English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Ieremia

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Ieremia, 6


6:1 Fugiti, copii ai lui Beniamin, fugiti din mijlocul Ierusalimului, sunati din trambita la Tecoa, ridicati un semn la Bet-Hacherem! Caci de la miaza-noapte se vede venind o nenorocire si un mare prapad.

COPII AII LUI BENIAMIN. Locuitorii Ierusalimului sunt desemnati astfel poate printr-o figura de stil numita sinecdoca, o figura prin care o parte reprezinta intregul. La asezarea initiala a hotarelor de trib, Ierusalimul cadea in cuprinsul teritoriului lui Beniamin (vezi comentariul la Iosua 15,80). Inainte de vremea lui David cetatea isi socotea cetatenii atat din Iuda (vezi comentariul la Iosua 15,63) cat si din Beniamin (vezi comentariul la Judecatori 1,21). Hotarul dintre Beniamin si Iuda trecea prin valea Hinom (Iosua 15,8) care era in sudul cetatii. Orasul de nastere al lui Ieremia, Anatot, se gasea pe teritoriul lui Beniamin (vezi Ieremia 1,1), si unii au fost de parerea ca aceasta solie se poate sa fi fost vestita acolo, la inceputul activitatii lui Ieremia (PK 409). Aceasta ar explica de ce chemarea a fost adresata indeosebi lui Beniamin, desi ea se aplica la intreaga populatie.

DIN MIJLOCUL. Mai inainte (cap. 4,6) locuitorii din districtele de la tara fusesera indemnati sa-si caute scaparea fugind la Ierusalim. Acum este o avertizare sa fuga din Ierusalim in tinuturile de pasuni nelocuite din sud. Capitolul 6 descrie cu putere sosirea ostirilor dusmane din nord. Noul apel trebuie sa fi fost facut pentru a arata ca distrugerea va fi atat de totala incat chiar si cele mai puternice intarituri ale cetatii se vor dovedi de mai putina siguranta decat sederea in camp deschis. Pe de alta parte cap. 4,6 s-ar putea referi la vremea primelor navaliri, cand orasele intarite ofereau o oarecare siguranta.

TECOA. Un oras cam la 16 km. la sud de Ierusalim, situat pe un deal cam la 800 m. deasupra nivelului marii, dominand Pustia Iudeii. Era orasul natal al femeii intelepte tocmite de Ioab pe vremea lui David (2Samuel 14,2). Era orasul de unde se tragea profetul Amos (Amos 1,1). Orasul mai poarta si acum numele Tegu’. In versetul acesta este un joc de cuvinte. Cuvintele pentru ,,trambita” si ,,Tecoa” isi au amandoua radacina in ebraicul taqa’, ,,a mana,” ,,a face zgomot,” sau ,,a trambita.”

SEMN. Fara indoiala aici este vorba de ,,semn de foc” (vezi Judecatori 20,38.40).

BET-HAHEREM. Literal, ,,casa viei.” A fost identificat ca ’Ain Karim, cam la 7 km. la apus de Ierusalim.

SE VEDE. Sau ,,Se arata”. Literal, ,,a privi in jos asupra (de undeva de sus).” Raul sau nenorocirea in mod figurat este aratat ca atarnand deasupra poporului si privind in jos catre prada sa.

MIAZANOAPTE. Vezi cap 1,14; 4,6.

6:2 Pe frumoasa si subtirica fiica a Sionului, o nimicesc!

NIMICESC. De la ebraicul damach, care poate fi tradus si prin ,,a reduce la tacere” uneori in sensul de a nimici sau ,,a darama” (vezi Osea 4,5, unde cuvantul pentru ,,nimici” este damach).



6:3 La ea vin pastorii cu turmele lor, isi intind corturile in jurul ei, si isi pasc fiecare partea lui.

PASTORII. Pasajul acesta a fost inteles in doua feluri, 1) conducatorii ostirilor invadatorilor sunt asemuiti cu pastorii sau ciobanii ale caror turme mananca orice fir de iarba (vezi comentariul la Numeri 22,4). 2) Este un tablou al situatiei de dupa invazie, cu cetatile daramate, tara pe jumatate e pustie, si beduinii venind acolo cu turmele lor la pascut.



6:4 Pregatiti-va s-o bateti! Haidem! Sa ne suim ziua in amiaza mare! Vai de noi, caci ziua scade, si umbrele de seara se lungesc.

PREGATITI-VA S-O BATETI. Sau ,,Pregatiti razboi”. Literal, ,,sfintiti razboi,” sau ,,consacrati razboi.” Luptele erau precedate de sacrificii de divinatie si rugaciuni. Obiceiurile haldeilor in aceasta privinta sunt descrise in Ezechiel 21,21.22. Israelitii aduceau si ei sacrificii si inaltau rugaciuni (vezi Deuteronom 20,1-3; 1Samuel 13,9-12) inainte de a porni la lupta. Compara expresia ,,sfintei Mele ostiri” (vezi comentariul la Isaia 13,3).

HAIDEM! SA NE SUIM. Invadatorii se indemnau unii pe altii la atac. Ei sunt nerabdatori ca nu cumva sa se piarda vreo clipa pentru infrangerea dusmanului si punerea mainii pe prada.

ZIUA NAMEAZA MARE. Nu este nici o slabire nici chiar in timpul arsitei dogoritoare a soarelui din miezul zilei (cap. 15,8; 20,16). O, daca oamenii de azi ar fi tot atat de infocati in lupta spirituala pentru imparatia lui Dumnezeu! Atunci nu s-ar pierde nici o clipa sau ocazie.



6:5 Haidem sa ne suim noaptea! Si sa-i daramam casele imparatesti!

Verset ce nu a fost comentat.

6:6 Caci asa vorbeste Domnul ostirilor: Taiati copaci, si ridicati santuri impotriva Ierusalimului! Aceasta este cetatea care trebuie pedepsita; caci in mijlocul ei este numai apasare.

OSTIRII. Vezi Vol. I, p. 173; vezi comentariul la Iosua 5,14; Psalmi 24,10.

TAIATI COPACI. Profetul face o descriere grabnica a unui asediu din vechime. Terenul din jurul cetatii a fost curatat. Copacii au fost taiati si lemnul a fost folosit la construirea de metereze, valuri de pamant, turnuri si masini militare. Legea mozaica interzicea taierea pomilor fructiferi pentru scopuri de asediere (vezi comentariul la Deuteronom 20,19.20). Plutarh aminteste de o aceeasi lege la egipteni, dar este indoielnic daca alte neamuri nordice aveau acelasi scrupule.

RIDICATI SANTURI. Sau ,,Faceti o movila”. Cosuri de pamant erau carate si turnate pentru a face o movila care era inaltata pana ce se ajungea la inaltimea zidurilor. De pe asemenea inaltimi se puteau lansa atacuri directe (vezi comentariul la 2Samuel 20,15; 2Regi 19,32; Isaia 29,3; Ezechiel 4,2).

NUMAI APASARE. Vezi 2Regi 24,3.4; Isaia 1,21; Ezechiel 7,23.



6:7 Cum tasnesc apele dintr-o fantana, asa tasneste rautatea ei din ea; nu se aude in ea decat silnicie si prapad; durerea si ranile Imi izbesc fara curmare privirile.

FANTANA. Traditia masoretica zice, ,,izvor.”

TASNESTE. LXX, Vulgata ca si comentatorii moderni considera cuvantul ebraic ca derivand de la radacina qarar, ,,a fi rece” si redau acest pasaj prin ,,mentine rece” sau pastreaza proaspat.” Intrun rezervor subteran apa este ferita si pastrata proaspata si gata pentru folosire. Conform acestei interpretari, Ierusalimul isi pastreaza nelegiuirea.

Altii insa, urmand interpretarea rabinica, considera ca radacina de la care se deriva este qur care inseamna ,,a scoate (apa).” De aici ei interpreteaza acest pasaj ca insemnand ,,a face apa sa taseasca.” Conform acestei interpretari, Ierusalimul izvoraste sau face sa tasneasca neincetat nelegiuire si apasare.

Oricare ar fi imaginea pe care a avut-o in minte profetul, gandul evident este ca cetatea era cu desavarsire stapanita de nelegiuire.



6:8 Ia invatatura, Ierusalime, ca nu cumva sa Ma departez de tine, si sa fac din tine un pustiu, o tara nelocuita!

IA INVATATURA. In mijlocul avertizarilor cu privire la grozava pedepsire se face acest duios apel din partea Dumnezeului lui Israel, care este infinit de bun si rabdator, si nu vrea sa aduca nimicire asupra poporului Sau. Domnul ii indeamna sa se lase mustrati si cercetati prin disciplina Sa.

DEPARTEZ. Ebr. Yaqa, ,,a intoarce spatele cuiva (in dezgust).” Dumnezeu nu era dispus sa-Si intoarca spatele fata de neamul pe care El il alesese (vezi Ezechiel 23,18; Osea 9,12; 11,8).



6:9 Asa vorbeste Domnul ostirilor: Vor culege ramasitele lui Israel cum se culeg ciorchinele ramase dintr-o vie. Puneti din nou mana pe ea, ca si culegatorul pe mladite.

VOR CULEGE. Sau ,,Vor culege deplin”. In aceasta imagine ciorchinii sunt iudeii, iar culegatorii sunt navalitorii, babilonienii. Captivitatea si nimicirea urma sa aiba loc de repetate ori si pe deplin (vezi Vol. II, p. 95-97).

RAMASITELE LUI ISRAEL. Regatul lui Iuda era tot ce mai ramasese din Israel in zilele lui Ieremia. Cele zece triburi fusesera duse in captivitate de asirieni (vezi Isaia 24,13; Ieremia 49,9; Obadia 5).

PUNETI DIN NOU MANA. Sau ,,Intoarceti mana inapoi”. Prinsii de razboi vor fi din nou dusi in Babilon (Ieremia 52,28-30; comp. 2Regi 24,14; 25,11).

MLADITE. Sau ,,Cosuri”. Ebr. Salsilloth, un cuvant cu inteles nesigur, intalnindu-se doar aici in Vechiul Testament. Unii sunt de parere ca ar insemna ,,mladite,” ,,ramuri,” sau ,,vite.” Totusi LXX il reda prin kartalles, ,,paner (cos),” o traducere sprijinita de cea asiriana si de ebraica moderna.



6:10 Cui sa vorbesc, si pe cine sa iau martor ca sa m-asculte? Urechea lor este netaiata imprejur, si nu sunt in stare sa ia aminte. Iata, Cuvantul Domnului este o ocara pentru ei, si nu le place de el.

CUI? Ieremia pare a fi covarsit de simtamantul zadarniciei misiunii sale. Din pricina incapatanarii poporului intreaga lui lucrare de predicare parea zadarnica.

URECHEA LOR ESTE NETAIATA IMPREJUR. In alte pasaje se vorbeste despre inima (vezi Levitic 26,41; Deuteronom 10,16; Ieremia 9,26; Ezechiel 44,7.9) si despre buze (vezi Exod 6,12.30) ca netaiate imprejur, dar aceasta este singura referire din Vechiul Testament unde se foloseste pentru ureche o asemenea expresie (vezi Fapte 7,51). Locuitorii Iudeii isi astupasera urechile fata de invataturile lui Dumnezeu si cu incapatanare isi urmasera drumul lor profan. Ei erau indaratnici si razvratiti.

O OCARA. Sau ,,O batjocura”. Solia lui Dumnezeu prin profetul sau era luata in bataie de joc si dispretuita. Ea ajunsese un obiect de ocara si deradere (vezi cap. 20,8).

NU LE PLACE. Lucrarile religioase sunt de folos inchinatorului numai cand sunt savarsite voios si din inima.



6:11 Eu sunt asa de plin de mania Domnului, ca n-o pot opri. Toarn-o peste copilul de pe ulita, si peste adunarile tinerilor. Caci si barbatul si nevasta vor fi prinsi, si batranul si cel incarcat de zile.

PLIN DE MANIE. Ravna pentru cauza lui Dumnezeu il mistuia in mod simbolic pe profet (vezi Ieremia 4,19; comp. Ezechiel 3,3].

N-O POT OPRI. Un tablou al epuizarii rabdarii.

COPILUL DE PE ULITA. Toti, indiferent de varsta sau de sex, vor fi nimiciti laolalta, de la copiii de pe ulita pana la batrani si cel incaruntit de vreme.

VOR FI PRINSI. Adica, vor fi surprinsi de pedeapsa (vezi Ieremia 8,9; comp. Isaia 8,15; etc.).



6:12 Casele lor vor trece in stapanirea altora, ogoarele si nevestele lor de asemenea, cand Imi voi intinde mana asupra locuitorilor tarii, zice Domnul.

VOR TRECE... ALTORA. Toate lucrurile pe care oamenii le socoteau de pret vor fi trecute in mana altora. Versetele 12-15 sunt intr-o stransa paralela cu cap. 8,10-12 (vezi Deuteronom 28,30).



6:13 Caci de la cel mai mic pana la cel mai mare, toti sunt lacomi de castig; de la proroc pana la preot, toti inseala.

PROOROC. Conducatorii spirituali – proorocul si profetul – ar trebui sa fie cei dintai in stavilirea raului. Dimpotriva ei erau cei vinovati in privinta aceasta.



6:14 Leaga in chip usuratic rana fiicei poporului Meu, zicand: Pace! Pace! Si totusi nu este pace!

FIICEI. Expresia aceasta s-ar parea sa nu fi fost in textul ebraic folosit de traducatorii KJV, lucru indicat de faptul ca au folosit litere cursive. Totusi, acest cuvant se gaseste in multe manuscrise ebraice, in versiunea greaca Symmachus, in cea Siriaca, in Targumuri si Vulgata, si este folosita si in alta parte in Ieremia (cap. 8,11, 21, 22).

USURATIC. Superficial.

PACE. Ebr. Shalom, un cuvant folosit adesea pentru a da sa se inteleaga toate lucrurile bune ale vietii. Shalom a fost definit ca insemnand nu numai ,,pace” dar si ,,plinatate,” ,,prosperitate,” ,,fericire,” ,,sanatate,” prietenie” etc. Shalom sau echivalentul sau salaam si astazi este cuvantul obisnuit de salut in multe tari rasaritene.

Pretinsii prooroci din zilele lui Ieremia acopereau pacatele poporului si prezentau tablouri magulitoare cu privire la perspectivele viitoare ale lui Iuda (vezi Ieremia 8,11; 14,13; 23,17; comp. Mica 3,5). Prin invataturile lor placute la auz dar inselatoare, acesti necredinciosi conducatori adormeau sufletele pacatosilor intr-o odihna fortata. Ei ar fi trebuit sa dea avertizare cu privire la nenorocirea ce era gata sa vina cum si la nevoia de pocainta, dar in schimb ei dadeau asigurarea ca nu e nimic de temut (vezi Ezechiel 13,22).

Proorocii care vestesc pace si siguranta in ciuda nelegiuirii, cand Dumnezeu declara ca pacatul era aproape sa-si culeaga rasplata inevitabila, nu sunt decat ecoul minciunii satanice rostite de sarpe in gradina Eden, ,,Hotarat nu veti muri.” (Geneza 3,4). Prin Ieremia cat si prin alti soli Dumnezeu daduse de stire ca ziua harului pentru Iuda era aproape sa se incheie, si ca rasplata pentru savarsirea raului nu mai putea fi amanata (comp. Ezechiel 12,21-28). Insa proorocii mincinosi denuntau pe Ieremia si solia trimisa din cer (vezi Ieremia 28,29) si cautau sa linisteasca temerile poporului ca raul lor fel de purtare ar avea urmari. Profetii mincinosi spuneau, si asa se si intampla, ,,Maine vom face tot ca azi, ba inca mai rau.” (Isaia 56,12).



6:15 Sunt dati de rusine, caci savarsesc uraciuni; si totusi nu rosesc, si nu stiu de rusine. De aceea vor cadea impreuna cu cei ce cad, vor fi rasturnati, cand ii voi pedepsi, zice Domnul.

SUNT DATI DE RUSINE. Sau ,,Au fost ei rusinati?”. ,,Ei” se refera la nerusinatii conducatori spirituali. Daca ei s-ar fi rusinat de monstruoasa lor rautate, ar mai fi fost nadejde. Insa ei erau nespus de invartosati, isi pierdusera ,,orice pic de simtire” (Efeseni 4,19), trecand de limita de la care mai puteau fi influentati de Spiritul Sfant.

NU ROSESC. Comp. cap. 3,3; 8,12. Lipsa de rusine e dovada de constiinta incetosata.



6:16 Asa vorbeste Domnul: Stati in drumuri, uitati-va, si intrebati care sunt cararile cele vechi, care este calea cea buna: umblati pe ea, si veti gasi odihna pentru sufletele voastre! Dar ei raspund: Nu vrem sa umblam pe ele!

STATI IN DRUMURI. Metafora aceasta este aceea a unui calator care, pierzand drumul, se opreste la rascrucea mai multor drumuri, cercetand si intreband cu grija care este drumul cel bun.

CARARILE CELE VECHI. Cararea sau calea cea buna si dreapta este aceea pe care mersesera strabunii evlaviosi ai lui Iuda. Pazirea principiilor etice si morale ale legamantului urma sa aduca neamului cat si fiecarui ins in parte cele mai alese binecuvantari spirituale (vezi PK 411).

ODIHNA PENTRU SUFLETELE VOASTRE. Cel care umbla pe cararea pe care o arata Dumnezeu va gasi pace si tihna (vezi comentariul la Matei 11,28.29).



6:17 Am pus niste strajeri peste voi: Fiti cu luare aminte la sunetul trambitei! Dar ei raspund: Nu vrem sa fim cu luare aminte!

STRAJERI. Compara Isaia 56,10; Ezechiel 3,17; 33,7.

SUNETUL TRAMBITEI. Sunetul de trambita era semnalul de alarma folosit de santinelele de pe zidurile cetatii (vezi cap. 4,5).

NU VREM SA FIM CU LUARE AMINTE. Compara cu ,,nu vrem sa umblam pe ele” din v. 16.



6:18 De aceea, ascultati, neamuri, si luati seama la ce li se va intampla, adunare a popoarelor!

DE ACEEA. Adica, deoarece israelitii isi astupasera urechile atat fata de avertizarea scrisa cat si fata de indemnul prietenesc.

NEAMURI. Ebr. Goyim (vezi comentariul la cap. 1,5). Profetul chema neamurile pagane sa fie martore la judecatile lui Dumnezeu revarsate asupra poporului Sau (vezi Isaia 1,2).

ADUNARE A POPOARELOR. Sau ,,Adunari”. Se poate, in mod figurat ca un juriu al neamurilor pagane. Aceste neamuri erau chemate sa asculte sentinta rostita ,,peste poporul acesta,” Israel (v.19).

CE LI SE VA INTAMPLA. Sau ,,Ce este intre ei”. Intelegandu-se fie 1) culmea nelegiuirii si decaderii lor, fie 2) marimea pedepsei ca urmare a stricaciunii lor.



6:19 Asculta si tu, pamantule! Iata, voi aduce peste poporul acesta o nenorocire, care va fi rodul gandurilor lui; caci n-au luat aminte la Cuvintele Mele, si au nesocotit Legea Mea.

VOI ADUCE. Literal, ,,Eu chiar aduc.” Judecata este infatisata ca fiind deja pe drum.

RODUL GANDURILOR LUI. Locuitorii Iudeii aveau sa culeaga roadele celor pe care ei insisi le semanasera. Incapatanarea si lipsa lor de pocainta aduceau asupra lor o grabnica ruina (vezi comentariul la Proverbe 1,31). Ceea ce fac oamenii e rezultatul a ceea ce sunt. Din ganduri izvorasc faptele.



6:20 Ce nevoie am Eu de tamaia care vine din Seba, de trestia mirositoare dintr-o tara departata? Arderile voastre de tot nu-Mi plac, si jertfele voastre nu-Mi sunt placute.

CE NEVOIE AM. Sau ,,In ce scop”. Ieremia accentueaza aici faptul ca Dumnezeu nu primeste doar o simpla slujire exterioara. Pazirea intregului sistem ceremonial era fara de folos daca nu era insotit de o religie a inimii (vezi 1Samuel 15,22; Psalmi 40,6; Isaia 1,11–13; Ieremia 7,21–23; Ezechiel 20,39; Osea 6,6; Amos 5,21–24; Mica 6,6–8).

SEBA. Pe temeiul descoperirilor arheologice recente, Seba de acum este identificata cu Yemen, o tara in sud-vestul Arabiei (vezi 1Regi 10,1). Sebaenii erau un popor semitic de negustori care se ocupau mai ales cu marfuri de lux ca aurul, tamaie si pietrele pretioase (vezi Isaia 60,6; vezi comentariul la 1Regi 10,1.2). Capitala lor era la Marib.

TRESTIE MIROSITOARE. Literal, ,,Trestie dulce”. In general identificata cu trestia mirositoare denumita de arabi kalaman si de indieni rotang, cele mai alese varietati crescand in India si sudul Arabiei (vezi Ezechiel 27,19). Radacinile, tulpina si frunzele plantei raspandeau o esenta parfumata cand erau zdrobite.



6:21 De aceea, asa vorbeste Domnul: Iata, voi pune inaintea poporului acestuia niste pietre de poticnire, de care se vor lovi impreuna parinti si fii, vecini si prieteni, si vor pieri.

PIETRE DE POTICNIRE. Probabil aici aratand pe haldei, pricina caderii si nimicirii lui Iuda.

VECINI SI PRIETENI. Cuprinzand o nimicire generala si fara a tine seama de nimic.



6:22 Asa vorbeste Domnul: Iata ca vine un popor din tara de la miaza-noapte, un neam mare se ridica de la marginile pamantului.

TARA DE LA MIAZANOAPTE. Vezi comentariul la cap. 1,14; 4,6.

SE RIDICA. Ebr. ’ur, ,,a se ridica,” ,,a fi impins la actiune.”

MARGINILE PAMANTULUI. O figura de stil denotand partile cele mai departate ale pamantului (vezi cap. 25,32). Invadatorul este descris in alta parte ca venind ,,de departe” (cap. 5,15). Tara robiei de unde Dumnezeu avea sa aduca pe poporul Sau este descrisa in termeni asemanatori cu cei folositi aici (cap. 31,8).



6:23 Ei poarta arc si sulita; sunt cumpliti si fara mila; glasul lor urla ca marea; sunt calare pe cai, si gata de lupta ca un om pregatit de razboi, impotriva ta, fiica a Sionului!

ARC. Babilonienii si asirieii erau iscusiti in folosirea acestei arme (vezi cap. 4,29; 5,16).

SULITA. Ebr. Kidon, probabil ,,o lance” sau ,,o sulita lunga si subtire,” o sulita usoara care putea fi aruncata spre tinta (vezi cap. 50,42).

CUMPLITI. Lipsa de mila si cruzimea invadatorilor era aratata in felul cum au tratat pe Zedechia (vezi cap. 52,8-11). Fiii imparatului au fost ucisi in fata lui, dupa care i s-au scos ochii, asa incat ultima sa amintire vizuala a fost aceasta scena oribila. Dupa aceea a fost trimis in lanturi la Babilon. Monumentele perpetueaza raportul unora dintre obiceiurile lor barbare.

GLASUL LOR URLA. Navalitorii urmau sa fie atat de numerosi incat zgomotul apropierii lor avea sa semene cu urletul sau mugetul marii (vezi Isaia 5,30; 17,12). GATA DE LUPTA. Inarmati si echipati pentru o lupta neintarziata.



6:24 La vuietul apropierii lor, mainile ni se slabesc, ne apuca groaza, ca durerea unei femei care naste.

LA VUIETUL APROPIERII LOR. Sau ,,Faima lor”. Versetele 24 si 25 descriu uluirea pricinuita de vestile sosirii invadatorilor.



6:25 Nu iesiti in ogoare, si nu mergeti pe drumuri! Caci acolo este sabia vrajmasului, raspandind spaima de jur imprejur!

NU IESITI. Nu va avantati dincolo de zidurile Ierusalimului (vezi v. 1).



6:26 Fiica poporului meu, acopera-te cu un sac si tavaleste-te in cenusa, jeleste-te ca dupa singurul tau fiu, varsa lacrimi, lacrimi amare! Caci pe neasteptate vine pustiitorul peste noi.

TAVALESTE-TE. Dovada unei amaraciuni la culme. Presararea pe corp, mai ales pe cap, cu cenusa de catre cineva era un semn de amaraciune, umilinta si penitenta (vezi 2Samuel 13,19; comp. Neemia 9,1). Uneori cel indurerat si penitent statea culcat pe cenusa (vezi Iov 2,8; 42,6; Iona 3,5.6). Culmea nenorocirii sau a zdrobirii de inima putea fi exprimata prin tavalirea in cenusa.

SINGURUL TAU FIU. Stingerea urmasilor cuiva in mijlocul unui popor care punea cel mai mare accent pe posedarea de copii, urma sa aduca cea mai dureroasa amaraciune.



6:27 Te pusesem de paza peste poporul Meu, ca o cetatuie, ca sa le cunosti si sa le cercetezi calea.

TE. Referirea se face la Ieremia (vezi PK 419) iar nu la ,,fiica poporului meu” (v. 26) asa cum parea sa arate contextul. Lucrul acesta este vazut clar din faptul ca pronumele ebraic este feminin. Domnul cauta evident sa incurajeze pe profet sa fie credincios in ciuda experientelor grele.

PAZA. Sau ,,Turn”. Ebr. Bachon, ,,unul care incearca,” ,,unul care probeaza,” sau ,,un examinator.” Traducerea ,,turn” [KJV] vine negresit de la asocierea lui bachon cu bachin, forma de plural a caruia este tradusa cu ,,turnuri,” locuri de paza in Isaia 23,13. Totusi bachin, are un sens incert.

CETATUIA. Ebr. Mibsar, ,,un loc facut de neapropiat,” in general folosit pentru a descrie o cetate intarita. Ieremia urma sa stea tare pentru Domnul ca o intaritura impotriva careia mana omului nu poate izbuti.

CERCETEZI. Ebr. Bachan, ,,a pune la incercare,” ,,a cerceta,” ,,a proba.” Versetele 28-30 folosesc termeni metalurgici. Procesul de curatire nu da decat argint lepadat (v. 30).



6:28 Toti sunt niste razvratiti, niste barfitori, arama si fier, toti sunt niste stricati.

RAZVRATITI. LXX zice, ,,unii care nu vor sa ia aminte,” adica, niste neascultatori.

ARAMA SI FIER. In ele insele acestea nu sunt metale fara valoare, dar daca ar fi descoperite de cineva care le examineaza si care se asteapta sa gaseasca aur sau argint, el ar fi foarte mult dezamagit. Dumnezeu ca marele Examinator era adanc dezamagit in ce priveste poporul Sau. Ei nu izbutisera nicidecum sa ajunga la inaltul destin pe care El il intentiona pentru ei, si cu toate acestea se socoteau mai buni decat paganii.



6:29 Foalele ard, plumbul este topit de foc; degeaba curatesc, caci zgura nu se dezlipeste.

DEGEABA CURATESC. Sau ,,Topeste in zadar”. Continuarea simbolului cu procesul de curatire. Marile sfortari depuse de Dumnezeu in favoarea poporului Sau nu erau de nici un folos.



6:30 De aceea se vor numi argint lepadat, caci Domnul i-a lepadat.

LEPADATI. Ebr. Ma’as, ,,a lepada,” ,,a dispretui,” ,,a arunca.” Prin lucrarea sa Ieremia indemna pe oameni sa arunce zgura neascultarii (PK 410). Jocul de cuvinte cu ,,lepadat” sporeste forta soliei profetului. Locuitorii din Iuda decazusera foarte mult fata de inaltul ideal al lui Dumnezeu fata de ei ca natiune, si in starea actuala a lor ei erau cu totul acceptabil pentru El. El nu mai putea sa mai sufere umblarea lor ratacitoare, ca nu cumva indelunga Sa rabdare sa fie interpretata ca o aprobare a faptelor lor (vezi p. 29-32).

B

COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE

14 Ev 281; EW 234, 282; GC 655; PK 141, 435; SR 405; 1T 335; 2T 440; 4T 185; 5T 77, 83; vezi de asemenea EGW la Ier. 8,11

16 DA 331; GC 478; GW 306; PK 411; 4T 513; 5T 585; 8T 296

19 DA 588; Ed 146

27 PK 419

30 PK 409


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: