English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Iov

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Iov, 39


39:1 Stii tu cand isi fac caprele salbatice puii? Vezi tu pe cerboaice cand fata?

Stii tu? Dumnezeu continua sa-i prezinte lui Iov descrierea divina a minunilor creatiunii animale care incepe in cap. 38:9. Expresii precum "stii tu" scot in evidenta nestiinta lui Iov in contrast cu intelepciunea lui Dumnezeu. Omul nu e nici macar in stare sa priceapa lucrurile pe care Dumnezeu poate sa le creeze.

Caprele salbatice. Acestea erau animale foarte salbatice si locuiau prin locuri retrase si stancoase. Firea lor ii punea pe oameni in imposibilitatea de a ajunge sa le cunoasca obiceiurile. Cu toate acestea, Dumnezeu, Creatorul, cunostea orice amanunt cu privire la ele.

Cerboaicele. Compara cu Psalm 29:9. Termenul s-ar putea referi fie la femela speciei tapilor salbatici, aplicatia facand astfel randul al doilea al textului o repetitie a celui dintai, fie la cerboaica.



39:2 Numeri tu lunile in care sunt insarcinate, si cunosti tu vremea cand nasc?

Numeri tu lunile. Perioada de gestatie a animalelor de felul caprei salbatice era probabil necunoscuta omului, intrucat astfel de animale nu puteau fi nici domesticite, nici observate cu atentie. Fiecare nastere, chiar daca este vorba de un animal salbatic, este o dovada a puterii datatoare de viata a Creatorului.

39:3 Ele se pleaca, fata puii, si scapa iute de durerile lor.

Verset ce nu a fost comentat.

39:4 Puii lor prind vlaga si cresc sub cerul slobod, pleaca, si nu se mai intorc la ele.

Puii. Dependenta de propriile lor puteri a puilor animalelor salbatice e remarcabila. "Prind vlaga" inseamna ca sunt sanatosi si puternici (vezi Daniel 1:10).

Cresc sub cerul liber. Pe terenuri deschise, aceste animale tinere cresc si curand isi parasesc mamele. Aceste fenomene remarcabile nu depind in nici un caz de intelepciunea sau planul omului. In schimb, ele reveleaza uimitorul plan al unui Dumnezeu inteligent si iubitor.



39:5 Cine a lasat slobod magarul salbatic, izbavindu-l de orice legatura?

Magarul salbatic. Vezi la cap. 11:12. Despre animalul acesta se spune ca se deosebeste in curaj, energie, agilitate si infatisare de animalul domestic cu acelasi nume. In salbaticiune, el este cu totul in afara sferei de influenta a omului. Oricine studiaza obiceiurile unei astfel de fapturi nu poate sa nu se uimeasca de stiinta creatoare care poarta raspunderea unei astfel de frumuseti, agilitati si dependente de propriile forte. Aceasta pare sa fie invatatura pe care Dumnezeu incearca sa i-o dea lui Iov.



39:6 I-am dat ca locuinta pustiul, si pamantul sarac ca locas.

Pamantul sarac. Ebr. melechah, literal, "saratura", "goliciune", aici referindu-se la campiile saraturoase. Melechah este tradus "pamant sarat" in Ieremia 17:6. Dumnezeu a creat magarul salbatic ca sa locuiasca confortabil in pustiuri arse de soare, lipsite de copaci, unde omul si animalele lui domesticite nu ar putea supravietui.



39:7 El rade de zarva cetatilor, si n-aude strigatele stapanului, care-l mana.

Strigatele stapanului, care-l mana. Magarul domesticit e condus de om, dar poruncile celui care mana nu inseamna nimic pentru magarul salbatic, fiul pustiului lipsit de copaci. El nu se lasa supus in libertatea lui fara margini.



39:8 Strabate muntii ca sa-si gaseasca hrana, si umbla dupa tot ce este verde.

Hrana. [Pasunea, KJV]. Muntii stancosi sunt locul de unde-si procura hrana magarul salbatic. El supravietuieste acolo unde multe alte animale ar muri de foame. Cine ii da animalului acestuia salbatic capacitatile sale neobisnuite? Nu omul, ci Dumnezeu.



39:9 Vrea bivolul salbatic sa fie in slujba ta? Si sta el noaptea la ieslea ta?

Bivolul salbatic. [Unicornul, KJV]. Ebr. rem, in alta parte re'em, apare de noua ori in Vechiul Testament. Din diferite descrieri ale acestui animal, se crede ca reprezinta bivolul salbatic (vezi Numeri 23:22; 24:8; Deuteronom 33:17; Psalm 22:21; 29:6; 92:10). Taurul salbatic aflat adesea pe monumente asiriene era cunoscut sub numele de rimu. Animalul acesta era probabil asemanator cu acela pe care Cezar l-a gasit in Galia si pe care l-a descris in felul urmator: "Acesti uri sunt putin mai mici decat elefantii in marime, dar prin natura, culoarea si forma lor sunt tauri. Mare este taria lor si mare le este iuteala. Si nu cruta nici om, nici fiara odata ce l-a vazut... Chiar cand sunt tineri, ei nu pot fi obisnuiti cu omul si facuti docili. Marimea si forma coarnelor lor sunt foarte deosebite de cele ale boilor nostri" (De bello Gallico vi. 28). Se crede in general ca deosebirea dintre bivolul salbatic si bivolul domestic din v. 9-12 este comparabila cu deosebirea dintre magarul salbatic si magarul domestic din v. 5-8.

Slujba ta. [Sa-ti serveasca, KJV]. Boul domestic trage la plug, dar boul salbatic nu ar putea fi folosit in astfel de scopuri.

La ieslea ta. Boul salbatic n-ar putea fi tinut intr-un mediu domestic. Natura lui era deosebita. Cine l-a inzestrat cu caracteristici atat de deosebite, chiar daca in exterior semana cu fratele lui domestic? Raspunsul este - Dumnezeu.



39:10 Il poti lega tu cu o funie, ca sa traga o brazda? Merge el dupa tine, ca sa grapeze bulgarii din vai?

Verset ce nu a fost comentat.

39:11 Te increzi tu in el, pentru ca puterea lui este mare? Si-i lasi tu grija lucrarilor tale?

Te increzi tu in el? In bivolul salbatic nu te poti increde. Taria lui nu poate fi tinuta sub control pentru a servi scopurilor omului. Deosebirile din natura sunt asezate de Dumnezeu si rezista tuturor incercarile de schimbare.



39:12 Te lasi tu pe el, pentru caratul roadelor tale, ca sa le stranga in aria ta?

Caratul rodurilor tale. Increderea pe care o inspira boul domestic este proverbiala. Iov stie bine ca boul salbatic este cu totul deosebit in privinta aceasta. Poate Iov sa explice motivele acestei diferente? O asemenea stiinta depaseste puterea lui de pricepere.



39:13 Aripa strutului bate cu veselie, de-ai zice ca este aripa si penisul berzei.

Strutului. [Pauni, KJV]. Ebraica versetului acestuia este greu de tradus. In general se crede ca se refera la strut si nu la paun. Strutul era obisnuit in tara lui Iov.

Din varianta alternativa data in nota [KJV] la propozitia a doua, "penele berzei si strutului", unii au tras concluzia ca Dumnezeu pune in antiteza barza si strutul, asa cum pune in antiteza magarul salbatic si pe cel domestic, boul domestic si cel salbatic. Barza este o pasare care poate sa zboare usor si gratios. Strutul are aripi mari care se misca in timp ce pasarea alearga, dar aripile acestea nu pot sa ridice de pe pamant faptura greoaie. De asemenea, exista o deosebire remarcabila in ce priveste obiceiurile celor doua pasari. Barza e buna cu puii ei, dar femela strut pare sa nu aiba deloc grija de puii ei. Caracteristica aceasta este dezvoltata in versetele urmatoare ale capitolului. Ideea pare sa fie ca Dumnezeu, in providenta Sa, a inzestrat diferite fapturi cu diferite caracteristici. Aceste variatii nu pot fi explicate sau controlate de om.

Alte incercari de traducere pentru al doilea rand, extrem de obscur, sunt: "dar sunt ele aripile si penele iubirii?"(RSV), si "dar sunt aripile si penele lui blande?" (RV).



39:14 Dar strutoaica isi incredinteaza pamantului ouale, si le lasa sa se incalzeasca in nisip.

Ii incredinteaza pamantului ouale. Femela strut isi depune ouale in nisip si se spune ca isi paraseste ouale in nisip ca sa fie incalzite de soare. Femele unui grup folosesc un singur cuib, una dintre ele stand o parte zilei cu oile, in timp ce celelalte sunt in cautarea hranei. Masculii clocesc ouale in timpul noptii.



39:15 Ea uita ca piciorul le poate strivi, ca o fiara de camp le poate calca in picioare.

Uita. Femela hoinareste fara sa fie ingrijorata cu privire la ouale ei. Mai tarziu toate femele fug impreuna cu tot grupul. Aceasta ar putea arata indiferenta lor pentru puii ei.



39:16 Este aspra cu puii sai de parca nici n-ar fi ai ei. Ca s-a trudit degeaba, nu-i pasa nicidecum!

Aspra. Femela strut pare sa fie lipsita de inteligenta suficienta pentru a arata grija fata de puii ei (vezi Plangeri 4:3). Degeaba. Chiar daca ouale sunt sparte si nu mai are pui, continua sa nu se ingrijoreze.



39:17 Caci Dumnezeu nu i-a dat intelepciune, si nu i-a facut parte de pricepere.

Nu i-a dat. Creand faptura aceasta, se pare ca Dumnezeu a vazut de bine sa inzestreze pe strut cu o inteligenta marginita. El nu prezinta motivele pentru care a facut asa si astfel de motive omul nu le cuprinde cu mintea. E o zicala araba: "Prost ca strutul".

Dumnezeu vorbeste aici despre Sine la persoana a treia probabil pentru subliniere.



39:18 Cand se scoala si porneste, rade de cal si de calaretul lui.

Rade de cal. In ciuda prostiei si a lipsei ei de grija pentru puii ei, femela strut a fost inzestrata de Dumnezeu cu o remarcabila capacitate de deplasare rapida pe pamant. E binecunoscut ca pasarea acesta poate sa depaseasca cel mai rapid cal.



39:19 Tu dai putere calului, si-i imbraci gatul cu o coama ce falfaie?

Calului. Versetele 19-25 descriu calul de razboi. Citatul urmator din Virgil se aseamana cu aceasta descriere plastica:

"Soarbe nesatios al luptei zvon,

Salta ca zvapaiat la al ei ton;

Flacari din nari tasnesc ca rau aprins,

Zboara stralucitor pe campu-ntins.

Falfaie infoiat, paru-comat

Falnic impodobind gatu-ncordat.

Duduie, greu calcat pamantul dur

Sub tropotul turbat, jur imprejur."



39:20 Tu-l faci sa sara ca lacusta? Nechezatul lui puternic raspandeste groaza.

Nechezatul. [Tunetul, KJV]Ebr. ra'mah, al carui inteles nu este sigur. Unii au luat cuvantul ca insemnand nechezatul calului. Ra'mah e forma feminina a cuvantului tradus "tunet" in v. 25, dar e putin probabil ca forma feminina sa aiba acelasi inteles ca cea masculina. Tabloul este acela al agitatiei si nerabdarii calului de razboi cand, cu gatul intins si incordat, se arunca in lupta.



39:21 Scurma pamantul, si, mandru de puterea lui, se arunca asupra celor inarmati;

Scurma. Tabloul unui cal care scurma, nerabdator sa alerge in lupta.

Inarmati. Literal, "echipament", "arme", "armura".



39:22 isi bate joc de frica, nu se teme, si nu se da inapoi dinaintea sabiei.

Isi bate joc de frica. Calaretul lui poate sa fie infricosat, dar el nu. Sabia nu-l ingrozeste.



39:23 Zanganeste tolba cu sageti pe el, sulita si lancea stralucesc,

Verset ce nu a fost comentat.

39:24 fierbe de aprindere, mananca pamantul, n-are astampar cand rasuna trambita.

Mananca pamantul. Un mod insufletit de a descrie repeziciunea cu care un cal agitat strabate fata pamantului.



39:25 La sunetul trambitei parca zice: Inainte! De departe miroase batalia, glasul ca de tunet ai capeteniilor si strigatele de lupta.

Inainte! [Ha, ha, KJV]. Probabil o descriere a sforaitului sau nechezatului calului; sau poate o descriere figurata a calului ca reactie la sunetul trambitei de razboi.

Tunet. Compara cu Isaia 5:28-30. Lange a descris astfel calul arab: "Desi bland ca un miel si neavand nevoie de alta indrumare decat fraul, cand iapa araba vede sulita miscatoare a calaretului ei, ochii ei scanteie de foc, narile ei rosii ca sangele se deschid larg, gatul ei se arcuieste nobil, iar coada si coama i se ridica si se rasfira in vant".



39:26 Oare prin priceperea ta isi ia uliul zborul, si isi intinde aripile spre miazazi?

Uliul. De la calul care ataca Dumnezeu ii indreapta atentia lui Iov spre uliul migrator. A sadit Iov instinctul care determina pasarea sa caute un climat mai cald in timpul iernii? Din nou e confruntat cu un exemplu de intelepciune de nepatruns a lui Dumnezeu.



39:27 Oare din porunca ta se inalta vulturul, si isi aseaza cuibul pe inaltimi?

Pe inaltimi. Vulturul a fost totdeauna vestit pentru marile inaltimi la care zboara. A invatat Iov pasarile acestea sa caute varfurile cele mai inalte de stanci pentru a-si face cuibul acolo?

39:28 El locuieste in stanci, acolo isi are locuinta, pe varful zimtat al stancilor si pe varful muntilor.

In stanci. Nici un loc nu e prea accidentat sau inaccesibil pentru a fi cuibul unui vultur.



39:29 De acolo descopera el prada, si isi cufunda privirile in departare dupa ea.

De acolo. Vulturii sunt vestiti pentru acuitatea lor foarte mare, simt de la o distanta incredibila prezenta prazii lor si se arunca in zbor din cuiburile lor din inaltime pentru a-si insfaca victima. Cine le-a dat aceste instincte minunate, mai presus de tot ce stie omul?



39:30 Puii lui ii beau sangele; si acolo unde sunt hoituri, acolo-i si vulturul.

Acolo-i. Vezi Matei 24:28; Luca 17:37.

Fenomenele mentionate ilustreaza puterea si bunatatea lui Dumnezeu. Tot ce a descoperit omul cu privire la natura incepand cu vremea lui Iov tinde doar sa confirme aceeasi putere si bunatate.

COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE 26 �

ML 105


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: