English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Ioan

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Ioan, 10


10:1 Adevarat, adevarat, va spun ca, cine nu intra pe usa in staulul oilor, ci sare pe alta parte, este un hot si un talhar.

Adevarat. [Pastorul cel Bun, Ioan 10,1-21]. Vezi la Matei 5,18; Ioan 1,51. Pasajul prezent este o urmare la vindecarea omului orb. Fariseii, pastorii recunoscuti ai lui Israel, fusesera necredinciosi fata de insarcinarea lor. Ei alungasera din staul pe cineva care exprimase credinta in Mesia (Ioan 9,34).

Staulul. Gr. aule, o imprejmuire fara acoperis in jurul unei case, ca un fel de curte (vezi la Matei 26,58). Aceasta era uneori folosita ca un tarc pentru oi. Unii invatati cred ca se face referire la

o imprejmuire fara acoperis la camp.

Hot. Gr. kleptes, cineva care sterpeleste sau fura, asa cum facea Iuda din punga comuna (cap. 12,6). El poate folosi violenta, sau nu. Ideea de violenta este mai vadita in cuvantul ,,talhar”, lestes, ,,unul care jefuieste”. Asa era Baraba (cap. 18,40). Cel care se catara si sare peste zidul imprejmuirii pe o cale aleasa de el da dovada ca nu este stapanul oilor. El poate fi un hot singuratic ce savarseste hotia lui pe furis sub mantia intunericului sau poate fi unul dintr-o banda de talhari care iau avutul prin violenta. In orice caz este un pastor mincinos.

Prin hoti si talhari Isus desemna aici in deosebi pe Farisei, care pretindeau ca sunt pastorii lui Israel. Ei decretau cine sa fie primit in staul si cine sa fie alungat din el. Ei inchideau ,,oamenilor Imparatia Cerurilor” si impiedicau pe cei care voiau sa intre (Matei 23,13). Ei inconjurau marea si uscatul ca sa faca un prozelit, dar cand era facut, el era de doua ori mai mult decat ei un fiu al iadului (Matei 23,15). Ei luau ,,cheia cunostintei” (Luca 11,52) si prin falsa lor interpretare a Scripturilor impiedicau pe oameni sa recunoasca si sa primeasca lumina.

Hotii si talharii sunt aceia care ofera oamenilor oricare alt mijloc de mantuire decat acela care fusese prevazut prin Isus Hristos (Fapte 4,12). Lumea a avut si va continua sa aiba mesia mincinosi ai ei. Ei nu intra pe usa, Isus Hristos (Ioan 10,9). Pretentiile lor sunt mincinoase si combinatiile lor construite cu grija vor sfarsi in dezastru.



10:2 Dar cine intra pe usa, este pastorul oilor.

Pastorul oilor. Adevaratul pastor se foloseste de usa asezata in mod normal la imprejmuire. El vine la turma si conduce afara oile in plina lumina a zilei. Pastorul si usa sunt distincte aici. Mai apoi Isus Se identifica pe Sine ca fiind si ,,usa” (v. 9) si ,,pastorul” (v. 14).

Figura cu pastorul este obisnuita in Scripturi. Iehova este prezentat ca Pastorul divin (Psalmii 23; Isaia 40,11), iar conducatorii necredinciosi ai lui Israel ca pastori mincinosi (Ezechiel 34,1-10; cf. Ieremia 23,14). In Efeseni 4,11 pastorilor li se zice ,,pastori” [KJV].



10:3 Portarul ii deschide, si oile aud glasul lui; el isi cheama oile pe nume, si le scoate afara din staul.

Portarul. Literal ,,pazitorul portii”. Forma feminina este tradusa ,,portarita” [,,aceea care pazea usa”] (cap. 18,16). ,,Portarul” avea grija turmei in timpul noptii. Dimineata pastorul revenea, chema oile pe nume si le conducea la pasune.

Isi cheama oile. [,,Oile sale”, KJV]. Expresia aceasta lasa sa se inteleaga ca mai erau si alte turme afara de a sa care erau adapostite acolo. Poate ca doua sau trei turme erau adapostite intr-o singura imprejmuire. Numai oile care apartineau pastorului raspundeau la chemarea lui. In tarile orientale, astazi, mai multe turme tabarasc impreuna noaptea, iar dimineata fiecare pastor pleaca in directie diferita, chemandu-si oile.

Le scoate afara. [,,Le conduce afara”, KJV]. Comparati vorbirea din Numeri 27,17.



10:4 Dupa ce si-a scos toate oile, merge inaintea lor; si oile merg dupa el, pentru ca ii cunosc glasul.

Oile merg dupa el. Pastorul oriental traieste foarte aproape de turma sa. Cand cea din urma oaie a fost scoasa din staul, pastorul se aseaza in fruntea turmei si oile il urmeaza, de obicei fara ezitare. La felul acesta de purtare se face referire in Midrash: ,,Ai condus poporul Tau ca pe o turma [Psalmii 77,20]. Asa cum o turma merge dupa pastor cata vreme pastorul o conduce, tot asa Israel, de cate ori Moise si Aaron l-au pornit pe drum, i-a urmat” (Rabbah, la Numeri 33,1, ed. Soncino, p. 865). ,,Ce invatatura pentru pastorii care cauta sa mane de la spate biserica asemenea vitelor si dau gres. Adevaratul pastor conduce cu iubire, in cuvinte, prin fapte” (Robertson).



10:5 Nu merg deloc dupa un strain; ci fug de el, pentru ca nu cunosc glasul strainilor.

Nu merg dupa. Negatia este puternic exprimata in textul grec. Cu tonurile cunoscute ale glasului pastorului oile asociaza corotire, calauzire si pasune. Glasul strain trezeste alarma. Un strain. Mai ales hotul si talharul mentionat in v. 1, desi, natural, oricine, chiar pastorul unei alte turme.



10:6 Isus le-a spus aceasta pilda, dar ei n-au inteles despre ce le vorbea.

Pilda. Gr. paroimia, nu parabole, cuvantul obisnuit pentru ,,parabola”, pentru o definitie a careia vezi p. 203. In LXX-a paroimia si parabole traduc ebr. mashal, pentru definitia caruia vezi vol. III, p. 945. Paroimia apare numai de cinci ori in Noul Testament: aici, in Ioan 16,25 (de doua ori), 29 si in 2 Petru 2,22. In aceasta referire din urma el inseamna clar ,,proverb”, dar definitia aceasta nu se potriveste intrebuintarilor cuvantului in Ioan. Ioan foloseste cuvantul pentru a descrie o vorbire simbolica sau figurata, poate enigmatica. ,,Alegorie” sau ,,figura” ar fi un echivalent apropiat. Cuvantarea din Ioan 10 difera de ceea ce este numita de obicei o parabola prin aceea ca nu tine faptele exterioare cu totul distincte de adevarurile ideale asa cum se face in parabolele adevarate.

Ei n-au inteles. Adica, n-au prins adevarul pe care-l ilustra Isus. Ei au inteles lucrurile din afara, natural, dar adevarurile spirituale au ramas ascunse de ei. Ei erau orbi spiritual (cap. 9,40.41).



10:7 Isus le-a mai zis: Adevarat, adevarat, va spun ca Eu sunt usa oilor.

Adevarat. Vezi la Matei 5,18; Ioan 1,51.

Usa oilor. Adica, usa prin care intra oile. Ulterior Isus Se identifica pe Sine si ca Pastor (v. 11). El Se declara acum ca este unica intrare adevarata in staulul spiritual (cf. v. 9). Accesul la imparatia spirituala este posibil numai prin El. Aceia care prezinta oricare alte mijloace de intrare la Dumnezeu sunt pastori mincinosi, invatatori mincinosi. Asa erau Fariseii carora le erau adresate cuvintele acestea. Ei se agatau de invatatura ca mantuirea o au cei care pazesc Tora (vezi la Matei 19,16). Ei L-au respins pe Isus, ,,calea adevarul si viata” (Ioan 14,6) si au incercat sa impiedice pe altii sa-L primeasca, asa cum faceau cu orbul din cap. 9.



10:8 Toti cei ce au venit inainte de Mine, sunt hoti si talhari; dar oile n-au ascultat de ei.

Hoti si talhari. Vezi la v. 1.



10:9 Eu sunt Usa. Daca intra cineva prin Mine, va fi mantuit; va intra si va iesi, si va gasi pasune.

Eu sunt Usa. Vezi la v. 7.

Cineva. Chemarea este universala. Usa este deschisa pentru toti cei care doresc sa intre (cf. Apocalipsa 22,17).

Va intra si va iesi. El se va bucura de toate privilegiile pe care le ofera adevarata mantuire – protectie, siguranta si pace, ca si hrana spirituala pentru sufletul sau.



10:10 Hotul nu vine decat sa fure, sa junghie si sa prapadeasca. Eu am venit ca oile sa aiba viata, si s-o aiba din belsug.

Hotul. Vezi la v. 1. Pastorul intra si iese permanent printre oile sale. Hotul viziteaza turma numai cu rare ocazii, numai pentru motive egoiste si prapadeste turma. Eu. Emfatic in textul grec in contrast cu hotul.

Viata. Gr. zoe, aici folosit in intelesul lui teologic, echivalent cu viata vesnica. Cand Adam si Eva au fost creati, ei posedau zoe, dar au pierdut-o cand au pacatuit. Este adevarat, viata lor fizica a fost prelungita, dar ei nu mai erau nemuritori conditional (vezi la Geneza 2,17). Isus a venit sa restatorniceasca zoe pe care Adam o pierduse (vezi la Ioan 8,51).

Din belsug. [,,Mai abundent”, KJV]. ,,Viata” include pe cea fizica, intelectuala si spirituala. Viata fizica este privita ca din belsug intr-un corp care este plin de vigoare si in sanatate desavarsita. Minunile lui Isus de vindecare fizica dadeau o viata fizica abundenta acelora ale caror forte vitale era pe sfarsite. Dar refacerea fizica nu era nicidecum completa implinire a misiunii lui Isus. Omul are si viata intelectuala si spirituala, care, de asemenea, trebuie sa fie inviorata si imbelsugata, deoarece, ,,omul nu traieste numai cu paine, ci cu fiecare cuvant care porneste din gura Domnului” (Deuteronom 8,3). Oricat de importante ar fi aspectele fizice si intelectuale ale unei vieti echilibrate, nici o viata nu este pe deplin completa daca nu este hranita natura spirituala.



10:11 Eu sunt Pastorul cel bun. Pastorul cel bun isi da viata pentru oi.

Pastorul cel Bun. Pentru figura cu pastorul vezi la v. 2. Chipul lui Isus ca pastor s-a imprimat adanc in mintea bisericii, in literatura, arta, muzica si plastica ei. Adjectivul ,,bun” (gr. kalos) desemneaza pe cineva care-si face serviciul bine, cineva care este extraordinar, distins, excelent. In 1 Timotei 4,6 kalos descrie pe un pastor bun si in 2 Timotei 2,3 un ostas bun.

Figura cu Mesia ca pastor nu era noua pentru iudei. In Psalmii lui Solomon, scrisi cam pe la mijlocul secolului I. i.Hr., despre Cel Uns se vorbeste in felul urmator: ,,(El va) pastori turma Domnului cu credinciosie si dreptate si nu va ingadui pe nimeni printre ei pentru a se poticni in pasunea lor. El ii va conduce bine si nu va fi mandrie printre ei ca cineva printre ei sa fie apasat” (17,45.46).

Isi da viata. Aceasta este in contrast cu hotul, care vine ,,sa fure, sa omoare si sa prapadeasca” (v. 10). Nu este exemplu in Vechiul Testament despre un pastor care faptic isi da viata pentru oi, desi primejdiile ocupatiei sunt reflectate in 1 Samuel 17,34-37. Jertfirea de sine care face pe pastor sa-si puna viata in pericol pentru un membru al turmei sale isi are implinirea reala in Pastorul cel Bun, care Si-ar fi dat viata chiar si numai pentru un singur membru al neamului omenesc (vezi DA 483).



10:12 Dar cel platit, care nu este pastor, si ale carui oi nu sunt ale lui, cand vede lupul venind, lasa oile si fuge; si lupul le rapeste si le imprastie.

Cel platit. Mishnah mentioneaza patru feluri de paznici (custozi): ,,un paznic gratuit, unul care imprumuta, un paznic platit si unul cu leafa. Un paznic trebuie sa jure pentru orice [daca ce i-a fost incredintat este pierdut sau distrus prin orice cauza, cu exceptia neglijentei, paznicul fara plata trebuie sa jure cu privire la intamplare si este liber de raspundere]. Cineva care imprumuta trebuie sa plateasca pentru orisice. Un paznic platit sau cu leafa trebuie sa jure cu privire la un animal vatamat, luat [intr-o navala] sau care a pierit; dar trebuie sa plateasca daca a fost pierdut sau furat” (Baba Mezi’a 7. 8, in ed. Soncino a Talmudului, p. 537). Acelasi tractat scoate in evidenta raspunderea unui paznic dupa cum urmeaza: ,,[Daca] un lup [ataca], nu este un accident ce nu se poate evita; daca doi [ataca] este un accident inevitabil. ... [Atacul a] doi caini nu este un accident inevitabil. ... [Atacul] unui talhar este un accident inevitabil. [Vatamarea pricinuita de] un leu, urs, leopard, o pantera, un sarpe este socotita ca un accident inevitabil. Cand este aceasta? Daca ei au venit [si au atacat] dupa voia lor: dar daca el [pastorul] le-a dus in locul bantuit de animale salbatice si talhari, nu este un accident inevitabil (ibid. 7. 9, ed. Soncino a Talmudului, p. 540).

Cel platit se ingrijeste mai mult de leafa lui decat de oi. El n-are un interes personal fata de turma (cf. 1 Petru 5,2). Ceasul primejdiei il distinge de pastorul adevarat.

Lupul le rapeste. Potrivit cu Mishnah, daca numai un lup ataca, pastorul era socotit raspunzator de turma; dar daca erau doi, aceasta era socotit un accident inevitabil (vezi mai sus la ,,cel platit”). Dar adevaratul pastor si-ar risca viata pentru a proteja turma. Comparati Matei 10,6; Fapte 20,29.

Le imprastie. [,,Imprastie oile”, KJV]. Comparati Zaharia 13,7.



10:13 Cel platit fuge, pentru ca este platit, si nu-i pasa de oi.

Cel platit fuge. Dovezi textuale favorizeaza (cf. p. 146) omiterea acestei propozitii. Totusi, este nevoie de o exprimare pentru a completa ideea din propozitie. RSV adauga ,,el fuge”. Pentru o discutie despre cel platit vezi la v. 12.

10:14 Eu sunt Pastorul cel bun. Eu Imi cunosc oile Mele, si ele Ma cunosc pe Mine,

Pastorul cel Bun. Vez la v. 11.

Cunosc oile Mele. El Isi cunoaste oile pe nume (v. 3). Ele nu numai ca cunosc glasul Lui (v. 4), dar Il cunosc pe El. Cunoasterea duce la actiune. Pastorul cel bun, care cunoaste oile turmei sale, are un interes personal, plin de iubire pentru fiecare din ele; oile, la randul lor cunoscand caracterul pastorului lor, pun o incredere neconditionata in pazitorul lor si ii aduc o ascultare iubitoare, fara pic de indoiala. Vezi DA 479.



10:15 asa cum Ma cunoaste pe Mine Tatal, si cum cunosc Eu pe Tatal; si Eu Imi dau viata pentru oile Mele.

Cum cunosc Eu pe Tatal. Cu privire la stransa legatura dintre Tatal si Fiul vezi la Matei 11,27; Ioan 1,1.18; cf. Ioan 7,29; 8,55. Imi dau viata. Vezi la v. 11.



10:16 Mai am si alte oi, care nu sunt din staulul acesta; si pe acelea trebuie sa le aduc. Ele vor asculta de glasul Meu, si va fi o turma si un Pastor.

Alte oi. Acestea erau Neamurile. Isaia prezisese ca Mesia urma sa fie ,,o lumina a Neamurilor” (Isaia 42,6; cf. Isaia 49,6). Isus S-a declarat ca este lumina aceea (Matei 12,16-21). El nu era numai lumina a natiunii iudaice, dar si a lumii (Ioan 8,12). ,,Atat de mult a iubit Dumnezeu lumea, ca a dat” pe Isus (cap. 3,16). La data cand Neamurile urmau sa-si ia locul in imparatia spirituala multi din iudei urmau sa fie indepartati (Matei 8,11.12; Romani 11,1-26). Invatatura lui Isus era explicita asupra acestui subiect, desi nu era clar inteleasa. Adevarata pozitie a Neamurilor in biserica primara era un punct mult discutat (vezi la Fapte 15,1).

Vor asculta de glasul Meu. Ca si celelalte oi (v. 3).

O turma. [,,Un staul”, KJV]. Literal, ,,o turma”. Exprimarea ,,staul” n-are nici un temei in nici un manuscris grec si a fost introdusa de Ieronim care a tradus atat pe aule (staul) cat si pe poimne (turma) prin latinescul ovile (staul). Expresia lui Ieronim este in acord cu sustinerea Romano-Catolica ca biserica aceea este singurul staul adevarat. Pe de alta parte, interpretarea data pasajului acestuia de multi comentatori protestanti ca sunt multe staule in care este adapostita acea unica turma nu este indicata in pasajul acesta.



10:17 Tatal Ma iubeste, pentru ca Imi dau viata, ca iarasi s-o iau.

Pentru ca. [,,Pentru aceasta”, KJV; G. Gal.]. Demonstratii de iubire neegoista ca jertfirea de Sine de bunavoie a lui Isus pentru a rascumpara omenirea au devenit motive in plus pentru iubirea Tatalui.

Ca iarasi s-o iau. Planul mantuirii fusese facut inainte de crearea pamantului (Apocalipsa 13,8; PP 63). Invierea lui Isus a fost tot atat de mult o parte din planul vesnic ca si rastignirea. Isus urma sa treaca sub stapanirea mortii doar pentru o scurta perioada de timp (Psalmii 16,10; cf. Fapte 2,31,32) si apoi sa iasa afara proslavit spre a fi invierea si viata (Ioan 11,25) si pentru a fi mijlocitorul omului (Evrei 7,25). Ca un rezultat al umilintei Sale Tatal urma sa-L inalte foarte mult si sa-I dea un nume mai pe sus de orice nume (Filipeni 2,9).



10:18 Nimeni nu Mi-o ia cu sila, ci o dau Eu de la Mine. Am putere s-o dau, si am putere s-o iau iarasi: aceasta este porunca, pe care am primit-o de la Tatal Meu.

Nimeni. Literal, ,,nici unul”, un termen care ar putea cuprinde fiinte supranaturale. Jertfirea vietii lui Isus pentru mantuirea omului era cu totul voluntara. Nu era nici o constrangere din partea Tatalui Sau (vezi la v. 17). Nici Satana nu I-ar fi putut atinge viata daca El nu ar fi jertfit-o de buna voie.

Ia. Dovezile textuale sunt impartite (cf. p. 146) intre expresia aceasta si ,,a luat”. Aceasta din urma expresie ar putea fi inteleasa in sensul ca moartea lui Hristos era oranduita ,,mai inainte de intemeierea lumii” [KJV; G.Gal.] (1 Petru 1,20). El era ,,Mielul injunghiat de la intemeierea lumii” (Apocalipsa 13,8). Dar jertfirea vietii Sale era voluntara.

Putere. Gr. exousia, ,,autoritate”, ,,dreptul”, ,,privilegiul” si nu o capacitate sau tarie (vezi la cap. 1,12).

Am primit-o de la Tatal Meu. Procedura era in armonie cu voia lui Dumnezeu Tatal. In acelasi timp era voia personala a lui Hristos sa o ia iarasi; era actul Lui liber. Tatal si Fiul lucrau in deplin acord cu intelegerea facuta inainte de intemeierea lumii (1Petru 1,20; PP 63).



10:19 Din pricina acestor cuvinte, iarasi s-a facut dezbinare intre Iudei.

Desbinare. Asa cum se facuse in cazul omului nascut orb (cap. 9,16; cf. cap. 7,43).



10:20 Multi dintre ei ziceau: Are drac, este nebun; de ce-L ascultati?

Are drac. O veche acuzare (Ioan 7,20; 8,48; cf. Marcu 3,21,22). Pentru o discutie despre posesiunea demonica vezi Nota aditionala la Marcu 1. Nebunia era considerata un rezultat al posesiunii demonice.



10:21 Altii ziceau; Cuvintele acestea nu sunt cuvinte de indracit; poate un drac sa deschida ochii orbilor.

Indracit. Grupul acesta considera ca vorbirea si actiunile lui Isus era foarte deosebite de acelea ale unui indracit. Cand un demon pune stapanire, de obicei aceasta turbura mintea, zapaceste si intuneca gandirea si produce o vorbire si o judecata fara legatura. In nici o imprejurare nu putea cineva care era posedat de un duh rau sa savarseasca o minune atat de extraordinara ca deschiderea ochilor unui om nascut orb. In versetul acesta Exista o dovada despre prezenta unui grup mai bun in Sinedriu.



10:22 In Ierusalim se praznuia atunci praznicul Innoirii Templului. Era iarna.

Praznicul Innoirii Templului. [La Sarbatoarea Innorii Templului, Ioan 10,22-42. Vezi harta p. 223, diagrama p. 231]. Sarbatoarea fusese instituita de Iuda Macabeul pentru a celebra curatirea Templului si restatornicirea serviciilor lui dupa profanarea de catre Antioh Epifanul (vezi la Daniel 11,14). Potrivit cu 1 Macabei 4,59: ,,Iuda si fratii sai impreuna cu intreaga adunare a lui Israel au randuit ca zilele dedicarii altarului sa fie tinute la timpul lor an dupa an pe intindere de opt zile, din ziua a douazeci si cincea a lunii Casleu, cu veselie si bucurie”. Josephus spune ca festivalul era numit ,,festivalul Luminilor” (Antichitati xii. 7. 7 [325]). Era tinut cam la fel cu Sarbatoare Corturilor (2 Macabei 10,6.7). Luna Casleu (Kislev sau Cisleau) corespunde cu nov./dec. al nostru (vezi vol. II,

p. 116). In literatura rabinica sarbatoarea este numita Hanukkah, insemnand ,,dedicare”.

Era iarna. Potrivit cu Talmudul (Baba Mezi’a 106b, ed. Soncino, p. 608) iarna se intindea cam de pe la mijlocul lui Kislev pana la mijlocul lui Shabat (cam de pe la mijlocul lui decembrie pana pe la mijlocul lui februarie). Cuvantul pentru iarna (cheimon) se poate referi fie la sezon, fie doar la vremea umeda, furtunoasa. S-ar putea ca Ioan sa fi introdus remarca doar pentru a arata ca Isus era in porticul lui Solomon (v. 23) deoarece vremea era aspra in perioada aceea a anului.



10:23 Si Isus Se plimba prin Templu, pe sub pridvorul lui Solomon.

Pridvorul lui Solomon. O coloana pe partea de rasarit a Templului insusi care se presupunea ca a supravietuit distrugerii Templului in anul 586 i.Hr. si astfel sa fi fost o parte a operei de arta a lui Solomon (vezi Josephus, Antichitati, XX. 9. 7; Razboi V. 5. 1 [185]). Pridvorul este amintit si in Fapte 3,11; 5,12.



10:24 Iudeii L-au inconjurat, si I-au zis: Pana cand ne tot tii sufletele in incordare? Daca esti Hristosul, spune-ne-o deslusit.

Ne tot tii sufletele incordate. [,,Ne faci sa ne indoim”, KJV]. Literal ,,ne tii sufletele sus”. Expresia este considerata ca inseamna ,,ne tii in suspensie”, sau ,,ne turburi [ne deranjezi sau iriti]”. Judecand dupa atitudinea pe care iudeii o dadusera pe fata pana la punctul acesta, aceasta nu era

o cerere sincera.

Hristosul. Adica, Mesia (vezi la Matei 1,1). Isus evita sa aplice titlul aceasta la Sine, poate in mare masura datorita implicatiilor lui politice (vezi la Luca 4,19).



10:25 V-am spus, le-a raspuns Isus, si nu credeti. Lucrarile, pe care le fac Eu, in Numele Tatalui Meu, ele marturisesc despre Mine.

V-am spus. Daca Isus ar fi dat un raspuns direct afirmativ la intrebare, iudeii L-ar fi inteles gresit, deoarece El nu era mesia al asteptarilor iudaice (vezi la Luca 4,19). N-ar fi putut da un raspuns negativ, cel putin intr-un anumit sens, tagaduindu-Si misiunea divina. Dupa cum sunt relatate lucrurile, El nu a pretins niciodata public titlul acela (cf. Ioan 4,26). Totusi, El a afirmat de repetate ori rudenia Sa cu Tatal Sau asa incat sa nu lase nici o indoiala in mintea cercetatorului sincer cu privire la identitatea Sa (vezi cap. 5,17-47; 7,14-44; 8,12-59).

Lucrarile pe care le fac. Vezi la cap. 5,36.



10:26 Dar voi nu credeti, pentru ca, dupa cum v-am spus, nu sunteti din oile Mele.

Nu sunteti din oile Mele. Credinta si ascultarea sunt semnul distinctiv al urmasilor Adevaratului Pastor. Necredinta iudeilor nu era rezultatul neapartinerii lor la turma lui Hristos, ci era dovada ca ei nu erau oile Lui.

Dupa cum v-am spus. Dovezi textuale favorizeaza omiterea (cf. p. 146) acestei propozitii. Nu este cuprins nici un punct esential. Fie ca este afirmat sau nu, Isus se referea la discutia despre Pastorul cel bun din v. 1-18.



10:27 Oile Mele asculta glasul Meu; Eu le cunosc, si ele vin dupa Mine.

Asculta glasul Meu. Vezi la v. 4.



10:28 Eu le dau viata vesnica, in veac nu vor pieri, si nimeni nu le va smulge din mana Mea.

Le dau. Timpul este prezent. Darul este acordat acum (vezi la cap. 8,51; 10,10).

In veac nu vor pieri. Negatia este foarte puternic exprimata in textul grec. In intelesul lui cel mai deplin ,,pieri” de aici se refera la moartea finala, irevocabila, moartea a doua (Apocalipsa 20,14; cf. Matei 10,28; Ioan 3,16). Prima moarte este numai un somn scurt (Psalmii 146,4; 2 Corinteni 5,1-4; 1 Tesaloniceni 4,13-18), o scurta punere la odihna ,,inaintea nenorocirii” care urmeaza sa vina (Isaia 57,1.2), timp in care viata celor drepti ,,este ascunsa cu Hristos in Dumnezeu” (Coloseni 3,3). Moartea fizica revine si celor drepti si celor nelegiuiti la fel si ,,oile” nu sunt scutite de aceasta. Totusi, lor le este data fagaduinta ca nu vor fi ,,vatamate” de a doua moarte (Apocalipsa 2,11; cf. cap. 20,6). Vezi la Ioan 3,16; 5,25-29.

Nimeni. [,,Nici un om”, KJV]. Literal, ,,nimeni”, inclusiv Satana. Exista numai o cale pe care oile pot fi smulse din mana pastorului, si anume prin propria lor alegere de bunavoie. Cand oile se departeaza, ele fac lucrul acesta de bunavoie si n-au de invinuit pe nimeni altul decat pe sine. Ele nu-l pot invinui pe Satana de dezertarea lor, caci desi el poate ademeni, nu-i poate constrange pe oameni sa apostazieze (vezi 5T 177). Versetul acesta nu da suport presupunerii fatale ca un om odata mantuit este cu neputinta pentru el sa fie pierdut. Nu exista nimic care sa impiedice oile sa se razleteasca de sub grija pastorului daca ele aleg sa faca asa ceva.



10:29 Tatal Meu, care Mi le-a dat, este mai mare decat toti; si nimeni nu le poate smulge din mana Tatalui Meu.

Tatal Meu, care Mi le-a dat. Dovezile textuale sunt impartite (cf. p. 146) intre exprimarea aceasta si exprimarea: ,,In ce Il priveste Tatal Meu, ceea ce Mi-a dat este mai mare decat tot”. Contextul pare sa favorizeze in mod hotarat exprimarea care apare in KJV, RSV, etc. Punctul de discutie este aparent superioritatea Tatalui fata de tot ca temei pentru siguranta oilor, nu superioritatea oilor.



10:30 Eu si Tatal una suntem.

Una suntem. Cuvantul pentru ,,una” este neutru, aratand ca unitatea de persoane nu este punctul in discutie. Isus afirma unitatea Lui cu Tatal in vointa, in scop si tinte. Tatal statea inapoia cuvintelor si actiunilor lui Isus. Dincolo de aceasta cuvintele purtau implicatia stransei legaturi a lui Isus cu Tatal. Iudeii intelegeau cuvintele Lui ca fiind o pretentie la divinitate (cap. 10,32.33; cf. cap. 5,18.19).



10:31 Atunci Iudeii iarasi au luat pietre ca sa-L ucida.

Au luat pietre. Ei facusera lucrul acesta cu vreo doua luni mai inainte la Sarbatoarea Corturilor (cap. 8,59).



10:32 Isus le-a zis: V-am aratat multe lucrari bune, care vin de la Tatal Meu: pentru care din aceste lucrari aruncati cu pietre in Mine?

De la Tatal Meu. Comparati cap. 5,19.36; 9,4. Pentru care. Literal, ,,pentru ce fel”. Pietre. Adica, incercarea de a-L ucide cu pietre, asa cum poate fi interpretat textul grec. Actiunea este incercata dar nu indeplinita.



10:33 Iudeii I-au raspuns: Nu pentru o lucrare buna aruncam noi cu pietre in Tine, ci pentru o hula, si pentru ca Tu, care esti un om, Te faci Dumnezeu.

Pentru o hula. Iudeii au simtit forta reprosului lui Isus si nu au vrut sa admita ca lucrarile Lui bune erau fara de inteles pentru ei. Era adevarat, totusi, ca faptele Lui bune stimulasera reaua lor vointa la o activitate mai intensa. Totusi, ei isi puneau in meritul lor un motiv mai inalt decat unul doctrinar; ei afectau multa gelozie pentru onoarea lui Dumnezeu. Acuzatia de blasfemie a fost prezentata mai tarziu inaintea lui Pilat (cap. 19,7).



10:34 Isus le-a raspuns: Nu este scris in Legea voastra: Eu am zis: Sunteti dumnezei?

In Legea voastra. Dovezile textuale sunt impartite (cf. p. 146) intre pastrarea si omiterea pronumelui ,,voastra”. Totusi, chiar daca exprimarea ,,in Legea voastra” este pastrata, ea nu are nevoie sa fie luata drept o tagaduire din partea lui Isus a Legii pe care El Insusi o daduse. ,,Voastra” ar putea scoate in evidenta ideea ca legea pe care voi insiva o recunoasteti ca plina de autoritate zice, etc. Comparati cap. 8,17. Cuvantul ,,lege” (gr. nomos), aici ca si in cap. 12,34; 15,25; etc., este folosit cu privire la toate Scripturile Vechiului Testament asa cum erau pe atunci recunoscute si nu numai Pentateucul, asa cum era cazul adesea (cap. 1,17; etc). O astfel de folosire a ,,Legii” este gasita in literatura rabinica. De pilda, ca raspuns la intrebarea unde atesta Tora (Legea) invierea mortilor, Talmudul citeaza Psalmii 84,4 ca dovada (Sinderiu 91b, ed. Soncino, p. 614).

Sunteti dumnezei. Citatul este din Psalmii 82,6. Psalmul este o chemare in judecata a judecatorilor nedrepti, numiti ,,dumnezei” (vezi introducerea la Psalmii 82 si la v. 1,6). Traditia rabinica aplica termenul ,,dumnezei” la cei care primeau Legea: ,,Israelitii acceptau Tora numai ca Ingerul mortii sa nu aiba stapanire asupra lor [Psalmii 82,6.7]” (Talmud ‘Abodah Zarah 5a, ed. Soncino, p. 21). Isus pare sa dea raspunsul Sau in termeni ai acestei traditii (vezi la Ioan 10,35). Totusi, El era ,,Dumnezeu” intr-un sens cu totul diferit de acela din Psalmii 82,6.



10:35 Daca Legea a numit dumnezei, pe aceia, carora le-a vorbit Cuvantul lui Dumnezeu, si Scriptura nu poate fi desfiintata,

Catre care a fost cuvantul lui Dumnezeu. [,,La care a venit cuvantul lui Dumnezeu”, KJV]. Daca, asa cum pare probabil, Isus Se gandea la interpretarea rabinica a Psalmului 82,6 (vezi la Ioan 10,34) atunci referirea este la israeliti in general, care au primit Legea.

Desfiintata. [,,Stricata”, KJV]. Gr. luo, ,,a slobozi”, ,,a zdrobi”, ,,a anula”, ,,a contramanda” (vezi la Matei 5,19). Iudeii recunosteau principiul acesta. De aceea ei trebuiau sa recunoasca si concluziile bazate pe principiul acesta. Daca Scripturile ii numeau pe israeliti ,,dumnezei”, cum putea iudeii sa acuze pe Isus de blasfemie pentru ca pretindea ca este Fiul lui Dumnezeu?



10:36 cum ziceti voi ca hulesc Eu, pe care Tatal M-a sfintit si M-a trimis in lume? Si aceasta, pentru ca am zis: Sunt Fiul lui Dumnezeu!

M-a sfintit. Adica, pus deoparte pentru un scop special (vezi la Geneza 2,3).

M-a trimis in lume. Vezi cap. 3,17; 20,21. In acelasi timp venirea lui Isus in lumea aceasta a fost voluntara (cf. la cap. 5,18).

Fiul lui Dumnezeu. El nu pretinsese divinitatea direct, ci prin implicatie (vezi cap. 2,16; 5,19-30; 10,30).



10:37 Daca nu fac lucrarile Tatalui Meu, sa nu Ma credeti.

Sa nu Ma credeti. ,,Dumnezeu niciodata nu ne cere sa credem, fara sa ne dea dovezi suficiente pe care sa ne intemeiem credinta” (SC 105). Minunile pe care le-a savarsit erau menite sa procure baza necesara pentru credinta (vezi p. 209). Mai mult, caracterul lui Isus era cu totul compatibil cu acela al Tatalui. La fel, in biserica primara, faptele apostolilor si darurile supranaturale ale Spiritului acordate credinciosilor intareau ,,marturia despre Hristos” (1 Corinteni 1,6).



10:38 Dar daca le fac, chiar daca nu Ma credeti pe Mine, credeti macar lucrarile acestea, ca sa ajungeti sa cunoasteti si sa stiti ca Tatal este in Mine si Eu sunt in Tatal.

Credeti macar lucrarile. Vezi la v. 37. Sa cunoasteti si sa stiti. [,,Sa cunoasteti si sa credeti”, KJV]. Dovezile textuale favorizeaza (cf.

p. 146) exprimarea, ,,sa cunoasteti si sa intelegeti”, adica, sa ajungeti sa cunoasteti si sa staruiti a cunoaste. Intelesul literal al expresiei reflectat in KJV este ,,ati ajuns sa cunoasteti si sa va fixati credinta”.

In Mine. Inca odata Isus afirma unitatea Lui cu Tatal (vezi la v. 30).



10:39 La auzul acestor vorbe, cautau iarasi sa-L prinda; dar El a scapat din mainile lor.

Cautau iarasi. Comparati cap. 7,30.32.44; 8,20.59.

Scapat. Comparati cap. 8,59.



10:40 Isus S-a dus iarasi dincolo de Iordan, in locul unde botezase Ioan la inceput. Si a ramas acolo.

Dincolo de Iordan. Pentru o discutie a lucrarii lui Isus in Perea vezi Sarbatoarea Innoirii Templului (vezi la v. 22) si Pastele, cateva luni mai tarziu in Perea (vezi la Matei 19,1).



10:41 Multi veneau la El, si ziceau: Ioan n-a facut nici un semn; dar tot ce a spus Ioan despre omul acesta, era adevarat.

Multi veneau. In contrast inviorator cu respingerea de la Ierusalim (v. 39).

Ioan n-a facut nici un semn. In contrast cu Isus, care a facut minuni acolo (Matei 19,2). Pentru marturia lui Ioan cu privire la sine vezi cap. 1,19-28. Ioan pretindea ca este numai un glas. Cu toate acestea, lucrarea lui facuse o adanca impresie asupra oamenilor din regiunea lucrarilor sale si primirea facuta acum lui Isus era datorata mai ales lucrarii lui Ioan. Oamenii isi aduceau aminte de solia inaintemergatorului.



10:42 Si multi au crezut in El in locul acela.

Multi au crezut. O expresie obisnuita in Ioan (vezi cap. 4,41; 7,31; 8,30).

COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE 1 DA 477 1–30 DA 476–484 2–4 DA 478 3 DA 479, 480; FE 273; ML 160; MM 181; 4T 444, 503; 5T 346, 435 4 DA 479, 480; FE 271; 1T 232; 3T 228 5 PP 191; 2T 142; 5T 512 9, 10 DA 477 10 DA 270, 787; ML 295 11 CT 261; DA 24, 476; GW 181; LS 186; 5T 346 11–14 PP 191 14 TM 158 14, 15 DA 476; GW 181 14–17 DA 476; GW 181 14–17 DA 483 15 SL 82 16 6T 315 17 SC 14; SL 82 17, 18 DA 484, 785 18 ML 295 27 AH 307; CG 467; CT 114; 6T 401 27, 28 DA 480 28, 29 AA 553, 586; FE 308; MH 182; PK 587; SC 72; 1T 97; 6T 367 30 MH 419; 8T 265; 9T 68 33 DA 470 41 DA 219


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: