Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Iov

Iov, 34


34:1 Elihu a luat din nou cuvantul, si a zis:

Inteleptilor. In punctul acesta, Elihu se intoarce de la Iov spre cei carora ii numeste "intelepti" sau "oameni priceputi" (v. 10). Grupa aceasta poate sa cuprinda pe mai multi decat pe cei trei prieteni. Probabil ca un numar considerabil de oameni suspusi se adunasera ca sa auda discutia.



34:2 Ascultati, inteleptilor, cuvintele mele! Luati aminte la mine, priceputilor!

Verset ce nu a fost comentat.

34:3 Caci urechea deosebeste cuvintele, cum gusta cerul gurii bucatele.

Deosebeste cuvintele. Compara cu cap. 12:11. Elihu incearca sa apeleze la discernamantul spiritual al ascultatorilor lui. El doreste ca ei sa compare pozitia lui cu aceea a lui Iov si intentioneaza ca ei sa-si dea seama de ceea ce i se pare lui a fi superioritatea punctului sau de vedere.



34:4 Sa alegem ce este drept, sa vedem intre noi ce este bun.

Sa alegem. Versetul acesta este un apel al lui Elihu de a descoperi adevarul din mijlocul parerilor si sentimentelor in conflict care fusesera prezentate.



34:5 Iov a zis: Sunt nevinovat Si Dumnezeu nu vrea sa-mi dea dreptate;

Iov a zis. Versetele 5-9 recapituleaza acuzatiile lui Iov impotriva lui Dumnezeu. Elihu afirma ca Iov Il acuzase pe Dumnezeu ca il face sa sufere, cu toate ca el era drept. Acesta era intr-adevar baza problemei lui Iov. El nu putea sa puna in acord nenorocirile sale cu simtamantul ca traise fara prihana.



34:6 am dreptate si trec drept mincinos; rana mea este jalnica, si sunt fara pacat.

Trec drept mincinos. In acest verset, Elihu continua sa-l citeze pe Iov zicand "In ciuda vietii mele drepte, sunt socotit drept un mincinos cand ma apar. Sufar pedeapsa ca un facator de rele, desi n-am nici o vina."

Rana. Literal, "sageata". O metafora pentru rana facuta de sageata lui Dumnezeu. Acesta facuse o rana mortala, dar Iov nu cunoaste ca ar fi calcat legea.



34:7 Este vreun om ca Iov, care sa bea batjocura ca apa,

Este vreun om? Elihu gaseste cu greu cuvinte care sa exprime cat de mult detesta el lipsa de evlavie a lui Iov. Dupa aprecierea lui Elihu, Iov se complacea in ireverenta si repros, tot asa cum un om ar bea apa (vezi cap. 15:16).



34:8 care sa umble in tovarasia celor ce fac rau, care sa mearga mana in mana cu cei nelegiuiti?

Cei nelegiuiti. Versetul acest continua exprimarea groazei lui pentru lipsa de respect si reflecta atitudinea lui Elihu si nu actiunile lui Iov. Filozofia lui Elihu cu privire la disciplinarea divina arata ca Iov trebuia sa fie un pacatos. In privinta acesta, ideile lui nu se deosebeau de ale celor trei prieteni. Potrivit cu interpretarea aceasta, indiferent ca nenorocirile lui Iov erau disciplinare sau pedepsire, Iov trebuia sa fi facut ceva pentru a o merita.



34:9 Caci el a zis: Nu-i foloseste nimic omului sa-si puna placerea in Dumnezeu.

El a zis. Vezi cap. 9:22. Dezgustul lui Elihu fata de Iov atinge punctul culminant in acest verset. E de neconceput pentru Elihu ca un om sa creada ca favoarea divina vine automat dupa o slujire credincioasa. De fapt, citatul acesta nu prezinta exact pozitia lui Iov. Iov nu a mers niciodata atat de departe incat sa afirme ca nu exista nici o rasplatire pentru facerea binelui. El sustinuse ca cei drepti nu sunt totdeauna fericiti si cei nelegiuiti nu-si primesc totdeauna plata pe data. Dar cuvintele lui Elihu, ca multe afirmatii de felul acesta, nu tin cont de adevarata atitudine a lui Iov (vezi 17:9; 21:9; 28:28).



34:10 Ascultati-ma dar, oameni priceputi! Departe de Dumnezeu nedreptatea, departe de Cel Atotputernic faradelegea!

Ascultati-ma. Elihu a spus cum concepea el pozitia lui Iov. Acum solicita atentia ascultatorilor lui si declara solemn ca Dumnezeu este drept. Afirmatia lui Elihu cu privire la Dumnezeu este adevarata, dar exprimarea unei astfel de afirmatii nu rezolva problema in cauza. In loc sa vina in intampinarea detaliilor cazului si sa caute sa impace evenimentele cu dreptatea lui Dumnezeu, Elihu rezolva intreaga problema facand din ea o chestiune de suveranitate divina, care nu contribuie la adevarata solutionare a problemei.



34:11 El da omului dupa faptele lui, rasplateste fiecaruia dupa caile lui.

Dupa caile lui. Afirmatia aceasta este adevarata (vezi Romani. 2:6-10; 2 Corinteni 5:10; Apocalipsa 22:12). Ea se aplica la intreaga conduita a omului si la felul cum se poarta Dumnezeu cu el. Poate ca nu pare adevarata, cand viata este cercetata partial si nu in intregime. Pentru acest motiv, nu se pot trage concluzii cu privire la caracterul unui om printr-o observare a nenorocirilor lui.



34:12 Nu, negresit, Dumnezeu nu savarseste faradelegea; Cel Atotputernic nu calca dreptatea.

Dumnezeu nu savarseste faradelegea. Vezi v. 10.



34:13 Cine L-a insarcinat sa carmuiasca pamantul? Cine I-a dat lumea in grija Lui?

L-a insarcinat. Intrebarea se pune pentru a accentua faptul ca nimeni nu I-a dat lui Dumnezeu puterea si autoritatea. El este Creatorul si Izvorul puterii.



34:14 Daca nu s-ar gandi decat la El, daca Si-ar lua inapoi duhul si suflarea,

Si-ar lua inapoi. Retragerea suflarii de viata pe care Dumnezeu a dat-o omului la creatiune (vezi Genesa 2:7).



34:15 tot ce este carne ar pieri deodata, si omul s-ar intoarce in tarana.

Tot ce este carne. Elihu prezinta puterea suverana a lui Dumnezeu. Daca El ar voi, ar putea nimici pe om intr-o clipa. Nimeni nu poate tagadui dreptul lui Dumnezeu de a face asa. Omul nu are nici un drept asupra vietii. Fiind un astfel de suveran, Dumnezeu Isi rezerva dreptul de a trimite suferinte asupra creaturilor Lui, daca crede ca e bine.



34:16 Daca ai pricepere, asculta lucrul acesta, ia aminte la glasul cuvintelor mele!

Asculta lucrul acesta. Versetele 1-15 au fost adresate spectatorilor (v. 2). Acum el adreseaza direct lui Iov.

34:17 Oare ar putea sa domneasca un vrajmas al dreptatii? Si vei osandi tu pe Cel drept, pe Cel puternic,

Vrajmas al dreptatii. Elihu pare sa se refere la guvernarea universului. Dumnezeu este carmuitorul suprem si e de neconceput ca El sa urasca binele si sa iubeasca raul.



34:18 care striga catre imparati: Netrebnicilor! Si catre domnitori: Nelegiuitilor!

Catre imparati. Elihu se inspira din regalitatea pamanteasca. Supusii unui rege ii arata respect si nu il numesc "nelegiuit" (ebr. beliyya'al, adesea tradus "Belial", inseamna, literal, "un netrebnic") sau "necredincios".



34:19 Care nu cauta la fata celor mari, si nu face deosebire intre bogat si sarac, pentru ca toti sunt lucrarea mainilor Lui?

Nu cauta la fata celor mari. A cauta la fata cuiva inseamna a-l trata cu o bunavointa speciala datorita rangului, bogatiei sau altor considerente (vezi Levitic 19:15; Deuteronom 1:17; 16:19; 2 Cronici 19:7; Fapte 10:34; Romani 2:11; Galateni 2:6; Efeseni 6:9; Coloseni 3:25; Iacov 2:1.9).



34:20 Intr-o clipa, ei isi pierd viata. La miezul noptii, un popor se clatina si piere. Cel puternic piere, fara amestecul mainii vreunui om.

La miezul noptii. Textul atrage atentia asupra iminentei catastrofei. Boala, cutremurul de pamant, inundatia, silnicia, focul, accidentul, toti ucigasii acestia pandesc pe aproape. Ei lovesc atunci cand sunt mai putin asteptati - "la miezul noptii" -si-si iau partea cuvenita atat dintre bogati, cat si dintre saraci.

Fara amestecul vreunei maini. Literal, "fara de mana", adica fara nici maini omenesti (vezi Daniel 8:25).



34:21 Caci Dumnezeu vede purtarea tuturor, priveste pasii fiecaruia.

Pasii. Elihu adopta un nou argument. El face apel la atotstiinta lui Dumnezeu ca o garantie ca El va lucra drept. Dumnezeu cunoaste capacitatea, dispozitia, imprejurarile si ispitele fiecarui om. El nu va face greseala de a impune unui om o suferinta necuvenita.



34:22 Nu este nici intuneric, nici umbra a mortii, unde sa se poata ascunde cei ce fac faradelegea.

Intuneric. Atotstiinta lui Dumnezeu e nu numai o protectie pentru cei drepti, ci si o sursa de groaza pentru cei nelegiuiti (vezi Psalm 139:11; Evrei 4:13).



34:23 Dumnezeu n-are nevoie sa priveasca multa vreme, ca sa traga pe un om la judecata inaintea Lui.

Sa priveasca. [Nu va pune asupra, KJV]. Textul acesta este tradus in moduri diferite. Intelesul clar al KJV este ca Dumnezeu nu va impune omului mai mult decat merita vinovatia lui. O alta traducere posibila este: "Caci El n-are nevoie sa priveasca pe un om multa vreme ca sa-l aduca la judecata inaintea lui Dumnezeu." De nevoie, tribunalele omenesti trebuie sa faca cercetari lungi si rabdatoare, dar chiar si asa gresesc adesea. Dumnezeu nu cunoaste o astfel de nevoie. O alta interpretare: "Caci El n-a randuit un timp pentru nici un om ca sa vina la judecata inaintea lui Dumnezeu" (RSV), adauga cuvantul mo'ed, "timp", lucru care, totusi, nu este necesar, intrucat expresia ebraica, asa cum e, ofera un inteles clar.



34:24 El zdrobeste pe cei mari fara cercetare, si pune pe altii in locul lor.

Fara cercetare. [In mare numar, KJV]. Sau "fara cercetare". Nu e nevoie ca Dumnezeu sa faca cercetare obositor de lunga a vietii celor nelegiuiti. El ii cantareste imediat, le cunoaste purtarea si poate sa ia de indata masuri contra lor (vezi Psalm 75:7; Daniel 2:21).



34:25 Caci El cunoaste faptele lor: noaptea ii rastoarna, sunt zdrobiti.

Verset ce nu a fost comentat.

34:26 Ii loveste ca pe niste nelegiuiti, in fata tuturor.

In fata tuturor. Dumnezeu ii pedepseste pe cei nelegiuiti pe fata, in vazul semenilor lor.



34:27 Abatandu-se de la El, si parasind toate caile Lui,

Verset ce nu a fost comentat.

34:28 ei au facut sa se inalte la Dumnezeu strigatul saracului. I-au indreptat luarea aminte la strigatul celui nenorocit.

Strigatul saracului. Elihu ii considera pe cei nelegiuiti ca fiind asupritori. Iov si prietenii lui facusera schimb de invinuiri si tagaduiri cu privire la aceste punct (vezi cap. 22:5-10; 29:12).



34:29 Daca da El pace, cine poate s-o tulbure? Daca Isi ascunde El Fata, cine poate sa-L vada? La fel se poarta fie cu un popor, fie cu un om,

Cine poate s-o tulbure? Elihu accentueaza atotputernicia divina. Nimeni nu se poate impotrivi lui Dumnezeu, nici om, nici popor. Fie ca binecuvanteaza, fie ca blestema, actiunile Lui sunt eficiente si incontestabile (vezi Psalm 104:29; Romani 8:31-34).



34:30 pentru ca nelegiuitul sa nu mai stapaneasca si sa nu mai fie o cursa pentru popor.

Verset ce nu a fost comentat.

34:31 Caci a zis el vreodata lui Dumnezeu: Am fost pedepsit, nu voi mai pacatui;

A zis el vreodata? [E bine sa fi zis, KJV]. Versetul acesta aduce cu sine dezvoltarea unei noi idei. Scopul pare sa fie acela de a-i inspira lui Iov o atitudine de smerenie. Reactia ideala la suferinta, asa cum e conceputa de Elihu, e rezumata in patru declaratii ale persoanei in cauza (v. 31:.2). Elihu doreste ca Iov sa faca aceste declaratii si nu sa apere persoana si integritatea sa. Sentimentele sugerate de Elihu sunt nobile si in acord cu conceptia lui despre suferinta ca disciplina. Totusi el nu intelege adevaratul motiv al suferintei lui Iov.



34:32 arata-mi ce nu vad; daca am facut nedreptati, nu voi mai face?

Verset ce nu a fost comentat.

34:33 Oare dupa parerea ta va face Dumnezeu dreptate? Tu lepezi, tu alegi, si nu eu; Spune dar ce stii!

Dupa parerea ta. S-au sugerat urmatoarele cu privire la semnificatia acestui pasaj: "Sa se astepte Dumnezeu sa rasplateasca potrivit dorintelor tale? Va face Dumnezeu ceea ce crezi tu ca este drept? Acesta e o chestiune care te priveste pe tine, nu pe mine; totusi, trebuie sa te hotarasti si sa-ti exprimi parerile". Scopul versetului pare sa fie acela de a face un apel la Iov de a lua o hotarare. Judecand dupa cele spuse inainte de Elihu, decizia la care tine este ca Iov sa-si marturiseasca pacatele, sa recunoasca faptul ca Dumnezeu e drept in judecatile Lui si sa accepte suferinta ca pe o disciplina. Pana aici Iov refuzase sa-si compromita constiinta printr-o astfel de marturisire.



34:34 Oamenii cu pricepere vor fi de parerea mea, inteleptul care m-asculta va gandi ca mine:

Oameni cu pricepere. Versetul acesta pare sa fie o introducere la un citat din v. 35. Textul poate fi tradus: "Oamenii cu pricepere imi vor spune da, fiecare om care ma asculta va zice."



34:35 Iov vorbeste fara pricepere, si cuvantarile lui sunt lipsite de judecata.

Fara pricepere. [Fara cunoastere, KJV]. Elihu cauta sa-l umileasca pe Iov amintindu-i cum il vad oamenii intelepti. A fi rau privit de oamenii cu vaza este extrem de descurajator.



34:36 Sa fie incercat dar mai departe, fiindca raspunde ca cei rai!

Fiindca raspunde ca cel rau. Pe temeiul a doua manuscrise ebraice, propozitia aceasta poate fi tradusa: "Datorita raspunsurilor ca cele ale oamenilor nelegiuiti." Elihu crede ca Iov merita sa fie supus suferintei in continuare pentru a fi curatat de ideile lui nelegiuite, asa cum considera Elihu. Declaratia e aspra si se incadreaza bine in tiparul de expresii al celor trei prieteni.



34:37 Caci adauga la greselile lui pacate noi; bate din palme in mijlocul nostru, isi inmulteste cuvintele impotriva lui Dumnezeu.

Bate din palme. Un indiciu de indignare, de deradere sau de batjocura (vezi Numeri 24:10; Iov 27:23)

COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE 21 �

CH 341; 3T 417

22 �



Ed 144