English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Iov

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Iov, 28


28:1 Argintul are o mina de unde se scoate, si aurul are un loc de unde este scos ca sa fie curatit.

Argintul are o mina. [Este un filon de argint, KJV]. Capitolul acesta este unul dintre cele mai vechi si mai alese lucrari de istorie naturala din lume. El este totodata unul dintre cele mai mari poeme ale literaturii. Capitolul acesta nu e un argument, ci o meditatie. Intentia lui pare sa fie aceea de a arata ca omul trebuie sa accepte providenta divina, chiar daca este posibil sa n-o inteleaga. Iov arata ca omul a facut descoperiri surprinzatoare cu privire la natura, dar adevarata cunoastere se gaseste doar in temerea de Domnul.

Saparea de mine de argint si de aur e mentionata ca un exemplu de iscusinta a omului. In Vechiul Testament mineritul mai este pomenit doar in Deuteronom 8:9, unde Canaanul e descris ca

o tara cu fier si arama. Diodorus descrie astfel cum se facea mineritul in vechime: Se sapa puturi care inainteaza adanc in munte pe urma filoanele de cuart. Focul este folosit pentru a face piatra sa se sfarame, apoi aceasta este carata afara de oameni care poarta candele. Cuartul este faramitat, facut pulbere si spalat pana cand ramane aurul (vezi Erman, Life in Ancient Egypt, p. 463). Cartea lui Iov descopera ca, pana si in acele vremuri indepartate, metodele acestea de lucru erau cunoscute (vezi Genesa 2:11.12; 4:22).



28:2 Fierul se scoate din pamant, si piatra se topeste ca sa dea arama.

Ferul. Acesta este mentionat aici ca o ilustratie a iscusintei si priceperii omului (vezi la Genesa 4:22; cf. Numeri 35:16; Deuteronom 27:5).

Arama. [Alama, KJV]. Aici e vorba de cupru sau bronz (vezi Genesa 4:22; Exod 25:3; 26:11). Pomenirea "pietrei" din care se topeste arata ca metalul era extras din minereu. Aceasta e dovada ca se are in vedere arama. Alama e de fapt un aliaj de cupru si zinc si deci un compus. Aliajul acesta a ajuns sa fie folosit pe scara larga doar recent. Bronzul, un aliaj de cupru si cositor, e mult mai vechi. Ori de cate ori e mentionata "alama" [KJV] in Vechiul Testament se are in vedere fie cuprul, fie bronzul.

28:3 Omul pune capat intunericului, cerceteaza, pana in tinuturile cele mai adanci, pietrele ascunse in negura si in umbra mortii.

Capat intunericului. Se pare ca se face in continuare referire la operatiunile de minerit, iar ideea este ca oamenii sapa in locuri intunecoase. Ei aduc lumina - fie lumina artificiala, fie lumina zilei - in locuri care n-au vazut niciodata mai inainte lumina.

Umbra mortii. Vezi cap. la 3:5



28:4 Sapa o fantana departe de locurile locuite; picioarele nu-i mai sunt de ajutor, sta atarnat si se clatina, departe de locuintele omenesti.

Sapa o fantana. [Potopul izbucneste, KJV]. Sensul acestui verset nu e clar. Iov pare sa vorbeasca tot de operatiunile de minerit. Neclaritatea poate sa vina dintr-o aluzie la practicile cunoscute pe atunci, dar necunoscute acum. Poate fi descrierea unui proces de scufundare a unui tunel intr-o mina. Cuvantul redat "potop" (KJV) este folosit si pentru a se referi la un rau, la un izvor.



28:5 Pamantul, de unde iese painea, este rascolit inauntrul lui ca de foc,

Iese painea. Expresia aceasta este foarte neclara. Unii au presupus ca se face referire la o anumita substanta combustibila asemanatoare carbunelui, care era extrasa din pamant in unele locuri din Arabia. Daca lucrul acesta e adevarat, ideea ar fi ca acelasi pamant care produce paine, cand e rasturnat, produce combustibil pentru foc. Altii considera ca Iov vorbeste despre pietrele pretioase amintite in versetele urmatoare, despre care s-ar putea spune ca stralucesc ca jaratecul de carbuni.



28:6 pietrele lui cuprind safir, si in el se gaseste pulbere de aur.

Safir. Mineralul acesta era o piatra semi-pretioasa, probabil ce e cunoscut azi sub numele de lapis lazuli (vezi Exod 28:18).



28:7 Pasarea de prada nu-i cunoaste cararea. Ochiul vulturului n-a zarit-o,

Pasarea... nu-i cunoaste cararea. Cel care cauta pietre si metale pretioase umbla pe o poteca pe care nu o vede nici macar o pasare cu privirea agera.



28:8 cele mai trufase dobitoace n-au calcat pe ea, si leul n-a trecut niciodata pe ea.

Leul. Leul care se aventureaza in locurile cele mai primejdioase in urmarirea prazii nu a indraznit sa mearga acolo unde s-a dus omul in cautare de pietre pretioase si de aur.



28:9 Omul isi pune mana pe stanca de cremene, si rastoarna muntii din radacina.

Rastoarna. Continua sa fie in discutie mineritul. Ideea este ca nimic, oricat de dificil, nici chiar taierea rocii celei mai dure, nu-l impiedica pe miner sa-si faca munca.



28:10 Sapa santuri in stanci, si ochiul lui priveste tot ce este de pret in ele.

Sapa. [Taie, KJV]. In minerit omul sapa canale cu scopul de a indeparta apa care se aduna in mine.

Ce este de pret. Ochiul lui e ager pentru a observa orice urma de bogatie minerala.



28:11 Opreste curgerea apelor, si scoate la lumina ce este ascuns.

Opreste. [Leaga, KJV]. Aceasta s-ar putea referi la crearea de diguri, stavilare si terasamente pentru a dirigui apa in procesele mineritului.

Ce este ascuns. Comorile ascunse, aurul si gemele, care sunt ingropate adanc in pamant.

Ilustratia a fost admirabil aleasa. Obiectivul lui Iov era de a arata ca adevarata intelepciune nu se gaseste prin stiinta omeneasca sau printr-o simpla investigatie. De aceea, el alege un caz in care omul si-a demonstrat cel mai bine iscusinta si intelepciunea si in care a patruns cel mai mult in intuneric. El si-a sapat putul printre roci, a inchis izvoarele care izbucneau si a descoperit comori care stateau ingropate de generatii. Dar toate acestea nu l-au facut in stare sa priceapa lucrarile conducerii lui Dumnezeu.



28:12 Dar intelepciunea unde se gaseste? Unde este locuinta priceperii?

Intelepciunea. Acum Iov trece la aplicarea ilustratiei sale. Obiectivul lui este de a arata ca intelepciunea nu se gaseste in cea mai profunda stiinta sau in cele mai mari realizari ale oamenilor.



28:13 Omul nu-i cunoaste pretul, ea nu se gaseste in pamantul celor vii.

Pretul. Ebr. 'erek, propriu-zis, "evaluare". LXX reda hodos, "cale", care e traducerea ebr. derek. Ambele variante au sens. Pamantul. Omul trebuie sa caute o obarsie mai inalta a intelepciunii. Adevarata intelepciune vine prin descoperire divina.



28:14 Adancul zice: Nu este in mine, si marea zice: Nu este la mine.;

Adancul. Ebr. tehom, "adanc", "mare", "abis" (vezi la Genesa 1:2); uneori folosit pentru ape subterane (Genesa 7:11; Deuteronom 8:7). Ideea este ca vastele adancimi pot fi cercetate, dar adevarata intelepciune nu va fi gasita acolo.



28:15 Ea nu se da in schimbul aurului curat, nu se cumpara cantarindu-se cu argint;

Aurului. Aurul este amintit de cinci ori in v. 15-19. Sunt folosite patru cuvinte ebraice diferite, pentru a spori forta imaginii, aratand ca nu exista nici aur, de nici un fel, cu care sa se poata compara intelepciunea.



28:16 nu se cantareste pe aurul din Ofir, nici pe onixul cel scump, nici pe safir.

Aurul din Ofir. Cuvantul folosit aici pentru "aur" e deosebit de cuvantul folosit pentru aur in versetul anterior. Aurul din Ofir era deosebit de apreciat. Cu privire la locul unde se afla Ofirul, vezi 1 Regi 9:28.

Onix... safir. Probabil pietre semipretioase sau pietrele care poarta astazi numele acestea.



28:17 Nu se poate asemana cu aurul, nici cu diamantul, nu se poate schimba cu un vas de aur ales.

Aurul. Vezi la v. 15.

Diamantul. [Cristalul, KJV]. Cuvantul ebraic tradus astfel nu apare nicaieri in alta parte a Bibliei. S-a considerat ca inseamna "sticla" si aici s-ar putea referi la vreo forma de cristal de roca.



28:18 Margeanul si cristalul nu sunt nimic pe langa ea: intelepciunea pretuieste mai mult decat margaritarele.

Margeanul. Ebr. Ra'moth. Piatra sau o substanta pretioasa la care se face referire aici nu e

sigura. Aplicarea cuvantului la margean [coral] nu este o interpretare rabinica.

Cristalul. [Perlele, KJV]. Cuvantul acesta se prea poate sa insemne "cristal".

Margaritarele. [Rubinele, KJV]. Identificarea exacta a pietrei nu este cunoscuta (vezi Proverbe

3:15; 8:11; 20:15; 31:10; Plangeri 4:7).



28:19 Topazul din Etiopia nu este ca ea, si aurul curat nu se cumpaneste cu ea.

Verset ce nu a fost comentat.

28:20 De unde vine atunci intelepciunea? Unde este locuinta priceperii?

De unde? Avand in vedere ca intelepciunea nu poate fi scoasa din mina si nu poate fi cumparata, unde poate fi aflata? Intrebarea aceasta, pusa in v. 12, este repetata pentru subliniere. Aceasta este intrebarea fundamentala careia i se acorda atentie in acest capitol.



28:21 Este ascunsa de ochii tuturor celor vii, este ascunsa de pasarile cerului.

Este ascunsa. Nici locuitorii pamantului si nici ai cerului nu cunosc raspunsul la aceasta intrebare. Termenul "celor vii" s-ar putea ca, in mod figurat, sa se refere la regnul animal, astfel facand o echilibrare in text intre fiare si pasari.



28:22 Adancul si moartea zic: Noi am auzit vorbindu-se de ea.

Adancul. [Nimicirea, KJV]. Ebr. 'abaddon (vezi la cap. 26:6). Iov vorbise despre descoperirile stiintei, dar in nici una din ele nu a fost gasita adevarata intelepciune. Ea n-a fost gasita in tunelul pe care omul l-a sapat in pamant. Ea nu poate fi cumparata cu argint, cu aur sau cu pietre pretioase. Nici pasarile, nici fiarele nu o cunosc. Acum se fac cercetari pe taramurile Distrugerii si ale Mortii. Prin personificare, acestea sunt prezentate ca dand un raspuns vag si nesatisfacator: "noi am auzit vorbindu-se de ea."



28:23 Dumnezeu ii stie drumul, El ii cunoaste locuinta.

Dumnezeu ii stie. Omul a extins cercetarile stiintei cu mult dincolo de limitele cunostintei atinse pe vremea lui Iov. El a sapat in tainitele atomului. Cu toate acestea, afirmatia lui Iov este la fel de valabila si astazi ca si atunci cand a fost rostita. Adevarata intelepciune vine numai prin descoperire divina.



28:24 Caci El vede pana la marginile pamantului, zareste totul sub ceruri.

El vede. [El priveste, KJV]. Un tablou al omniprezentei si atotstiintei lui Dumnezeu. Viziunea lui Dumnezeu nu e limitata sau distorsionata. El vede ceea ce omul nu poate sa vada.



28:25 Cand a randuit greutatea vantului, si cand a hotarat masura apelor,

Vantului... apelor. Aceste elemente aflate cel mai putin sub controlul omului sunt sub controlul lui Dumnezeu. Acela care cantareste vanturile si masoara apele este o Sursa de intelepciune vrednica de incredere pentru omenire.



28:26 cand a dat legi ploii, si cand a insemnat drumul fulgerului si tunetului,

Legi ploii. Acela care conduce aceste elemente este indreptatit sa le descopere oamenilor adevarul si poate descoperi principiile pe temeiul carora este administrata guvernarea Lui.



28:27 atunci a vazut intelepciunea si a aratat-o, i-a pus temeliile si a pus-o la incercare.

A vazut. Versetul acesta cuprinde o impresionanta suita de verbe care descopera legatura lui Dumnezeu cu intelepciunea. El o intelege si o descopera. Intelepciunea n-are alta sursa (vezi Proverbe 8:22-30). Intelepciunea nu e rezultatul intamplarii. Ea e insumata in Dumnezeu, intrucat El este Cauza primara.

28:28 Apoi a zis omului: Iata, frica de Domnul, aceasta este intelepciunea; departarea de rau, este pricepere.

Iata. Acum Iov arata ascultatorilor sai concluzia spre care se canalizeaza intregul capitol. Ce este intelepciunea? Raspunsul e dat - "frica de Domnul". Adevarata recunoastere a lui Dumnezeu si supunerea fata de El sunt factorii importanti. Umilinta, temerea, respectul, adorarea, credinta acestea sunt aspecte ale intelepciunii care depasesc cunostinta omeneasca. Ce este priceperea? Raspunsul e la fel de clar - "Departarea de rau". Priceperea [intelegerea] este mai mult decat intelectuala - ea este etica. Ea cere un standard de vietuire. Reverenta si corectitudinea - acestea sunt cele doua cerinte ale lui Dumnezeu. Mica (cap. 6:8) vorbeste despre aceste doua trasaturi de caracter ca fiind dreptatea si mila fata de om si umblarea smerita cu Dumnezeu. Compara cu Matei 22:36-40.

COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE 10 �

PK 265

12-28 �

MH 430; 8T 280

14-18 �

COL 107

15.16 �

5T 544

15-18 �

Ed 18

16 �



CT 132

28 �



DA 89; PP 222


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: