Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Ieremia

Ieremia, 44


44:1 Iata cuvantul spus lui Ieremia cu privire la toti Iudeii, care locuiau in tara Egiptului, la Migdol, la Tahpanes, la Nof si in tara Patros:

In tara Egiptului. Aceasta solie de la Dumnezeu a venit probabil la cativa ani dupa ce au avut loc evenimentele cap. 43 (vezi comentariul la cap. 44,15). Cele trei cetati numite erau fara indoiala locuri unde se stabilisera emigrantii din Iudeea.

Migdol. Poate Tell el-Heir, un oras cam la 17,6 km de sud de Pelusium.

Tahpanes… nof. Vezi comentariul la cap. 2,16.

Patros. O regiune sau tara, nu o cetate. Era un nume general pentru Egiptul sudic sau de sus (vezi Vol. III, p. 81).



44:2 Asa vorbeste Domnul ostirilor, Dumnezeul lui Israel: Ati vazut toate nenorocirile, pe care le-am adus asupra Ierusalimului si asupra tuturor cetatilor lui Iuda: iata ca astazi ele nu mai sunt decat niste daramaturi, si nimeni nu mai locuieste in ele,

Ati vazut toate nenorocirile. Incepand cu un apel la propria lor experienta personala, Dumnezeu nadajduia sa convinga pe iudei ca propriile lor necazuri si nenorociri fusesera cauzate de apostazia lor de la cultul adevaratului Dumnezeu (vezi v. 3).



44:3 din pricina rautatii, cu care au lucrat, ca sa Ma manie, ducandu-se sa tamaieze si sa slujeasca altor dumnezei, care nu erau cunoscuti nici de ei, nici de voi, nici de parintii vostri.

Verset ce nu a fost comentat.

44:4 V-am trimis intr-una pe toti slujitorii Mei prorocii, ca sa va spuna: Nu faceti aceste uraciuni, pe care le urasc.

Intruna. Sau ,,Sculandu-ma devreme”. Vezi comentariul la cap. 7,13.



44:5 Dar ei n-au vrut s-asculte, n-au luat aminte, nu s-au intors de la rautatea lor, si n-au incetat sa aduca tamaie altor dumnezei.

N-au luat aminte. Sau ,,Urechea lor”. Vezi Isaia 55,3; Ieremia 7,24; 25,4.



44:6 De aceea s-a varsat urgia Mea si a izbucnit mania Mea, si in cetatile lui Iuda si in ulitele Ierusalimului, care nu mai sunt decat niste daramaturi si un pustiu, cum se vede astazi.

Verset ce nu a fost comentat.

44:7 Acum, asa vorbeste Domnul, Dumnezeul ostirilor, Dumnezeul lui Israel: Pentru ce va faceti voi singuri un rau atat de mare, ca sa se nimiceasca din mijlocul lui Iuda barbati, femei, copii si prunci, si sa nu mai ramana nici o ramasita din voi?

Verset ce nu a fost comentat.

44:8 Pentru ce Ma maniati voi prin lucrarile mainilor voastre, aducand tamaie altor dumnezei ai tarii Egiptului, unde ati venit sa locuiti pentru o vreme, ca sa fiti nimiciti si sa ajungeti o pricina de blestem si de ocara printre toate neamurile pamantului?

Aducand tamaie. Cuvintele acestea lasa a se intelege, ca pe langa persistarea in practicile idolatre cunoscute ale propriei lor tari, ei s-au dedat si la acelea ale Egiptului. Tocmai primejdia acestei legaturi idolatre cu Egiptul era ceea ce facea pe Ieremia sa se opuna la orice plan al aliantei cu acea tara.



44:9 Ati uitat nelegiuirile parintilor vostri, nelegiuirile imparatilor lui Iuda, nelegiuirile nevestelor lor, nelegiuirile voastre si nelegiuirile nevestelor voastre, savarsite in tara lui Iuda si pe ulitele Ierusalimului?

Nelegiuirile nevestelor voastre. Ca aceste principese regale au facut mult pentru a incuraja apostazia este pe larg aratat in istoria poporului lui Dumnezeu. Solomon a introdus idolatria in mare masura prin influenta sotiilor lui pagane (1Regi 11,4-8). Exact aceeasi influenta a fost exercitata de regina mama a lui Asa (1Regi 15,9-13) si regina mama a lui Ahazia (2Cronici 22,1-4). Multe femei din familiile regale din Iuda erau de nastere straina si de aceea au devenit promotorii principali ai unui cult idolatru strain, sotiile nobililor si ale altor cetateni urmand exemplul lor nelegiuit.



44:10 Ei nu s-au smerit nici pana in ziua de azi, n-au frica, nu urmeaza Legea Mea si poruncile Mele, pe care le-am pus inaintea voastra si inaintea parintilor vostri.

Inaintea parintilor vostri. Vezi Romani 9,4.5.



44:11 De aceea, asa vorbeste Domnul ostirilor, Dumnezeul lui Israel: Iata, Imi intorc Fata impotriva voastra, ca sa va fac rau, si sa nimicesc pe tot Iuda.

Imi intorc fata. Vezi comentariul la Ezechiel 6,2.



44:12 Voi lua ramasitele lui Iuda, care si-au indreptat fata ca sa mearga in tara Egiptului, sa locuiasca acolo pentru o vreme: toti vor fi nimiciti, si vor cadea in tara Egiptului; vor fi nimiciti de sabie, de foamete, de la cel mai mic pana la cel mai mare; vor pieri de sabie si de foamete; si vor fi o pricina de afurisenie, de spaima, de blestem si de ocara.

Si-au indreptat fata. Observati jocul din aceasta expresie. Dumnezeu si-a indreptat fata impotriva poporului Sau (v. 11) din cauza ca ei isi indreptasera fata pentru a merge impotriva sfatului Sau.



44:13 Voi pedepsi astfel pe cei ce locuiesc in tara Egiptului, cum am pedepsit Ierusalimul, cu sabie, cu foamete si cu ciuma.

Verset ce nu a fost comentat.

44:14 Nu va ramane si nu va scapa nici unul din ramasitele lui Iuda, care au venit sa locuiasca pentru o vreme in tara Egiptului, cu gand sa se intoarca iarasi in tara lui Iuda, unde doresc sa se intoarca iarasi sa se aseze: nu se vor mai intoarce decat vreo cativa, care vor scapa!

Doresc, sa se intoarca. O indicatie, ca exilatii inca se mai agatau de nadejdea de a se intoarce in patria lor. Asigurarea ca urmau sa fie ,,cativa, care vor scapa” e repetata mai deplin in

v.28.



44:15 Toti barbatii, care stiau ca nevestele lor aduceau tamaie altor dumnezei, toate femeile care se aflau acolo in mare numar, si tot poporul care locuia in tara Egiptului, la Patros, au raspuns asa lui Ieremia:

Care stiau. Evident, sotii consimtisera mai curand sau mai tarziu la practicile idolatre ale sotiilor lor (vezi comentariul la v. 19).



44:16 Nu te vom asculta in nimic din cele ce ne-ai spus in Numele Domnului.

Verset ce nu a fost comentat.

44:17 Ci voim sa facem cum am spus cu gura noastra, si anume: sa aducem tamaie imparatesei cerului, si sa-i turnam jertfe de bautura, cum am facut, noi si parintii nostri, imparatii nostri si capeteniile noastre, in cetatile lui Iuda si in ulitele Ierusalimului. Atunci aveam paine de ne saturam, eram fericiti, si nu treceam prin nici o nenorocire!

Imparatesei cerului. Zeita aceasta e de obicei identificata cu asiro-Babiloniana Istar. Intrucat de acest cult erau legate ceremonii imorale, el a trezit indignarea fierbinte a lui Ieremia, indeosebi pentru ca era o partea importanta a idolatriei practicate atunci. Asiro-Babiloniana Istar, zeita mama, era echivalenta divinitatii cunoscute evreilor ca Astoret, si canaanitilor cu Astarte, ale carei figurine se gasesc in Palestina (vezi Vol. II, p. 39, 319). Aceasta zeita a fertilitatii, a maternitatii, a iubirii sexuale si a razboiului era adorata in ritualuri de un caracter vulgar, imoral si degradator. Ea era in esenta una si aceeasi zeita, desi adorata sub multe nume si sub multe aspecte ca mama-pamantul, mama-virgina, si e identificata intr-un sens general cu Atargatis, ,,Marea Mama” a Asiei Mici, Artemis (Diana), din Efes, Venus, si altele. Diferite nume date zeitei mama-virgina contin un element insemnand ,,doamna”, sau ,,stapana”, ca Nana, Innini, Irnini, Beltis. Unele denumiri erau Belti, ,,doamna mea” (echivalentul exact al italianului Madonna), Belit-ni, ,,doamna noastra”, si ,,imparateasa cerului”, numele sub care Istar era adorata pe acoperisurile caselor ca luceafarul de dimineata sau de seara, cu o jertfa de turte coapte, vin si tamaie. Istar mai era cunoscuta si ca mama milostiva care mijloceste la zei pentru inchinatorii ei. Unele din numele si atributele acestea sunt astazi echivalente Fecioarei Maria, si multe din cultele localizate ale Fecioare din Lumea Veche sunt considerate a fi supravietuiri moderne ale cultului unora din diferitele ipostaze ale anticei zeita-mama.

Iuda,… Ierusalimul. Ei se dedasera la idolatrie cu multa vreme inainte de raptivitate, iar reforme precum cele ale lui Ezechia si Iosia nu fusesera permanente.



44:18 Dar, de cand am incetat sa aducem tamaie imparatesei cerului, si sa-i turnam jertfe de bautura, am dus lipsa de toate, si am fost nimiciti de sabie si de foamete

Verset ce nu a fost comentat.

44:19 De altfel, cand aducem tamaie imparatesei cerului si-i turnam jertfe de bautura, oare fara voia barbatilor nostri ii pregatim noi turte ca s-o cinstim facandu-i chipul, si-i aducem jertfe de bautura?

Turte. Vezi comentariul la cap. 7,18.

Voia barbatilor. Maniate de cuvintele lui Ieremia, care osandeau nelegiuirea lor, femeile au reactionat repede declarand, in apararea lor, ca sotii lor le aprobasera actiunile.



44:20 Ieremia a zis atunci intregului popor, barbatilor, femeilor si tuturor celor ce-i dadusera raspunsul acesta:

Verset ce nu a fost comentat.

44:21 Nu Si-a adus aminte Domnul, si nu I-a venit Lui in minte tamaia, pe care ati ars-o in cetatile lui Iuda si in ulitele Ierusalimului, voi si parintii vostri, imparatii vostri si capeteniile voastre, si poporul din tara?

Verset ce nu a fost comentat.

44:22 Domnul n-a putut sa mai sufere lucrul acesta, din pricina rautatii faptelor voastre, din pricina uraciunilor pe care le-ati savarsit; si de aceea tara voastra a ajuns o paragina, un pustiu, o pricina de blestem, cum vedeti astazi.

O pricina de blestem. Mai degraba ,,Fara nici un locuitor”. Aceasta nu trebuie inteleasa intrun sens absolut, ci doar ca un tablou impresionant al extremei pustiiri a lui Iuda (vezi comentariul la cap. 4,25).



44:23 Tocmai pentru ca ati ars tamaie si ati pacatuit impotriva Domnului, pentru ca n-ati ascultat glasul Domnului, si n-ati pazit Legea, poruncile si invataturile Lui, tocmai pentru aceea vi s-au intamplat aceste nenorociri, cum se vede astazi.

Pentru aceea… aceste nenorociri. Profetul combate definitiv apararea apostaziatilor aratand ca laudaroasa lor aparenta prosperitate s-a sfarsit in chip tragic, prin faptul ca tara ,,a ajuns un pustiu de groaza si de blestem, fara locuitori, cum se vede astazi” (v. 22).



44:24 Ieremia a mai zis intregului popor si tuturor femeilor: Ascultati Cuvantul Domnului, voi toti cei din Iuda, care sunteti in tara Egiptului!

Verset ce nu a fost comentat.

44:25 Asa vorbeste Domnul, Dumnezeul lui Israel: Voi si nevestele voastre ati marturisit cu gurile voastre si ati implinit cu mainile voastre ce spuneti: Vrem sa implinim juruintele pe care le-am facut, sa aducem tamaie imparatesei cerului, si sa-i turnam jertfe de bautura!

Vrem sa implinim juruintele. In chip ironic Ieremia ii asigura ca juruintele lor de neascultare razvratita fata de voia lui Dumnezeu urmeaza sa fie anulate de juruinta divina, ca ei vor indura mizerie si moarte in Egipt (vezi v. 13).



44:26 De aceea, acum, dupa ce v-ati implinit juruintele, si v-ati infaptuit fagaduintele, ascultati Cuvantul Domnului, voi toti cei din Iuda, care locuiti in tara Egiptului! Iata, jur pe Numele Meu cel mare, zice Domnul, ca Numele Meu nu va mai fi chemat de gura nici unuia din oamenii lui Iuda, si in toata tara Egiptului nici unul nu va zice: Viu este Domnul, Dumnezeu!

Numele meu cel mare. Adica, Domnul (vezi Geneza 22,16; Exod 3,15; vezi comentariul la Ieremia 7,3). Numele lui Dumnezeu ,,nu va mai fi chemat” de apostati ,,in toata tara Egiptului” pentru ca ei nu-L respectasera si-L profanasera, si de asemenea pentru ca ,,vor pieri de tot” (Ieremia 44,27).



44:27 Iata, voi veghea asupra lor ca sa le fac rau si nu bine; si toti oamenii lui Iuda, care sunt in tara Egiptului, care sunt in tara Egiptului, vor fi nimiciti de sabie si de foamete pana vor pieri de tot.

Verset ce nu a fost comentat.

44:28 Aceia, in mic numar, care vor scapa de sabie, se vor intoarce din tara Egiptului in tara lui Iuda. Dar toata ramasita lui Iuda, toti cei ce au venit sa locuiasca in tara Egiptului, vor vedea daca se va implini Cuvantul Meu sau al lor.

Verset ce nu a fost comentat.

44:29 Si iata, zice Domnul, un semn, dupa care veti cunoaste ca va voi pedepsi in locul acesta, ca sa stiti ca vorbele Mele se vor implini peste voi, spre nenorocirea voastra.

Verset ce nu a fost comentat.

44:30 Asa vorbeste Domnul: Iata, voi da pe Faraon Hofra, imparatul Egiptului, in mainile vrajmasilor lui, in mainile celor ce vor sa-l omoare, cum am dat pe Zedechia, imparatul lui Iuda, in mainile lui Nebucadnetar, imparatul Babilonului, vrajmasul sau, care voia sa-l omoare.

Faraon-Ofra. Acest imparat egiptean, cunoscut grecilor ca Apries, a domnit aproape douazeci de ani (588-569 i.Hr.). Din cauza unei revolte a armatei a trebuit sa cedeze tronul comandantului armatei Ahmose, mai bine cunoscut prin numele grecesc Atmosis (vezi Vol. II, p. 91). Traditia spune ca, din cauza ca Ieremia osandise felul lor de umblare, iudeii din Egipt au ucis cu pietre pe profet, desi dupa alte traditii el a supravietuit pana la invazia lui Nebucadnetar in Egipt, si a fost dus fie la Babilon, fie inapoi in Iudea, unde a murit de moarte naturala.

Comentariile lui Ellen G. White 28 PK 461