English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Ieremia

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Ieremia, 7


7:1 Iata cuvantul vorbit lui Ieremia din partea Domnului:

CUVANTUL VORBIT. Aceasta expresie, care se intalneste deseori in Ieremia (cap. 11,1; 18,1; 21,1; 25,1; 30,1; 32,1; 34,1; 35,1; 40,1; 44,1), alcatuieste introducerea uneia din cele mai impresionante predici profetice. Continutul acestei predici este raportat in cea mai mare parte in cap. 7-10. Predica a fost tinuta la poarta Templului (cap. 7,2), si adesea este numita ,,Cuvantarea Templului.” Ea osandea gresita incredere pe care evreii o aveau in Templu cat si in formele religiei. Asemanarea cap. 7 cu cap. 26 a dus pe unii la concluzia ca cel din urma este un rezumat al predicii, urmarind sa descrie urmarile ce avea sa le sufere Ieremia din pricina ca prezentase solia. Daca lucrurile stau astfel, predica a fost tinuta ,,la inceputul domniei lui Ioiachim” (cap. 26,1; vezi PK 412415). Fara indoiala ca este posibil ca Ieremia sa repete mai tarziu cuprinsul acestei predici ,,in cetatile lui Iuda” (cap. 11,6; PK 414).



7:2 Sezi la poarta Casei Domnului, vesteste acolo cuvantul acesta, si spune: Ascultati Cuvantul Domnului, toti barbatii lui Iuda, care intrati pe aceste porti, ca sa va inchinati inaintea Domnului!

POARTA. Negresit poarta ,,curtii Casei Domnului” (cap. 26,2). Deoarece Ieremia era preot, el avea tot dreptul sa intre in Templu. Este probabil ca el a stat la una din portile ce duceau de la curtea din afara la cea interioara sau superioara. Dintr-un asemenea loc avantajos el putea privi intreaga adunare a inchinatorilor (vezi cap. 36,10).

TOTI BARBATII LUI IUDA. Se presupune ca aceasta predica a fost rostita cu ocazia unei sarbatori nationale, cand Templul era plin de inchinatori.

SA VA INCHINATI. Profetul socoteste ca, din moment ce poporul a venit sa se inchine lui Dumnezeu, el trebuie sa ia aminte la cuvantul pe care Dumnezeu il are pentru ei.



7:3 Asa vorbeste Domnul ostirilor, Dumnezeul lui Israel: Indreptati-va caile si faptele, si va voi lasa sa locuiti in locul acesta.

DOMNUL OSTIRILOR. ,,Domnul (ebr. Yahweh) ostirilor” este unul dintre cele mai maiestuoase si mai inspiratoare de respect titluri ale Dumnezeirii (vezi Vol. III, p. 173). Titlul acesta este obisnuit in Ieremia (vezi cap. 2,19; 5,14; 7,21; 8,3; 10,16; 11,17.20; 15,16; etc.). El accentueaza faptul ca Dumnezeu are la porunca Sa forta si puteri negraite. In Vechiul Testament ,,ostire” adesea se refera la o ostire de oameni (vezi 2Cronici 28,9; Ieremia 51,3). Comandantul unei ostiri era denumit ,,capetenia ostirii” (1Regi 1,19 etc.). Despre ingeri se vorbeste ca despre o ,,ostire” (vezi 1Regi 22,19; Neemia 9,6; Psalmi 103,21; 148,2), si termenul este aplicat corpurilor ceresti (vezi Deuteronom 4,19; 17,3; 2Regi 17,16; 21,3.5; Ieremia 8,2; 19,13; etc.). Dumnezeul lui Israel avea la porunca sa nenumarate ,,osti” de forte spirituale si materiale. El este Domnul ostirilor cerurilor (vezi Apocalips 19,6).

CAILE SI FAPTELE. O combinatie de cuvinte frecventa in Ieremia (vezi v. 5; cap. 4,18; 18,11; 26,13; 35,15). ,,Caile” pot fi intelese ca referindu-se la inclinatiile interioare, la obiceiurile statornicite sau cursul vietii in general, iar ,,faptele” roadele exterioare sau faptele separate care alcatuiesc aceste obiceiuri.



7:4 Nu va hraniti cu nadejdi inselatoare, zicand: Acesta este Templul Domnului, Templul Domnului, Templul Domnului!

NU VA HRANITI CU NADEJDI INSELATOARE. Fara indoiala ca profetii mincinosi sustineau ca Dumnezeu nu va ingadui niciodata ca Templul, locul Sau de locuinta, sa cada in maini profane, ca prezenta acestui Templu in Ierusalim va sluji ca un fel de vraja care sa ocroteasca cetatea si pe locuitorii ei (vezi comentariul la Mica 3,11). Tot la fel astazi multi membri ai bisericii se incred in legaturile lor exterioare cu biserica in ce priveste mantuirea. Ei sunt mai dispusi pentru forme religioase exterioare decat pentru pregatirea interioara a inimii.

TEMPLUL DOMNULUI. Aceasta expresie, repetata de trei ori, exprima mandria ce o simtea poporul fata de maretia institutiei religioase ce era reprezentata prin Templu. Acesta era un fel de atasament superstitios.

ACESTA ESTE. Cladirile Templului erau printre cele mai frumoase constructii ridicate vreodata. Ne putem inchipui pe profet aratand spre aceste cladiri in vreme ce repeta aceste cuvinte (vezi Matei 24,1). Dar edificiile impunatoare sunt un sarac inlocuitor al sincerei devotiuni din inima. Ritualul si ceremonia prin ele insele nu pot aduce ispasirea pentru pacat. Sporirea posibilitatilor si a numarului trebuie sa fie insotita de o corespunzatoare sporire in arzatoare piosenie.



7:5 Caci numai daca va veti indrepta caile si faptele, daca veti infaptui dreptatea unii fata de altii,

DACA VA VETI INDREPTA CAILE. Sau ,,Daca intru totul va veti indrepta caile”. O continuare a ideii din v. 3. Nu va fi suficienta o reforma partiala sau cu jumatate de inima. Numai o pocainta deplina urmata de o viata de stricta cinste si integritate in legaturile cu ceilalti oameni putea folosi la inlaturarea pedepselor ce amenintau sa se reverse.



7:6 daca nu veti asupri pe strain, pe orfan si pe vaduva, daca nu veti varsa sange nevinovat in locul acesta, si daca nu veti merge dupa alti dumnezei, spre nenorocirea voastra,

DACA VETI ASUPRI. Adevarata religie patrunde in fiecare faza a vietii, inclusiv legaturile sociale. Valoarea si dovada esentiala a religiei este demonstrata prin efectele produse de religie in purtare (vezi Iacov 1,27).

STRAIN. Categoriile amintite aici alcatuiesc o generala desemnare a tuturor celor saraci si neajutorati (vezi Exod 22,21–24; 23,9; Deuteronom 10,18; 14,29; 24,17–21; Deuteronom 27,19).

NU VETI VARSA SANGE NEVINOVAT. Fara indoiala aici sunt cuprinsi si ucigasii judiciari datorita sentintelor nedrepte ale curtilor de judecata, in afara de ucigasii nemilosi.



7:7 numai asa va voi lasa sa locuiti in locul acesta, in tara pe care am dat-o parintilor vostri, din vesnicie in vesnicie.

NUMAI ASA. Profetul pune concluzia propozitiei conditionale inceputa anterior. Numai pe implinirea conditiilor date in v. 5 si 6 era fagaduita continuarea ocrotirii si daruirii (vezi p. 27-30). DIN VESNICIE IN VESNICIE. Vezi p. 30.



7:8 Dar iata ca voi va hraniti cu nadejdi inselatoare, care nu slujesc la nimic.

VA HRANITI CU NADEJDI INSELATOARE. Sau ,,Cuvinte inselatoare”. O aluzie la cuvintele goale si fara rost ale proorocilor mincinosi, care indrumau pe oameni spre aspectele exterioare ale serviciului religios in loc sa-i indrume catre o experienta launtrica autentica (vezi comentariul la v.4).

7:9 Cum? Furati, ucideti, preacurviti, jurati stramb, aduceti tamaie lui Baal, mergeti dupa alti dumnezei pe care nu-i cunoasteti!

FURATI. Constructia ebraica este vie si hotarata. Ideea poate fi redata astfel, ,,Cum! Furand, ucigand, savarsind adulter? etc. Predominanta si perpetuarea acestor fapte pacatoase sunt infatisate in mod evident.

NU-I CONVERTITI. Sau ,,nu i-ati cunoscut.” Dimpotriva, Iehova se descoperise israelitilor prin marele act al eliberarii din sclavie, miraculoasa ocrotire in pustie si proclamarea sfintei Sale legi, si celelalte fapte providentiale ce au mai urmat. Poporul cunostea din experienta ca El era Dumnezeu (vezi Exod 20,1.2).



7:10 Si apoi veniti sa va infatisati inaintea Mea, in Casa aceasta peste care este chemat Numele Meu si ziceti: Suntem izbaviti! ca iarasi sa faceti toate aceste uraciuni!

PESTE CARE ATI CHEMAT NUMELE MEU. Sau [,,Chemat cu Numele Meu”. Vezi Ieremia 7,11.14.30; 32,34; 34,15; vezi comentariul la Deuteronom 12,5.

SA FACETI TOATE ACESTE URACIUNI. Aceste cuvinte de concluzie nu pot face parte din ceea ce spunea poporul. Ele apar mai curand sa fie cuvintele profetului, care dezvaluie intentiile ascunse ale acestor inchinatori formalisti. Avand in vedere faptul ca inca nu sosisera judecatile cu care fusesera amenintati oamenii continuau savarsirea uraciunilor.



7:11 Este Casa aceasta peste care este chemat Numele Meu, o pestera de talhari inaintea voastra? Eu insumi vad lucrul acesta, zice Domnul!

PESTERA DE TALHARI. Cei care serveau si se inchinau la Templu erau oameni plini de nelegiuiri care-si acopereau nelegiuirile cu o mantie de evlavie.

VAD LUCRUL ACESTA. Sau ,,Am vazut”. Locuitorii iudei nu-si puteau ascunde intentiile dinaintea lui Dumnezeu. El nu era orbit prin zadarnicele lor jertfe. El vazuse totul si urma sa dea pedepse cuvenite (vezi Psalmi 10,11.13.14; Isaia 29,15).



7:12 Duceti-va dar la locul care-Mi fusese inchinat la Silo, unde pusesem sa locuiasca odinioara Numele Meu, si vedeti ce i-am facut, din pricina rautatii poporului Meu Israel!

SILO. Un oras pe teritoriul lui Efraim a carui asezare este aratate in Judecatori 21,19. Pozitia sa centrala a facut din el locul unde s-a socotit ideal pentru a se aseza cortul intalnirii (vezi Iosua 18,1). Silo a ramas resedinta chivotului tip de 300 de ani. La sfarsitul acestei perioade chivotul a cazut in mainile filistenilor (vezi 1Samuel 4,10.11). Din pricina coplesitoarei idolatrii a lui Israel Dumnezeu a parasit locuinta lui din Silo” (Psalmi 78,60). Filistenii pusesera mana pe chivot si se presupune ca atunci au nimicit si cetatea (vezi comentariul la 1Samuel 5,1).

Asezarea cetatii Sale acum cunoscuta ca Seilun a fost supusa sapaturilor de catre un grup de arheologi danezi sub conducerea lui H. Kjaer in 1926 si in 1929. Ei ajunsesera la concluzia ca cetatea a fost locuita in era de bronz de mijloc si din nou cam din secolul al XIII-lea la al XI-lea i.Hr., ca pe la mijlocul secolului al XI-lea a fost distrusa prin foc; ca orasul s-ar parea sa mai fi fost putin timp locuit cam de la 1050 la 300 i.Hr. Aceste descoperiri arheologice sunt in armonie cu datele biblice. Desi Biblia nu da nici un raport precis cu privire la nimicirea cetatii, ea mentioneaza infrangerea israelitilor de catre filisteni la Eben-Ezer si Afec si capturarea chivotului (1Samuel 4,1-11). Probabil ca la data aceea cetatea a fost arsa cu foc.

CE I-AM FACUT. Putea chivotul din Ierusalim sa asigure mai mare imunitate acestui oras de cum o facuse pentru Silo din vechime? Soarta lui Silo arata ca in ce priveste mantuirea nu este corect sa te bazezi pe simpla inchinare exterioara. Eli a privit in chip usuratic la practicile nelegiuite ale fiilor sai (vezi 1Samuel 2,12–17.22–25; PP 575–580), si poporul socotea ca mai degraba chivotul le va atrage aprobarea lui Dumnezeu, decat religia curata si sincera. Aceste pacate au atras asupra lui Silo pedeapsa lui Dumnezeu (vezi 1Samuel 4,17; Psalmi 78,55–64). Ieremia avertizeaza pe popor ca aceeasi pedeapsa care a venit asupra lui Silo si a sanctuarului sau este aproape sa se abata asupra Ierusalimului si a Templului lui (Ieremia 7,14).

RAUTATI. Vezi 1Samuel 2,12.

7:13 Si acum, fiindca ati facut toate aceste fapte, zice Domnul, fiindca v-am vorbit dis-de-dimineata, si n-ati ascultat, fiindca v-am chemat si n-ati raspuns,

V-AM VORBIT DIS-DE-DIMINEATA, SI N-ATI ASCULTAT. Sau ,,Sculandu-Ma devreme si vorbind”. Un idiom, insemnand a vorbi cu infocare si continuu. Expresia este ceva obisnuit la Ieremia, fiind intalnita adesea, uneori cu usoare modificari (vezi Ieremia 7,25; 11,7; 25,3.4; 26,5; 29,19; 32,33; 35,14.15; 44,4; comp. 2Cronici 36,15.16). Totusi, oamenii lui Iuda nu voiau sa asculte, indiferent cu cata ardoare si cat de neobosit le vorbea Dumnezeu (vezi Proverbe 1,24; Matei 23,37).



7:14 voi face Casei peste care este chemat Numele Meu, in care va puneti increderea, si locului pe care vi l-am dat voua si parintilor vostri, le voi face intocmai cum am facut lui Silo.

PESTE CARE ESTE CHEMAT NUMELE MEU. Vezi comentariul la v. 10. VA PUNETI INCREDEREA. Vezi comentariul la v.4. SILO. Ieremia folosea nimicirea acestei cetati ca o pilda a ceea ce avea sa se intample Ierusalimului si templului (Ieremia 26,9; Mica 3,12).



7:15 Si va voi lepada de la Fata Mea, cum am lepadat pe toti fratii vostri, pe toata samanta lui Efraim!

VA VOI LEPADA. Adica, va voi alunga intr-o tara straina. Tara Canaanului era tara lui Iehova (vezi comentariul la Levitic 25,23; Osea 9,3), o tara de care El se ingrijise in mod deosebit, avand-o continuu sub ochiul Lui priveghetor (vezi Deuteronom 11,12). Din aceasta sfera a veghetoarei griji, Iuda urma sa fie scos (vezi Ieremia 15,1; 23,39; 32,31; 52,3), asa cum regatul nordic al lui Israel fusese dus in robie de asirieni (vezi 2Regi 17,18–23; 23,27).

EFRAIM. Un termen deseori intalnit spre a desemna triburile nordice (vezi Isaia 7,2; Osea 4,17; 5,9; 12,1; comp. Psalmi 78,67.68). Tribul lui Efraim fusese cel mai numeros si mai puternic din nord. De asemenea din tribul acesta iesise Ieroboam, primul rege al regatului nordic. Deci termenul ,,Efraim” urmeaza sa se aplice intregului regat.



7:16 Tu insa nu mijloci pentru poporul acesta, nu inalta nici cereri, nici rugaciuni pentru ei, si nu starui pe langa Mine; caci nu te voi asculta!

NU MIJLOCI. Ca si cu alti profeti ai lui Dumnezeu, Ieremia era un om al rugaciunii, un om plin de ravna in a mijloci in favoarea poporului sau (vezi Ieremia 11,14; 18,20; comp. Geneza 18,23–32; Exod 33,11–14; Numeri 14,13–20; 1Samuel 7,9,10; 12,17–19,23; Psalmi 106,23). Din moment ce natiunea refuzase sa se schimbe, nimic nu putea inlatura soarta care venea. Pedeapsa si mustrarea trebuie sa fie lasate sa-si faca lucrarea. Rugaciunea de mijlocire pentru a inlatura inspaimantatoarele judecati urma sa fie fara folos (vezi Ieremia 11,14; 14,11,12; 15,1; comp. Exod 32,10; 1Ioan 5,16).



7:17 Nu vezi ce fac ei in cetatile lui Iuda si pe ulitele Ierusalimului?

NU VEZI? Daca Ieremia dorea sa cunoasca motivele interzicerii din v.16 nu avea decat sa ia aminte la fapte. Nerusinata apostazie a pretinsului popor al lui Dumnezeu era fatisa, publica si fara rusine.



7:18 Copiii strang lemne, parintii aprind focul, si femeile framanta plamadeala, ca sa pregateasca turte imparatesei cerului, si sa toarne jertfe de bautura altor dumnezei, ca sa Ma manie.

COPIII. Familia intreaga, cuprinzand si pe copii, era unita la cultul idolatriei; de aici si caracterul pustiitor al judecatii rostita asupra lor (vezi comentariul la cap. 6,11). TURTE. Ebr. Hawwanim, ,,turte pentru jertfe.” Aducerea de turte pentru jertfe era ceva caracteristic la cultele din Orientul Apropiat. Aceasta practica pagana si-a facut mai tarziu drum in

crestinism. Epifanius (Against Heresies lxxviii. 23; lxxix. 1) declara ca unele femei mergeau atat de departe incat jertfeau turte in numele si in cinstea fericitei fecioare. In anumite zile ele aduceau paine si o ofereau in numele Mariei. Dar cu toate ca luau parte la aceasta, turtele pentru sacrificiu de pe vremea lui Ieremia erau un fel de jertfa de mancare cu care era insotita o libatie, o jertfa de bautura ca o parte a cultului (vezi cap. 44,19.25). Se crede ca chipul zeitei era imprimat pe turte.

IMPARATEASA CERULUI. Vezi comentariul la cap. 44,17. ALTOR DUMNEZEI. Adorarea imparatesei cerului nu era decat una din formele idolatriei pagane ce se practica.



7:19 Pe Mine Ma manie ei oare? zice Domnul; nu pe ei insisi, spre rusinea lor?

PE EI INSISI. Urmarile propriei idolatriei a porului urmeaza sa cada asupra propriilor lor capete (vezi Iov 35,6.8; Proverbe 8,36). SPRE RUSINEA LOR. Vezi cap. 3,25.



7:20 De aceea, asa vorbeste Domnul, Dumnezeu: Iata, mania si urgia Mea se vor varsa peste locul acesta, peste oameni si dobitoace, peste copacii de pe camp si peste roadele pamantului; si va arde, si nu se va stinge.

NU SE VA STINGE. Nici o putere omeneasca nu mai avea sa fie in stare sa stinga focul judecatii din moment ce odata a fost aprins (vezi Ieremia 4,4; 15,14; 17,27; 21,12; Plangeri 2,3; 4,11; comp. Deuteronom 32,22).



7:21 Asa vorbeste Domnul ostirilor, Dumnezeul lui Israel: Adaugati arderile voastre de tot la jertfele voastre, si mancati-le carnea!

DOMNUL OSTIRILOR. Vezi comentariul la v.3.

ARDERI DE TOT. Din ebr. ’oleh, literal, ,,care se ridica” (vezi comentariul la Geneza 8,20; Levitic 1,3). Toata jertfa era mistuita de focul de pe altar (vezi Levitic 1,9).

JERTFELE. Ebr. Zebachim, un termen general folosit pentru toate jertfele in care carnea animalului era mancata (vezi comentariul la jertfele de pace, Vol. I, p. 700, 701). Profetul declara ca locuitorii din Iuda puteau tot asa de bine sa manance si carnea arderilor de tot ca si pe aceea a jertfei de pace (vezi Ieremia 6,20; Osea 9,1). Deoarece Dumnezeu nu primea pe nici unele din ele. Inmultirea jertfelor nu puteau abate venirea judecatii.



7:22 Caci n-am vorbit nimic cu parintii vostri si nu le-am dat nici o porunca, cu privire la arderi de tot si jertfe, in ziua cand i-am scos din tara Egiptului.

N-AM VORBIT. Aceasta este unul din pasajele dificile ale Bibliei in care intelesul literal si superficial par sa contrazica afirmatiile lamurite ale altor pasaje din Scripturi. Ieremia pare a tagadui ca la Sinai Dumnezeu ar fi dat vreo indrumare cu privire la aducerea de jertfe. Totusi, nu trebuie sa intelegem in felul acesta vorbirea lui. Ca profetul nu tagaduieste validitatea sistemului jertfelor reiese clar din alte afirmatii facute chiar de gura lui (cap. 17,26; 31,14; 33,11.17–24). Atunci cum poate fi inteleasa aceasta afirmatie? In mod evident Ieremia foloseste ca o figura retorica prin compararea a doua idei in care predominanta uneia este aratata prin tagaduirea celeilalte. Alte exemple de o astfel de figura sunt, 1) Geneza 45,8. Aici Iosif le spune fratilor sai ca nu ei il trimisesera in Egipt, ci Dumnezeu, desi in mod cert fratii lui avusesera o parte insemnata in aceasta chestiune. 2) Exod 16,8. Aici Moise spune multimii razvratite ca murmurarile lor nu erau impotriva lui, ci impotriva lui Dumnezeu, cu toate ca nemultumirile fusesera precis indreptate impotriva lui Moise. O figura asemanatoare a fost folosita de Isus (Luca 14,26). Luate literal, cuvintele Lui par ca si cum ar porunci oamenilor sa-si urasca pe membrii propriei lor familii. Insa, El nu cauta decat sa accentueze ca iubirea fata de Dumnezeu trebuie sa intreaca iubirea fata de oameni. Prin ,,ura” el intelegea ,,mai mica iubire.”

Acest pasaj accentueaza ca ascultarea fata de legea morala se situeaza mai presus de ascultarea de un sistem ceremonial (vezi 1Samuel 15,22; Psalmi 51,16.17). Pazirea riturilor exterioare avea de scop sa ajute la pastrarea unei sincere ascultari (vezi Deuteronom 6,1-3), dar nicidecum sa fie un inlocuitor al sfinteniei inimii. Despre felul de cult adus lui Dumnezeu de compatriotii lui Ieremia, Dumnezeu nu vorbise la Sinai.



7:23 Ci iata porunca pe care le-am dat-o: Ascultati glasul Meu, si Eu voi fi Dumnezeul vostru, iar voi veti fi poporul Meu; umblati pe toate caile pe care vi le-am poruncit, ca sa fiti fericiti.

EU VOI FI DUMNEZEUL VOSTRU. Vezi Exod 6,7; Levitic 26,12; Deuteronom 29,13. Expresia aceasta se intalneste adesea in Ieremia (cap. 11,4; 24,7; 30,22; 31,3; 32,38). TOATE CAILE. Pasajul acesta este asemanator cu cel din Deuteronom 5,23 (vezi Deuteronom 9,12.16; 11,28; 31,29). CA SA FITI FERICITI. Sau ,,o veti duce bine.” O expresie obisnuita in Ieremia (vezi cap. 38,20; 40,9; 42,6), gasita de asemenea si in cartea Deuteronomului (vezi 4,40; 5,16.33; 6,18).



7:24 Dar ei n-au ascultat, si n-au luat aminte, ci au urmat sfaturile si pornirile inimii lor rele, au dat inapoi si n-au mers inainte.

N-AU ASCULTAT. Ebr. Shama’, ,,a auzi”, de unde ,,a luat aminte la”, ,,a da ascultare la”, ,,a asculta.” Versetele 24-28 repeta tristul fapt al neascultarii lui Israel fata de poruncile aducatoare de bine ale lui Iehova (vezi Psalmi 81,11.12).

N-AU LUAT AMINTE. Sau ,,Plecat urechea”. Vezi Isaia 55,3; Ieremia 25,4; 44,5.

PORNIRILE INIMII. Sau ,,Inchipuirile”. Ebr. Sheriruth, ,,impietrirea,” ,,incapatanarea”. In Vechiul Testament totdeauna este in legatura cu inima (vezi Ieremia 3,17; 9,14; 11,8; 13,10; 16,12; 18,12; 23,17; comp. Deuteronom 29,19; Psalmi 81,12).

AU DAT INAPOI. Sau ,,Au mers inapoi”. Vezi v. 26; Ieremia 2,27; 32,33; comp. Neemia 9,29; Osea 4,16. Iuda era asemenea unui bun indaratnic care-si intorcea spatele si nu vrea sa-si vare gatul in jug. In viata religioasa si morala nu este stare pe loc. Este sau inaintare sau dare inapoi (vezi 5T 93).



7:25 Din ziua cand au iesit parintii vostri din Egipt, pana in ziua de azi, v-am trimis pe toti slujitorii Mei, prorocii, i-am trimis in fiecare zi, de dimineata.

SLUJITORII MEI. Comp. Matei 21,33-41.45.

PROOROCII. Comp. 2Cronici 36,15.16.

DE DIMINEATA. Vezi comentariul la v. 13.



7:26 Dar ei nu M-au ascultat, n-au luat aminte; si-au intepenit gatul, si au facut mai rau decat parintii lor.

ASCULTAT. Vezi comentariul la v. 24. SI-AU INTEPENIT GATUL. Un simbol ce exprima indaratnicia (vezi comentariul la 2Regi 17,14).

MAI RAU DECAT. Oamenii din zilele lui Ieremia pacatuiau fata de o lumina mai mare. Ei nu trageau foloase din experienta strabunilor lor. Dimpotriva, concetatenii lui Ieremia asezasera obiecte ale idolatriei chiar in cuprinsul Templului (vezi Ieremia 7,30; comp. 2Regi 21,7).



7:27 Si chiar daca le vei spune toate aceste lucruri, tot nu te vor asculta; si daca vei striga la ei, nu-ti vor raspunde.

Verset ce nu a fost comentat.

7:28 De aceea, spune-le: Acesta este poporul care n-asculta glasul Domnului, Dumnezeului sau, si care nu vrea sa ia invatatura; s-a dus adevarul, a fugit din gura lor.

POPORUL. Literal, ,,natiunea.” Israel iesea in evidenta ca un exemplu proeminent de incapatanare si rebeliune (vezi Isaia 1,4). Vina lui era sporita in si mai mare masura datorita privilegiilor legamantului.

ADEVARUL. Adica, credinciosia sau fidelitatea (vezi comentariul la cap. 5,3).



7:29 Acum, tunde-ti parul, Ierusalime, si arunca-l departe; suie-te pe inaltimi, si fa o cantare de jale! Caci Domnul leapada si indeparteaza neamul de oameni, care I-a atatat urgia.

TUNDE-TI PARUL. Verbul ca si pronumele posesiv ,,ti” [al tau] sunt feminine in ebraica, aratand ca se adreseaza unei femei. In KJV genul este indicat prin cuvintele, ,,O, Ierusalime,” care sunt adaugate. Cetatea era asemuita cu o femeie care, in adancimea amaraciunii ei din cauza pierderii copiilor ei, isi tunde parul si se indreapta spre inaltimi spre a-si jeli pierderea (vezi Judecatori 11,37; Plangeri 1,1–3). Taierea parului era un semn de mahnire nemarginita (Iov 1,20; Isaia 15,2; Ieremia 16,6; 48,37; Mica 1,16). Unii au socotit ca o referire la pletele de par pe care nazireii le lasau sa le atarne ca semn sau dovada a consacrarii lor lui Dumnezeu (Numeri 6,19), plete pe care, atunci cand un nazireu se facea necurat din pricina ca se atinsese de un mort, trebuia sa le tunda (Numeri 6,21).

INALTIMI. Ebr. Shephaim, ,,varfuri inalte sterpe.”



7:30 Caci copiii lui Iuda au facut ce este rau inaintea Mea, zice Domnul; si-au asezat uraciunile lor in Casa peste care este chemat Numele Meu, ca s-o spurce.

SI-AU ASEZAT URACIUNILE. Manase pangarise Casa lui Dumnezeu asezand in ea chipul Astarteei (vezi 2Regi 21,5.7; vezi comentariul la Ieremia 7,18). Oamenii nu erau multumiti sa savarseasca ritualuri desfranate la vechile altare canaanite sau sa arda tamaie ostirii cerului pe acoperisurile caselor (vezi Ieremia 19,13), ei au mers atat de departe incat au pangarit locasul lui Dumnezeu (vezi cap. 23,11; 32,34).



7:31 Au zidit si locuri inalte la Tofet, in valea Ben-Hinom, ca sa-si arda in foc pe fiii si fiicele lor: lucru pe care Eu nu-l poruncisem, si nici nu-Mi trecuse prin minte.

LOCURI INALTE. Cuvantul ebraic folosit aici bamoth, se deosebeste de cel tradus prin inaltimi in v. 29; si se refera la locuri statornicite pentru inchinare idolatra (vezi 1Regi 11,7; 2Regi 17,9; Ezechiel 16,16).

TOFET. Un loc in valea Ben-Himon, unde copiii erau sacrificati lui Moloh. Nu se stie sigur de unde deriva cuvantul ,,tofet.” Unii socotesc ca acest cuvant deriva de la ebraicul tuph, care inseamna ,,a scuipa” sau ,,a varsa” si il privesc ca un termen de uraciune sau scarba. Tofet se poate sa fi fost un nume de ocara dat acestui centru de idolatrie dupa cum bosheth, ,,rusine” era pentru Baal (vezi comentariul la Judecatori 6,32; 2Samuel 2,8). Baal este chiar pus in locul lui Tofet in Ieremia 19,5; 32,35. Altii cred ca Tofet deriva de la toph, ,,toba” (vezi Vol. III, p. 30, 31), si afirma ca numele s-a dat locului aceluia din pricina obiceiului de a folosi toba care sa astupe strigatele copiilor care erau jertfiti lui Moloh. In Paradisul pierdut (cartea I, 11, 391-396) Milton face aluzie la

o atare practica, ,,Intai Moloh, rege ingrozitor, manjit de sange De jertfe omenesti si lacrimi de parinti; Desi prin uruit de tobe si de dairele A pruncilor strigare-nspaimantata nu se mai auzea. Cand erau trasi prin foc pentru al sau Oribil idol.”

HINOM. O vale la sud-vestul Ierusalimului numita acum Wadi-er-Rababeh. In vechime probabil ca a fost o vale adanca cu pereti prapastiosi si stancosi insa coroziunile din cursul secolelor au facut depresiunile mai putin pronuntate. In timpul perioadei regilor lui Iuda valea a ajuns sa fie cunoscuta ca inchinata cultului lui Moloh. Solomon a fost cel dintai care a inaugurat acest uracios rit (vezi 1Regi 11,7; 2Regi 23,13). Cultul lui Moloh a ajuns sa devina deosebit de proeminent in zilele lui Ahaz (vezi 2Cronici 28,3) si ale lui Manase (vezi 2Cronici 33,6). Pentru a pune capat acestor uraciuni Iosia a ,,pangarit” valea (2Regi 23,10.14) facand din ea, potrivit traditiei, locul unde se aduceau hoiturile si gunoaiele. Cartea lui Enoh (27,1) aminteste locul acesta numindu-l ,,valea blestemata.” Numele grecesc gehenna din Noul Testament este o transcriere a ebraicului ge Himon, numele dat acestei vai.

SA-SI ARDA IN FOC COPIII. Sacrificarea de copii facea parte din cultul idolatru al fenicienilor, moabitilor, amonitilor si al altora. Acest inspaimantator obicei a fost adoptat de Ahaz (vezi comentariul la 2Regi 16,3) si de Manase Diodorus Siculus (xiii. 37, 39; xx. 14) descrie un astfel de sacrificiu adus lui ,,Cronus din Tir” (Baal sau Moloh) asa cum avea loc in zilele lui, in colonia feniciana Cartagina. Zeul era infatisat printr-o statuie de arama in forma unei figuri omenesti cu cap de taur si cu bratele intinse. Copilul sacrificat, atunci cand era pus pe brate, se rostogolea intr-o gaura in flacari. Diodorus nu spune clar daca acel copil era ars de viu sau mai intai ucis, asa cum se intampla de obicei cu o ardere de tot (vezi Ieremia 19,5; Ezechiel 16,20.21) Dupa Plutarh (On Superstition, 13), descriind si el astfel de ritualuri, spune ca copilului i se taia gatul. Mamelor care asistau, le era interzis sa planga; instrumentele de suflat si tobele acopereau sunetul plangerii. Insa se poate ca in zilele lui Ieremia copiii sa fi fost mai intai ucisi. Asemenea jertfe, declara psalmistul, erau aduse ,,demonilor” (Psalmi 106,37.38).

NU-L PORUNCISE. Vezi cap. 19,5; 32,25. Nu numai ca Dumnezeu nu poruncise asemenea ritualuri, dar interzicea cu strictete asemenea practici sub pedepse aspre (vezi Levitic 18,21; 20,1–5; Deuteronom 12,31; 18,9,10).



7:32 De aceea iata, vin zile, zice Domnul, cand nu se va mai zice Tofet si valea Ben-Hinom, ci se va zice valea macelului, si se vor ingropa mortii la Tofet, din lipsa deloc.

DIN LIPSA DE LOC. Vezi cap. 19,6.15. Gandul pare a fi ca macelul va fi atat de mare incat nu va mai ramane loc de ingropaciune.



7:33 Trupurile moarte ale acestui popor vor fi hrana pasarilor cerului si a fiarelor pamantului; si nimeni nu le va speria.

HRANA PASARILOR. O mare multime de trupuri moarte urma sa ramana neingropate (vezi Deuteronom 28,26; Ieremia 16,4; 19,7; Ieremia 34,20), din pricina intinderii macelului si al micului numar de supravietuitori.

NIMENI NU LE VA SPERIA. Cetatea urma sa ajunga atat de depopulata incat nu avea sa fie nimeni care sa sperie pasarile sau fiarele ca se nu se ospateze din trupurile moarte (comp. Apocalips 19,17.18.21).



7:34 Voi face astfel sa inceteze in cetatile lui Iuda si pe ulitele Ierusalimului, strigatele de bucurie si strigatele de veselie, cantecele mirelui si cantecele miresei, caci tara va ajunge un pustiu!

STRIGATELE DE VESELIE. Sau ,,Glas de petrecere”. Vaietele si tanguirile urmau sa inlocuiasca bucuria si veselia. Indeosebi se aminteste incetarea cantecelor si a muzicii vesele cu care mirele si mireasa erau insotiti de la casa unuia la a altuia (vezi Isaia 24,7,8; Ieremia 16,9; Apocalips 18,23).

PUSTIA. Ebr. ’chorbah, folosit pentru locurile in care candva fusesera locuite, dar care cazusera in ruina. Tara avea sa ajunga un adevarat pustiu.COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE

2–7PK 413

4 COL 292; FE 398; 4T 535; 5T 486

10 TM 79

12, 14 PP 514

23 ML 283

23, 24, 28 PK 414

31 PP 337


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: