Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Ieremia

Ieremia 50:12


50:12 Mama voastra este acoperita de rusine, cea care v-a nascut roseste de rusine; iata, ea este coada neamurilor, este un pustiu, un pamant uscat si fara apa!

Coada. Babilonul se falea ca are conducerea lumii. Intr-un timp, cand natiunea urca la cel mai inalt varf al puterii sale (vezi comentariul la v. 1), Ieremia, in ironie muscatoare o numeste profetic ,,coada neamurilor”. Compara profetia lui Balaam cu privire la Amalec (Numeri 24,20).

Pustiu. Prin previziune profetica, Ieremia priveste peste secole si vede rezultatul unei succesiuni de catastrofe care urma sa faca din Babilonul ,,un pustiu, un pamant uscat, si fara apa”. Solul Babiloniei era extrem de fertil. Cand era irigata, tara dadea recolte abundente, dar cand era lasata fara apa, repede ajungea un vast pustiu. Din timpurile cele mai vechi prosperitatea Mesopotamiei centrale si sudice depindea de existenta unei carmuiri puternice, care putea sa mentina reteaua canalelor de irigatie. Perioadele de anarhie erau perioade de pustiire. Asa cum profetul prezice dezastrul politic, el vede si tara devenind un pustiu.

Pustiirea prezisa a venit, desi nu imediat dupa caderea Babilonului. Sub persi, tara Babiloniei a continuat sa fie extrem de productiva. Herodot (i. 193), scriind in timpul perioadei aceleia, declara: ,,Deoarece teritoriul Babilonean, ca si Egiptul e intretaiat de canale… El e atat de roditor in producerea de grau, incat are recolta de doua ori insutita, iar cand produce cel mai bine, este de trei ori insutita. Frunzele de grau si de orz cresc acolo pana la patru degete intregi in latime, si, cu toate ca stiu pana la ce inaltime cresc acolo meiul si susanul, nu o voi mentiona, deoarece sunt deplin sigur ca pentru aceia care nu au fost niciodata in tara Babiloniana, ceea ce s-a spus cu privire la productiile ei va aparea pentru multi de necrezut… Ei au palmieri, care cresc pretutindeni pe intreaga campie.” (Henry Cary, trad.)

O situatie asemanatoare a domnit in vremurile romane; Pliniu (Natural History, xviii. 17), in sec. I d.Hr., afirma ca erau doua recolte pe an in Babilonia. Mesopotamia a continuat sa infloreasca sub carmuirea musulmana pana la 1258, cand mongolii, sub nepotul lui Gingis Han, au invadat Asia Apuseana. Ca parte a distrugerii lor, ei au demolat sistemul de irigatie. De atunci, campiile centrale si sudice ale Mesopotamiei au fost in mare parte pustii.