotii lui Manase, pentru ca ei sunt fiii lui Galaad (Numeri 26,28-34), care este fiul lui Machir, care este fiul lui Manase. In Numeri 26,30 ,,Abiezer” este scris Iezu, probabil din greseala de transcriere. Celelalte nume sunt identice. Pe de alta parte, dintr-o comparatie cu 1 Cronici 7,14-19, poate parea mai rezonabil a se considera aceste sase nume ca nume ale familiilor de seama iar nu in mod necesar ca nume de frati.



17:3 Telofhad, fiul lui Hefer, fiul lui Galaad, fiul lui Machir, fiul lui Manase, n-a avut fii, dar a avut fiice, ale caror nume sunt acestea: Mahla, Noa, Hogla, Milca si Tirta.

Telofhad. Hefer, unul din fiii lui Galaad amintiti mai inainte, avusese un fiu numit Telofhad, care a murit in pustie fara nici un fiu. Totusi, Telofhad avusese cinci fete (Numeri 26,33.24; 27,1-5).

Tinerele femei au trebuit sa fie aparatoarele propriilor cauze inaintea lui Moise spre a pastra mostenirea si numele tatalui lor. Hotararea pe care a dat-o Moise sub indrumarea lui Dumnezeu a fost ca femeile trebuie sa mosteneasca mostenirea tatalui lor cu conditia ca ele sa se marite in cadrul semintiei lor asa incat sa se pastreze proprietatea in propria lor semintie. De fapt, surorile s-au casatorit cu verisorii lor, si astfel au implinit legea (Numeri 27,6-11; 36,10-12). Incidentul acesta dovedeste o consideratie mai mare a drepturilor femeilor decat se admite in general pentru acea vreme. Este stabilit principiul ca o femeie nu este un simplu bun mobil, fara nici un drept pentru ea. Oriunde au fost stabilite principiile adevaratului Dumnezeu, acolo statutul sexului feminin a fost ridicat.



17:4 Ele s-au infatisat inaintea preotului Eleazar, inaintea lui Iosua, fiul lui Nun, si inaintea mai marilor, si au zis: Domnul a poruncit lui Moise sa ne dea o mostenire intre fratii nostri. Si li s-a dat, dupa porunca Domnului, o mostenire intre fratii tatalui lor.

Verset ce nu a fost comentat.

17:5 Au cazut zece parti lui Manase, afara de tara Galaadului si a Basanului, care este de cealalta parte a Iordanului.

Zece parti lui Manase. In mod literal, ,,sortii lui Manase, zece”. Versetul enumera sase familii inclusiv a lui Hefer. Avand in vedere ca fiul lui Hefer a murit fara sa lase fiu, cinci fete ale lui Telofhad au primit partea tatalui lor. S-ar parea ca partea lui Hefer a fost impartita in cinci. Aceasta face zece parti in total.



17:6 Caci fetele lui Manase au avut o mostenire intre fiii lui, si tara Galaadului a fost pentru ceilalti fii ai lui Manase.

Verset ce nu a fost comentat.

17:7 Hotarul lui Manase se intindea de la Aser pana la Micmetat, care este la rasarit de Sihem, si ducea la dreapta pana la locuitorii din En-Tapuah.

Aser pana la Micmetat. Mai intai este descris hotarul de sud al lui Manase, adica hotarul urmator lui Efraim. Descrierea incepe cu cetatea Aser, care, atat cat putem constata se afla undeva pe drumul dintre Sichem si Betsan (Seythopolis) la aproximativ 15 mile de Sihem. Poate ca acesta este modernul Teyasit. Din punctul acesta hotarul mergea spre Micmetat, care era in fata Sihemului, sau ceva spre est (vezi despre cap. 16,6). Sihemul este modernul Nablus asezat intre muntele Garizim si muntele Ebal.

Ducea la dreapta. Evreii cugetau la directiile lor aflandu-se cu fata spre rasarit, care era partea din fata. La dreapta ar fi sudul, mai ales cand cuvantul ebraic pentru ,,dreapta”, yamin, este precedat de articol si de prepozitia el (spre), ca aici. Astfel ca, de la Micmetat hotarul se intorcea spre sud, pana la locuitorii din En-Tapuah. Cetatea Tapuah apartinea lui Efraim, dar tinutul invecinat apartinea lui Manase. Evident ca linia s-a apropiat de limitele exterioare ale cetatii, iar de acolo se intorcea spre apus.



17:8 Tara Tapuahului era a fiilor lui Manase, dar Tapuahul de pe hotarul lui Manase era al fiilor lui Efraim.

Verset ce nu a fost comentat.

17:9 Hotarul se pogora pana la paraul Cana, la miazazi de parau. Cetatile acestea ale lui Efraim erau in mijlocul cetatilor lui Manase. Hotarul lui Manase era pe partea de miazanoapte a paraului si iesea la mare.

La miazazi de parau. Cuvantul pentru ,,parau” de aici este cuvantul care inseamna ,,torent de iarna”. Unii identifica acest curs de apa cu Abu Zabura, altii cu Nahr el Kassab, in care este retinut vechiul nume de Paraul trestiei. El este probabil paraul care se varsa in Mediterana la nord de Iope.

Cetatile acestea ale lui Efraim. Nu este lamurit care anume erau aceste cetati. La ele se mai face referire si in cap. 16,9, si se poate ca Tapuah a fost una din ele. Celelalte nu sunt numite, dar este lamurit ca Efraim avea cetati in teritoriul lui Manase, si Manase avea cetati in teritoriile lui Isahar si Aser. Acestea au fost aranjamente speciale intervenite intre semintii cu scopul de a face anumite ajustari teritoriale spre a multumi populatia. Aceasta indica un grad de unire care exista intre semintiile amintite cel putin in perioada timpurie a existentei lor.



17:10 Tinutul de la miazazi era al lui Efraim, cel de la miazanoapte al lui Manase, si marea le slujea ca hotar; la miazanoapte se intalneau cu Aser si la rasarit cu Isahar.

Se intalneau. Avand in vedere descrierea teritoriilor lui Efraim si Manase in care Manase se afla la nord de Efraim, de-a lungul teritoriului lui Efraim, antecedentul ,,ei” (Engl. ,,they”) pare oarecum obscur. Dar, avand in vedere descrierea de mai inainte si declaratia in continuare din v. 11, probabil ca (in engleza ,,they”) ,,ei” se refera la manasiti. Atunci propozitia s-ar intelege, ,,si ei (adica manasitii) se invecinau cu Aser la nord, si cu Isahar la rasarit.” In conformitate cu cap. 19,26, semintia lui Aser se intindea spre sud pana la muntele Carmel, iar semintia lui Manase se intindea pana la Dor si cetatile lui (vezi v. 11), care erau in vecinatatea Carmelului. In felul acesta rezulta ca aceste doua semintii au format o jonctiune la Marea Mediterana.



17:11 Manase stapanea in Isahar si in Aser: Bet-Sean cu satele lui, Ibleam cu satele lui, locuitorii Dorului cu satele lui, locuitorii din En-Dor cu satele lui, locuitorii din Taanac cu satele lui, si locuitorii din Meghido cu satele lui, cele trei inaltimi.

Bet-Sean. In mod literal, ,,casa odihnei”. Aceasta era o cetate din semintia lui Isahar care a fost atribuita lui Manase. Ea era intr-un loc strategic la jonctiunea a doua vai importante, si anume, adanca vale a Iordanului si Valea Izreel. Este posibil ca, din cauza ca Manase era o semintie razboinica, si astfel un bun aparator al lui Israel, s-a socotit ca este intelept a ingadui lui Manase sa echipeze aceasta fortareata si sa locuiasca in ea. In perioada NT, Bet-Sean a fost una din cele mai mari din cele zece cetati grecesti cunoscute ca Decapolis, si a fost numita Scythopolis. Pentru arabii moderni, ea este cunoscuta ca Tell el Husu, aproape de modernul Beisan (Bet-San) care perpetueaza numele cel vechi.

Ibleam. Astazi cunoscut ca Tell Bel ameh. Aceasta era de asemenea o cetate puternic fortificata, fiind o parte din seria de fortificatii care se intindeau de la Bet-San pana la tarmul Mediteranei. Ea era asezata cam la 13 mile nord-nord est de Samaria, pe drumul spre Meghido. Impreuna cu Bet-San ea a fost data probabil lui Manase pentru motive de aparare cat si pentru a procura spatiu vital.

Dor. Un port la Mediterana din mostenirea lui Asu, dar dat lui Manase. El se afla intre capul Carmel si Cezareea din epoca NT.

En-Dor. Cetatea aceasta era pe muntele Moria, cam la 4 mile sud de muntele Tabor si la 6 mile sud-est de Nazaret. Vrajitoarea la care a recurs Saul in stramtorarea lui, locuia la Endor (1 Samuel28).

Taanac. O cetate care domina una din trecatorile spre campia Ezdraelonului. Ea se afla la 5 mile sud-est de Meghido si era locul unei fortarete pe drumul de la muntele Carmel spre drumul principal pe directia nord-sud dintre Iudeea si Galileea. Ruinele ei sunt cunoscute astazi ca Tell Ta’anak.

Meghido. O importanta cetate strategica dominand campia Ezdraelonului. Ruinele ei au fost identificate cu movila numita Tell el-Mutesellim. Se pare ca in spatele cedarii acestor cetati strategice catre semintia lui Manase, au fost niste motive de ordin militar.

Trei inaltimi (engl. ,,three countries”) In mod literal, ,,trei ale inaltimilor”. Septuaginta traduce, ,,si a treia parte din Mafeta, si satele ei.” Cea siriaca are ,,trei sate”. Traducerea RSV traduce aceasta ,,a treia este Nafat”. Un numar de comentatori iau aceasta expresie ca referindu-se la cele trei cetati enumerate mai inainte care erau asezate pe munti sau trei inaltimi, si anume, En-Dor, Taanac, si Meghido – trei cetati de munte, spre deosebire de cetatile campiei.



17:12 Fiii lui Manase n-au putut sa izgoneasca pe locuitorii din aceste cetati, si Canaanitii au izbutit astfel sa ramana in tara aceasta.

Sa ramana. (engl. dwell, ,,locuiasca”). Aceasta arata indaratnicia canaanitilor in refuzul de a fi izgoniti din acest teritoriu. Ea mai poarta in sine si ideea de necredinta si de lasitate a israelitilor. Daca ei ar fi dat pe fata efortul necesar, Dumnezeu ar fi lucrat cu ei spre a le da victorie deplina.



17:13 Cand copiii lui Israel au fost destul de tari, au supus pe Canaaniti la un bir, dar nu i-au izgonit.

La un bir. Septuaginta traduce ,,i-a facut ascultatori”. La acest compromis probabil ca a dus lacomia. Banii si puterea fac un drum lung spre a linisti constiinta multora. Totusi banii fara dreptate nu pot niciodata sa imbogateasca o cauza dreapta. Multi oameni vor ajunge condamnati la judecata pentru ca au iubit averea mai mult decat pe Dumnezeu. Dumnezeu doreste barbati cu credinta si curaj care nu vor fi cumparati sau vanduti nici prin bani, nici prin putere sau onoare.



17:14 Fiii lui Iosif au vorbit lui Iosua, si i-au zis: Pentru ce ne-ai dat de mostenire numai un sort si numai o parte, cand noi suntem un popor mare la numar si Domnul ne-a binecuvantat pana acum?

Un sort. Aici, Efraim si Manase sunt privite ca o singura semintie, semintia lui Iosif. Cel putin aceasta era in favoarea lor sa fie considerati acum in felul acesta. Probabil ca ei si-au amintit de fagaduinta si profetia lui Iacob (Geneza 48,22) in care batranul patriarh i-a dat lui Iosif o parte mai mult decat fratilor lui. Dar, in acelasi timp, se pare ca in mod voit au uitat ca fratii lor primisera o parte dincolo de Iordan. Un spirit egoist si apucator totdeauna uita cat fusese deja primit. Manase si Efraim probabil ca au comparat partea lor cu ceea ce primise Iuda. Si apoi, de asemenea, ei au putut sa se gandeasca ca Iosua fiind din semintia lui Efraim le va arata o favoare speciala. Dar Iosua a fost un barbat prea mare spre a se supune fata de o astfel de propunere egoista ca aceea a semintiilor lui Efraim si Manase.

Un popor mare. Atitudinea fiilor lui Iosif este repetata astazi de multi. Acei care au o parere inalta despre ei, adesea cred ca marimea lor ar trebui recunoscuta de catre Dumnezeu si oameni; si daca aceasta nu este recunoscuta, atunci ei sustin ca este ceva gresit atat la Dumnezeu cat si la oameni. In cazul in discutie, daca urmasii lui Iosif erau un popor mare din cauza binecuvantarii Domnului, atunci ei ar fi trebuit sa priveasca spre El pentru binecuvantari continue mai degraba decat sa ceara de la Iosua mai mult decat partea lor.

Totdeauna este pericolul ca atunci cand oamenii sunt binecuvantati de Dumnezeu, ei sa atribuie aceasta binecuvantare vreunui merit oarecare al lor. Acesta poate fi motivul pentru care nu primesc mai mult din binefacerile Cerului. Ei sunt inclinati sa interpreteze gresit aceste favoruri, si in timp ce dau crezare lui Dumnezeu cu buzele, in inima lor ei tot timpul dau crezare eului lor.



17:15 Iosua le-a zis: Daca sunteti un popor mare la numar, suiti-va in padure, si taiati-o, ca sa va faceti loc in tara Ferezitilor si a Refaimitilor, fiindca muntele lui Efraim este prea stramt pentru voi.

Daca sunteti. Iosua era prea intelept pentru a lua in discutie sustinerea efraimitilor si manasitilor. De fapt, el le-a spus: ,,Daca sunteti un popor mare prin binecuvantarea lui Dumnezeu, Dumnezeu va va binecuvanta in continuare in cucerirea tarii. Voi sunteti in stare sa va purtati de grija. Duceti-va in vastele paduri ale Palestinei centrale si luati-le in stapanire”. Reiese clar din aceste afirmatii ca o mare parte a Palestinei centrale era pe acea vreme o padure mare si slab populata. Faptul acesta ajuta la explicarea strategiei atacului lui Israel sub Iosua, asupra centrului tarii, asa fel incat fortele canaanitilor au fost impartite la inceputul campaniei. In felul acesta israelitii au putut sa loveasca cu toata forta lor ostile din sud, si invingandu-le, sa se intoarca asupra ostilor din nord.

Ferezitilor. Vezi cele despre cap. 3,10.

Refaimitilor (engl. ,,giants”- uriasi). Ebraicul rephaim (vezi despre cap.12:4).

17:16 Fiii lui Iosif au zis: Muntele nu ne va ajunge, si toti Canaanitii care locuiesc in vale, cei ce sunt la Bet-Sean si in satele lui, si cei ce sunt in valea lui Izreel au care de fier.

Nu ne va ajunge. In mod literal, ,,nu se afla”, adica ,,nu exista”, sau ,,nu este de capatat”. Muntele pe care il cereau aceste semintii, nu era pentru ei. Acesta ar fi fost prea greu de curatit si de pregatit pentru agricultura. Ei doreau valea, dar aceea era stapanita de canaaniti care aveau arme puternice.

Care de fier, nu care cu cadrul de fier, ci care cu imbracaminte de fier. Unii au negat existenta obiectelor de fier pe acea vreme; totusi, obiectele de fier gasite in mormantul regelui Tutankamon sunt din acelasi secol si dovedesc existenta si folosirea fierului in acea vreme (vezi si Geneza 4,22). Aceste arme erau formidabile unelte de lupta, dar fiii lui Iosif ar fi trebuit sa-si aduca aminte ca Dumnezeul lor era mai mare chiar decat aceste ,,cara de fier”.



17:17 Iosua a zis casei lui Iosif, lui Efraim si lui Manase: Voi sunteti un popor mare la numar, si puterea voastra este mare, nu veti avea un singur sort.

Un singur sort. Semintiile acestea nu trebuiau sa denigreze mostenirea lor numai ca un singur sort, pentru ca in realitate ea era suficient de mare daca aveau s-o stapaneasca toata. Suindu-se in padure si curatind-o, erau in masura sa dubleze teritoriul lor. Este vadit ca o mare parte a teritoriului lor era impadurit pe acea vreme (vezi despre Deuteronom 8:7).



17:18 Ci veti avea muntele, caci veti taia padurea, si iesirile ei vor fi ale voastre, si veti izgoni pe Canaaniti, cu toate carele lor de fier si cu toata taria lor.

Iesirile ei. Daca ei aveau sa curete padurea si sa ocupe muntele, aveau sa fie in stare sa stapaneasca toate vaile. Stapanind toate defileurile tinutului, ei aveau sa fie in masura sa-i izgoneasca pe canaaniti in ciuda formidabilelor lor care de fier.

Veti izgoni. Aceasta a fost porunca finala catre semintiile cele lase. O porunca asemanatoare se da si pentru acei care ocrotesc pacate care asalteaza. Nu trebuie tolerata nici o singura manjitura. Toate viciile corupatoare trebuie izgonite din inima. Orice pretext de toleranta sau compromis aduce sigur ruina. Adesea noi putem privi la pacatele noastre cum a privit Israel la carele de fier si sa avem simtamantul ca nu le putem birui. In felul acesta ne linistim constiinta punand asupra lor un ,,bir” si le ingaduim sa ramana. Tema si lipsa de credinta si de curaj sunt aliatii lui Satana. Dar porunca lui Dumnezeu rasuna prin veacuri, ,,Tu sa-i izgonesti”. (vezi si despre cap. 16,10).

Ellen G.White Comenteaza

14,15 PP 513

16-18 PP 514


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: