Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Ieremia

Ieremia 51:30


51:30 Vitejii Babilonului nu mai lupta, ci stau in cetatui; puterea le este sleita, si au ajuns ca niste femei. Vrajmasii pun foc locuintelor lor si le sfarama zavoarele!

Nu mai lupta. Sau ,,Se abtin sa lupte”. Atat rapoartele cuneiforme cat si raportul biblic arata ca Babilonienii n-au facut un efort hotarat sa reziste cuceririi medo-persane. Raportul cuneiform, asa cum e continut in asa numita Cronica a lui Nabonid, raporteaza o singura batalie reala, aceea de la Opis pe Tigru, un loc cam la 185 km la nord de Babilon (loc mai tarziu identificat cu Seleucia – Tell Umair). Un alt document cuneiform, cunoscut ca Cilindrul lui Cir (vezi Vol. III, ilustratia din fata

p. 64), declara ca ,,fara nici o lupta, el [Marduk, dumnezeul Babilonului] i-a facut [pe Cir] sa intre in orasul sau Babilon” (Ancient Near Eastern Texts, J. B. Pritchard, ed., p. 315.). Exista oarecare dovezi ca Cir, care a condus atacul, s-ar putea sa fi avut contact cu preotii lui Marduk din interiorul cetatii, care n-aveau nici o placere de regele domnilor, Nabonid. In cazul acesta tradarea se poate sa fi jucat un rol hotarat in caderea cetatii.

Naratiunea biblica descrie pe regele Belsatar la o orgie in noaptea cand cetatea a fost cucerita (Daniel 5; vezi comentariul la Ieremia 50,43).

Cetatui. Adica, fortificatiile lor. Cetatea Babilonului era extraordinar de bine fortificata. Sapaturile au aratat ca in afara de un extins zid exterior dublu cu o latime medie de aproape 31 m la baza, cetatea propriu-zisa era inconjurata de un sant cu apa – facut prin abaterea unei parti din apa Eufratului – in spatele caruia se ridica un triplu zid cu o latime totala la baza de aproape 17 m. Si apoi in interiorul acestuia, cartierul regal era protejat de alte fortificatii. Vezi harta de la p. 796.

Istoricii greci Herodot (i. 190, 191) si Xenofon (Cyropaedia, vii. 5. 1-36) si unul si altul afirma, ca atunci cand au fost atacati de catre mezi si persi, Babilonienii si-au cautat refugiu inauntrul zidurilor lor, considerandu-se in stare sa reziste la un asediu prelungit.