Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Ioel

Ioel, 3


3:1 Caci iata ca in zilele acelea si in vremurile acelea, cand voi aduce inapoi pe prinsii de razboi ai lui Iuda si ai Ierusalimului,

Voi aduce inapoi pe prinsii de razboi. Expresia aceasta poate descrie o reintoarcere din robie reala sau poate fi folosita metaforic pentru a descrie o reintoarcere a prosperitatii (vezi comentariul la Psalmi 14,7; vezi Introducerea la Psalmul 126). Daca cartea lui Ioel a fost scrisa cu putin timp inainte de captivitatea babiloniana (vezi p. 21), probabil ca aici avem o referire la reintoarcerea din tara aceea. Expresia este obisnuita in Ieremia si este folosita in sensul acesta (cap. 30,3.18; 31,23; 32,44; 33,7).

Descrierea reintoarcerii se face in termenii modului in care fagaduintele lui Dumnezeu s-ar fi implinit daca natiunea lui Israel ar fi conlucrat cu Dumnezeu (vezi p. 27-30; vezi comentariul la Ezechiel 37,1). Prosperitatea lui Israel ar fi starnit vrajmasia natiunilor care aici sunt reprezentate ca si cum ar fi adunate de catre Dumnezeu in valea lui Iosafat. Aceasta profetie se alatura celei din Ezechiel 38, unde Gog si cetele lui sunt reprezentati ca adusi impotriva Ierusalimului, iar acolo judecati (vezi Zaharia 14,1-3). Aplicarea acestei profetii la viitor trebuie facuta pe temeiul revelatiei nou-testamentare (vezi comentariul la Ezechiel 38,1; vezi p. 30).



3:2 voi strange pe toate neamurile, si le voi pogori in valea lui Iosafat. Acolo, Ma voi judeca cu ele, pentru poporul Meu, pentru Israel, mostenirea Mea, pe care l-au risipit printre neamuri, impartind intre ele tara Mea.

Valea lui Iosafat. Numele apare doar aici, dar pe vremea lui Eusebiu (secolul IV), el era folosit pentru Valea Chedron, depresiunea dintre Ierusalim si Muntele Maslinilor, situata la rasarit de Ierusalim. Totusi, nu exista nici o dovada ca inainte valea ar fi fost intotdeauna numita astfel. Numele pare sa fi fost ales datorita semnificatiei sale, Iosafat insemnand ,,Iehova a judecat”, sau ,,Iehova judeca”. Vezi si GC 32.

Unii au incercat sa lege aceasta vale de Valea Beraca, locul biruintei lui Iuda asupra fortelor unite ale lui Amon, Moab si Muntelui Seir (2Corinteni 20,1-30). Totusi, valea respectiva se afla in pustia Tecoa (2Cronici 20,20), un oras la 10 mile (16 km.) sud de Ierusalim, probabil Wadi el-’Arrub, la sud de Tecoa. Distanta acestui loc de Ierusalim pare sa fie contra echivalarii Vaii Beraca cu Valea lui Iosafat.

Ma voi judeca. Ebr. shaphat, care, in forma intalnita aici, inseamna ,,a intra intr-o controversa legala”. Shaphat constituie ultima parte a numelui Iosafat.

Un popor al lui Israel redesteptat spiritual si conlucrand cu planul lui Dumnezeu s-ar fi bucurat de favoarea si de protectia Cerului. Binecuvantarile fagaduite pe timpul Exodului (Deuteronom 28,1-14), s-ar fi implinit chiar daca cu intarziere. Natiunea iudaica ar fi devenit o minune de prosperitate si ar fi convertit multimi la Dumnezeul adevarat. O data cu cresterea numerica, Israel si-ar fi largit hotarele pana cand ar fi cuprins toata lumea (vezi COL 290). Fireste ca un astfel de curs al lucrurilor ar fi starnit mania neamurilor pagane. Sub conducerea Satanei, aceste natiuni s-ar fi unit pentru a zdrobi statul prosper, iar Dumnezeu ar fi intervenit (vezi p. 30).

O data cu esecul iudeilor, ne indreptam catre implinirea acestor profetii in principiu, in biserica crestina (vezi comentariul la Ezechiel 38,1). Lupta descrisa aici va imbraca forma unei incercari disperate din partea diavolului, in ultimul ceas al pamantului, de a distruge adevarata biserica a lui Dumnezeu. ,,Dupa cum el [Satana] a influentat neamurile pagane sa-l nimiceasca pe Israel, tot asa, in viitorul apropiat el va atata puterile nelegiuite ale pamantului sa distruga poporul lui Dumnezeu.” (9T 231; comp. 5T 524; GC 656; 6T 18, 19, 395). Din nou, Dumnezeu va interveni in favoarea poporului Sau, iar la a doua venire a lui Hristos ii va distruge pe cei nelegiuiti (Apocalipsa 19,19-21), pentru ca dupa 1000 de ani sa-i anihileze (Apocalipsa 20,9-15).



3:3 Au tras la sort pentru poporul Meu; au dat un flacau pe o curva, si au vandut fata pe vin, si l-au baut.

Au tras la sorti. Impartirea robilor prin tragere la sorti pare sa fi fost o practica obisnuita in razboaiele din vechime. Compara Obadia 11; Naum 3,10.



3:4 Ce vreti voi cu Mine, Tirule si Sidonule, si toate tinuturile Filistenilor? Vreti sa-Mi rasplatiti vreo fapta, sau sa faceti ceva impotriva Mea? Iute, fara zabava, voi intoarce faptele voastre asupra capului vostru.

Ce vreti voi cu Mine? Literal ,,Ce Imi sunteti voi?” Dumnezeu se identifica cu poporul Sau (vezi Matei 10,40; 25,40.45). Tirule. Tirul si Sidonul erau doua cetati importante ale Feniciei (vezi Vol. II, p. 67-69; vezi comentariul la Ezechiel 26,2; 28,21).



3:5 Mi-ati luat argintul si aurul, si cele mai bune odoare ale Mele, si le-ati dus in templele voastre.

Mi-ati luat argintul. Dumnezeu considera bogatia lui Israel ca fiind a Sa.



3:6 Ati vandut pe copiii lui Iuda si ai Ierusalimului copiilor Grecilor, ca sa-i departati din tara lor.

Ati vandut. Fenicienii si filistenii erau vestiti negustori de sclavi (vezi Ezechiel 27,13).

Ca sa-i departati. Aici, probabil, o expresie a rezultatului. Ca rezultat al comertului cu sclavi intreprins de fenicieni si filisteni, mai ales pentru castig, iudeii ajunsesera sa fie extrem de dispersati.



3:7 Iata ca ii scol in locul in care i-ati vandut, si voi intoarce fapta voastra asupra capului vostru.

Ii scol. Literal, ,,trezesc”, ,,starnesc”.



3:8 Voi vinde copiilor lui Iuda pe fiii si fiicele voastre, si ei ii vor vinde Sabeenilor, un neam departat; caci Domnul a vorbit.

Sabeenilor. Un popor din sud-vestul Arabiei faimos pentru indeletnicirea cu negustoria.



3:9 Vestiti aceste lucruri printre neamuri: pregatiti razboiul! Treziti pe viteji! Sa se apropie si sa se suie, toti oamenii de razboi!

Neamuri. Ebr. goyim, ,,natiuni”. Versetele 9-17 se intorc la tema versetului 2. Subiectul este dezvoltat si descris cat se poate de viu. Asa cum se observa in comentariul la v. 2, descrierea unui conflict literal este in termenii modului in care s-ar fi desfasurat evenimentele daca natiunea lui Israel si-ar fi implinit misiunea incredintata ei de Dumnezeu. Aplicatia la zilele de pe urma trebuie sa se faca in termenii informatiilor oferite de scriitori inspirati ulteriori care au aratat modul in care evenimente care s-ar fi putut implini cu Israelul literal, vor fi implinite cu privire la Israelul spiritual (vezi comentariul la v. 2; vezi p. 35, 36).

Pregatiti. Ebr. qadash, literal ,,a sfinti”. Qadash mai apare si in cap. 1,14 (vezi comentariul la acest verset).

Treziti. Ebr. ’ur, ,,a starni”, ,,a atata”. Pentru o aplicatie in principiu la atatarea puterilor nelegiuite ale pamantului, pentru a-l distruge pe poporul lui Dumnezeu, vezi comentariul la v. 2. Va mai fi o atatare a nelegiuitilor la finele mileniului, cand diavolul ,,il face pe cel slab tare si ii insufla pe toti cu propriul spirit si propria tarie” ca sa atace Noul Ierusalim (GC 663; vezi comentariul la Isaia 24,22).

Comentatorii adventisti au vazut, in general, in aceasta profetie o previziune nu doar a evenimentelor culminante legate de marea zi a Domnului, dar si a activitatilor militare internationale din zilele finale ale istoriei pamantului. Retragerea treptata a Duhului lui Dumnezeu in aceste zile de pe urma face loc unei intensificari corespunzatoare a activitatii satanice menita sa-i impinga pe oameni sa se distruga unii pe altii. Procesul acesta va ajunge la apogeul sau chiar inainte de venirea Fiului omului pe norii cerului.



3:10 Fiarele plugurilor voastre prefaceti-le in sabii, si cosoarele in sulite! Cel slab sa zica: Sunt tare!

Fiarele plugurilor. Resursele economice si industriale ale natiunilor vor fi folosite in scopuri razboinice. Tare. Ebr. gibbor, ,,un viteaz”, ,,un razboinic”.



3:11 Grabiti-va si veniti, toate neamurile de primprejur, si strangeti-va! Acolo pogoara, Doamne, pe vitejii Tai!

Strangeti-va. Cu privire la implinirea conditionata fata de Israelul literal vezi p. 30. Cu privire la implinirea fata de Israelul spiritual vezi comentariul la v. 2. Oamenii de razboi. Ebr. gibborim (vezi comentariul la versetul 10).



3:12 Sa se scoale neamurile, si sa se suie in valea lui Iosafat! Caci acolo voi sedea sa judec toate neamurile de primprejur.

Sa se scoale neamurile. Vezi comentariul la v. 9.

Valea lui Iosafat. Vezi comentariul la v. 2

Judec. Vezi p. 30. Vezi comentariul la v. 2.



3:13 Puneti mana pe secera, caci secerisul este copt! Veniti si calcati cu picioarele, caci linurile sunt pline, si tocitoarele dau peste ele! Caci mare este rautatea lor!

Secerisul este copt. Se pare ca sunt folosite doua imagini prin care se descrie judecata asupra natiunilor: 1) coacerea recoltei de grane si 2) culesul viei si calcarea in teasc a strugurilor. Unii considera ca numai o imagine este intentionata, ca secera reprezinta cosorul de taiat si ca secerisul reprezinta strangerea recoltei de struguri, care avea loc in jurul lui septembrie. Compara tabloul secerisului asa cum il descrie Ioan in Apocalipsa 14,14-20.

Tocitorile. Ebr. yeqabim, ,,prese de vin”.



3:14 Vin gramezi-gramezi in valea judecatii, caci ziua Domnului este aproape, in valea judecatii.

Judecatii. Ebr. charus, un cuvant cu mai multe definitii posibile. Contextul este acela care determina sensul in fiecare caz in parte. Radacina lui charus este charas, care inseamna ,,a decide”, ,,a determina”, ,,a fixa”, ,,a stabili”. Charus poate fi participiul trecut al lui charas si, prin urmare, poate insemna ,,hotarare” in sensul ca soarta natiunilor nelegiuite este in curs de a fi hotarata. Sa observam, totusi, ca ,,hotararea” la care se face aici referire Ii apartine lui Iehova ca judecator (vezi comentariul la v. 2 si 12), si nu acelora care sunt judecati. Altfel spus, timpul lor har este deja incheiat. Acum este ,,ziua Domnului” (vezi comentariul la Isaia 13,6). LXX zice valea ,,pedepsirii”, sau ,,razbunarii”.

Charus poate fi si adjectiv si substantiv. Ca atare, poate sa insemne ,,auriu” (Psalmi 68,13), ,,sant” (Daniel 9,25), ,,harnici” (Proverbe 10,4), ,,avand o taietura” (tradusa ,,ciunta” Levitic 22,22), sau ,,unealta de treierat” (Iov 41,30; Isaia 28,27). Din aceste sensuri numai ,,unealta de treierat” se potriveste cu contextul. Unii prefera traducerea aceasta. Imaginea este, atunci, a unei vai in care nelegiuitii sunt treierati.

Cuvintele expresiei ,,valea hotararii” au fost adesea folosite pentru a descrie multimile pamantului, ale caror destine personale atarna in cumpana. Cu toate ca cuvintele ar putea fi imprumutate si aplicate astfel, ar trebui sa se tina seama ca nu aceasta este aplicatia primara a textului, cea intentionata de Inspiratie.



3:15 Soarele si luna se intuneca, si stelele isi pierd stralucirea.

Se intuneca. Sau ,,Se va intuneca”. Cu privire la semnele fizice care vor insoti Ziua Domnului, vezi comentariul la cap. 2,10; comp. EW 41;



3:16 Domnul racneste din Sion, glasul Lui rasuna din Ierusalim, de se zguduie cerurile si pamantul. Dar Domnul este scaparea poporului Sau, si ocrotirea copiilor lui Israel.

Racneste din Sion. Compara Amos 1,2; vezi comentariul la Ezechiel 38,18-23. Se zguduie. Pentru aplicarea acestor profetii la viitor, vezi comentariul la v. 2; comp. Apocalipsa 16,17.18; PP 341.

Scaparea. Ebr. machaseh, ,,refugiu”, ,,adapost”. Judecata asupra vrajmasilor lui Iuda inseamna eliberare pentru poporul lui Dumnezeu. Asa va fi cand puterile nelegiuite ale pamantului sub influenta lui Satana vor cauta sa distruga ramasita credincioasa (Apocalipsa 13,15). Dumnezeu va interveni ca sa-Si elibereze poporul (vezi EW 272, 273).



3:17 Si veti sti ca Eu sunt Domnul, Dumnezeul vostru, care locuieste in Sion, muntele Meu cel sfant. Ierusalimul insa va fi sfant, si nu vor mai trece strainii prin el.

Veti sti. Din cauza nenorocirilor care se abatusera asupra natiunii iudaice, multi ajunsesera sa puna sub semnul intrebarii planurile milostive ale lui Dumnezeu. Dar Domnul a declarat ca Isi va descoperi marea Lui putere in eliberarea poporului Sau. Astfel, caracterul Sau si planul Lui binefacator vor fi pe deplin indreptatite inaintea locuitorilor pamantului (vezi comentariul la Ezechiel 6,7; 38,23; comp. Ezechiel 39,22.28).

Trece prin el. Este vorba de aceia cu scopuri nelegiuite. Strainii, care se alipesc de Domnul vor fi, fara indoiala, bine veniti (Isaia 56,6). Scopul lui Dumnezeu este ca ,,orice faptura” sa vina cu regularitate sa I se inchine (Isaia 66,23).

Tabloul este al Ierusalimului asa cum ar fi putut sa fie (vezi comentariul la Isaia 65,17). Cand Noul Ierusalim coboara de la Dumnezeu din cer (Apocalipsa 21,2), Satana si oastea cea mare care este cu el va cauta sa invadeze Sfanta Cetate, dar ei vor pieri chiar cu ocazia acestei stradanii (Apocalipsa 20,9).



3:18 In vremea aceea, va picura must din munti, si va curge lapte din dealuri, toate paraiele lui Iuda vor fi pline de apa. Un izvor va iesi de asemenea din Casa Domnului, si va uda valea Sitim.

In vremea aceea. Versetele 18-21 descriu situatia care ar fi urmat judecatii adusa asupra vrajmasilor Ierusalimului daca Israel ar fi fost credincios. Descrierea aceasta se alatura aceleia prezentate in cap. 40-48 din Ezechiel si Zaharia 14. In cele din urma ar fi urmat reinnoirea completa a pamantului (vezi comentariul la Isaia 65,17; Ezechiel 38,1; 40,1; vezi p. 29, 30).

Un izvor. Vezi Ezechiel 47,1-12. Vezi comentariul la Ezechiel 40,1 cu privire la principiile de interpretare.

Valea Sitim. Literal ,,valea salcamilor”. Era un Sitim in Moab, fata in fata cu Ierihonul, unde copii lui Israel au poposit inainte de a intra in tara Canaan (Numeri 25,1; comp. Numeri 22,1). Este indoielnic, totusi, daca aceasta este regiunea la care se face referire aici. O comparatie cu Ezechiel 47,1-12 sugereaza ca este posibil ca valea aceasta sa fi fost Chedronul cu albiile sale seci.



3:19 Egiptul va ajunge pustiu, Edomul va ajunge o pustie stearpa, din pricina silniciei facute impotriva copiilor lui Iuda, al caror sange nevinovat l-au varsat in tara lor.

Pustiu. Vezi comentariul la v. 18.

Din pricina silniciei. Vezi p. 30.



3:20 Dar Iuda va fi vesnic locuit, si Ierusalimul din neam in neam.

Vesnic. Locuirea anterioara in Canaan, cu toate ca se intentionase sa fie permanenta, a fost intrerupta datorita esecului poporului de a conlucra cu planul Cerului. Poporul zidise case, dar strainii le-au locuit. Acum, li se oferea din nou fagaduinta permanentei (vezi comentariul la Isaia 65,21). Daca captivitatea si-ar fi implinit menirea de a disciplina si daca exilatii reveniti ar fi continuat sa implineasca planul divin, locuirea ar fi fost permanenta.



3:21 Le voi razbuna sangele pe care nu l-am razbunat inca, dar Domnul va locui in Sion.

Razbuna. Ebr. naqah, ,,a achita”, ,,a socoti scutit de pedeapsa”. In planul evangheliei o astfel de achitare are loc prin atribuirea neprihanirii lui Hristos (vezi comentariul la cap. 2,23).

COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE 14 4T 446; 6T 406 16 DA 780; EW 15, 272, 285; PP 340, 341; 1T 184