English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Iov

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Iov, 38


38:1 Domnul a raspuns lui Iov din mijlocul furtunii, si a zis:

Domnul. Raspunsul lui Dumnezeu adresat lui Iov ocupa patru capitole (38-41), intrerupte de

o scurta marturisire a lui Iov (40:3-5). Capitolele 38 si 39 sunt strans legate si alcatuiesc un apel catre Iov, avand in vedere ca Iov nu cunoaste cum a creat Dumnezeu lumea. Dumnezeu cauta sa largeasca conceptia lui Iov cu privire la Divinitate.

Crearea lumii (38:4-7); marea (v. 8-11); zorile zilei (v. 12-15); alte fenomene pamantesti precum tainele marii, lumina si intunericul, zapada, grindina, revarsarile de apa, ploaia, fulgerul, tunetul, gheata, roua, bruma (v. 16-30), stelele si norii (v. 31-38), lumea animala (38:39-39:30).

A raspuns lui Iov. Dumnezeu nu-l reabiliteaza pe Iov imediat. Scopul Lui divin nu este de a rezolva o disputa, ci de a Se revela. Tot astfel nu explica lui Iov scopul suferintei lui. O clara intelegere a lui Dumnezeu este superioara in importanta in comparatie cu desfasurarea tuturor motivelor providentei divine. Dumnezeu nu explica de ce nelegiuitul prospera si cel drept sufera. El nu spune nimic cu privire la lumea viitoare sau la compensarea viitoare a inegalitatilor prezente. Dumnezeu doar Se descopera - bunatatea, puterea, intelepciunea -si intentioneaza ca aceasta revelatie sa dea raspuns problemelor lui Iov.

Raspunsul lui Dumnezeu face pe Iov sa cunoasca nu numai fapte, ci pe Dumnezeu Insusi. Abordarea aceasta a fost atat de eficienta incat raspunsul lui Iov a fost: "acum ochiul meu Te-a vazut" (cap. 42:5). Cand Iov L-a vazut pe Dumnezeu, nedumeririle lui au disparut. Numai Dumnezeu putea sa ofere acest gen de solutie pentru problemele sale. Exista o profunzime in ce priveste felul lui Dumnezeu de a raspunde intrebarilor lui Iov care provoaca gandurile cele mai serioase.



38:2 Cine este cel ce Imi intuneca planurile, prin cuvantari fara pricepere?

Cine este? Nu e clar daca Dumnezeu Se refera la Iov sau la Elihu. In favoarea interpretarii ca afirmatia se refera la Elihu sunt urmatoarele considerente: 1) pare nepotrivit ca Dumnezeu sa spuna cu aceasta ocazie ca Iov intunecase sfatul prin "cuvantari fara pricepere" , pentru ca apoi in cap.

42:7 sa spuna ca prietenii nu vorbisera asa de drept "cum a vorbit robul Meu Iov"; (2) Elihu vorbise chiar inainte ca Dumnezeu sa intervina si nu ar fi nepotrivit ca Dumnezeu sa desfiinteze argumentele lui, impreuna cu ale celorlalti prieteni, inainte de a se adresa lui Iov. In favoarea interpretarii ca afirmatia se refera la Iov sunt urmatoarele considerente: (1) cuvantarea este adresata lui Iov (vezi cap. 38:1; 40:1.6; 42:7); (2) Iov pare sa aplice comentariul la sine (cap. 42:3).



38:3 Incinge-ti mijlocul ca un viteaz, ca Eu sa te intreb, si tu sa Ma inveti.

Incinge-ti mijlocul. Dumnezeu Se adreseaza acum lui Iov. Acesta dorise sa-L intrebe pe Dumnezeu, dar Dumnezeu ia initiativa si-l anunta ca e pe punctul de a fi intrebat (vezi cap. 9:32-35; 13:3.18-22; 23:4-7; 31:35). "A incinge mijlocul" este o expresie care face aluzie la moda veche de imbracare. Vesmantul larg si lung care era purtat de obicei era strans printr-o cingatoare, cand cel in cauza alerga, muncea sau era angajat in lupta. Ideea de aici este: "intareste-te cat mai bine si pregateste-te."



38:4 Unde erai tu cand am intemeiat pamantul? Spune, daca ai pricepere.

Am intemeiat pamantul. [Am pus temeliile, KJV]. Imaginea pamantului cu temelii este deseori folosita (vezi Psalm 102:25; 104:5; Proverbe 8:29; Isaia 48:13; 51:13.16; Zaharia 12:1; Evrei 1:10).

Spune. Expresiile acestea au efectul de a-i demonstra lui Iov cat de limitate sunt de fapt cunostintele lui Iov.



38:5 Cine i-a hotarat masurile, stii? Sau cine a intins franghia de masurat peste el?

Stii? Sau "caci tu stii". Scopul afirmatiei este evident de a-l ajuta pe Iov sa-si modifice gandirea. A intins franghia. O imagine luata de la construirea unei cladiri. Un Arhitect divin a intocmit planul pamantului.



38:6 Pe ce sunt sprijinite temeliile lui? Sau cine i-a pus piatra din capul unghiului,

Sprijinite. Literal "adancite". O imagine care se refera la afundarea sau asezarea unei pietre de temelie, pana cand devine sigura. Dumnezeu il intreaba pe Iov pe ce se sprijina lumea. Ilustratia nu trebuie sa fie fortata pentru a fi socotita o realitate literala.



38:7 atunci cand stelele diminetii izbucneau in cantari de bucurie, si cand toti fiii lui Dumnezeu scoteau strigate de veselie?

Stelele diminetii. Aici aparent sinonim cu "fiii lui Dumnezeu". Cu privire la identitatea "fiilor lui Dumnezeu", vezi la cap. 1:6.

Scoteau strigate de veselie. De trei ori se spune despre ingeri ca "strigau de veselie": la creatiune, la rascumparare si la crearea din nou a pamantului (vezi 6T 456; PP 65; 8T 42).



38:8 Cine a inchis marea cu porti, cand s-a aruncat din pantecele mamei ei?

Marea. De la pamant Dumnezeu muta atentia lui Iov la mare ca a doua mare minune a creatiunii (vezi Genesa 1:9.10; Exod 20:11; Psalm 104:24.25).

S-a aruncat. Dumnezeu compara crearea marii cu nasterea unui prunc. Versetul subliniaza doua dovezi ale puterii lui Dumnezeu - intai, crearea marii, si al doilea, limitarea marii intre malurile ei.



38:9 Cand i-am facut haina din nori, si scutece din intuneric;

Nori. Marea-prunc, nou-nascuta, e prezentata ca invesmantata cu un nor si infasata intr-un intuneric dens.



38:10 cand i-am pus hotar, si cand i-am pus zavoare si porti;

Hotar. LXX spune aici: "I-am pus hotare".



38:11 cand am zis: Pana aici sa vii, sa nu treci mai departe; aici sa ti se opreasca mandria valurilor tale?

Pana aici. Forma poetica frumoasa a acestor randuri contine un apel special pentru aceia care iubesc marea.



38:12 De cand esti, ai poruncit tu diminetii? Ai aratat zorilor locul lor,

Diminetii. De la mare Dumnezeu trece la rasaritul soarelui. Ivirea zorilor este un miracol care se repeta fara incetare, iar Iov e intrebat daca exercita vreun control asupra acestui fenomen.



38:13 ca sa apuce capetele pamantului, si sa scuture pe cei rai de pe el?

Sa scuture pe cei rai de pe el. Ideea pare sa fie ca zorile apuca pamantul si ii scutura pe nelegiuiti de pe el. Imaginea aceasta plastica se refera la faptul ca nelegiuitii urasc lumina (vezi cap. 24:16.17). Cand se ivesc zorile, ei dispar.



38:14 Ca pamantul sa se schimbe ca lutul pe care se pune o pecete, si toate lucrurile sa se arate imbracate ca in haina lor adevarata?

Sa se schimbe ca lutul. Asa cum o pecete transforma o bucata de lut mata si fara forma intr

o suprafata imprimata, tot asa ivirea zorilor schimba pamantul dintr-o masa neclara intr-un obiect care are forma si culoare.

Ca in haina. Rasaritul soarelui face pamantul sa ia forma si culoare ca modelul bogat brodat al unui vesmant. Dealurile, pomii, florile, casele si campiile iau contur si se arata frumoase, in timp ce in cursul noptii pamantul parea pustiu si neinteresant.



38:15 Pentru ca cei rai sa fie lipsiti de lumina lor, si bratul care se ridica sa fie zdrobit?

Lipsiti de lumina lor. Lumina zilei nu aduce nici o bucurie celor nelegiuiti. Intunericul interior ii face sa caute scapare de lumina de afara. Prinderea si pedepsirea vin peste ei cand se iveste lumina zilei.

Bratul care se ridica. Bratul ridicat pentru a savarsi vreo fapta de rautate este "zdrobit" la ivirea luminii. Activitatea nelegiuita este impiedicata.



38:16 Ai patruns tu pana la izvoarele marii? Sau te-ai plimbat tu prin fundurile adancului?

Izvoarele marii. Iov e intrebat daca a fost acolo unde isi are marea izvorul. Fundurile. Pesterile neexplorate de pe fundul marii sunt necunoscute si neexplorate de Iov.



38:17 Ti s-au deschis portile mortii? Sau ai vazut tu portile umbrei mortii?

Portile mortii. Vezi Psalm 107:18; cf. Isaia 38:10; Apocalipsa 20:14.



38:18 Ai cuprins tu cu privirea intinderea pamantului? Vorbeste, daca stii toate aceste lucruri.

Intinderea pamantului. Lumea lui Iov era mica. Probabil ca el calatorise numai pe o raza de cativa kilometri. Cand Dumnezeu l-a intrebat daca a cuprins intinderea pamantului, gandul trebuie sa fi fost coplesitor pentru el.



38:19 Unde este drumul care duce la locasul luminii? Si intunericul unde isi are locuinta?

Locasul luminii. Iov este provocat sa explice fenomenul luminii si al intunericului.



38:20 Poti sa le urmaresti pana la hotarul lor, si sa cunosti cararile locuintei lor?

Cararile locuintei lor. Lumina si intunericul sunt personificate si concepute ca salasluind in locuinte. Cand vine noaptea, lumina se reintoarce la locuinta ei, iar noaptea iese. Dimineata intunericul se duce la culcusul lui si lumina paseste afara.



38:21 Stii, caci atunci erai nascut, si numarul zilelor tale este mare!

Stii. [Stii? KJV]. LXX leaga versetul acesta cu cel precedent in felul urmator: "Daca M-ai putea duce la hotarele lor cele mai indepartate si daca ai cunoaste cararile lor; stiu atunci ca tu erai nascut pe timpul acela si numarul anilor tai este mare." Ebraica v. 21 este ambigua si poate fi tradusa fie ca o intrebare, fie ca o propozitie afirmativa, dupa cum urmeaza: "Tu stii, fiindca erai nascut pe atunci, si numarul zilelor tale este mare." Intrucat propozitia afirmativa reprezinta o forma de ironie atat de accentuata, e preferabil sa se retina forma interogativa sau sa se adopte ideea sugerata de LXX. Compara cu intrebarea ironica a lui Elifaz (cap. 15:7)



38:22 Ai ajuns tu pana la camarile zapezii? Ai vazut tu camarile grindinii,

Zapezii. Asemenea fenomene naturale precum zapada si grindina au fost taine pentru om timp de secole, dar ele nu au fost taine pentru Dumnezeu.



38:23 pe care le pastrez pentru vremurile de stramtoare, pentru zilele de razboi si de batalie?

Pastrez. Grindina e socotita in Biblie ca o unealta a judecatii divine (vezi Exod 9:18-29; Iosua 10:11; Psalm 18:12.13; 78:47.48; 105:32; Isaia 30:30; Ezechiel 13:11.13; Apocalipsa 11:19; 16:21).



38:24 Pe ce cale se imparte lumina? Si pe ce cale se imprastie vantul de rasarit pe pamant?

Pe ce cale? Multe din intrebarile lui Dumnezeu merg inapoi pana la problema de baza a originilor. Problema filosofica a lui Iov era ca el nu intelegea sursa necazului sau.



38:25 Cine a deschis un loc de scurgere ploii, si a insemnat drumul fulgerului si al tunetului,

Un loc de scurgere a ploii. Sau "a taiat un canal". Canalele care preluau surplusul ploilor violente nu fusesera croite de om si de animalele lui de povara. Drumul fulgerului. Nimeni nu poate sa deseneze traseul fulgerului.



38:26 pentru ca sa cada ploaia pe un pamant fara locuitori, pe un pustiu unde nu sunt oameni;

Unde nu sunt oameni. Providenta lui Dumnezeu nu se opreste la satisfacerea nevoilor oamenilor, ci are o grija duioasa si pentru viata animalelor.



38:27 pentru ca sa adape locurile pustii si uscate, si ca sa faca sa incolteasca si sa rasara iarba?

Verset ce nu a fost comentat.

38:28 Are ploaia tata? Cine da nastere picaturilor de roua?

Verset ce nu a fost comentat.

38:29 Din al cui san iese gheata, si cine naste promoroaca cerului,

Verset ce nu a fost comentat.

38:30 ca apele sa se ingroase ca o piatra, si fata adancului sa se intareasca?

Verset ce nu a fost comentat.

38:31 Poti sa innozi tu legaturile Gainusei, sau sa dezlegi franghiile Orionului?

Poti? Dumnezeu indreapta atentia lui Iov de la minunile create ale pamantului la splendorile cerului. Atragand atentia asupra diferitelor constelatii stralucitoare, cunoscute, Dumnezeu il intreaba daca se considera in stare sa le conduca pe caile lor prin cer.

Gainusei. [Pleiadelor, KJV]. Ebr. kimah, poate o denumire a Pleiadelor, de la radacina araba kum, care inseamna "grup" sau "cireada". In Amos 5:8, kimah e tradus "closca cu pui" ["sapte stele" KJV] si este mentionat din nou impreuna cu Orionul, o constelatie invecinata pe cerul de iarna. Din vremurile cele mai vechi oamenii au privit Pleiadele ca un grup de stele din constelatia Taurus, cea mai frumoasa si mai fascinanta manifestare cereasca. Tennyson le descria ca un roi de licurici prinsi intr-o plasa de argint. Chiar prin telescoape mici, frumusetea scanteietoare a acestui grup impresioneaza pe observator transmitandu-i acelasi simtamant de temere si de uimire care cuprinde pe cel care admira vastele prapastii ale Marelui Canion al raului Colorado.

Cuvantul tradus "legaturile" ["influente placute"], Ebr. ma'adannoth, pare sa insemne "legaturi" sau "ferecaturi". Traducerea RSV "lanturi" ar sugera mai bine ideea din original. Poate ma'adannoth se refera la fortele gravitatiei care tin laolalta pe membrii grupului in zborul lor prin spatiu. E cunoscut ca aceste stele alcatuiesc un grup fizic strans legat si care merg pe cai paralele. Unii au sugerat ca ma'adannoth se refera la nebulozitatea vazuta clar in care sunt cufundate Pleiadele. Acest material nebulos iluminat de stele cufundate in ea, ca si cum ar fi gazul intr-un tub de neon, e vazut clar chiar si cu un telescop de putere mica, iar pe o placa fotografica Pleiadele se vad ca un obiect de o frumusete neegalata in cer. Totusi, oricat de miscatoare este aceasta explicatie, trebuie sa se tina minte ca Iov nu putea sa vada nebuloasa. Este deci mai probabil ca Dumnezeu ii indreapta atentia lui Iov spre ceva ce putea sa vada si ca ma'adannoth se refera la "legaturile" gravitatiei, care tin pe membrii acestui distins grup laolalta in calatoria lor prin spatiu.

Orionului. Identificarea este considerata certa. Dar ce se intelege prin "legaturile" sau "franghiile" Orionului nu este clar. Unii au sugerat ca cuvantul tradus prin franghii sau legaturi reprezinta cele trei stele cunoscute popular sub numele de "cingatoarea" Orionului. Desi in aparenta apropiate unele de altele pe cer, aceste stele nu fac parte din acelasi grup, precum Pleiadele. De fapt, ele calatoresc in directii diferite cu mare viteza. Aceasta sugestie ar fi in armonie cu contrastul evident al textului intre "innodarea" Pleiadelor si "dezlegarea" Orionului.



38:32 Tu faci sa iasa la vremea lor semnele zodiacului, si tu carmuiesti Ursul mare cu puii lui?

Semnele zodiacului. [Mazzaroth, KJV]. Nestiind ce inseamna acest cuvant, traducatorii nu au facut altceva decat sa-l translitereze [in limba engleza]. Notele ofera traducerea "cele douasprezece semne [ale zodiacului]". Aceste douasprezece "semne" sau constelatii - Aries (Berbecul), Taurus (Taurul), Gemini (Gemenii), Cancer (Racul), Leo (Leul), Virga (Fecioara), Libra (Cumpana), Scorpio (Scorpion), Sagittarius (Sagetatorul), Capricornus (Capricornul), Aquarius (Varsatorul) si Pisces (Pestii) - incing ecuatorul ceresc si in felul acesta marcheaza drumul pe care apare Soarele in circuitul lui in cursul unui an. Deoarece mazzaroth deriva dintr-o radacina care inseamna "a luci" sau "a fi stralucitor", Lange il traduce "stelele stralucitoare".

Ursul mare. [Arcturus, KJV]. In general, se considera ca se refera la Ursa Mare, Ursul Mare si nu la Arcturus, cu toate ca nici una din identificari nu este clara. Daca e vorba aici de Arcturus, "puii ei" ar fi cele sapte stele ale Scufundatorului Mare, care alcatuiesc parte din constelatia invecinata Ursei Mari. Cuvantul Arcturus provine din doua cuvinte grecesti: arctos, "urs" si ouros, "straja". Fiind cea mai stralucitoare din constelatia Boötes, Arcturus e uneori infatisat ca un vanator sau "alungator de urs", care tinand cainii sai de vanatoare (constelatia invecinata Canes Venatici) de curea pare ca vine dupa Ursul Mare de jur imprejurul cerurilor nordice. Aceia care sustin traducerea "Arcturus" atrag atentia asupra "miscare proprie" remarcabil de mare a acestei stele, adica asupra miscarii ei aparenta in raport cu stelele invecinate ca facand-o potrivita cuvintelor din Iov 38:32. Daca, pe de alta parte, referirea este la constelatia Ursei Mari, "puii ei" ar fi diferitele stele ale acelei grupe. S-a aratat ca stelele care alcatuiesc Scufundatorul Mare, desi apar relativ aproape unele de altele pe cer, de fapt nu sunt membre ale unui grup adevarat, ci alearga separat in diferite directii cu viteze uluitoare.



38:33 Cunosti tu legile cerului? Sau tu ii oranduiesti stapanirea pe pamant?

Verset ce nu a fost comentat.

38:34 Iti inalti tu glasul pana la nori, ca sa chemi sa te acopere rauri de ape?

Verset ce nu a fost comentat.

38:35 Poti tu sa arunci fulgerele, ca sa plece? Iti zic ele: Iata-ne?

Verset ce nu a fost comentat.

38:36 Cine a pus intelepciunea in negura norilor, sau cine a dat pricepere intocmirii vazduhului?

In. [In partile launtrice, KJV]. Textul acesta este pe deplin clar asa cum suna el, dar dificultatea de a explica o schimbarea brusca de la fenomenele ceresti din v. 34.35 la om si din nou la nori in v. 37 a facut pe multi sa incerce descoperirea altor sensuri ale cuvintelor ebraice traduse "partile launtrice" si "inima". RSV le reda "nori" si "ceturi". Definitiile acestea sunt doar ipotetice.



38:37 Cine poate sa numere norii cu intelepciune, si sa verse burdufurile cerurilor,

Norii. Norii, ca si nisipul de pe tarmul marii, nu se pot numara.

Verse burdufurile. Literal, "sa faca burdufurile sa zaca", adica sa fie lovite in asa fel incat continutul sa se reverse.

38:38 pentru ca sa inceapa pulberea sa faca noroi, si bulgarii de pamant sa se lipeasca impreuna?

Sa faca noroi. [Devine tare, KJV]. Acest verset completeaza gandul din imaginea anterioara. Cand pamantul e uscat si crapat, cine poate convinge norii sa toarne apa peste el?



38:39 Tu izgonesti prada pentru leoaica, si tu potolesti foamea puilor de lei,

Leoaica. [Leu, KJV]. Tabloul se schimba din nou. Din punct de vedere logic, cap. 39 este o tratare a regnului animal, ar trebui sa inceapa la punctul acesta. Dumnezeu il intreaba pe Iov daca ar putea, in cazul in care i s-ar incredinta raspunderea, sa hraneasca o familie de lei. Instincte sadite de Dumnezeu conduc animalele sa faca ceea ce ar fi greu sau cu neputinta sa realizeze omul.

COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE 1 �

PK 164

2 �



MH 442; 1T 330

3 �

3T 509

4-27 �

Ed 159

4 �



EW 217; GC 455

6.7 �



GC 455; ML 140

7 �



DA 281; 796; Ed 22, 161; EW 217; FE 375; GC 511; MB 78; ML 348; MM 215; PK 732; PP 47, 65; TM 136; 6T 349, 456; 8T 42, 197

11 �



AA 572; ML 336; MM 143; PP 97, 694; SL 53, 55; 4T 287

22.23 �

PP 509

31 �



EW 41

31.32 �

Ed 160; GC 14

41 �



LS 230



38:40 cand stau ghemuiti in vizuina lor, cand stau la panda in culcusul lor?

Verset ce nu a fost comentat.

38:41 Cine pregateste corbului hrana, cand puii lui striga spre Dumnezeu, cand umbla rataciti si flamanzi?

Verset ce nu a fost comentat.

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: