Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Ioan

Ioan 6:9


6:9 Este aici un baietel, care are cinci paini de orz si doi pesti; dar ce sunt acestea la atatia?

Baietel. Gr. paidarion, literal ,,un copilas”. Totusi, cuvantul nu este restrans la intelesul acesta si denota poate un baiat crescut de-a binelea, asa cum este folosit in LXX-a cu privire la Iosif (Geneza 37,30) cand era cel putin de 17 ani (vezi Geneza 37,2) si in Apocrifa lui Tobia, care era destul de mare ca sa se casatoreasca (Tobia 6,2). Andrei, fiind din Betsaida invecinata, se poate sa-l fi cunoscut personal pe acest baiat, lucru care ar explica libertatea lui de a sugera proprietatea personala a tanarului ca o sursa posibila de hrana.

Paini de orz. Vezi la Marcu 6,38. Orzul era considerat o categorie inferioara de hrana. Filo declara ca el este potrivit ,,pentru animale necugetatoare si pentru oameni in imprejurari nefericite” (De Specialibus Legibus iii. 57; ed. Loeb, vol.7 , p. 511). La fel, un vechi comentariu iudeu afirma ca ,,lintea este hrana pentru oameni si orzul nutret pentru vite” (Midrash Rabbah, la Rut 2,9, ed. Soncino, p. 58). Astfel Isus dadea o lectie de simplitate (vezi la Marcu 6,42).

Pesti. [,,Pestisori”, KJV]. Gr. opsaria, diminutivul de la opson, ,,hrana pregatita, gustare”. Intrucat pestisorii uscati sau sarati erau folositi indeosebi ca aperitiv, opsarion se referea indeosebi la ei. Este clar din pasajele paralele din Evangheliile sinoptice ca aceasta este intelesul aici, unde in loc de termenul acesta apare cuvantul obisnuit pentru ,,peste”, ichthus. Painea constituia partea principala a mancarii si pestele era condiment. Uzanta aceasta este ilustrata de un papirus egiptean de pe la sfarsitul secolului I. d.Hr., care, la comandarea proviziilor pentru o petrecere, cere: ,,Pentru sarbatoarea zilei de nastere a lui Gemella trimiteti ceva delicatese [opsaria]... si un artaba [o masura mare] de paine de grau” (Papirus Fayyum 11931, citat in J.H. Moulton si George Milligan, The Vocabulary of The Greek Testament, p. 470). Vezi la cap. 21,9.

Ce sunt acestea? Andrei pare sa fi pus intrebarea aproape intr-un spirit de luare in ras la gandul ca Isus macar sa presupuna ca este posibil ca o cantitate atat de mica de hrana ar fi putut sa hraneasca o multime atat de mare. Cinci paini cu cativa pestisori ca aperitiv dramatiza si mai izbitor situatia aparent imposibila. Totusi, Isus a luat ilustratia de zadarnicie a lui Andrei si a facut din ea mijlocul de a demonstra puterea lui Dumnezeu de a face ceea ce altminteri este cu neputinta.