Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Iosua

Iosua, 12


12:1 Iata imparatii pe care i-au batut copiii lui Israel, si a caror tara au luat-o in stapanire de cealalta parte a Iordanului, spre rasaritul soarelui, de la paraul Arnon pana la muntele Hermonului, cu toata campia de la rasarit:

Verset ce nu a fost comentat.

12:2 Pe Sihon, imparatul Amoritilor, care locuia la Hesbon. Stapanirea lui se intindea de la Aroer, care este pe malul paraului Arnon, si, de la mijlocul paraului, peste jumatate din Galaad, pana la paraul Iaboc, hotarul copiilor lui Amon;

Verset ce nu a fost comentat.

12:3 de la campie pana la marea Chineret la rasarit, si pana la marea campiei, care este marea Sarata, la rasarit, spre Bet-Iesimot; si de la miazazi, sub poalele muntelui Pisga.

Verset ce nu a fost comentat.

12:4 Pe Og, imparatul Basanului, singura ramasita a Refaimitilor, care locuiau la Astarot si la Edrei.

Verset ce nu a fost comentat.

12:5 Stapanirea lui se intindea peste muntele Hermonului, peste Salca, peste tot Basanul, pana la hotarul Ghesuritilor si Maacatitilor, si peste jumatate din Galaad, hotarul lui Sihon, imparatul Hesbonului.

Salca. Og stapanea la nord pana la muntele Hermon, iar la est pana la Salca, aflata in munti la rasaritul indepartat al imparatiei sale

Ghesuritilor. Un trib arameic locuind la hotarul de vest a lui Og, la rasarit de Marea Galileii. Ei n-au fost izgoniti de israeliti (cap. 13,13) si au continuat independenta lor pana pe vremea lui David.

Maacatitilor. Un trib locuind imediat la nord de ghesuriti, inspre est de lacul Hule si dominand mlastinile acestuia. Cetatea lor principala era Abel-Beth- Maaca identificata cu movila Tell-Abil. Cetatea era insemnata pe vremea lui David (vezi 2 Samuel 20,14-22). Israel n-a izgonit pe Maacatiti, care au continuat sa locuiasca acolo (Iosua 13,13). Imparatia lui Og se intindea de la muntele Hermon din nord pana la paraul Iaboc in sud, si de la Salca din extremul rasarit pana la ghesuriti si maacatiti in apus, dar nu cuprindea nici o parte din Araba.



12:6 Moise, robul Domnului, si copiii lui Israel, i-au batut; si Moise, robul Domnului, le-a dat tara lor in stapanirea Rubenitilor, Gaditilor, si la jumatate din semintia lui Manase.

Verset ce nu a fost comentat.

12:7 Iata imparatii pe care i-au batut Iosua si copiii lui Israel dincoace de Iordan, la apus, de la Baal-Gad in valea Libanului pana la muntele cel plesuv, care se inalta spre Seir. Iosua a dat tara lor in stapanire semintiilor lui Israel, fiecareia i-a dat partea ei,

Iata imparatii. Aici incepe enumerarea imparatilor tarii de la vest de Iordan pe care i-a batut Iosua. Amanuntele nimicirii lor au fost raportate in capitolele precedente.



12:8 in munte, in vale, in campie, pe costise, in pustie, si in partea de miazazi tara Hetitilor, Amoritilor, Canaanitilor, Ferezitilor, Hevitilor si Iebusitilor.

In munte. Versetul acesta, in contrast vadit, descrie caracteristicile generale ale tarii Palestinei ci bogata ei varietate de pamant. Aceasta era tara in care ,,curge lapte si miere” pe care Dumnezeu o atribuie lui Israel. Astazi, dimpotriva, cu exceptia unde este irigata, tara este una din cele mai sarace regiuni.

Hititi. Acestia erau descendentii lui Canaan, nerespectuosul fiu al lui Ham (Geneza 9,25; vezi despre cap. 10,15). Deuteronom 7,1 enumera sapte neamuri care trebuiau sa fie izgonite. Acest verset aminteste numai sase, ghirgasitii fiind omisi. S-a sugerat ca ghirgasitii, fie ca pe acea vreme au fost uniti cu unele dintre celelalte neamuri fie ca, dupa traditia iudeilor, ei s-au retras spre Africa, la apropierea lui Israel sub Iosua, lasand ca tara lor sa fie luata in stapanire de Israel. Ghirgasitii au locuit in regiunea de la nord de Lacul Ghenezaret, sau Galileea, si se presupune ca au migrat la apropierea israelitilor.



12:9 Imparatul Ierihonului, unul; imparatul din Ai, langa Betel, unul;

Imparatul Ierihonului. Aici si in versetele care urmeaza, imparatii invinsi sunt enumerati in general in ordinea in care au fost cuceriti. Ei sunt 31, care impreuna cu cei 2 de la rasarit de Iordan, fac o lista de 33. O mare parte din acesti imparati au fost deja amintiti in capitolele anterioare. Cele mai de seama dintre noile nume sunt Gheder, Horma, Arad si Adulam, toti apartinand ligii sudice.



12:10 imparatul Ierusalimului, unul; imparatul Hebronului, unul;

Verset ce nu a fost comentat.

12:11 imparatul Iarmutului, unul; imparatul din Lachis, unul;

Verset ce nu a fost comentat.

12:12 imparatul Eglonului, unul; imparatul Ghezerului, unul;

Verset ce nu a fost comentat.

12:13 imparatul Debirului unul; imparatul Ghederului, unul;

Gheder. Probabil acelasi cu Ghedor (1 Cronici 4,39), modernul Chirbet-Yedin din muntii Hebronului.



12:14 imparatul din Horma, unul; imparatul Aradului, unul;

Harma. Numele care inseamna ,,inchinat nimicirii” i-a fost dat cetatii dupa ce suferise aceasta soarta. Numele ei de mai inainte a fost Tefat (Judecatori 1,17). Locul ei de asezare nu este cunoscut, dar se crede ca n-a fost departe de Beer-Seba. Despre Horma citim in vremea lui Moise (Numeri 14,45; Deuteronom 1,44). Acesta a fost locul pana la care au fost alungati israelitii de catre amaleciti si canaaniti, cand dupa razvratirea de la Lades in urma raportului iscoadelor israelitii au insistat cu incapatanare in a ataca pe locuitori in ciuda avertismentului evident al lui Moise (Numeri 14,40-45)

Arad. Cetatea aceasta este amintita ca nimicita de Moise drept pedeapsa pentru un atac neprovocat asupra lui Israel cand ei s-au apropiat de aceea vecinatate (Numeri 21,1-3 ). Locul este usor de identificat. Pe un podis la 17 mile sud de Hebron si 20 mile est de Beer-Seba este o colina cu ramasitele unui rezervor de apa si a unei vechi olarii pe ea, care inca mai poarta numele de Tell-'Arad. Probabil ca aceasta reprezinta locul de asezare a cetatii nimicita atunci



12:15 imparatul Libnei, unul; imparatul Adulamului, unul;

Adulam. O cetate la sud-vest de Ierusalim, la jumatatea drumului dintre aceasta si Lachis, cunoscuta acum ca Khirbet esh-Sheikh Madhkur. Ea este cel mai bine cunoscuta pentru pestera ei in care David a gasit refugiu de Saul (1 Samuel 22,1).

12:16 imparatul din Macheda, unul; imparatul Betelului, unul;

Betel. Fara indoiala ca Betelul a fost luat in timpul, desi amanuntele cuceririi nu sunt date.



12:17 imparatul Tapuahului, unul; imparatul Heferului, unul;

Tapuah. Identificat cu Sheikh Abu Zarad, la 7 7/8 mile (12,6 km) la sud, sud-vest de Sihem. Lasronul poate fi o cetate neidentificata sau poate fi Campia Saronului. Se crede in general ca Afec este Antipatrida din Noul Testament (Fapte 23,31), la 29 mile (46,6 km) de Ierusalim, pe drumul spre Cezareea.



12:18 imparatul Afecului, unul; imparatul Lasaronului, unul;

Verset ce nu a fost comentat.

12:19 imparatul Madonului, unul; imparatul Hatorului, unul;

Verset ce nu a fost comentat.

12:20 imparatul Simron-Meronului, unul; imparatul Acsafului, unul;

Verset ce nu a fost comentat.

12:21 imparatul Taanacului, unul; imparatul din Meghido, unul;

Taanac. Sunt enumerate mai multe cetati unite cu liga de nord, neamintite mai inainte. Printre ele sunt doua adesea numite impreuna: Taanac si Meghido. Meghido este in marea campie a lui Israel in timp ce Taanac este numai la mica distanta spre sud-est, pe hotarul campiei. Asezarea Meghido este numita acum Tell el-Mutesellim. Asezarea lui strategica i-a dat importanta istorica. Taanac este numit acum Tell Ta`annak.



12:22 imparatul din Chedes, unul; imparatul Iocneamului, la Carmel, unul;

Chedes. Mai este numit si ,,Chedesul, in Galileea” (Iosua 20,7). Se crede ca acesta a fost un centru deluros, fortificat al canaanitilor, la nord-vest de lacul Hule. Acesta a fost domiciliul lui Barac, generalul de sub conducerea Deborei, care l-a batut pe Sisera si locul unde el si-a adunat cu aceea ocazie, trupele lui. (Judecatori 4,6.9.10).

Iocneam. O alta cetate nenumita mai inainte situata pe paraul Chison, cam la 14 mile (23 km) de promontoriul Carmel si dominand defileul de-a curmezisul crestei. Acum este cunoscut ca Tell Queimun.



12:23 imparatul Dorului, pe inaltimile Dorului, unul; imparatul Goimului, langa Ghilgal, unul;

Langa Ghilgal. Aceasta nu se refera la tabara din valea Iordanului, ci probabil un loc cunoscut acum ca Jiljulieh din campia Saronului, la 14 mile (22,5 km) nord-est de Iope. Se pare ca aceasta a fost cartierul general al unor semintii nomade amestecate, numite aici ,,neamuri” (,,nations” – trd. engl.)



12:24 imparatul din Tirta, unul. Peste tot treizeci si unu de imparati.

Tirta. O cetate foarte renumita in istoria iudaica de mai tarziu ca fiind capitala lui Ieroboam si a urmasilor lui. Din cauza frumuseti asezarii ei, ea a fost luata de poeti ca simbol a tot ceea ce este farmec. S-a incercat sa fie identificata Tell el-Far'ah, ,,movila crestei inaltate”, care este cam la 7 mile (11 km) nord-veste de Nablus. Existenta atator imparati intr-un teritoriu atat de mic, dovedeste ca imparatiile lor trebuie sa fi fost relativ mici. Multi imparati din vremurile cele vechi au stapanit peste un teritoriu nu mai mare decat acela reprezentat de un stat sau o cetate. Aceste cetati erau independente unele de altele si fiecare avea seful ei local.