Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Ioan

Ioan 1:15


1:15 Ioan a marturisit despre El, cand a strigat: El este Acela despre care ziceam eu: Cel ce vine dupa mine, este inaintea mea, pentru ca era inainte de mine.

Ioan a marturisit. Literal, ,,Ioan da marturie” sau ,,Ioan marturiseste”. Trecuse mai mult de o jumatate de secol de la martirajul lui Ioan Botezatorul, dar marturia lui cu privire la Hristos a rasunat in decursul anilor ca un ecou. Era adevarat cu privire la el asa cum era cu privire la Abel ca ,,vorbeste el inca, macar ca este mort” (Evrei 11,4). Vezi Ioan 1,19-36; 3,27-36; vezi la Matei 3,11.12; Luca 3,15.

El este Acela. Botezatorul identifica pe Isus ca fiind Acela despre care el vorbise de la inceputul lucrarii lui (vezi v. 27, 30). Dupa mine. Adica, din punct de vedere al timpului. Isus nu a venit ,,dupa” Ioan in sensul in care ucenicii, ca invatacei, veneau ,,dupa” Isus (vezi la Matei 10,37.38). Este. [,,Este preferat”, KJV]. Literal, ,,a devenit” sau, aici, ,,are precedenta”. Ioan nu a pus niciodata la indoiala rangul superior si demnitatea superioara a lui Mesia. Vezi cap. 3,28-31. Inaintea mea. Gr. emprosthen mou, ,,in fata mea” si anume, in marire relativa.

Era inainte de mine. Adica, din punct de vedere al timpului. Aici, pentru cuvantul ,,inainte” Ioan foloseste opiso, in timp ce in propozitia anterioara foloseste pe emprosthen. Avand in vedere faptul ca Ioan era cu vreo sase luni mai mare decat Isus, aici referirea este in mod clar cu privire la existenta dinainte de intrupare a lui Isus.

Unii traducatori si comentatori considera v. 15 o interpolare care intrerupe firul gandirii dintre

v. 14, 16. Totusi, apostolul in chip manifest introduce marturia Botezatorului in acest punct pentru a

o confirma pe aceea a discipolilor deja mentionata in v. 14, cu privire la pozitia inaltata si la preexistenta lui Hristos. Importanta data de biserica primara marturiei lui Ioan Botezatorul reflecta afirmatiile exprese ale Domnului nostru Insusi (vezi Ioan 5,32-36; cf. Matei 11,11).