English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Ieremia

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Ieremia, 46


46:1 Cuvantul Domnului spus prorocului Ieremia asupra neamurilor:

Cuvantul Domnului. Ebr. debar-Yahweh, o expresie tehnica ce apare de peste 50 de ori in cartea lui Ieremia. Dabar, ,,cuvant”, adesea are sensul mai puternic de ,,porunca” (vezi Deuteronom 4,13, unde ,,cele zece porunci” e literal ,,cele zece cuvinte”). Dabar mai poate sa insemne si ,,problema”, ,,ocupatie”, ,,afacere” (Exod 24,14; Iosua 2,14; 1Cronici 26,32). Astfel, ,,cuvantul Domnului” este aici declaratia cu autoritate a lui Iehova cu privire la planurile Sale cu popoarele lumii.

Asupra neamurilor. Versetul acesta introduce o sectiune noua a cartii lui Ieremia. Capitolele 46-51 contin o serie de 10 declaratii poetice cu privire la diferite natiuni si triburi, Egipt (cap. 46), filistenii (cap. 47), Moab (cap. 48), amonitii (cap. 49,1-6), Edom (cap. 49,7-22), Damasc (cap. 49,23-27), Kedar (cap. 49,28.29), Hazor (cap 49,30-33), Elam (cap. 49,34-39) si Babilon (cap. 50,1-51,58). Ebraicul ’al, tradus aici prin ,,asupra”, e probabil mai bine inteles prin ,,cu privire la”, deoarece, cu toate ca aceste profetii zugravesc multe judecati dumnezeiesti, ele promit si refacere (vezi cap. 48,47; 49,6.39).



46:2 asupra Egiptului, impotriva ostii lui Faraon Neco, imparatul Egiptului, care era langa raul Eufratului, la Carchemis, si care a fost batuta de Nebucadnetar, imparatul Babilonului, in al patrulea an al lui Ioiachim, fiul lui Iosia, imparatul lui Iuda:

Faraon Neco. Cu privire la intelesul termenului ,,Faraon” vezi comentariul la Geneza 12,15. Neco II (609-594 i.Hr.) a venit la tronul Egiptului intr-un timp cand natiunea trecea printr-o renastere politica, culturala si economica. Tatal sau, Psamtik I (663-609 i.Hr.) se bucurase de sprijinul politic si militar al Asiriei impotriva Egiptenilor, care dominasera Egiptul timp de aproape un secol. Odata cu dezintegrarea Imperiului Asirian, el isi declarase independenta fata de Asiria, si intemeiase dinastia a XXVI-a, sau Saita. Comertul cu Grecia si Fenicia a inflorit si prosperitatea economica s-a evidentiat. Independenta de curand castigata si prosperitatea au incurajat un simt de mandrie si putere nationala.

Cand Ninive a cazut in anul 612 i.Hr., Imperiul Asirian, care dominase afacerile Rasaritului Apropiat timp de peste doua secole si jumatate, a ajuns la un sfarsit, lasand un vid politic. Egiptenii au vazut in situatia aceasta un prilej pentru a restabili un imperiu in Asia Apuseana. La scurt timp dupa ce Neco II a urmat tatalui sau in 609 i.Hr., o armata Egipteana a fost trimisa in ajutorul Asirienilor, pe care Babilonienii ii inlaturasera dintr-o capitala asezata intr-o situatie de forta majora la Haran. Campania de recucerire a Haranului a fost un esec. Anul urmator (608 i.Hr.) Neco pare sa fi fost din nou in Palestina si Siria. Se pare ca la data aceasta oastea lui a infrant trupele lui Iuda si a ucis pe regele Iosia in lupta de la Meghido (2Regi 23,29.30; 2Cronici 35,20-27). Neco s-a dus apoi spre nord impotriva Babilonienilor la Carchemis, pe Eufrat (2Cronici 35,20). Trei luni mai tarziu s-a inapoiat, si la Ribla (2Regi 23,31.33) a pus pe Ioahaz, noul rege al lui Iuda, in lanturi, urcandu-l la tron pe Ioiachim (2Regi 23,34), care evident era mai putin nationalist si mai inclinat sa urmeze o conducere straina.

Patru ani mai tarziu, ,,in al patrulea an al lui Ioiachim” (Ieremia 46,2) ostirile lui Neco erau din nou la Carchemis.

Carchemis. Un oras pe malul apusean al Eufratului, dominand unul din cele mai importante vaduri. Era punctul natural de trecere in Mesopotamia pentru ostiri, care invadau din Vest, si era astfel un loc de mare importanta strategica si comerciala.

Nebucadnetar. Tatal lui Nebucadnetar, Nebopolasar (626-605 i.Hr.) a fost cel care impreuna cu mezii si seitii, a definitivat distrugerea Imperiului Asirian. Detinand jumatatea rasariteana a Cornului Fertil, el, in mod natural, ar fi dorit sa stapaneasca si tinutul Apusean. Astfel, a devenit adversarul principal al lui Neco, care incerca sa restabileasca dominatia egipteana asupra Palestinei si Siriei. In ce masura a izbutit Nebopolasar in Apus, nu este clar. Nu exista surse, materiale Babiloniene sau egiptene pentru anii mai tarziu ai domniei sale. Atat este clar ca, la data cand Nebucadnetar a urmat tatalui sau in 605 i.Hr., Babilonienii erau pregatiti pentru lupta decisiva cu egiptenii in privinta controlului asupra Palestinei si Siriei.

In al patrulea an al lui Ioiachim. In acord cu cap. 25,1, anul al patrulea al lui Ioiachim a fost anul intai al lui Nebucadnetar, 604 i.Hr. Multi istorici au preferat sa dateze aceasta a doua batalie de la Carchemis.

Totusi, dificultatea acestei interpretari este aceea ca cronicarul, (cum este Berosus; vezi comentariul la Daniel 1:1) spune, ca aceasta batalie a avut loc inainte de suirea lui Nebucadnetar la tron, in timp ce Ieremia afirma ca batalia de la Carchemis a fost dusa in anul al patrulea al lui Ioiachim, anul intai al lui Nebucadnetar, cel putin la cateva luni dupa ce el venise la tron. Iosif Flavius (Antichitati, x. 6. 1) in interpreteaza pe Ieremia afirmand ca batalia de la Carchemis a avut loc dupa ce Nebucadnetar a devenit imparat.

La inceput, intrucat nu se stia despre aceasta cronica, iar sursele istorice pentru anii 609-604 i.Hr. nu prezentau evenimente din Palestina si Siria, se credea ca indata dupa prima batalie de la Meghido (acum datata ca 609 i.Hr.), Babilonienii preluasera Palestina si Siria, iar Berosus vorbea despre o razvratire impotriva lor.

Altii au rezolvat problema punand semnul egal intre anul al IV-lea al domniei lui Ioiachim si anul urcarii pe tron al lui Nebucadnetar (inainte de primul sau an efectiv de domnie).

S-a oferit si o alta interpretare. Expresia ,,anul al IV-lea al lui Ioiachim“ poate fi la fel de logic considerat ca nata nu a bataliei, ci a mesajului (v.1) care a venit asupra profetului ,,impotriva Egiptului, si ostirii faraonului Neco al Egiptului... in al patrulea an “. In astfel de caz expresiile corespondente cuvintelor ,,care”, cu dubla determinare, pot fi luate ca paranteze, ca aluzii la binecunoscuta batalie a acelui an.



46:3 Pregatiti scutul si pavaza, si mergeti la lupta;

Pregatiti. Adica, ,,puneti in ordine”. Scutul. Ebr. magen, un scut mic, probabil circular purtat de trupele inarmate cu armament usor. Pavaza. Ebr. innah,(s o pavaza lunga pentru apararea intregului corp, folosit de trupele inarmate cu armament greu.



46:4 inhamati caii, si incalecati, calareti; aratati-va cu coifurile voastre, lustruiti-va sulitele, imbracati-va cu platosa!

Imbracati-va cu platosa. Ebr. siryonoth, ,,armura”.



46:5 Ce vad? Li-i frica, dau inapoi; vitejii lor sunt batuti; fug fara sa se mai uite inapoi Groaza se raspandeste in toate partile zice Domnul.

Ce vad? Sau ,,De ce”. Profetul exprima surpriza la infrangerea egiptenilor. El probabil fusese martor personal la retragerea egipteana de la Carchemis, cand Babilonienii ii urmareau de aproape. Zice Domnul. Ebr. ne’um-Yahweh. Aceasta expresie de afirmatie divina apare de peste 160 de

ori in Ieremia.



46:6 Cel mai iute nu scapa prin fuga, cel mai viteaz nu poate scapa! La miaza-noapte, pe malurile Eufratului, se clatina si cad!

Miaza-noapte. Vezi comentariul la cap. 1,14.



46:7 Cine este acela care inainteaza ca Nilul, si ale carui ape se rostogolesc ca raurile?

Nilul. Sau ,,Un potop”. Ebr. ye’or, de la egipteanul ’iteru, ,,raul”, adica, Nilul (vezi Geneza 41,1.2; Exod 1,22; 2,3; 7,15.17-21.24.25). Egiptul, practic o tara fara ploi, depindea de revarsarea anuala a Nilului pentru irigatie. Timpul cand Nilul ajungea la nivelul lui cel mai inalt, in septembrie si octombrie, marca evenimentul principal al anului, si din vechime existau raporturi constiincioase ale acestor lucruri. Profetul foloseste aici tabloul Nilului, care se revarsa ca un simbol impresionant pentru ostirilor egiptene care cotropesc Palestina si Siria (vezi Ieremia 46,8).



46:8 Este Egiptul. El se umfla ca Nilul, si apele lui se rostogolesc ca raurile. El zice: Ma voi sui, voi acoperi tara, voi nimici cetatile si pe locuitorii lor.

Verset ce nu a fost comentat.

46:9 Suiti-va, cai! Napustiti-va, care! Sa iasa vitejii, cei din Etiopia si din Put, care manuiesc scutul, si cei din Lud, care manuiesc si intind arcul!

Etiopieni. Ebr. Kush (vezi comentariul la Geneza 10,6).

Put. Probabil mai degraba locuitorii din Punt sau din Libia, pe coasta rasariteana a Africii (vezi comentariul la Geneza 10,6).

Lud Ebr. Ludim. Nu este sigur daca lidienii mentionati aici erau lidieni din Asia Mica apuseana sau un trib african invecinat cu Egiptul. In favoarea primei interpretari vine redarea din LXX, ludoi, ,,lidieni”, si faptul ca o inscriptie a lui Asurbanipal, imparatul Asiriei, afirma ca tatal lui, Neco, Psametik I, avea in ostirea sa trupe puse la dispozitie de catre Gyges, imparatul Lidiei. In favoarea faptului, ca ei sunt un trib african, ar fi faptul ca Ludim descindea din Mitraim, fiul lui Ham, lucru care i-ar inrudi cu egiptenii. In mod normal nu s-ar exclude astfel faptul ca ei sa fi migrat la o data mai timpurie din Africa in Asia Mica (vezi comentariul la Geneza 10,13).

Lidienii nu trebuie sa fie confundati cu descendentii lui Lud, fiul lui Sem, care par sa fi fost un popor din Mesopotamia de Nord (Geneza 10,22; 1Cronici 1,17; vezi comentariul la Geneza 10,22).



46:10 Aceasta zi este a Domnului, Dumnezeului ostirilor; este o zi de razbunare, in care Se razbuna El pe vrajmasii Sai. Sabia mananca, se satura, si se imbata cu sangele lor. Caci Domnul, Dumnezeul ostirilor, are o jertfa in tara de la miaza-noapte, pe malurile Eufratului.

Domnul, Dumnezeul ostirilor. Cu privire la intelesul acestei expresii, vezi comentariul la cap. 7,3.

Sabia mananca. In ebraica sabiile sunt prezentate ca avand gura. Astfel ,,ascutisul sabiei” este literalul pentru ,,gura sabiei” (Geneza 34,26); o ,,sabie cu doua taisuri” este literalul pentru ,,o sabie cu guri” (Proverbe 5,4). Manerele sabiilor erau uneori construite in forma unui cap de animal, cu lama iesind din gura fiarei.

Jertfa. Ebr. zebach, de la zabach, ,,a jertfi” sau ,,a macelari”. Aici, radacina insemnand ,,macelarire” pare ideea mai proeminenta. Miaza-noapte [tara de la miaza-noapte, KJV]. Vezi comentariul la cap. 1,14.



46:11 Suie-te in Galaad, si adu leac alinator, fecioara, fiica Egiptului! Degeaba intrebuintezi atatea leacuri, caci nu este vindecare pentru tine!

Fecioara. O expresie favorita a lui Ieremia, cand se refera la poporul Israel (vezi Ieremia 14,17; 18,13; 31,4.21; Plangeri 1,15; 2,13). Aici este aplicata la Egipt.

Degeaba intrebuintezi leacuri multe. Sau ,,Vei folosi”. Aceasta poate fi tradusa la prezent ,,tu folosesti” (vezi ASV), sau la trecut, ,,Zadarnic ai folosit multe leacuri” (RSV). Egiptenii erau cei mai de frunte intre popoarele Orientului Apropiat antic in practica medicala. Doua tractate medicale Egiptene importante au fost gasite, Papirul Chirurgical Edwin Smith si Papirul Medica Ebers. Ele arata, ca aspectele practice ale medicinii egiptene erau la un nivel remarcabil de inalt la o data timpurie. Medicii dovedeau iscusinta la tratarea fracturilor si intelegeau valoarea pulsului la determinarea starii pacientului. Ei s-au apropiat in cercetarile lor de descoperirea circulatiei sangelui.

Herodot (iii. 1. 129) afirma ca imparatii persani Cir si Dariu au folosit medici egipteni. Grecii s-au inspirat in ceea ce priveste stiinta lor medicala atat de mult din cunostintele egiptene, incat au identificat zeul lor al medicinii Asclepios (numit de catre romani Aesculapius) cu medicul si inteleptul egiptean din Dinastia a III-a, Imhotep. Ideea profetului pare a fi aceea ca, desi Egiptul ar putea sa produca cei mai mari medici ai lumii, nu avea sa gaseasca vindecarea propriei lui rani in ziua cercetarii.



46:12 Neamurile aud rusinea ta, si este plin pamantul de strigatele tale; caci razboinicii se poticnesc unul de altul, cad cu totii laolalta.

Verset ce nu a fost comentat.

46:13 Iata cuvantul spus de Domnul catre prorocul Ieremia, despre venirea lui Nebucadnetar, imparatul Babilonului, ca sa loveasca tara Egiptului:

Cuvantul. Vezi comentariul la v. 1. Versetul acesta e scris in proza. Versetele 3-12, 14-24 si 27-28 sunt in forma poetica. Versetul 13 constituie o introducere la o noua sectiune a soliei profetice, o prezicere a inundarii Egiptului din partea lui Nebucadnetar.

Venirea. Din cauza unei lipse de confirmare istorica, multi invatati au pus la indoiala faptul ca invadarea Babilonienilor spre Egipt descrisa aici si la Ieremia 43,8-13; 44,30; Ezechiel 29,1-20 ar fi avut loc efectiv. Iosif Flavius afirma, ca ,,in al cincilea an dupa jefuirea Ierusalimului, care a fost anul al XXIII-lea al domniei lui Nebucadnetar, Nebucadnetar… a invadat Egiptul pentru a-l supune, si, dupa ce a ucis pe regele care domnea atunci si a numit un altul, a luat din nou captivi pe iudeii care erau in tara si i-a dus la Babilon” (Antichitati, x. 9. 7). Ca nu se poate pune cu totul baza pe aceasta afirmatie a lui Iosif Flavius este evident din faptul ca Apries e fost rege al Egiptului de la 588-569 i.Hr., si deci nu a fost ucis de Nebucadnetar in anul a XXIII-lea al acestuia din urma (582 i.Hr.). In plus, nu e nici o dovada contemporana ca Egiptul a fost invadat pe vremea aceea. Unii istorici interpretasera mai inainte o inscriptie a unui Nesuhor, guvernator al Elefantinei din Egiptul de Sus sub Apries, ca indicand ca Nebucadnetar invadase Egiptul si patrunsese spre sud pana la Asuan (scris si Aswan). Dar, studiul ulterior a aratat ca inscriptia cu pricina fusese gresit interpretata si ca ea in schimb se aplica la o rascoala a mercenarilor greci si asiatici din Egiptul de Sus.

Exista totusi o tablita Babiloniana fragmentara, datata in anul a XXXVII-lea al lui Nebucadnetar (568 i.Hr.), care vorbeste de un conflict intre Nebucadnetar si Amasis al Egiptului. Desi nu este cu putinta a determina detaliile acestei invazii, faptul ca ea a avut loc in anul dupa ce Amasis doborase pe predecesorul sau, Apries, ar putea duce la gandul ca Nebucadnetar a vazut in razboiul civil care bantuia atunci in Egipt, o ocazie de a cuceri acea tara slabita, si de a o adauga la imperiul sau. Evenimentul acesta ar putea fi de asemenea cadrul corect al naratiunii lui Iosif Flavius (vezi paragraful anterior). Profetia lui Ezechiel (cap. 29,17-20) cu privire la o cucerire Babiloneana data in ,,al douazeci si saptelea an” (571-570 i.Hr.) adauga un plus de probabilitate pentru o invazie pe vremea aceea. Istoria seculara tace cu privire la extinderea succesului aceste invazii Babiloniene. S-ar putea sa fi fost mai mult decat o singura campanie, dar se crede ca aceasta campanie este aceea descrisa aici de Ieremia.

Unii au sugerat ca Ieremia putea sa fi fost un martor ocular al evenimentului descris in cap. 46,13-26. Intr-un astfel de caz Ieremia ar fi fost un om batran. Data aceste invazii a fost 568-567 i.Hr. El incepuse sa profetizeze cu 60 de ani mai inainte in 627-626 i.Hr. (vezi comentariul la cap. 1,2).



46:14 Dati de stire in Egipt, dati de veste la Migdol, si vestiti la Nof si la Tahpanes! Ziceti: Scoala-te, pregateste-te, caci sabia mananca in jurul tau!

Migdal. Vezi comentariul la cap. 44,1.

Nof. Adica, Memphis (vezi comentariul la cap. 2,16).

Tahpanes. Vezi comentariul la cap. 2,16. E vrednic de notat, ca toate localitatile mentionate aici sunt in Egiptul de Jos, lucru care poate indica faptul ca invazia Babiloniana nu a patruns departe in sus pe valea Nilului.



46:15 Pentru ce ti-au cazut vitejii tai? Nu pot sa tina piept, caci Domnul ii rastoarna!

Pentru ce ti-au cazut vitejii tai? Sau ,,Au fost inlaturati”. O schimbare in vocale permite traducerea ,,Chep a fugit”. Acesta ar fi in acord cu LXX, care zice, ,,Pentru ce a fugit Apis?” Apis, egiptean Hep, a fost din vremuri istorice zeul-taur al Memphisului. Mai multe inscriptii din Dinastia a XXVI-a, timp in care Ieremia a fost in Egipt, vorbeau despre Hep ca ,,instalat in casa lui Ptah”, zeul principal al Memphisului. Se credea ca Apis e intrupat intr-o succesiune de tauri sfinti, care erau tinuti in mare lux la Memphis pentru cult si divinizare. Cand asemenea tauri mureau, erau mumificati si ingropati cu mare grija.

In 1850 arheologul francez Mariette a descoperit Serapeul la Sakkara, unul din vechile cimitire ale Memphisului. Acesta consta din doua galerii subterane lungi de aproximativ 365m, avand pe laturi cripte funerare, care contineau trupurile mumificate a peste 60 de tauri, intinzandu-se din secolul al XIV-lea pana in al II-lea i.Hr. A doua din aceste galerii a fost construita de Psametik I, un contemporan al lui Ieremia, fapt care arata pozitia superioara pe care cultul lui Apis o detinea pe vremea acestei profetii.

Probabilitatea ca profetul sa se fi gandit aici la Apis este intarita de faptul ca ebraicul ’abbir, ,,cel viteaz”, inseamna si ,,taur”, si asa e tradus in Psalmi 22,12; 50,13; 68,30; Isaia 34,7. Asa cum pe vremea lui Moise zeii egipteni erau aratati in adevarata lor lumina (vezi comentariul la Exod 8,2; 10,21), tot asa acum, dramatizand infrangerea egiptenilor, Ieremia pare sa arate falimentul marilor zei-tauri.



46:16 El face pe multi sa se poticneasca; cad unul peste altul, si zic: Haidem sa ne intoarcem la poporul nostru, in tara noastra de nastere, departe de sabia nimicitorului!

Sa ne intoarcem. Aceste sunt evident cuvintele trupelor mercenare grecesti, diferite triburi africane, popoare din Asia Mica, de obicei folosite in ostirile egiptene ale acestei perioade. Lipsite de

o loialitate innascuta fata de Egipt, ele erau gata sa dezerteze cand isi dadeau seama cand sunt infrante.



46:17 Acolo striga: Faraon, imparatul Egiptului, nu este decat un pustiu, caci a lasat sa treaca clipa potrivita.

Acolo striga. O usoara schimbare in punctarea vocala permite traducerea, ,,Si lui Faraon, imparatul Egiptului, dati-l nume, ,,Zarva”…”.

Faraon. Un titlu regal egiptean si nu numele propriu al regelui (vezi comentariul la Geneza 12,15). Nu e clar la care carmuitor se face aici referire. LXX il identifica cu Neco, dar traducerea aceasta lasa loc la multiple interpretari.

A lasat sa treaca clipa potrivita. Sau ,,El a trecut timpul randuit”. Sau, ,,el a lasat sa treaca timpul randuit”. Raritatea informatiilor istorice cu privire al razboiul pe care Ieremia il descrie (vezi comentariul la v. 13) face cu neputinta de a cunoaste daca afirmatia aceasta se refera sau nu la vreo ezitare a lui Faraon in unirea la lupta cu Babilonienii, cand aceasta ar fi fost in avantajul sau.

S-ar putea ca aici sa fie o referire la risipirea ocaziei pentru natiunea Egipteana. Fiecarei natiuni i s-a ingaduit sa-si ocupe locul pentru a determina daca va implini scopul divin. Cand o natiune da gres, slava ei se departeaza (PK 535; vezi comentariul la Daniel 4,17).

46:18 Pe viata Mea! zice Imparatul, al carui Nume este Domnul ostirilor: Ca Taborul printre munti, cum inainteaza Carmelul in mare, asa va veni.

Verset ce nu a fost comentat.

46:19 Fa-ti calabalacul pentru robie, locuitoare, fiica Egiptului! Caci Noful va ajunge un pustiu, va fi pustiit si nu va mai avea locuitori.

Nof. Vezi comentariul la cap. 1,14.



46:20 Egiptul este o juncana foarte frumoasa Nimicitorul vine de la miaza noapte peste ea

Nimicitorul. Ebr. q,(eres un cuvant care apare numai aici in Biblie. Sensul radacinii lui ,,a ciupi”, ,,a pisca”, sugereaza ca (geres s-ar putea referi la o insecta care inteapa si care pune pe fuga prin ciupituri juncana Egiptului. RSV zice, ,,Un taun de la miaza-noapte a venit asupra ei”.

Miaza-noapte. Vezi comentariul la cap. 1,14.



46:21 Simbriasii lui de asemenea sunt ca niste vitei ingrasati in mijlocul lui. Dar si ei dau dosul, fug toti fara sa poata tine piept. Caci vin peste ei ziua nenorocirii lor, ziua pedepsirii lor!

Simbriasii. Aceasta este inca o referire la mercenarii, care jucau un rol important in ostirea egipteana in timpul perioadei acestei (vezi comentariul la v.9, 16).

Ziua pedepsirii Sau ,,Cercetarii”. De la ebraicul paqad, insemnand la baza ,,a vizita”, dar folosit adesea in sensul de a cerceta cu pedeapsa (vezi Exod 20,5; Iov 35,15; Psalmi 59,5; Isaia 26,14; Ieremia 14,10). ,,Timpul cercetarii lor”, ,,anul cercetarii lor” sunt expresii favorite pentru Ieremia (vezi cap. 8,12; 10,15; 11,23; 23,12; 48,44; 50,27; 51,18). Ziua lui Iehova de cercetare a Egiptului era nu numai o pedepsire, dar si o chemare la indreptarea actiunilor si la pocainta a inimii (vezi Ieremia 46,28).



46:22 I se aude glasul ca fasaitul unui sarpe! Caci ei inainteaza cu o ostire, si vin cu topoare impotriva lui, ca niste taietori de lemne.

Fasaitul unui sarpe. Sau ,,Ca un sarpe”. Adica, sunetul ostirii Egiptene in retragere nu e ca mersul unor trupe bine organizate, ci seamana mai degraba cu o incercare ascunsa de a o sterge pe tacute dinaintea Babilonienilor care sosesc, si care ,,inainteaza ca o ostire”.



46:23 Taiati-i padurea, zice Domnul, macar ca este fara capat! Caci sunt mai multi decat lacustele, si nu-i poti numara!

Padurea. Aici folosit probabil figurat pentru multimea ostasilor din ostirea egipteana sau pentru a reprezenta densitatea populatiei. Nu prea poate sa fie luat literal, intrucat nu exista paduri in Egipt.



46:24 Fiica Egiptului este acoperita de rusine, si este data in mainile poporului de la miazanoapte.

Miaza-noapte. Vezi comentariul la cap. 1,14.



46:25 Domnul ostirilor, Dumnezeul lui Israel, zice: Iata, voi pedepsi pe Amon din No, pe Faraon si Egiptul, pe dumnezeii si imparatii lui, pe Faraon si pe cei ce se incred in el.

Domnul ostirilor. Vezi comentariul la cap. 7,3.

Amon din No. Ebr. ’Amon minno’, literal, ,,Amen din No”. Cetatea egipteana Teba (modernele Luxor si Karnak), cam la 480 km la sud de Cairo pe malul rasaritean al Nilului. Amon fusese original Zeul local al Tebei; de unde cetatea a ajuns sa fie cunoscuta in egipteana ca Niut ’Imen, ,,cetatea lui Amen”. Biblicul ,,No” este o transliterare ebraica a celei dintai parti al numelui egiptean al cetatii.

Odata cu inceperea Regatului de Mijloc al Egiptului (cam pe la 2000 i.Hr.), si asezarea cetatii de scaun la Teba, zeul local Amen a ajuns repede la suprematie printre zeitatile Egiptului. Lui i-au fost date atributele zeului soare Ra‘, si cele doua zeitati au fost identificate ca una singura sub numele de Amen-Ra‘. Importanta lui Amen e ilustrata de proeminenta numelor Amenemhet, numele a patru alti regi ai perioadei Imperiale. Alti cativa Faraoni, ca Tutankhamon, de asemenea au purtat nume compus din Amen. In cursul Dinastiei al XXI-lea (c. 1085 - c. 950 i.Hr.) mari preoti ai lui Amen au domnit de fapt ca regi ai Egiptului, si pe vremea lui Ieremia marile preotese ale lui Amen erau principese regale. Probabil cea mai mare dovada a proeminentei lui Amen-Ra‘ e templul lui de la Karnak, parte din vechea Teba, care, desi e in ruine, inca mai ramane unul din cele mai mari monumente arhitecturale supravietuitoare ale lumii antice.

Fagaduind pedepsirea lui Amen si a lui Faraon, Domnul simboliza venirea maniei Sale asupra intregilor sisteme religioase si politice ale Egiptului.



46:26 Ii voi da in mainile celor ce vor sa-i omoare, in mainile lui Nebucadnetar, imparatul Babilonului, si in mainile slujitorilor lui. Dupa aceea, insa, Egiptul va fi locuit ca in zilele de alta data, zice Domnul.

Va fi locuit. Versetul acesta descopera adevaratul scop al judecatilor lui Dumnezeu asupra Egiptului. Pedepsele nu erau intentionate sa-l distruga deplin, ci sa-l aduca prin umilire la pocainta.



46:27 Iar tu, robul Meu Iacov, nu te teme, si nu te inspaimanta, Israele! Caci te voi izbavi din pamantul departat, si-ti voi izbavi samanta din tara in care este roaba. Iacov se va intoarce iarasi, va locui linistit si fara teama; si nu-l va mai tulbura nimeni.

Nu te teme. Ingrozitorul tablou de infrangere pentru Egipt zugravit in capitolul acesta se sfarseste cu o solie de nadejde pentru Israel. Judecatile ceresti asupra vecinilor lui Israel, ca si acelea asupra lui insusi, erau intentionate sa realizeze intoarcerea la Dumnezeu.



46:28 Nu te teme, robul Meu Iacov, zice Domnul; caci Eu sunt cu tine. Voi nimici toate neamurile printre care te-am imprastiat, dar pe tine nu te voi nimici; ci Te voi pedepsi cu dreptate, nu pot sa te las nepedepsit.

Verset ce nu a fost comentat.

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: