English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Ioan

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Ioan, 15


15:1 Eu sunt adevarata vita, si Tatal Meu este vierul.

Eu sunt. [Adevarata vita, Ioan 15,1-17]. Inca una din vestitele exprimari de ,,Eu sunt” ale lui Isus (vezi la cap. 6,20; cf. cap. 8,12; 10,7.11; 11,25; 14,6). Pentru insemnatatea lui ,,Eu sunt” fara pronumele ,,el” [,,acela”] vezi la cap. 8,24.

Adevarata. Gr. alethinos, ,,autentica”. In metaforele biblice Israel fusese asemanat cu o vita (Psalmii 80,8-16; Isaia 5,1-7; 27,2,3; Ieremia 2,21; 12,10). O vita de aur impodobea intrarea Templului lui Irod (vezi Mishnah Middoth 3. 8, ed. Soncino a Talmudului, p. 15) si desene de frunze de vita sau de ciorchini erau expuse pe monede si arhitectura. Iudeii depindeau de legatura lor cu vita lui Israel pentru mantuirea lor. Dar Israel se dovedise necredincios fata de avantajele lui spirituale si respinsese pe adevaratul lui imparat, Isus. Acum Isus Se prezenta ca vita adevarata. Numai prin legatura vitala cu El puteau oamenii sa fie salvati.

Vierul. Gr. georgos, ,,un lucrator de pamant”, aici, un viticultor. Comparati folosirea lui georgos in Luca 20,9; 2 Timotei 2,6; Iacov 5,7. Mai de mult Dumnezeu a ,,adus o vie din Egipt” (Psalmii 80,8) si a sadit-o in tara Canaan. Acum a luat o alta vita, pe Insusi Fiul Sau, si L-a sadit in tara lui Israel (vezi DA 675).



15:2 Pe orice mladita, care este in Mine si n-aduce rod, El o taie; si pe orice mladita care aduce rod, o curata, ca sa aduca si mai multa rod.

Orice mladita. Ucenicii sunt reprezentati ca mladite ale vitei. Asa cum mladitele sunt dependente de legatura lor cu butucul in ce priveste viata si productivitatea, tot asa crestinul este dependent de unirea cu Hristos in ce priveste viata si rodnicia spirituala.

N-aduce roada. De la acela care marturiseste ca este in Hristos se asteapta sa aduca roade corespunzatoare marturisirii sale. Roadele acestea sunt denumite in alta parte ,,roade ale Duhului” (Galateni 5,22; Efeseni 5,9), sau ,,roade ale neprihanirii [dreptatii]” (Filipeni 1,11; cf. Evrei 12,11), adica, roade care sunt neprihanire [dreptate]. Roadele acestea se dau pe fata in caracter si in viata. Cand aceste ,,roduri bune” (Iacov 3,17) lipsesc, este necesar sa se indeparteze ramura neroditoare.

O taie. [,,Indeparteaza”, KJV]. Gr. airo (vezi mai jos la ,,Curateste”].

Curateste. Gr. kathairo, ,,a curati”, in cazul acesta, prin indepartarea cresterii superflue. Exista

un joc de cuvinte in textul grec pentru ,,taie” (,,indeparteaza”) (airo) si ,,curateste” (kathairo) care nu poate fi reprodus in traducere. Caracterul este ,,curatit” de incercarile si necazurile vietii. Tatal, Vierul ceresc, supravegheaza operatia. Si desi ,,mustrarea” poate fi dureroasa, ,,mai pe urma aduce celor ce au trecut prin scoala ei roada datatoare de pace a neprihanirii” (Evrei 12,11).

Mai multa roada. Nu poate fi viata fara crestere. Cata vreme exista viata, este nevoie de dezvoltare continua. Dezvoltarea caracterului este lucrarea unei vieti intregi (COL 65,66). Vezi la Matei 5,48.



15:3 Acum voi sunteti curati, din pricina cuvantului, pe care vi l-am spus.

Acum. Gr. ede, ,,deja”, ,,acum”. Voi sunteti curati. Vezi la cap. 13,10. Din pricina cuvantului. [,,Prin cuvant”, KJV]. Mai degraba, ,,din cauza cuvantului”. Ucenicii raspunsesera la cuvantul mantuirii adus lor de Isus (cf. la cap. 12,48).



15:4 Ramaneti in Mine, si Eu voi ramane in voi. Dupa cum mladita nu poate aduce rod de la sine, daca nu ramane in vita, tot asa nici voi nu puteti aduceti rod, daca nu ramaneti in Mine.

Ramaneti in Mine. O ramanere continua intr-o legatura vie cu Hristos este esentiala pentru crestere si rodnicie. Atentia ocazionala data celor religioase nu este indestulatoare. Catararea pe un val inalt al zelului religioas intr-o zi, numai pentru a cadea intr-un abis al unei perioade de neglijenta a doua zi, nu promoveaza taria spirituala. A ramane in Hristos inseamna ca sufeltul trebuie sa fie in comuniune zilnica, constanta cu Isus Hristos si trebuie sa traiasca viata Lui (Galateni 2,20). Nu este posibil ca o mladita sa depinda de alta in ce priveste viabilitatea ei; fiecare trebuie sa-si mentina legatura sa personala cu via. Fiecare membru trebuie sa aduca roadele sale.



15:5 Eu sunt Vita, voi sunteti mladitele. Cine ramane in Mine, si in cine raman Eu, aduce mult rod; caci despartiti de Mine, nu puteti face nimic.

Despartiti de Mine. [,,Fara de Mine”, KJV]. ,,Firea pamanteasca... nu se supune Legii lui Dumnezeu si nici nu poate sa se supuna” (Romani 8,7). Este cu neputinta ca omul, prin propria sa tarie, sa scape din prapastia in care a cazut si sa aduca roade spre sfintire (vezi SC 18). Orisiunde oamenii sustin principiul ca se pot salva pe ei insisi prin propriile lor fapte nu au nici o bariera impotriva pacatului (vezi DA 35, 36).



15:6 Daca nu ramane cineva in Mine, este aruncat afara, ca mladita neroditoare, si se usuca; apoi mladitele uscate sunt stranse, aruncate in foc, si ard.

Daca nu ramane cineva. Amagirea, ,,odata ajuns in har esti intotdeauna in har”, este tagaduita de conditia aceasta. Este posibil ca aceia care au fost in Hristos sa rupa legatura cu El si sa fie pierduti (vezi la Evrei 6,4-6). Mantuirea este conditionata de ramanerea in Hristos pana la sfarsit.

Se usuca. [,,Este vestejit”, KJV]. Crestinul reprezentat de mladita taiata poate sa aiba mai departe o forma de religie, dar puterea de viata lipseste (2 Timotei 3,5). Cand vine incercarea si necazul, lipsa de continut a marturisirii sale se da pe fata. Asa dupa cum mladitele taiate sunt candva adunate si arse, tot asa crestinul neroditor, ca si cel care nu marturiseste credinta, va suferi ultima desfiintare (Matei 10,28; 13,38-40; 25,41.46). Nu este mentionat nici un act fatis de neascultare, ci numai pacatul neglijentei. Comparati parabola oilor si caprelor (Matei 25,31-46). Cei de la stanga imparatului au fost exclusi de la imparatie din cauza neglijarii datoriei crestine.

15:7 Daca ramaneti in Mine, si daca raman in voi cuvintele Mele, cereti orice veti vrea, si vi se va da.

Daca ramaneti in Mine. Ramanerea este reciproca asa cum este exprimata in v. 4. Cand oamenii raman in Hristos, Hristos locuieste in ei si ei devin partasi de natura dumnezeiasca (2 Petru 1,4). Gandurile lor ajung sa fie atat de identificate cu voia divina incat sunt facute numai cereri care sunt in armonie cu voia aceea (vezi 1 Ioan 5,14; DA 668). In plus, nici un pacat nu intervine pentru a impiedica un raspuns favorabil.

Raman in voi cuvintele Mele. Cuvintele acestea arata ca locuirea launtrica a lui Hristos nu este cu totul o experienta mistica, inexplicabila. Oamenii primesc pe Hristos primind cuvintele Lui. Cand ei se hranesc cu acel cuvant, el le lumineaza mintea. Cand fac o alegere inteligenta pentru a urma acel cuvant si asculta fara rezerve de el prin puterea Cerului care ii face in stare sa asculte, Hristos, nadejdea slavei, ia chip inlauntru (Coloseni 1,27). In plus, pentru ca experienta aceasta sa fie constanta, ei se hranesc zilnic cu cuvantul. Vezi Ioan 6,53.



15:8 Daca aduceti mult rod, prin aceasta Tatal Meu va fi proslavit; si voi veti fi astfel ucenicii Mei.

Aduceti multa roada. Este slava pentru un vier cand plantele lui rodesc bine. Astfel revine slava lui Dumnezeu, cand chipul Lui este reflectat in viata urmasilor Sai. Satana pretinde ca cererile lui Dumnezeu sunt prea severe si ca oamenii nu pot ajunge idealul desavarsirii crestine. Astfel caracterul lui Dumnezeu este indreptatit cand oamenii, prin harul divin, ajung partasi de fire dumnezeiasca.

Veti fi astfel ucenicii Mei. Reflectarea harurilor crestine este o dovada de ucenicie. Fara o legatura vitala cu Hristos este cu neputinta sa aducem roade ale neprihanirii (v. 5; cf. cap. 13,35).



15:9 Cum M-a iubit pe Mine Tatal, asa v-am iubit si Eu pe voi. Ramaneti in dragostea Mea.

Cum M-a iubit pe Mine Tatal. Comparati cap. 3,35; 5,20; 10,17; 17,24.

In dragostea Mea. A ramane in Hristos inseamna a sta la adapostul iubirii Lui. Este un lucru mangaietor sa stim ca iubirea lui Hristos pentru noi este tot atat de dainuitoare ca si iubirea Tatalui pentru Fiul. Mai mult decat atat, ,,Tatal Insusi va iubeste” (cap. 16,27) cu aceeasi iubire cu care Il iubeste pe Fiul (EGW RH 4 nov. 1890).



15:10 Daca paziti poruncile Mele, veti ramane in dragostea Mea, dupa cum si Eu am pazit poruncile Tatalui Meu, si raman in dragostea Lui.

Poruncile Mele. Vezi la cap. 14,15.

Poruncile Tatalui. Privind inapoi, Isus putea spune cu desavarsita incredere: ,,Am tinut poruncile Tatalui Meu”. El a facut totdeauna lucrurile acelea care placeau Tatalui Sau (cap. 8: 29). ,,El n-a facut pacat si in gura Lui nu s-a gasit viclesug” (1 Petru 2,22). Viata Lui fara de pacat a dovedit ca era posibil ca oamenii, cu ajutor divin, sa tina poruncile (vezi DA 24).



15:11 V-am spus aceste lucruri, pentru ca bucuria Mea sa ramana in voi, si bucuria voastra sa fie deplina.

Bucuria Mea. Bucuria lui Hristos consta din constienta unei indepliniri cu succes a misiunii. Mantuitorul avea bucurie in indeplinirea scopului divin in rascumpararea omului si in suferirea pentru ca oamenii sa fie mantuiti. Scopul sau in viata era sa proslaveasca pe Tatal Sau.

Bucuria voastra. Bucuria este al doilea din harurile Duhului descrise de Pavel (Galateni 5,22). Adevarata bucurie nu se afla in rasul zgomotos sau in agitatia frivola cauzata de placerile goale de continut ale lumii. crestinul isi afla placerea in odihnirea in iubirea lui Hristos, in biruintele castigate si in serviciul neegoist pentru omenire. Bucuria va ajunge la implinirea ei suprema in lumea ce va veni, dar o mare masura de bucurie poate fi experimentata aici si acum de aceia care raman in Hristos.



15:12 Aceasta este porunca Mea: sa va iubiti unii pe altii, cum v-am iubit Eu.

Porunca Mea. Vezi la cap. 13,34.



15:13 Nu este mai mare dragoste decat sa-si dea cineva viata pentru prietenii sai.

Mai mare dragoste. ,,Porunca cea noua” (cap. 13,34; cf. cap. 15,12) le cerea ucenicilor sa exercite unul fata de altul aceeasi iubire pe care Isus o manifestase fata de ei. Isus descoperea acum extinderea acelei iubiri. Iubirea aceea Il facea sa-Si dea viata pentru ei. Totusi, iubirea Lui intrecea pe aceea pe care El o recomanda acum: ,,Pe cand eram noi inca pacatosi” El a murit pentru noi (vezi Romani 5,6-8).

Prietenii. Vezi la v. 14.



15:14 Voi sunteti prietenii Mei, daca faceti ce va poruncesc Eu.

Prietenii. Gr. philoi, singular philos, inrudit cu verbul phileo, ,,a iubi” (vezi la Matei 5,43.44). Philos inseamna cineva iubit sau drag, sau cineva care este iubitor sau amical. In adevarata iubire este iubire reciproca. Ucenicii urmeaza sa arate iubirea lor prin ascultare smerita (Ioan 14,15).



15:15 Nu va mai numesc robi, pentru ca robul nu stie ce face stapanul sau; ci v-am numit prieteni, pentru ca v-am facut cunoscut tot ce am auzit de la Tatal Meu.

Robi. [,,Servi”, KJV]. Gr. douloi, singular doulos, adesea insemnand ,,sclav”, aici, poate, un serv cu statut restrans (vezi la cap. 8,34). Un serv de rangul acesta se astepta sa asculte orbeste fara a lua in discutie sfaturile stapanului sau. Isus le acordase ucenicilor increderea Sa si le descoperise multe lucruri. Duhul Sfant urma sa-i lumineze mai departe (cap. 14,26). Isus urma sa-i paraseasca in curand si ei trebuiau sa lucreze mai departe fara prezenta Lui corporala. O grea raspundere urma sa le revina. El dorea ca ei sa se gandeasca la legatura lor cu El ca fiind aceea de prieteni. Mai inainte, El lasase sa se inteleaga ca ei erau prietenii Sai (vezi la cap. 13,16), acum ei erau prietenii Sai.



15:16 Nu voi M-ati ales pe Mine; ci Eu v-am ales pe voi; si v-am randuit sa mergeti si sa aduceti rod, si roada voastra sa ramana, pentru ca orice veti cere de la Tatal, in Numele Meu, sa va dea.

Nu voi M-ati ales pe Mine. Ucenicii alesesera sa fie urmasi ai lui Hristos, dar Isus era Acela care din multii Sai urmasi ii alesese pe cei doisprezece sa fie apostoli (Luca 6,13; vezi la Marcu 3,14). Toti pot alege sa Il urmeze pe Hristos, dar El este Acela care alege si califica oameni sa ocupe pozitii de raspundere si de conducere in lucrarea Lui (1 Corinteni 12,7-11.28).

Sa aduceti roada. Adica, sa aiba succes in misiunea lor.

Roada voastra sa ramana. Comparati cu cap. 4,36.

Orice veti cere. Comparati cap. 14,13. Conditia pentru a primi raspuns la rugaciune este de a ramane in Hristos.

In numele Meu. Vezi la cap. 14,13.

15:17 Va poruncesc aceste lucruri, ca sa va iubiti unii pe altii.

Sa va iubiti unii pe altii. Vezi la cap. 13,34; cf. cap. 15,12.



15:18 Daca va uraste lumea, stiti ca pe Mine M-a urat inaintea voastra.

Daca va uraste lumea. [O instiintare cu privire la persecutie, Ioan 15,18 la 16,4]. Din partea lumii urma sa fie ura, dar in cercul launtric trebuia sa fie iubire (v. 17). Ei urmau sa aiba de ajuns de suferit din conflictul darz cu lumea, ca sa nu se mai adauge ceva la antagonismul din afara (Luca 22,24). Lumea uraste pe aceia ale caror simpatii si interese sunt in conflict cu ea (vezi la cap. 7,7).

Pe Mine M-a urat. Ucenicii aveau sa vada intreaga furie a urii lumii de abia de aici inainte.



15:19 Daca ati fi din lume, lumea ar iubi ce este al ei; dar, pentru ca nu sunteti din lume, si pentru ca Eu v-am ales din mijlocul lumii, de aceea va uraste lumea.

Daca ati fi. Conditia este neimplinita potrivit cu constructia din textul grec. Ei fusesera din lume, dar ascultasera de chemarea lui Isus de iesi din lume. Cu privire la fratii Sai, fiii lui Iosif (vezi la Matei 12,46). Isus spunea: ,,Pe voi lumea nu va poate uri” (Ioan 7,7). Vezi la cap. 15,18.

Va uraste. Motivul urii este aratat de versetele precedente: Ramanerea in Hristos (v. 4), aducerea de roade ale dreptatii (v. 5) si demonstrarea lor (v. 16). Faptele lumii sunt mustrate de viata de dreptate si de marturia fatisa a crestinului (Ioan 7,7; 1 Ioan 3,13). Robertson pune intrebarea plina de insemnatate: ,,Va uraste lumea? Daca nu, de ce nu? A devenit lumea mai crestina sau crestinii mai lumesti?”



15:20 Aduceti-va aminte de vorba, pe care v-am spus-o: Robul nu este mai mare decat stapanul sau. Daca m-au prigonit pe Mine, si pe voi va vor prigoni; daca au pazit cuvantul Meu, si pe al vostru il vor pazi.

Aduceti-va aminte de vorba. Vezi Ioan 13,16; cf. Matei 10,24; Luca 6,40.

Va vor prigoni. Despre aceasta Isus daduse instiintare mai inainte (vezi Matei 10,17-23). El nu dorea ca ucenicii sa se descurajeze cand toata forta persecutiei urma sa se dezlantuie asupra lor. Cat de eficient a fost invatata lectia aceasta urma sa fie vazut mai tarziu in curajul neinfricat cu care ucenicii au dat piept cu intemnitarea, bataia, tortura si moartea (Fapte 5,41; 16,22-25; etc.). In fata persecutiei fara pereche (2 Corinteni 4,8-12; 11,23-28) Pavel putea spune: ,,Caci intristarile noastre usoare de o clipa lucreaza pentru noi tot mai mult o greutate vesnica de slava” (2 Corinteni 4,17). Temandu-se ca suferintele ar infrange biserica prunc din Tesalonic, Pavel a scris credinciosilor: ,,Pentru ca nimeni din voi sa nu se clatine in aceste necazuri. Caci singuri stiti ca la aceasta suntem randuiti” (1 Tesaloniceni 3,3; cf. Filipeni 1,29; 2 Timotei 3,12; 8T 127-129).

Au pazit cuvantul Meu. In ciuda faptului ca majoritatea l-a lepadat, unii au crezut cuvantul lui Hristos. Asa va fi cu ucenicii. Unii vor primi cuvantul lor si vor fi mantuiti. Lucrarea lor va fi rasplatita.



15:21 Dar va vor face toate aceste lucruri pentru Numele Meu, pentru ca ei nu cunosc pe Cel ce M-a trimis.

Pentru numele Meu. Adica, din cauza mea sau pentru mine. ,,Numele” uneori inseamna persoana sau caracter (vezi Matei 10,22; 12,21).

Nu cunosc pe Cel. [,,Nu-L cunosc pe El”, KJV]. Ei marturiseau ca Il cunosc pe Dumnezeu si I se inchina, dar nu cunosteau caracterul Lui si interpretau gresit cuvantul Sau. Comparati cap. 14,7; 16,3; 17,3.



15:22 Daca n-as fi venit si nu le-as fi vorbit, n-ar avea pacat; dar acum n-au nici o dezvinovatire pentru pacatul lor.

N-ar avea pacat. Vezi la cap. 9,41. ,,Dumnezeu nu tine seama de vremurile de nestiinta” (Fapte 17,30). Acum cand Isus venise si le descoperise calea mantuirii, ei erau fara scuza. Ce descoperire mai mare de Sine le-ar fi putut face Dumnezeu? Pacatul lor consta din neacceptarea lui Isus, ,,calea, adevarul si viata” (Ioan 14,6). ,,Cine stie sa faca bine si nu face, savarseste un pacat” (Iacov 4,17). La judecata oamenii vor fi condamnati nu pentru ca au fost in eroare, ci pentru ca ,,au neglijat prilejurile trimise de cer pentru a cunoaste adevarul” (DA 490).

Desvinovatire. Gr. prophasis, ,,un pretext”.



15:23 Cine Ma uraste pe Mine, uraste si pe Tatal Meu.

Uraste si pe Tatal Meu. Comparati cap. 13,20; 14,7.9-11.



15:24 Daca n-as fi facut intre ei lucrari, pe care nimeni altul nu le-a facut, n-ar avea pacat; dar acum le-au si vazut, si M-au urat si pe Mine si pe Tatal Meu.

Lucrari. [,,Lucrarile”, KJV]. In v. 22 se facea apel la cuvintele pe care le rostise Isus. Aici apelul este la lucrari. In fiecare dintre acestea era o dovada indestulatoare pe care sa se intemeieze credinta in El ca Mantuitor al lumii.

N-ar avea pacat. Vezi la v. 22.



15:25 Dar lucrul acesta s-a intamplat ca sa se implineasca vorba scrisa in Legea lor: M-au urat fara temei.

Sa se implineasca vorba. Textul grec al acestei propozitii poate fi interpretat ca exprimand

rezultat si nu scop (vezi la Ioan 9,3; cf. la Matei 1,22). In Legea lor. Vezi la cap. 10,34. M-a urat. Citatul este probabil din Psalmii 69,4. Totusi, comparati Psalmii 35,19.



15:26 Cand va veni Mangaietorul, pe care-L voi trimite de la Tatal, adica Duhul adevarului, care purcede de la Tatal, El va marturisi despre Mine.

Mangaietorul. Vezi la cap. 14,16.

Il voi trimite. Din nou in cap. 16,7 Isus este prezentat ca cineva care trimite Duhul, in timp ce in cap. 14,26; cf. v. 16, Tatal trimite Duhul. Nu exista nici o contradictie aici. Tatal si Fiul lucreaza in unison (vezi la cap. 10,30).



15:27 Si voi de asemenea veti marturisi, pentru ca ati fost cu Mine de la inceput.

Si voi. Vezi Fapte 5,32. De la inceput. Ei erau in felul acesta calificati sa fie martori (vezi Fapte 1,21.22). Comparati folosirea expresiei ,,de la inceput” in 1 Ioan 2,7.24; 3,11; 2 Ioan 5,6.

COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE 1 DA 674, 675, 676; 5T 230 1, 2 Ev 361; 1T 300; 4T 353; 6T 133; 8T 186 1–8 7T 171 1–27 DA 674–678; TM 271 2 DA 676; SL 82; 3T 387; 4T 354; 5T 18, 344 3 1T 339 4 4T 355; 5T 232 4, 5 AA 284; CSW 30; CT 329; SC 68; SL 80; TM 151, 324; 1T 289, 340; 5T 47, 228, 254 4–6 DA 676; 1T 300; 2T 263, 441, 454; 4T 542; 5T 49 4–16 MH 514 5 CG 232; COL 52, 332; CSW 94, 158, 165, 168; CT 231, 412; DA 675; Ev 343, 643; EW 73; FE 110, 178, 196, 200, 225, 249, 284, 292, 349, 476; GC 73; GW 392; MH 513; ML 11, 15, 74; MM 41, 99, 150; SL 55; TM 142, 154, 339, 381; 3T 387, 522; 4T 320, 354, 560; 5T 229, 230, 306, 344, 425, 583, 586, 591; 6T 45, 247, 438; 7T

39, 152, 194, 298; 9T 152, 203 6 DA 739; ML 93; 5T 229 7 CG 499; COL 144; LS 80, 207; ML 20; 3T 209; 4T 259, 355 7, 8 DA 677; EW 29, 73 8 COL 301; CS 302; CSW 181; DA 251; GW 287; MYP 314; SL 84; 3T 528; 5T 239, 348; 6T 42; 8T 243, 246 9, 10 FE 399 10 COL 283, 312; DA 287; Ed 78; FE 135, 402; GC 469; MH 426, 451; ML 311; SC 61; SL 67, 80; TM 138; 7T 141; 8T 289, 312 11 MH 504; SC 124; 7T 273 12 CH 32; DA 641, 677; FE 210; ML 187; TM 158, 192; IT 150, 166, 371; 5T 35, 360, 604; 6T 455; WM 83 12, 13 2T 169 12–14 1T 690 13 3T 529 14 MM 43; 4T 188; 5T 553 15 Ed 94; FE 303; GW 267; 2T 510 16 CT 509; SC 100; TM 212, 217; 2T 426, 431; 7T 259 16–19 1T 285 17 COL 382; DA 504 17–20 2T 492 18 PP 559; 1T 418 18–21 DA 678; 5T 433 19 2T 690 19, 20 GC 144 20 GC 47 20, 21 AA 79 22 GC 164 25 MB 32 26 AA 51 26, 27 AA 22; TM 69, 285


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: