Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Ieremia

Ieremia 46:25


46:25 Domnul ostirilor, Dumnezeul lui Israel, zice: Iata, voi pedepsi pe Amon din No, pe Faraon si Egiptul, pe dumnezeii si imparatii lui, pe Faraon si pe cei ce se incred in el.

Domnul ostirilor. Vezi comentariul la cap. 7,3.

Amon din No. Ebr. ’Amon minno’, literal, ,,Amen din No”. Cetatea egipteana Teba (modernele Luxor si Karnak), cam la 480 km la sud de Cairo pe malul rasaritean al Nilului. Amon fusese original Zeul local al Tebei; de unde cetatea a ajuns sa fie cunoscuta in egipteana ca Niut ’Imen, ,,cetatea lui Amen”. Biblicul ,,No” este o transliterare ebraica a celei dintai parti al numelui egiptean al cetatii.

Odata cu inceperea Regatului de Mijloc al Egiptului (cam pe la 2000 i.Hr.), si asezarea cetatii de scaun la Teba, zeul local Amen a ajuns repede la suprematie printre zeitatile Egiptului. Lui i-au fost date atributele zeului soare Ra‘, si cele doua zeitati au fost identificate ca una singura sub numele de Amen-Ra‘. Importanta lui Amen e ilustrata de proeminenta numelor Amenemhet, numele a patru alti regi ai perioadei Imperiale. Alti cativa Faraoni, ca Tutankhamon, de asemenea au purtat nume compus din Amen. In cursul Dinastiei al XXI-lea (c. 1085 - c. 950 i.Hr.) mari preoti ai lui Amen au domnit de fapt ca regi ai Egiptului, si pe vremea lui Ieremia marile preotese ale lui Amen erau principese regale. Probabil cea mai mare dovada a proeminentei lui Amen-Ra‘ e templul lui de la Karnak, parte din vechea Teba, care, desi e in ruine, inca mai ramane unul din cele mai mari monumente arhitecturale supravietuitoare ale lumii antice.

Fagaduind pedepsirea lui Amen si a lui Faraon, Domnul simboliza venirea maniei Sale asupra intregilor sisteme religioase si politice ale Egiptului.