English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Iosua

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Iosua, 14


14:1 Iata locurile pe care le-au primit copiii lui Israel ca mostenire in tara Canaanului, pe care li le-au impartit intre ei preotul Eleazar, Iosua, fiul lui Nun, si capeteniile de familie ale semintiilor copiilor lui Israel.

Iata locurile. Cuvintele ,,iata locurile” sunt adaugate. Tot asa de corect s-ar putea citi ,,iata mostenirile”, sau ,,acestia sunt cei care au mostenit”. Septuaginta are ca inceput al propozitiei din acest verset ,,acestia sunt acei dintre copiii lui Israel care au primit mostenirea lor”. Capitolul acesta este o prefata la imparatia tarii intre cele noua semintii si jumatate. Sosise timpul ca israelitii sa se imprastie si sa ia asupra-le noile lor cuceriri. Canaanul ar fi fost supus in zadar, daca acum nu era locuit. Trecusera secole de la chemarea lui Avraam din Ur, din Caldeea, si de la fagaduinta ca samanta lui va mosteni tara. Uneori fagaduintele lui Dumnezeu sunt mult intarziate din cauza necredinciosiei acelora carora au fost facute. Este privilegiul nostru sa grabim implinirea fagaduintei Lui.

Eleazar. In mod literal, ,,Dumnezeu a ajutat”. Eleazar a fost al treilea fiu al lui Aaron si succesorul lui la slujba de mare pret (Exod 6,23.25; Numeri 3,2.4; 20,25-28; Deuteronom 10,6). Ordinea in care apar numele nu este Iosua si Eleazar, ci invers. Numirea lui Eleazar mai intai este in concordanta cu legea lui Moise si forma de guvernamant pe care lui i se poruncise s-o stabileasca in Israel. Dumnezeu trebuia sa fie suprem prin preotul Sau. Iosua trebuia sa stea inaintea lui Eleazar (Numeri 27,21) si preotul trebuia sa ceara sfat pentru el dupa judecata lui Urim inaintea Domnului. Dupa cuvantul lui Eleazar trebuia sa intre si sa iasa atat Iosua, cat si adunarea (vezi Deuteronom 17,9). In forma de guvernamant stabilita in Israel de Moise, preotul, sub calauzirea lui Dumnezeu, avea autoritatea legislativa, iar puterea executiva ramanea asupra judecatorului. Un astfel de sistem este cunoscut ca teocratic. Atata timp cat preotul a depins intru totul de Dumnezeu, aranjamentul a fost ideal. Pe de alta parte, o preotie corupta putea sa stapaneasca si sa primejduiasca intregul regat. Forma de guvernamant teocratic a incetat cand Israel a fost lepadat ca natiune. Sistemul niciodata nu a mai fost reluat.

Capeteniile de familie. Numele acestora se gasesc in Numeri 34,19-28. Din semintiile lui Ruben si Gad n-a fost luat nici un print, pentru ca acestia primisera deja parte lor de mostenire de cealalta parte a Iordanului.



14:2 Impartirea s-a facut prin sorti, cum poruncise Domnul prin Moise, pentru cele noua semintii si jumatate.

Sorti. In mod literal ,,pietricica”, evident ca numele a fost pastrat de la metoda primitiva de aruncarea sortilor prin folosirea unei pietricele. Invatatii rabinici presupun ca se foloseau doua urne. In una fiind puse tablitele mici (poate pietre vechi) cu numele semintiilor, si cu cealalta, tablitele asemanatoare cu numele regiunilor si una din fiecare era scoasa in acelasi timp de Eleazar si Iosua, si de reprezentantii ai fiecarei semintii cand sosea randul ei. Desigur ca nu exista verificarea acestei relatari. Se putea sa fi fost si numai o urna continand numele regiunilor pe care le putea scoate capeteniile diferitelor semintii. Metoda exacta folosita nu este cunoscuta. Pare vadit ca tara astfel impartita nu putea indica districtele decat in linii generale. Intinderea hotarelor lor trebuie sa fie hotarata de catre capeteniile poporului. O semintie mai mare avea sa fie nevoie de teritoriu mai mult, iar una mai mica, de mai putin. Aceasta a fost regula precizata de Domnul (Numeri 26,51-56; 33,54). Evident ca intreaga imparatie era condusa de Providenta speciala astfel ca aceasta avea sa corespunda cu prezicerile inspirate ale lui Iacob si Moise cu privire la partea fiecarei semintii (Geneza 49 si Deuteronom 33). Lui Iosua i-a cazut o regiune bogata in vii si pasuni; lui Zabulon, tarmurile marii; lui Isahar, o campie bogata in lanturile de munti; lui Aser, una bogata in ulei, grau si metale; si asa si celorlalte.



14:3 Caci Moise daduse o mostenire celor doua semintii si jumatate de cealalta parte a Iordanului; dar Levitilor nu le daduse mostenire printre ei.

Verset ce nu a fost comentat.

14:4 Fiii lui Iosif, alcatuiau doua semintii: Manase si Efraim; si Levitilor nu li s-a dat parte in tara, afara de cetatile pentru locuit, cu locurile goale dimprejurul lor pentru turmele si averile lor.

Doua semintii. Cat priveste mostenirea, levitii nu erau socotiti printre semintii. Locuinta lor avea sa fie printre toate semintiile. Unul dintre fiii lui Iosif a ocupat locul, in asa fel incat la socotirea semintiilor, numarul de 12 sa fie completat. In felul acesta sunt doua feluri de a numara semintiile lui Israel, fiecare dand tratatul de 12. S-a sugerat ca aceste doua sisteme au putut fi deosebite in socoteala data in Exod 28. Aici se face mentiunea ca marele preot trebuie sa poarte numele copiilor lui Israel pe umerii lui in conformitate cu nasterea (adica, Iosif sa fie socotit intocmai ca Levi, dar nu Efraim si Manase. Pe placa de pe pieptul lui, numele acestea trebuie sa apara in conformitate cu cele 12 semintii (adica Efraim si Manase fiind specificati, iar Iosif si Levi lasati afara).

Locurile goale. In mod literal ,,pasuni”. Cuvantul ebraic se trage dintr-o radacina care inseamna ,,a izgoni”. De aceea, in mod literal, suburbiile (,,suburbs” – trd. engl.) erau locuri in care erau scoase afara vitele pentru pasune. Numeri 35,1-5 da dimensiunile acestor terenuri de pasune.



14:5 Copiii lui Israel au facut intocmai dupa poruncile pe care le daduse lui Moise Domnul, si au impartit tara.

Verset ce nu a fost comentat.

14:6 Fiii lui Iuda s-au apropiat de Iosua, la Ghilgal; si Caleb, fiul lui Iefune, Chenizitul, i-a zis: Stii ce a spus Domnul lui Moise, omul lui Dumnezeu, cu privire la mine si cu privire la tine, la Cades-Barnea.

La Ghilgal. Unde mai era inca asezata tabara lui Israel si cortul intrunirii, pentru ca Iosua nu mutase tabara lui de aici. Lucrarea de impartire a tarii a inceput la Ghilgal. Ea a fost completata mai tarziu la Silo (cap. 18). Trebuie sa fi fost nevoie de timp considerabil pentru a face toate masuratorile geografice si observatiile necesare pentru impartirea potrivita si echitabila a tarii.

Caleb. Cat priveste nasterea si originea dupa tata a lui Caleb, apare o chestiune interesanta. Despre el se vorbeste intotdeauna ca despre fiul lui Iefune, si astfel nu trebuie sa fie confundat cu alti Calebi la care se refera 1 Cronici 2. Otniel, fratele lui mai mic, este numit fiul lui Chenaz (Judecatori 1,13), iar aici Caleb este numit Chenezitul. Este posibil ca Otniel sa fi fost fiul tatalui vitreg al lui Caleb. Sau, mai probabil, Chenaz si Caleb sa fi fost frati; pentru ca textul ebraic poate fi inteles in felul acesta. Aceasta ar face ca Otniel sa fie mai degraba un nepot decat frate al lui Caleb. Linia genealogica a lui Iefune nu poate fi urmarita inapoi, dar unii l-au considerat pe Caleb un descendent al lui Chenaz, stranepotul lui Esau (Geneza 36,11), iar Caleb era un prozelit, unul din multimea amestecata care se unise cu Israel ca unii dintre cheniti, rudele lui Moise (Judecatori 1,16; Geneza 15,19; vezi si despre 1 Samuel 15,2).

Deoarece Caleb a fost credincios si devotat, pentru ca el ,,a urmat in totul calea Domnului” (Numeri 32,12), i-a determinat pe unii sa considere ca acesta a fost motivul pentru care el a fost ales sa reprezinte semintia lui Iuda si i s-a dat o parte ,,in mijlocul fiilor lui Iuda” (Iosua 15,13)

A spus Domnul. Nu exista o declaratie directa raportata in Scriptura despre Caleb si urmasii lui ca trebuiau sa primeasca Hebronul si imprejurimile lui. Totusi Dumnezeu a facut fagaduinta ,,il voi face sa intre in tara in care s-a dus (Numeri 14,24); si iarasi ,, tara in care a mers, o voi da lui” (Deuteronom 1,35). Urmatoarele imprejurari au fost sugerate ca formand, probabil, fondul acestei fagaduinte. Este foarte probabil ca, spre a evita descoperirea, cele 12 iscoade n-au mers toate impreuna in grup. Poate ca ei au mers cate doi. In cazul acesta, probabil, Caleb si tovarasul sau au iscodit tara lui Anachim din jurul Hebronului, dar tovarasul lui ingrozit de dimensiunea locuitorilor si taria fortificatiilor lor n-a fost de parere ca Israel avea sa fie in stare sa ia cetatea. Aceasta ar face ca expresia: ,,tara in care s-a dus” (Numeri 14,24) si ,,tara in care a mers” (Deuteronom 1,36) sa se refere in mod special la Hebron. Caleb si Iosua hotarat ca aveau sa inteleaga la ce se referea Dumnezeu chiar daca Hebronul n-a fost amintit in mod special pe nume.



14:7 Eram in varsta de patruzeci de ani cand m-a trimis Moise, robul Domnului, din Cades-Barnea, ca sa iscodesc tara, si i-am adus stiri asa cum imi spunea inima mea curata.

Patruzeci de ani. Vezi cele despre cap. 11,18

Asa cum imi spunea inima mea. In mod literal ,,asa cum era cu inima mea”. Expresia denota sinceritate adevarata. Fara teama sau partinire Caleb a raportat faptele asa cum le-a vazut, si si-a exprimat credinta in puterea lui Dumnezeu de a invinge pe acesti uriasi. Chiar acum la varsta de 85 de ani, el era gata sa atace pe acesti locuitori formidabili, ceea ce el a si intreprins ceva mai tarziu (cap. 15,14).



14:8 Fratii mei care se suisera impreuna cu mine au taiat inima poporului, dar eu am urmat in totul calea Domnului, Dumnezeului meu.

Eu am urmat in totul. In mod literal, ,,Eu am implinit dupa aceea”. Septuaginta reda ,,m-am straduit insumi sa urmez”. Cuvantul da ideea unui calator, care, intentionand sa-si urmeze calauza, calca atat de aproape pe urmele lui, incat cu greu mai ramane vreun spatiu intre ei. Valoarea caracterului unui om devine vadita, cand in ciuda esecului altora, el sta la principiu. Asa era caracterului lui Caleb



14:9 Si in ziua aceea Moise a jurat, si a zis: Tara in care a calcat piciorul tau, va fi mostenirea ta pe vecie, pentru tine si pentru copiii tai, pentru ca ai urmat in totul voia Domnului, Dumnezeului meu.

Moise a jurat. Vezi Numeri 14,20-24 si Deuteronom 1,34-36, unde acest juramant este atribuit lui Dumnezeu. Aici nu este nici o contradictie. Moise era crainicul lui Dumnezeu, si dupa aceea el a putut repeta juramantul lui Dumnezeu si confirma cu propria gura. Astazi, noi folosim o terminologie asemanatoare, cand zicem ca Isaia spune asa si asa, cand in realitate cuvantul isi are originea la Domnul.

In care a calcat piciorul tau. Probabil o referire directa la Hebron (Vezi cele despre v.6 ).



14:10 Acum iata ca Domnul m-a tinut in viata, cum a spus. Sunt patruzeci si cinci de ani de cand vorbea Domnul astfel lui Moise, cand umbla Israel prin pustie; si acum iata ca azi sunt in varsta de optzeci si cinci de ani.

M-a tinut in viata. In cursul obisnuit al evenimentelor, probabil, Caleb ar fi murit inainte de aceasta. Toti contemporanii lui in viata, cu exceptia lui Iosua, au trecut de pe scena activitatii cu ani in urma. Caleb stia ca lunga lui viata era rezultatul ascultarii lui. El urmase intru-totul pe Domnul. Viata lui a fost o demonstrare a credintei, pentru ca in toate lucrurile el a acceptat programul lui Dumnezeu, in locul celui al lui propriu. Dumnezeu poate face lucruri mari pentru cei care s-au supus intru totul Lui. Dar acei care urmeaza programul divin numai atat cat le convine si neglijeaza acele chestiuni care nu le plac, nu pot astepta binecuvantarea Cerului.

Patruzeci si cinci de ani. Vezi cele despre cap. 11,18.



14:11 Si astazi, sunt tot asa de tare ca in ziua cand m-a trimis Moise; am tot atata putere cat aveam atunci, fie pentru lupta, fie pentru ca sa merg in fruntea voastra.

Tot asa de tare. Rasplata unei vieti de tinerete virtuoasa si maturitate temperata, prin legea naturii, este de obicei o viguroasa, sanatoasa si respectata varsta inaintata. Credinciosia fata de Dumnezeu se pare ca l-a ocrotit pe Caleb de pacatele epuizante, ale tovarasilor lui israeliti. El nu si-a ingaduit pofta cum facusera ei, nici nu si-a pierdut somnul si odihna in timpul noptii, luptandu-se cu o constiinta muncita. Viata lui abstinenta isi platise dividendele in viata aceasta si acum s-a prezentat inaintea lui Iosua, cu putere nemicsorata la o varsta cand cei mai multi dintre ceilalti trecusera deja din viata asta.



14:12 Da-mi dar muntele acesta despre care a vorbit Domnul pe vremea aceea; caci ai auzit atunci ca acolo sunt Anachimi, si ca sunt cetati mari si intarite. Domnul va fi, poate, cu mine, si-i voi izgoni, cum a spus Domnul.

Muntele acesta. El nu se gandea numai la cetatea Hebron, care fusese luata mai inainte de Iosua, ci el a inclus, in cererea lui, toate regiunile marginase, cuprinzand pesterile si fortaretele unde se retrasese anachimii, si unde ei se aflau acum avand o forta considerabila. Putem presupune ca, in lumina accentuarii stresului pe care l-au provocat celelalte iscoade insistand asupra dificultatii cuceririi Hebronului si a regiunii din jur, Caleb a cerut teritoriul Hebronului, ca dovada a deplinei victorii a credintei sale.

Ai auzit. Probabil, asa cum s-a sugerat (vezi despre v. 6), a fost un alt tovaras de drum, si nu Iosua, cel care l-a insotit pe Caleb la Hebron. Dar Iosua avea sa auda mai tarziu din gura lui Caleb, exprimarea convingerilor lui.

Va fi, poate. Cuvantul ebraic tradus aici, ,,va fi, poate”, poate exprima speranta ca si teama, si nu trebuie luat ca exprimarea unei indoieli, cum apare in engleza. Intreaga exprimare este vorbirea unuia care tagaduieste incredere propriei lui abilitati – unul care intelege ca lupta nu este a celui puternic, nici intrecerea acelui ce alearga repede (Eclesiast 9,11). Se poate ca Hebronul sa fi fost reluat de fostii lui posesori, dupa ce Iosua il luase odata. Pe de alta parte, fara indoiala ca cererea lui Caleb se referea in principal la regiunea invecinata unde anachimii se mai tineau tare in fortaretele lor. Exemplul lui Caleb de totala dependenta de Dumnezeu, ar trebui sa ne invete sa ne asiguram de prezenta lui Dumnezeu, in toate intreprinderile noastre. Echipamentul nostru poate sa nu fie cel mai bun – s-ar putea sa nu avem o educatie superioara, dar daca Dumnezeu este pentru noi, cine poate fi impotriva noastra (Romani 8,31)?



14:13 Iosua a binecuvantat pe Caleb, fiul lui Iefune, si i-a dat ca mostenire Hebronul.

Verset ce nu a fost comentat.

14:14 Astfel Caleb, fiul lui Iefune, Chenizitul, a avut de mostenire pana in ziua de azi Hebronul, pentru ca urmase in totul calea Domnului, Dumnezeului lui Israel.

Urmase in totul. Vezi cele despre versetul 8.



14:15 Hebronul se chema mai inainte Chiriat-Arba: Arba fusese omul cel mai mare dintre Anachimi. Si tara s-a odihnit de razboi.

Chiriat-Arba. Chiriat inseamna ,,cetate”, iar Arba este numele tatalui lui Anac (cap. 15,13), din care se trag anachimii. Prima amintire a acestui loc in Scriptura este prin numele de Hebron (Geneza 13,18). Probabil ca acesta a fost numele lui pana ce anachimii au luat cetatea si au numit-o Chiriat –Arba.

Dupa ce teritoriul a fost preluat de Caleb, cetatea s-a numit Hebron. Numele Hebron inseamna ,,alianta” si vine de la verbul ebraic chabar, care inseamna ,,a se asocia”, ,,a se uni in tovarasie”, ,,a se alia”. Tara s-a odihnit. Afirmatia aceasta apare in cap. 11,23, unde este locul ei natural. Acolo se incheie raportul razboaielor lui Iosua. Nu este asa de usor de admis pentru aici, dar referirea ei aparenta este la tara luata de Caleb de la anachimii. Si apoi, afirmatia mai poate fi o repetare a incheierii campaniilor lui Iosua. Dupa aceasta cucerirea a constat mai mult din lupte izolate, decat din razboaie generale. Inamicul era acum despartit si frant, si Israel se putea misca si face stapani, fara prea multa rezistenta. Dumnezeu promisese sa mearga inaintea poporului Sau, sa supuna restul tarii si, daca Israel ar fi inaintat prin credinta si ascultare, tara s-ar fi odihnit in cel mai deplin inteles al cuvantului.

ELLEN G. WHITE COMENTEAZA

1-15 PP, p. 511, 512

6-9 PP, p. 511

10-14 PP, p. 512

13 ED, p. 149


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: