English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Iosua

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Iosua, 1


1:1 Dupa moartea lui Moise, robul Domnului, Domnul a zis lui Iosua, fiul lui Nun, slujitorul lui Moise:

Dupa. Sau ,,si s-a intamplat”, ca in Numeri 7,1 etc. ,,Si”, cuvantul de inceput in ebraica, inseamna ca istorisirea lui Iosua este o continuare a cartii Deuteronom. Aceasta expresie sugereaza ca Iosua este autorul ultimului capitol din Deuteronom; aici el reia istoria si continua cu raportul propriilor experiente. Timpul la care se refera aici trebuie sa fi fost dupa cele 30 de zile de plans amintite in Deuteronom 34,8.

Robul. Adesea, cuvantul tradus astfel inseamna o persoana intru totul supusa stapanului sau. Aici, el arata pe cineva in totalitate supus lui Dumnezeu si ascultator de poruncile Lui. De obicei, asa vorbea Pavel despre sine insusi (Romani 1,1 etc.). Un ,,slujitor al Domnului” este in robia lui Hristos, care l-a rascumparat din robia pacatului. Asa a fost si cu Moise. Iosua, care slujise ca prim-ministru pentru Moise, era confirmat acum ca lider al lui Israel. Credinciosia lui modesta, nepretentioasa si statornica era dovada ca este potrivit sa-l urmeze lui Moise. Iosua se nascuse cu cativa ani inainte de fuga lui Moise din Egipt si exilul din pustia Medianului. Atunci se credea ca Moise avea sa ajunga vreodata eliberatorul natiunii. Dar Providenta prevede si pregateste cu mult timp inainte pentru raspunde nevoilor poporului Sau. Dumnezeu pastreaza in rezerva unelte si puteri de care nu ne dam seama pana nu vine vremea. De exemplu, cum avea un profesor universitar necunoscut sa clatine Europa intreaga si sa-l faca pe papa sa tremure pe tronul sau. Nimic nu parea mai imposibil, totusi Frederic, print de Saxonia, a fost pus de Dumnezeu pe tronul lui, gata sa ajute cand avea sa vina timpul. Si cu mult mai inainte ca Luther sa se fi nascut, Providenta a facut sa apara tiparul, care avea sa devina artileria cea mai nimicitoare folosita de Luther. Planurile lui Dumnezeu sunt desavarsite, si vine ceasul pentru implinirea oricaruia dintre scopurile Lui, si, o data cu el, si omul pentru acel ceas.

Niciodata planurile lui Dumnezeu nu depind de un singur om. Cand moare un Moise, Dumnezeu are pregatit un Iosua. Moise a fost cel mai calificat sa stea in fata lui Faraon, iar Iosua sa stea in fata canaanitilor. Alegerea unui om de catre Dumnezeu este facuta in functie de patru factori:

1. 1. Temperamentul si aptitudinile lui. Iosua avea o insusire naturala pentru problemele militare. El era indraznet si hotarat (Numeri 14,6-9) si avea o puternica influenta personala (Iosua 24,31).

2. Educatia lui anterioara. Iosua slujise deja 40 de ani ca lider cu raspundere. (Exod 17,9.10, Numeri 13,2.3.8). Educatia si experienta sunt esentiale.

3. Reputatia lui. El si Caleb au stat singuri pentru o cauza nepopulara.

2. 4. Sarcina pe care o are de indeplinit. Pentru a-i deposeda pe canaaniti era nevoie de un ostas. Omul si nevoia trebuie sa corespunda.

Slujitorul lui Moise. In ebraica, ca si in engleza, termenul de ,,slujitor" nu este folosit exclusiv despre serviciul religios. El arata un insotitor voluntar, cineva care se afla la dispozitia altuia, in contrast cu un ,,serv” Care pentru un motiv sau altul se afla sub obligatie.



1:2 Robul Meu Moise a murit: acum, scoala-te, treci Iordanul acesta, tu si tot poporul acesta, si intrati in tara pe care o dau copiilor lui Israel.

Iordanul. Ebraicul Yarden, de la verbul yarad, ,,a cobori”. Numele descrie in mod corespunzator curentul iute al raului, care izvoraste din versantii muntelui Hermon, 9 232 de picioare (2 814 m) deasupra nivelului marii, si coboara cu viteza de 60 de picioare pe mila spre Marea Galileii, 686 (209 m) de picioare sub nivelul marii. Dupa ce paraseste Marea Galileii, viteza este mai mica, cam de vreo 10 picioare (3 m) pe mila. Primavara, cand se topesc zapezile pe muntele Hermon, el se revarsa peste malurile lui, devenind un curent iute pe toata portiunea de la Hermon la Marea Moarta, 1 300 de picioare (400 m) sub nivelul marii, cea mai joasa masa de apa de pe pamant. Motivul numelui lui ebraic de ,,coboratorul” este vadit. Acesta era raul peste care Iosua trebuia sa-l conduca pe Israel.

O dau. Dumnezeu scoate in evidenta faptul ca El este cel care le da titlul judiciar asupra tarii Canaanului. Fagaduinta facuta lui Avraam (Geneza 13,15) trebuia implinita acum fata de urmasii lui (vezi Geneza 16,16-21). Nelegiuirea amoritilor era ,,plina” si ei trebuiau sa fie deposedati. Totusi cucerirea Canaanului avea sa fie progresiva. El avea sa fie al lor numai pe masura ce aveau sa-l ia in stapanire prin credinta si ascultare. Tot asa este cu toate fagaduintele lui Dumnezeu. Ele sunt ale noastre numai cand ne straduim sa le obtinem. Darurile Lui sunt mai mari in raport cu capacitatea noastra de a le primi. Capacitatea noastra de primire creste cu fiecare dar care se adauga, iar resursele lui Dumnezeu sunt nelimitate. Posibilitatea Lui de a da este limitata de capacitatea noastra de a primi.



1:3 Orice loc pe care-l va calca talpa piciorului vostru, vi-l dau, cum am spus lui Moise.

Orice loc. S-a presupus ca versetul 3 lasa sa se inteleaga usurinta cu care israelitii aveau sa cucereasca intreaga tara, asa cum a fost ilustrat prin luarea Ierihonului. Numai necredinta lor fata de Dumnezeu a fost aceea care, in unele cazuri, ca la Ai mai tarziu, a facut imposibila cucerirea sau a fost mai grea decat ar fi fost altminteri.

Talpa piciorului vostru. Era un vechi obicei de a masura cu piciorul terenul de cultivat sau de cladit. Urma de picior era privita ca simbol al procesiunii, insemnand ca terenul fusese insemnat cu piciorul presupusului proprietar, care prin aceasta il achizitiona ca proprietatea sa. Aceasta se mai pastreaza, in mod simbolic, la luarea unei ferme.

Implicatia, atunci, era aceea ca ei trebuia sa faca ceva pentru a obtine stapanirea tarii. Israelitii aveau sa detina din tara atata cat calcau in realitate cu talpa picioarelor lor. Frumoasa fagaduinta le apartinea, dar ea trebuia sa fie realizata numai prin propria staruinta. Aceasta este o lege divina, se aplica si in cazul mostenirii spirituale in acelasi fel in care s-a aplicat in cazul mostenirii Israelului literal – numai cand inaintam prin credinta, agatandu-ne de fagaduintele lui Dumnezeu, ele devin reale in viata noastra. Noi avem Biblia si poate consideram ca o cunoastem bine; totusi, din acest camp nemarginit de comori, este posibil ca in realitate sa nu posedam mai mult decat un simplu fragment. Numai ,,locul pe care-l va calca talpa piciorului vostru” este al vostru. Numai ceea ce ne insusim noi este al nostru. Mari regiuni neglijate asteapta luarea in posesie. Acelasi lucru este adevarat si cu privire la privilegiul si binecuvantarile harului. El este limitat numai de granitele pe care le punem noi insine. Ce vasta, nerevendicata si necalcata tara a fagaduintei este aceasta! Acesta este Canaanul ceresc pe care Dumnezeu l-a promis, in decursul veacurilor, tuturor adevaratilor israeliti.



1:4 Tinutul vostru se va intinde de la pustie si Liban pana la raul cel mare, raul Eufrat, toata tara Hetitilor, si pana la marea cea mare, spre apusul soarelui.

Tara hititilor. Expresia aceasta este omisa in LXX poate pentru ca amintirea maretiei hitite fusese deja uitata cand a fost facuta traducerea. Inainte de redobandirea cunostintei despre hititi, prin cucerirea Khatushashu-lui (Boghazkoy), vechea capitala hitita, criticii au contestat exactitatea raportului Scripturii, care atribuia o stapanire atat de intinsa a hititilor. Pana tarziu, in secolul al XIX-lea, numai Biblia mai pastrase doar numele acestui popor, care, intr-un timp, exercitase o influenta aproape tot atat de mare asupra omenirii ca si Egiptul si Asiria.

Acum stim ca imperiul hitit s-a ridicat spre sfarsitul secolului al XVII-lea i.Hr., sub regele Labarna. In a doua jumatate a secolului al XVI-lea, sub regele Mursilis I, hititii au invadat Babilonia si au pradat capitala. Cu evenimentul acesta, imperiul hitit a apogeul, cam prin 1375-1335 i.Hr., sub Subbiluliuma, cel mai mare conducator al lui. Situatia aceasta a persistat pana prin 1200 i.Hr., cand imperiul hitit a fost distrus de catre Popoarele Marii (vezi p. 30-35 – orig.). La un moment dat, teritoriul hitit cuprindea Asia Mica si se intindea spre sud pana la Damasc, de la Liban pana la Eufrat. In timpul secolului al XIV-lea, un rege cu numele hitit de Abdu-Khepa, a domnit la Ierusalim. Fara indoiala ca au existat si cetati state sub controlul hitit in Palestina propriu-zisa. Se pare ca Ierusalimul a fost intemeiat de catre hititi si amoriti (Ezechiel 16,45). Pe vremea lui Avraam, existau hititi care locuiau in Hebron (vezi Geneza 23,3). Hititii au facut parte dintre cele sapte neamuri a caror tara i-a fost fagaduita lui Avraam (Geneza 15,20). Aceasta natiune veche ne pune astfel la dispozitie un exemplu vrednic de luat in seama al exactitatii istorice a Cuvantului lui Dumnezeu. Cazmaua arheologului intotdeauna confirma si niciodata nu contrazice Scriptura.



1:5 Nimeni nu va putea sa stea impotriva ta, cat vei trai. Eu voi fi cu tine, cum am fost cu Moise; nu te voi lasa, nici nu te voi parasi.

Sa stea impotriva ta. In mod literal, ,,sa se aseze impotriva ta”, adica, ,,sa ti se opuna cu succes”. Dumnezeu nu i-a fagaduit lui Iosua mai mult decat promite astazi crestinului. Creatorul universului, Tatal vesniciei, ne-a pus toate resursele Sale la dispozitie pentru a ne duce cu Sine pana la capat. El nu a fagaduit mai mult decat ceea ce a fagaduit lui Iosua. Niciodata Dumnezeu n-ar face prevedere determinandu-l pe crestin sa se retraga. El curata calea spre Canaan daca inaintam; adesea, sa te retragi inseamna sa mori.

Nu te voi lasa. In mod literal, ,,retrage mana de la tine”, adica ,,nu voi renunta la tine”.

Nici nu te voi parasi. Cele doua cuvinte ebraice ,,lasa” si ,,parasi” sunt sinonime si folosite impreuna pentru accentuare. Orice om care Il are pe Domnul alaturi poate birui. Atunci, victoria este tot atat de sigura intr-un loc ca si in celalalt. Iosua avea in fata o sarcina mare cu un popor care se abatuse adesea in trecut. Aici Dumnezeu fagaduieste ca nu-i va aduce intr-o situatie, pentru ca apoi sa-i paraseasca. El ii va duce cu bine pana la capat. Acelasi lucru este adevarat si pentru crestini (Matei 28,20).



1:6 Intareste-te si imbarbateaza-te, caci tu vei da in stapanire poporului acestuia tara pe care am jurat parintilor lor ca le-o voi da.

Imbarbateaza-te. A nu avea curaj inseamna a nu avea credinta, si ,,fara credinta este cu neputinta sa fim placuti Lui” (Evrei 11,6). Una dintre cele mai mari nevoi actuale este curajul – curajul de a-L marturisi pe Hristos in cuvinte si fapte in toate ocaziile, curajul de a crede in Biblie si de a trai in armonie cu ea, curajul de a exprima si de a urma convingerile noastre cand suntem in minoritate. Satana nu are teama de invataturi, de influenta sau de bogatie, dar el se da inapoi in fata curajului neinfricat al unui suflet umilit, care merge inainte in credinta. Curajul inspirat pe cale divina inarmeaza sufletul cu putere invincibila. Dumnezeu il pregatea pe Iosua pentru o insarcinare care avea sa ceara deplina credinta si incredere in El.

Dar, desi este privilegiul nostru de a avea incredere nemarginita in Dumnezeu, totdeauna trebuie sa ne temem de noi si sa nu avem incredere in noi insine. Teama cand privim launtric trebuie sa fie calmata de curaj cand privim in sus, spre Dumnezeu. Fara indoiala Iosua era constient de propria nepotrivire. El nu aspirase la cinstea cea inalta si la marea raspundere care-i revenea acum. El nu o cautase. De aceea, cand a fost chemat sa preia insarcinarea lasata de Moise, curajul lui se poate sa fi slabit pentru un moment si el avea nevoie de incurajare atat de la Dumnezeu, cat si de la oameni. Cand oamenii isi simt propria neputinta, atunci Dumnezeu ii considera calificati sa ia asupra-le raspunderi mari si uneori chiar coplesitoare. Adesea noi suntem prea increzatori in noi insine pentru El, pentru a ne putea folosi in mod efectiv, prea plini de propriile planuri si cai de a face lucruri – ca Avraam (Geneza 12,11-13; 16, 1-3;) si Moise (Exod 2,12).

Tu vei da. ,,Tu” este accentuat in ebraica. ,,A imparti” inseamna ,,a face sa ia in stapanire”. Intr-un al doilea sens, aceasta ar include si impartirea tarii, probabil un proces cu mult mai dificil decat luarea lui in stapanire. Aceasta cere o conducere sanatoasa pentru a face lucrul acesta si multumindu-i in acelasi timp pe toti. Lipsa vadita a oricarei plangeri serioase arata ca Iosua a fost calauzit de intelepciunea de la Dumnezeu, cand s-a ocupat de aceasta sarcina delicata. Ne lasam noi in totalitate calauziti de Dumnezeu astfel incat cei care sunt sub conducerea noastra sa se simta multumiti sau conducerea noastra produce nemultumire si suspine?



1:7 Intareste-te numai, si imbarbateaza-te, lucrand cu credinciosie dupa toata legea pe care ti-a dat-o robul Meu Moise; nu te abate de la ea nici la dreapta nici la stanga, ca sa izbutesti in tot ce vei face.

Intareste-te numai. Indemnul versetului 7 se intelege in mod literal, ,,Numai sa fii tare si foarte curajos in pozitia tuturor instructiunilor (Torah)” etc. Aceasta era conditia succesului: supunere deplina fata de Dumnezeu. Iosua nu putea sa urmeze propriile planuri si sa mai astepte favoarea lui Dumnezeu. Asa este si cu mantuirea, cu biruinta asupra pacatului. Noi de asemenea trebuie sa ,,fim tari si foarte curajosi in pazirea tuturor instructiunilor” Domnului.

Nu te abate de la ea. Daca Dumnezeu a dat, in intelepciunea Sa, o porunca, fiecare parte a ei este tot atat de sfanta ca porunca intreaga. Ar fi o contestare a integritatii lui Dumnezeu sa fie ignorata una dintre cele mai mici dintre aceste porunci (Matei 5,19 ). E posibil sa credem ca suntem de acord cu principiul general, si totusi sa gresim nedand importanta anumitor amanunte. Facand asa, noi nu-L ascultam pe Dumnezeu, ci pe noi insine. In felul acesta, lucrurile aparent marunte devin adevarata dovada a deplinei credinciosii fata de Dumnezeu.

Iosua avea nevoie ca Dumnezeu sa fie cu el in indeplinirea unei responsabilitati cum este cucerirea Canaanului, de aceea, el a fost avertizat sa nu mearga pe propria cale nici in cea mai mica masura: ,,Nu te abate de la ea nici la dreapta, nici la stanga”. Calea ascultarii este calea de mijloc. Intotdeauna este si o cale ocolita la dreapta si la stanga; amandoua sunt fara indoiala gresite. O persoana poate merge spre extreme pe fiecare dintre laturile caii datoriei. Diavolul este tot atat de multumit ca un crestin sa ia calea de dreapta a fanatismului, ca si calea de stanga a liberalismului. Amandoua duc la nimicire. Compara cu Deuteronom 5,32 pentru instructiuni asemanatoare, care se refera la Cele Zece Porunci.

Sa izbutesti. Sau sa ,,fii precaut”. ,,Frica de Domnul este inceputul intelepciunii” (Proverbe 9,10). Prosperitatea vine ca rezultat al unei actiuni intelepte. Un om poate actiona cu intelepciune numai cand si in masura in care conlucreaza cu Izvorul a toata intelepciunea.



1:8 Cartea aceasta a legii sa nu se departeze de gura ta; cugeta asupra ei zi si noapte, cautand sa faci tot ce este scris in ea; caci atunci vei izbandi in toate lucrarile tale, si atunci vei lucra cu intelepciune.

Sa nu se departeze. ,,Dupa asezarea in Canaan, poruncile divine trebuiau sa fie repetate zilnic in fiecare camin” (PK, p. 464). De la Iosua insusi se astepta sa faca ceea ce-i fusese poruncit poporului, nu ca o porunca arbitrara, ci pentru ca aceasta avea sa fie cheia propriului succes. Aceasta a fost porunca lui Dumnezeu si catre regele lui Israel, cand ei urmau sa aiba un rege (Deuteronom 17,18-20). El trebuia sa aiba propriul exemplar transcris dupa cel pastrat in sanctuar. Iata dovada unei copii a Pentateuhului facuta pentru preoti. Acum lui Iosua i se dadeau instructiuni asemanatoare. (vezi cele despre Deuteronom 17,18.). In conformitate cu porunca din Deuteronom 31,10-13, care prescrie o repetare publica a cuvintelor din cartea legii la fiecare sapte ani, au fost facute alte copii. Metoda aceasta era si costisitoare, si obositoare, iar numarul exemplarelor era limitat. Dintr-un astfel de exemplu a citit Iosua toate cuvintele Legii inaintea intregii adunari (Iosua 8,35).

Pentru ca poporul sa poata memora Legea, ei trebuiau sa le scrie pe usorii casei si sa-i invete continuu pe copiii lor din ele. Astazi, fiecare poate sa aiba propriul exemplar din ,,Lege”. Minunat privilegiu! Daca pentru Iosua era important sa aiba mereu pe buze aceste cuvinte, si astazi aceasta este o datorie importanta si sfanta. Ascultarea de Legea sfanta inca mai este cheia vietii, pentru ca ea ne face sa fim in armonie cu Cerul. Creati dupa asemanarea lui Dumnezeu, noi am fost facuti sa traim in armonie cu legile lui Dumnezeu. Ascultarea atat de legile fizice, cat si spirituale asigura succesul. (DA 827).

Cugeta. Cuvantul ebraic tradus astfel inseamna un fel de cugetare mintala, care uneori poate fi exprimata cu voce tare – rezultat al concentrarii intense. Daca afacerile omului poate sa-l scuze vreodata de la meditatie sau de la alte fapte de devotiune din lipsa de timp, atunci Iosua putea fi indreptatit. In ciuda marii increderi si raspunderi cu care era investit, el trebuia sa gaseasca timp pentru meditatie. Cat de mult pierde grabita noastra viata din lipsa de meditatie. Noi trecem asa repede peste texte ale Scripturii, incat adesea pierdem nestemate de rara valoare. Daca am lua o expresie si am medita asupra ei, detasandu-ne de lumea exterioara si ingaduindu-I lui Dumnezeu sa ne vorbeasca si sa calauzeasca mintea noastra, am descoperi adevaruri minunate pe care niciodata nu ne-am fi gandit ca exista. ,,Un text studiat pana ce insemnatatea lui este clara pentru minte, iar legatura lui cu Planul de Mantuire este evidenta, este de mai mare valoare decat lectura mai multor capitole fara sa se aiba nici un scop in vedere si fara sa se castige nici o instruire pozitiva” ( SC, p. 95). Meditatia logica are ca rezultat si o purtare corespunzatoare – ,,cautand sa faci”.



1:9 Nu ti-am dat Eu oare porunca aceasta: Intareste-te si imbarbateaza-te? Nu te inspaimanta si nu te ingrozi, caci Domnul, Dumnezeul tau, este cu tine in tot ce vei face.

Intareste-te. Dumnezeu da pentru a treia oara porunca aceasta (vezi versetele 6,7). Iosua a dat dovada de curaj in anii care au trecut, totusi Dumnezeu repeta iarasi si iarasi aceasta porunca. Iosua era umil in ochii lui, nu era neincrezator in puterea lui Dumnezeu si fagaduintele Lui, dar era neincrezator in sine insusi si in propria intelepciune, putere si capacitate pentru sarcina care-i sta in fata. Poate ca simtamantul acesta se datora in parte asocierii cu un mare barbat ca Moise. Dumnezeu pretuieste foarte mult un spirit umil, pentru ca Dumnezeu poate lucra pentru si impreuna cu o astfel de persoana (vezi Isaia 57,15). Tocmai smerenia lui Iosua atesta in mod elocvent destoinicia lui pentru sacra insarcinare ce i s-a incredintat.



1:10 Iosua a dat capeteniilor ostirii poporului urmatoarea porunca:

Atunci. Din acelasi cuvant tradus de obicei ,,si”. Aceasta indica o stransa legatura intre porunca si executarea ei. Iosua nu a stat pe ganduri. De indata ce a primit porunci, el le-a si executat.

Capeteniilor. Adica ,,scribi”. Acestia erau slujbasi administrativi mai mici, care duceau poruncile la conducatori.



1:11 Treceti prin tabara, si iata ce sa porunciti poporului: Pregatiti-va merinde, caci peste trei zile veti trece Iordanul acesta ca sa mergeti sa cuceriti tara, pe care v-o da in stapanire Domnul, Dumnezeul vostru.

Merinde. Dintr-un cuvant a carui radacina inseamna ,,a vana”. Substantivul masculin derivat inseamna ,,carne de vanat”. Prin folosire, el a ajuns sa insemne ,,aprovizionare” in general, ca pentru calatorie. Aceasta nu se putea referi la mana, pentru ca aceasta cadea zilnic (Exod 16,4); in plus, ea avea sa inceteze curand (Iosua 5,11.12). Probabil ca porunca lui Iosua a anticipat acea zi, cat si trecerea Iordanului.

Peste trei zile. Intrebarea naturala care se naste este: Cum se putea spune ca Israel avea sa treaca Iordanul ,,peste trei zile”, cand iscoadele, care se pare ca inca nu au fost trimise, au ramas in munti trei zile (cap. 2,22), si se pare ca poporul n-a trecut timp de alte trei zile (cap. 3,2)? Unii spun ca afirmatiile cu privire la timp nu sunt exacte; altii pretind ca versetul 11 din capitolul 1 si versetul 2 din capitolul 3 nu pot fi identificate ca timp. Altii incearca sa scurteze cele trei zile ale iscoadelor la parti ale zilelor si astfel sa armonizeze cele doua declaratii; iar altii spun ca ,,peste” (,,in cuprinsul” – trd. engl.) nu inseamna ca aveau sa treaca ,,peste trei zile”, ci numai sa paraseasca Sitim-ul in intervalul acesta de timp (vezi cap. 3,1). Au mai fost date si alte explicatii ca Iosua a intentionat sa treaca ,,peste trei zile”, dar ca planul lui a fost anulat de intarzierea celor doua iscoade. Totusi nici una dintre aceste explicatii nu este satisfacatoare.

Cuvantul tradus ,,peste” (,,in cuprinsul”) este o combinatie din 'od, ,,continuare”, ,,durata” si prepozitia be, ,,inauntrul” sau ,,in continuarea de”. Traducerea LXX reda ,,in cuprins de trei zile” (cap.

1,11) ca si ,,inca trei zile”, iar traducerea siriaca, ,,de acum in trei zile” sau ,,inauntrul a trei zile”. Cuvantul tradus ,,dupa” din cap. 3,2 este din propozitia min, ,,din”, ,,dupa” si qaseh, ,,sfarsit” sau ,,extremitate”. El se intelege, deci, in mod literal, ,,de la sfarsitul celor trei zile”. In ambele cazuri, atat ,,in cuprinsul” (cap. 1,11), cat si ,,dupa” (cap. 3,2) se refera la aproximativ acelasi timp. Doua fapte sunt clare:

1. 1. Iscoadele au fost trimise din Sitim si s-au intors la Sitim (cap. 2,1 si 2,23 la 3,1).

2. 2. In dimineata urmatoare intoarcerii lor, poporul a plecat din Sitim la Iordan, la vreo departare de 7 mile si au poposit acolo trei zile (cap. 3,2) inainte de trecere. (Vezi p. 136,137.)

Porunca din cap. 1,10.11, desi este raportata aici, in realitate n-a fost data decat dupa intoarcerea iscoadelor (PP, p. 483). Astfel, raportul din capitolul 2, cu privire la cele doua iscoade, precedeaza porunca din cap. 1,10.11. Astfel de transpuneri anticipative sunt frecvente in Scriptura (vezi cele despre Geneza 38,1; 39,1). Scopul lor este de a pastra continuitatea. Aici scopul lui Iosua a fost sa se stie ca el a dat dispozitii in armonie cu porunca pe care tocmai o primise de la Dumnezeu (v. 1-9) si fara mare intarziere. Pentru o analiza cronologica a secventei evenimentelor, vezi cele despre cap. 3,2.



1:12 Iosua a zis Rubenitilor, Gaditilor si jumatatii din semintia lui Manase:

Verset ce nu a fost comentat.

1:13 Aduceti-va aminte ce v-a poruncit Moise, robul Domnului, cand a zis: Domnul, Dumnezeul vostru, v-a dat odihna, si v-a dat tara aceasta.

Aduceti-va aminte ce v-a poruncit. Iosua a trecut imediat la aducerea la indeplinire a planului lui Moise. El n-a socotit ca este necesar sa schimbe planul general si sa initieze unul nou al lui, pentru a-si face un nume, asa cum se intampla si astazi atat de des, atat in lumea politica, cat si religioasa. De exemplu, el n-a cautat sa-si castige prieteni prin dezlegarea celor doua semintii si jumatate de obligatia lor. El, mai degraba, le-a adus aminte de fagaduinta lor. Ei si-au tinut cuvantul nu cu un pret mic de osteneala si pericol, furnizand prin aceasta o invatatura vesnica pentru aceia care, facand o fagaduinta sub o mare presiune, sunt ispititi sa o retraga cand presiunea este indepartata.



1:14 Nevestele voastre, pruncii vostri si vitele voastre sa ramana in tara pe care v-a dat-o Moise dincoace de Iordan; dar voi toti barbatii voinici, sa treceti inarmati inaintea fratilor vostri, si sa-i ajutati,

Inarmati. Ebraicul chamushim. Foarte multe intrebari s-au ridicat cu privire la intelesul acestui cuvant. El apare in Exod 13,18 ca ,,inarmati” (,,cinci intr-un rand”, marginal), in Iosua 4,12 ca ,,inarmati” si in Judecatori 7,11 ca ,,inarmati” (avand armura de protectie, harnasati; ,,randuri de cinci”, marginal). Intr-un text paralel (Numeri 32,17), cuvantul apare ca chushim cu consonanta mijlocie m din chamushim omisa. Probabil ca aceasta a fost greseala unui copist, pentru ca, asa cum se afla, cuvantul ar trebui tradus ,,graba” sau ,,iute”, nici unul dintre acestea neavand sens. De aceea, traducatorii englezi urmeaza LXX si Vulgata care redau ,,inarmati”. Traducerea siriaca interpreteaza ,,vom cuceri”. Traducerea lui chamushim fie ca ,,inarmati”, fie ca ,,harnasati” pare sa nu aiba greutate. Se pare ca ea se refera la un fel ordonat de mars (vezi cele despre Exod 13,18). Astfel, cele doua semintii si jumatate trebuiau sa porneasca la drum in mod organizat, supunanduse conducerii lui Iosua.

Barbati voinici. Adica dintre cele doua semintii si jumatate. Toti trebuia sa fie gata si dispusi sa mearga. Dupa capitolul 4,13, numai vreo 40 000 au trecut dincolo la lupta. Dar au fost 110 580 din cele doua semintii si jumatate apti pentru serviciul militar (Numeri 26,7; 18,54). Astfel, mai mult de 70 000 trebuie sa fi ramas la urma pentru a ocroti familiile si turmele lor.

1:15 pana ce Domnul va da odihna fratilor vostri ca si voua, si pana ce vor fi si ei in stapanirea tarii pe care le-o da Domnul, Dumnezeul vostru. Apoi sa va intoarceti sa stapaniti tara care este mosia voastra, si pe care v-a dat-o Moise, robul Domnului, dincoace de Iordan, spre rasaritul soarelui.

Verset ce nu a fost comentat.

1:16 Ei au raspuns lui Iosua, si au zis: Vom face tot ce ne-ai poruncit, si ne vom duce oriunde ne vei trimite.

Ei au raspuns. Raspunsul lor a fost impatrit:

a. Ei i-au fagaduit ascultare

b. Ei s-au rugat pentru prezenta lui Dumnezeu cu el, sau poate ca si-au exprimat increderea ca Dumnezeu avea sa fie cu el (v. 17)

c. Ei au decretat moartea pentru oricine nu-l va asculta (v. 18)

cuceri”. Traducerea lui chamushim fie ca ,,inarmati”, fie ca ,,harnasati” pare sa nu


1:17 Te vom asculta in totul, cum am ascultat pe Moise. Numai Domnul, Dumnezeul tau, sa fie cu tine, cum a fost cu Moise!

Verset ce nu a fost comentat.

1:18 Orice om care se va razvrati impotriva poruncii tale, si care nu va asculta de tot ce-i vei porunci, sa fie pedepsit cu moartea! Intareste-te numai, si imbarbateaza-te!

Verset ce nu a fost comentat.

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: