English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Ieremia

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Ieremia, 50


50:1 Iata cuvantul rostit de Domnul asupra Babilonului, asupra tarii Haldeilor, prin prorocul Ieremia:

Cuvantul rostit de Domnul. Vezi comentariul la cap. 46,1. Multe din expresiile cap. 50, 51 care descriu pustiirea Babilonului literal apar din nou in Apocalips 16-19 in descrierea facuta de Ioan caderii Babilonului mistic (vezi comentariul la Isaia 47,1). Un studiu atent al acestor expresii in cadrul lor istoric se poate dovedi un ajutor in clarificarea sensului acelorasi expresii in cadrul lor in cartea Apocalipsului. Notati urmatoarele:

Vezi tabelul urmator Vezi si comentariul la Isaia 13,14; 47,1; Ieremia 25,12; comp. Ezechiel 26,13./IND

Babilon. Prorocia lui Ieremia impotriva Babilonului este cea mai lunga (cap. 50,1-51,58) din rostirile lui impotriva natiunilor straine, care inconjurau Israelul. Babilonul era pe vremea aceea puterea dominanta in Rasaritul Apropiat, si era adversarul principal al poporului lui Iuda. Celelalte natiuni molestasera din cand in cand pe Iuda, dar Babilonul l-a biruit si l-a nimicit. Profetia aceasta evident urmeaza sa fi datata in anul al patrulea al lui Zedechia (vezi cap. 59,59.60), 594-593 i.Hr., din toamna in toamna.

Unii s-au mirat ca Ieremia, a carui politica era o continua indemnare la cooperarea cu Babilonul (cap. 27,12-18), ar putea sa prezinte intr-un timp atat de crucial ca acesta o exprimare atat de puternica tocmai contra acelei tari. Raspunsul pare sa se gaseasca in faptul, ca aceasta profetie nu fusese data pentru folosul iudeilor din Ierusalim, carora Ieremia le adresase soliile sale de credinciosie fata de Babilon, ci era mai degraba intentionata pentru israelitii care erau exilati in Babilon (vezi cap. 50,4-8.17-20; 51,60-64). Daca solia ajungea la Babilonieni ea era pentru ei o avertizare ca Iehova urma inca sa aduca judecata si nimicire asupra lor pentru faptul ca ei nu conlucrasera deplin cu planul Cerului. Pentru exilatii iudei ea era o asigurare ca Dumnezeu nu uitase soarta lor, si ca urma sa vina si o zi de refacere pentru ei.



50:2 Dati de stire printre neamuri, dati de veste si inaltati un steag! Vestiti, n-ascundeti nimic! Spuneti: Babilonul este luat! Bel este acoperit de rusine, Merodac este zdrobit! Idolii lui sunt acoperiti de rusine, idolii lui sunt sfaramati!

Bel… Merodac. Babilonianul belu, ,,domn” (inrudit cu ebr. ba‘al), un titlu al dumnezeului principal al Babilonului, Marduk (,,Merodac” din acest verset). Ieremia de repetate ori prezentase pedeapsa adusa asupra natiunilor invecinate ca fiind o pedeapsa asupra dumnezeilor lor falsi (vezi cap. 46,25; 48,7.13.46; vezi comentariul la cap. 49,1).

Mitologia Babiloniana cu privire la Marduk seamana in unele privinte cu naratiunea biblica. Istorisirea Babiloniana a creatiunii, Enuma elish, povesteste ca inainte de crearea lumii a fost un mare razboi in cer, in care Marduk, imparatul dumnezeilor, a biruit si a omorat pe Ti’amat, zeita mama primara a haosului de apa. Apoi a facut cerul si pamantul din trupul ei, si apoi a creat pe om, ca sa serveasca zeii, facandu-l din sangele unei alte divinitati. In vederea acestor asemanari desfigurate ale luptei lui Iehova cu Lucifer, cu privire la crearea omului, profetia lui Ieremia ca ,,Merodac este zdrobit” ajunge sa fie de o deosebita importanta.



50:3 Caci impotriva lui se suie un neam de la miazanoapte, care-i va preface tara intr-o pustie, si nu va mai fi locuita: atat oamenii cat si dobitoacele fug si se duc.

Miaza-noapte. Vezi comentariul la cap. 1,14. In 539 i.Hr., persii si mezii au biruit Babilonul. Media se afla la miazanoapte de Babilonia.



50:4 In zilele acelea, in vremurile acelea, zice Domnul, copiii lui Israel si copiii lui Iuda se vor intoarce impreuna; vor merge plangand si vor cauta pe Domnul, Dumnezeul lor.

Verset ce nu a fost comentat.

50:5 Vor intreba de drumul Sionului, isi vor intoarce privirile spre el, si vor zice: Veniti sa ne alipim de Domnul, printr-un legamant vesnic care sa nu fie uitat niciodata!

Un legamant vesnic. Era scopul lui Dumnezeu ca disciplina aplicata exilatilor sa duca la o adevarata pocainta si ca ramasita lui Israel, la inapoiere, sa implineasca destinul pe care Dumnezeul il planuise pentru descendentii lui Avraam (vezi p. 29, 30).



50:6 Poporul Meu era o turma de oi pierdute; pastorii lor ii rataceau, ii faceau sa cutreiere muntii; treceau de pe munti pe dealuri, uitandu-si staulul.

Pastorii. Atat conducatorii religiosi, cat si cei religiosi ai lui Israel a facut pe Israel, sa se abata din calea cea dreapta. Cand conducatorii religiosi ai natiunii si-au pierdut puterea spirituala, carmuitorii au alunecat repede in jos din punct de vedere moral.

De pe munti pe dealuri. Se poate, ca profetul sa fi avut aici in minte faptul ca cultul idolatru era adesea practicat pe varful dealurilor. In orice caz, simbolul descrie starea abandonata a lui Israel din punct de vedere spiritual, ratacind fara un pastor prin munti, fara odihna, si totusi neamintindu-si de adevaratul lor staul. Augustin de Hippo se referea la starea inimii omului in felul urmator: ,,Tu ne-ai plamadit pentru Tine, si inima noastra este fara odihna pana gaseste odihna in Tine” (Confesiuni, I.1).



50:7 Toti cei ce-i gaseau ii mancau, si vrajmasii lor ziceau: Noi nu suntem vinovati, fiindca au pacatuit impotriva Domnului, Locasul neprihanirii, impotriva Domnului, Nadejdea parintilor lor.

Locasul neprihanirii. Aceasta este o expresie bogata si impresionanta asa cum este folosita aici cu privire la Iehova. Termenul ,,locas”, ebr. naweh, continua tema pastorala din v.6. Naweh este folosit in alta parte ca locul unde locuiesc pastorii (cap. 33,12) si turmele lor (cap. 23,3; 49,20). Dumnezeu este declarat ca fiind nu doar adevaratul salas al Israelului pierdut, ci si izvorul dreptatii.



50:8 Fugiti din Babilon, iesiti din tara Haldeilor, si mergeti ca niste tapi in fruntea turmei!

Fugiti. Cu privire la tabloul cu poporul lui Dumnezeu fugind din Babilonul spiritual, vezi comentariul la Apocalips 18,4. Tapi. Tabloul oferit este cel al tapilor, care sunt intotdeauna in frunte pentru a conduce turma.



50:9 Caci iata ca voi ridica si voi aduce impotriva Babilonului o multime de neamuri mari din tara de la miazanoapte; se vor insirui in siruri de bataie impotriva lui, si vor pune stapanire pe el; sagetile lui sunt ca ale unui razboinic iscusit, care nu se intoarce cu mainile goale.

O multime de neamuri mari. Sau ,,O adunare de neamuri mari”. Natiunile acestea sunt enumerate in cap. 51,27.28.



50:10 Astfel va fi data prada jafului, Haldea, si toti cei ce o vor jefui se vor satura de jaf, zice Domnul.

Verset ce nu a fost comentat.

50:11 Caci voi v-ati bucurat si v-ati inveselit, cand Mi-ati jefuit mostenirea Mea! Da, sareati ca o juncana in iarba, nechezati ca niste armasari focosi!

Verset ce nu a fost comentat.

50:12 Mama voastra este acoperita de rusine, cea care v-a nascut roseste de rusine; iata, ea este coada neamurilor, este un pustiu, un pamant uscat si fara apa!

Coada. Babilonul se falea ca are conducerea lumii. Intr-un timp, cand natiunea urca la cel mai inalt varf al puterii sale (vezi comentariul la v. 1), Ieremia, in ironie muscatoare o numeste profetic ,,coada neamurilor”. Compara profetia lui Balaam cu privire la Amalec (Numeri 24,20).

Pustiu. Prin previziune profetica, Ieremia priveste peste secole si vede rezultatul unei succesiuni de catastrofe care urma sa faca din Babilonul ,,un pustiu, un pamant uscat, si fara apa”. Solul Babiloniei era extrem de fertil. Cand era irigata, tara dadea recolte abundente, dar cand era lasata fara apa, repede ajungea un vast pustiu. Din timpurile cele mai vechi prosperitatea Mesopotamiei centrale si sudice depindea de existenta unei carmuiri puternice, care putea sa mentina reteaua canalelor de irigatie. Perioadele de anarhie erau perioade de pustiire. Asa cum profetul prezice dezastrul politic, el vede si tara devenind un pustiu.

Pustiirea prezisa a venit, desi nu imediat dupa caderea Babilonului. Sub persi, tara Babiloniei a continuat sa fie extrem de productiva. Herodot (i. 193), scriind in timpul perioadei aceleia, declara: ,,Deoarece teritoriul Babilonean, ca si Egiptul e intretaiat de canale… El e atat de roditor in producerea de grau, incat are recolta de doua ori insutita, iar cand produce cel mai bine, este de trei ori insutita. Frunzele de grau si de orz cresc acolo pana la patru degete intregi in latime, si, cu toate ca stiu pana la ce inaltime cresc acolo meiul si susanul, nu o voi mentiona, deoarece sunt deplin sigur ca pentru aceia care nu au fost niciodata in tara Babiloniana, ceea ce s-a spus cu privire la productiile ei va aparea pentru multi de necrezut… Ei au palmieri, care cresc pretutindeni pe intreaga campie.” (Henry Cary, trad.)

O situatie asemanatoare a domnit in vremurile romane; Pliniu (Natural History, xviii. 17), in sec. I d.Hr., afirma ca erau doua recolte pe an in Babilonia. Mesopotamia a continuat sa infloreasca sub carmuirea musulmana pana la 1258, cand mongolii, sub nepotul lui Gingis Han, au invadat Asia Apuseana. Ca parte a distrugerii lor, ei au demolat sistemul de irigatie. De atunci, campiile centrale si sudice ale Mesopotamiei au fost in mare parte pustii.



50:13 Din pricina maniei Domnului nu va mai fi locuita, si va fi o pustietate. Toti cei ce vor trece pe langa Babilon, se vor mira si vor fluiera pentru toate ranile lui.

Nu va mai fi locuita. Intrucat v. 12 pare sa se aplice tarii ca un tot, versetul aceasta se refera in special la oras. Babilonul nu a fost distrus de Cir, si declinul lui a venit prin stadii lente (vezi comentariul la Isaia 13,19). Timp de multe secole, cea mai impunatoare din ramasitele vechiului Babilon, marea movila care contine fortareata-palatul imperial si invecinata Poarta a lui Istar era o masa de caramizi sfaramicioase. Nimeni nu poate privi la aceasta scena de ziduri sfaramate si de pustiire generala fara de a-si da seama cat de deplin au fost implinite prezicerile lui Ieremia.



50:14 Insiruiti-va de bataie imprejurul Babilonului, voi toti, arcasii! Trageti impotriva lui, nu faceti economie de sageti! Caci a pacatuit impotriva Domnului.

Verset ce nu a fost comentat.

50:15 Scoateti din toate partile un strigat de razboi impotriva lui! El intinde mainile; temeliile i se prabusesc; zidurile i se surpa. Caci este razbunarea Domnului. Razbunati-va pe el! Faceti-i cum a facut si el!

Intinde mainile. Adica, se preda.



50:16 Nimiciti cu desavarsire din Babilon pe cel ce seamana, si pe cel ce manuieste secera la vremea secerisului! Inaintea sabiei nimicitorului, fiecare sa se intoarca la poporul sau, fiecare sa fuga spre tara lui.

Verset ce nu a fost comentat.

50:17 Israel este o oaie ratacita pe care au gonit-o leii; imparatul Asiriei a mancat-o cel dintai; si acesta din urma i-a zdrobit oasele, acest Nebucadnetar, imparatul Babilonului.

Asiria. O referire la distrugerea regatului de miaza-noapte a lui Israel de catre imparatul asirian, Salmanasar V, in 723-722 i.Hr. (2Regi 18,9-12).



50:18 De aceea asa vorbeste Domnul ostirilor, Dumnezeul lui Israel: Iata, voi pedepsi pe imparatul Babilonului si tara lui, cum am pedepsit pe imparatul Asiriei.

Cum am pedepsit. Ninive, capitala Asiriei a fost distrusa de catre Babilonieni si mezi in 612 i.Hr. La mai putin de zece ani dupa aceea ramasitele imparatului au disparut, si curand asirienii ca natiune au fost pierduti din punctul de vedere al istoriei. Caderea lor e descrisa impresionant in profetia lui Naum. Imparatia Babilonului urma ca in curand sa-si piarda independenta ajungand in mainile persilor (539 i.Hr.), si in timpul domniei lui Xerxes ea a incetat chiar de a fi un regat subordonat si a fost contopit cu Asiria ca o provincie. Cetatea Babilon a fost in mare parte distrusa cu toate ca a continuat sa mai existe un timp dupa aceea (vezi comentariul la Isaia 13,19).



50:19 Voi aduce inapoi pe Israel in pasunea lui; va paste pe Carmel si pe Basan, si isi va potoli foamea pe muntele lui Efraim si in Galaad.

Carmel. Zonele amintite aici sugereaza ca Dumnezeu planuia sa restaureze limitele originale ale lui Israel. Carmel este literal, ,,tara gradina”. Basan, Efraim si Galaad erau vestite pentru rodnicia, padurile si cirezile lor de vite (vezi Deuteronom 32,14; Judecatori 8,2; Isaia 35,2; Osea 9,13; Mica 7,14; Zaharia 11,2). Fagaduintele acestea erau conditionate de ascultare (vezi PK 704).



50:20 In zilele acelea, in vremea aceea, zice Domnul se va cauta nelegiuirea lui Israel, si nu va mai fi, si pacatul lui Iuda, si nu se va mai gasi; caci voi ierta ramasita, pe care o voi lasa.

Nu va mai fi. Iertarea de pacat fagaduita aici ar fi urmat unei sincere pocainte si unei adevarate redesteptari spirituale. Pacatele care caracterizasera pe Israel inainte de exil nu mai trebuiau sa fie repetate. Israel n-a izbutit sa implineasca scopul divin.

Pe care o voi lasa. Literal, ,,pe care o voi face sa ramana”. Textul aceste este o asigurare de iertare pentru ramasita poporului lui Dumnezeu; RSV zice: ,,caci voi ierta pe aceea, pe care ii voi lasa ca o ramasita”. Iudeilor care fusesera lasati la sfarsitul captivitatii, li se dadea aici fagaduinta ca, daca erau oameni ai pocaintei, Dumnezeu nu avea sa le mai tina in socoteala impotriva lor faptele rele ale istoriei lor trecute.



50:21 Suie-te impotriva tarii de doua ori razvratita, impotriva locuitorilor ei, si pedepseste-i! Urmareste, macelareste, nimiceste-i! zice Domnul si implineste in totul poruncile Mele!

De doua ori razvratita. Sau ,,Merathaim”. O forma duala ebraica, probabil derivata de la ebraicul marah, ,,a fi razvratit”, si astfel insemnand ,,indoita razvratire”. Numele ar putea fi folosit pentru a accentua gravitatea rebeliunii Babilonienilor contra lui Iehova. Babilonienii avusesera mare prilej de a cunoaste si de a servi pe adevaratul Dumnezeu prin marturia captivilor iudei din mijlocul lor. Folosirea acestui nume pentru Babilon ar putea fi si un joc de cuvinte. Marratim era numele Babilonean pentru o laguna in Babilonia de sud la capatul Golfului Persan.

Impotriva locuitorilor ei si pedepseste-i. Literal, ,,cercetare”, aici fara indoiala in sensul de pedeapsa (vezi comentariul la cap. 46,21). Ca si Merathaim, el pare sa fie un joc de cuvinte cu un termen Babilonian, probabil in cazul acesta cu Puqudu, numele unui trib aramaic din sud-estul Babiloniei. Oamenii acestia sunt mentionati in Ezechiel 23,23 ca fiind in ostirea Babiloneana.



50:22 Strigate de razboi rasuna in tara, si prapadul este mare.

Verset ce nu a fost comentat.

50:23 Cum s-a rupt si s-a sfaramat ciocanul intregului pamant! Babilonul este nimicit in mijlocul neamurilor!

Ciocanul. O putere care candva zdrobise alte natiuni, este ea insasi acum sfaramata (vezi Isaia 14,4-6).



50:24 Ti-am intins o cursa, si ai fost prins, Babilonule, fara sa te astepti. Ai fost ajuns, apucat, pentru ca ai luptat impotriva Domnului.

Fara sa te astepti. Babilonul a fost luat prin surprindere de catre persi (vezi comentariul la Daniel 5,30.31).



50:25 Domnul Si-a deschis casa de arme, si a scos din ea armele maniei Lui; caci aceasta este o lucrare a Domnului, Dumnezeul ostirilor, in tara Haldeilor.

Domnului, Dumnezeului ostirilor. Vezi comentariul la cap. 7,3.



50:26 Patrundeti din toate partile in Babilon, deschideti-i granarele, faceti-le niste mormane ca niste gramezi de snopi, si nimiciti-le. Nimic sa nu mai ramana din el!

Verset ce nu a fost comentat.

50:27 Ucideti-i toti taurii si junghiati-i! Vai de ei! Caci le-a venit ziua, vremea pedepsirii lor!

Taurii. Posibil o referire la razboinicii sau principii Babilonului (vezi Psalmi 22,12; 68,30; Isaia 34,7).



50:28 Ascultati strigatele fugarilor, ale celor ce scapa din tara Babilonului, ca sa vesteasca in Sion razbunarea Domnului, Dumnezeului nostru, razbunarea pentru Templul Sau!

Strigatele. Sau ,,Glasul”. Iudeii aceia care fusesera martori oculari ai invadarii si caderii Babiloniei puteau sa dea o marturie impresionanta in Ierusalim cu privire la marimea pedepsei natiunii care distrusese Templul.



50:29 Chemati impotriva Babilonului pe arcasi, voi toti care incordati arcul! Tabarati in jurul lui, ca nimeni sa nu scape, rasplatiti-i dupa faptele lui, faceti-i intocmai cum a facut si el! Caci s-a semetit impotriva Domnului, impotriva Sfantului lui Israel!

Nimeni sa nu scape. Tabloul este al unui asediu tipic al unei cetati din vechime. In felul acesta Babilonienii doborasera intariturile natiunilor invecinate lor. Aceeasi tactica e intrebuintata acum impotriva lor.



50:30 De aceea, tinerii lui vor cadea pe ulite, si toti oamenii lui de razboi vor pieri in ziua aceea, zice Domnul.

Tinerii lui. Compara cu cap. 49,26, unde aceeasi prezicere este facuta cu privire la cetatea Damasc.



50:31 Iata, am necaz pe tine, ingamfatule! zice Domnul, Dumnezeul ostirilor; caci ti-a sosit ziua, vremea pedepsirii tale!

Verset ce nu a fost comentat.

50:32 Ingamfatul acela se va poticni si va cadea, si nimeni nu-l va ridica, voi pune foc cetatilor lui, si-i va mistui toate imprejurimile.

Verset ce nu a fost comentat.

50:33 Asa vorbeste Domnul ostirilor: Copiii lui Israel si copiii lui Iuda sunt apasati impreuna; toti cei ce i-au dus robi ii opresc si nu vor sa le dea drumul.

Verset ce nu a fost comentat.

50:34 Dar puternic este Razbunatorul lor, El, al carui Nume este Domnul ostirilor. El le va apara pricina, ca sa dea odihna tarii, si sa faca pe locuitorii Babilonului sa tremure.

Razbunatorul. Sau ,,Rascumparatorul”. Ebr. go’el. cuvantul acesta apare de peste 40 de ori in Vechiul Testament, desi Ieremia il foloseste numai aici. E diferit tradus in KJV, ca ,,rascumparator”, ,,ruda”, ,,razbunator”, ,,pedepsitorul”. Acesta este termenul aplicat la ruda apropiata a carei datorie era sa razbune o ucidere (vezi Numeri 35,19), si sa rascumpere terenul vandut de un om sarac (vezi Levitic 25,23-25; comp. Rut 3,9; vezi comentariul la Rut 2,20). Domnul este prezentat aici ca ruda lui Israel, care va si pedepsi pe persecutorii lui si il va repune in indreptatita lui mostenire.

Domnul ostirilor. Vezi comentariul la cap. 7,3. Le va apara pricina. Expresia ebraica e foarte poetica, zicand literal ,,aparand va apara apararea lor”.



50:35 Sabia impotriva Haldeilor! zice Domnul, impotriva locuitorilor Babilonului, impotriva capeteniilor si inteleptilor lui!

Sabia. Versetele 35-38 sunt o unitate poetica, asa cum e aratat de repetarea expresiei ,,sabia impotriva”. In ebraica consonantica expresia tradusa ,,seceta peste” (v. 38) este identica cu aceea tradusa ca ,,sabia impotriva”. Siriaca ofera peste tot aceeasi traducere.

Inteleptii. Babilonul era vestit pentru inteleptii lui, de care domnitorii depindeau pentru calauzire (vezi Daniel 2,2.12; 5,15).



50:36 Sabia impotriva prorocilor minciunii, ca sa ajunga ca niste oameni fara minte! Sabia impotriva vitejilor lui, ca sa ramana incremeniti!

Prorocii minciunii. Ebr. baddim, ,,vorbitori seci”. Referirea a probabil la asa numitii intelepti ai Babilonului (vezi Isaia 44,25).



50:37 Sabia impotriva cailor si carelor lui, impotriva oamenilor de tot felul care sunt in mijlocul lui, ca sa ajunga ca femeile! Sabia impotriva vistieriilor lui, ca sa fie jefuite!

Oameni de tot felul. Probabil o referire la trupele straine din ostirea Babiloniana.

Vistierii. Babilonienii jefuisera vistieriile lui Iuda (vezi Ieremia 52,17-23; Daniel 1,2).

50:38 Seceta peste apele lui, ca sa sece! Caci este o tara de idoli, si au innebunit cu idolii lor.

Ape. Prosperitatea Babiloniei depindea de cele doua mari rauri ale ei, Tigrul si Eufratul (vezi comentariul la v. 12, 35).

Au innebunit cu idolii. Sau, ,,cu lucrurile oribile pe care le fac ca niste nebuni”. Profetul probabil are in minte orgiile savarsite in prezenta unor idoli grotesti si adesea obsceni.



50:39 De aceea fiarele pustiei se vor aseza acolo impreuna cu sacalii, si strutii vor locui acolo; nu va mai fi locuit niciodata, ci vesnic va ramane nelocuit.

Fiarele pustiei. Expresia ,,fiarele pustiei impreuna cu fiarele insulelor” este traducerea ebraicului siyyim ’eth-’iyyim Sunetul acestui pasaj, cand e citit in ebraica, sugereaza tipetele patrunzatoare ale animalelor salbatice cand umbla incoace si incolo printre ruinele Babilonului pentru prada. Siyyim( este folosit de invatati in diverse moduri, derivand de la o radacina ebraica care inseamna ,,uscaciune”, in acest caz indicand un animal de desert, sau de la o alta radacina care inseamna ,,a striga”, sugerand un animal care latra. ’Iyyim, adoptat de traducatorii KJV a fi o forma a lui ’i, ,,insula” este considerat de autori recenti a proveni de la radacina ,,a striga”, cu fererire la sacali.

Strutul. Ebr. benoth ya‘anah, probabil literal ,,fiicele pustiului”, sau ,,fiicele pamantului tare, pietros”. Termenul denota strutii (vezi comentariul la Levitic 11,16). Nu va mai fi locuit. Vezi comentariul la v. 13.



50:40 Ca si Sodoma si Gomora si cetatile vecine, pe care le-a nimicit Dumnezeu, zice Domnul, asa nu va mai fi locuit nici el, si nimeni nu se va mai aseza acolo.

Verset ce nu a fost comentat.

50:41 Iata, vine un popor de la miazanoapte, si un neam mare si niste imparati puternici se ridica de la marginile pamantului.

Miaza-noapte. Vezi comentariul la cap. 1,14; 50,3.

Marginile pamantului. Sau, ,,cele mai departate parti ale pamantului” (vezi cap. 51,27.28). Cand mezii si persii au doborat Babilonul in 539 i.Hr., imperiul lor, in intinderile lui nordice si estice, se extindea dincolo de limitele oricarei alte puteri mondiale anterioare. Imperiul Persan, asa cum s-a constituit el in cele din urma, se intindea de la hotarul Indiei in Rasarit pana la Tracia si Egipt in Apus, la sud in Arabia si la nord pana la actualul Turkestan si Caucaz. Acesta era cu mult cel mai mare imperiu pe care il cunoscuse lumea pana atunci.



50:42 Poarta arc si sulita, sunt necrutatori si fara mila; glasul le mugeste ca marea; sunt calare pe cai, ca un om gata de lupta, impotriva ta, fiica Babilonului!

Verset ce nu a fost comentat.

50:43 Imparatul Babilonului aude vestea, mainile i se slabesc, si il apuca groaza, ca durerea pe o femeie care naste

Mainile i se slabesc. Vezi Daniel 5,6, unde este descrisa purtarea lui Belsazar in timpul caderii Babilonului. Nabonid, cu care Belsazar impartea domnia, pare la fel sa nu fi prezentat o puternica rezistenta invadatorilor. Istoricul Babilonian Berosus afirma ca Nabonid a inaintat impotriva persilor, dar a fost infrant in lupta, apoi a fugit si mai tarziu s-a predat fara a incerca sa se apere (vezi Josephus, Against Apion, i. 20). Asa numita Cronica a lui Nabonid, documentul cuneiform care constituie o sursa primara cu privire la caderea Babilonului in mainile persilor, reflecta acelasi tablou de dezorganizare, aparand partial pozitia lui Nabonid. Ea declara: ,,In luna Tashritu, cand Cir a atacat ostirea Akkadului la Opis pe Tigru, locuitorii Akkadului s-au razvratit, dar el (Nabonid) a masacrat pe locuitorii zapaciti. In ziua a XIV-a, Sipar a fost luat fara de lupta. Nabonid a fugit. In ziua a XVI-a, Gobryas (Ugbaru), guvernatorul din Gutium si ostirea lui Cir au intrat in Babilon fara de lupta. Mai apoi Nabonid a fost arestat in Babilon, cand s-a reintors (acolo).” (Ancient Near Eastern Texts, J. B. Pritchard, ed., p. 306.)



50:44 Iata, vrajmasul se suie ca un leu, de pe malurile ingamfate ale Iordanului impotriva locuintei tale tari; deodata ii voi izgoni de acolo, si voi pune peste ei pe acela, pe care l-am ales. Caci cine este ca Mine? Cine-Mi va porunci? Si care capetenie Imi va sta impotriva?

Iata. Versetele 44-46 sunt aproape identice cu cap. 49,19-21, unde cuvintele sunt aplicate la Edom (vezi comentariul de acolo).

Comentariile lui Ellen G. White

20 COL 205; GC 485

23-25 PK 532

25 PP 509

33,34 PK 532



50:45 De aceea, ascultati hotararea pe care a luat-o Domnul impotriva Babilonului, si planurile pe care le-a facut El impotriva tarii Haldeilor! Cu adevarat, ii vor tari ca pe niste oi slabe, cu adevarat, le vor pustii locuinta.

Verset ce nu a fost comentat.

50:46 De strigatul luarii Babilonului se cutremura pamantul, si se aude un strigat de durere printre neamuri.

Verset ce nu a fost comentat.

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: