Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Ieremia

Ieremia, 43


43:1 Cand a ispravit Ieremia de spus intregului popor toate cuvintele Domnului, Dumnezeului lor, toate cuvintele pe care-l insarcinase Domnul, Dumnezeul lor, sa le spuna,

Toate cuvintele. Vezi cap. 42,10-22.



43:2 Azaria, fiul lui Hosea, Iohanan, fiul lui Careah, si toti oamenii aceia ingamfati, au zis lui Ieremia: Minti! Nu Domnul, Dumnezeul nostru, te-a insarcinat sa ne spui: Nu va duceti in Egipt ca sa locuiti acolo pentru o vreme!

Azaria. Faptul ca Azaria este mentionat inaintea conducatorului de grup recunoscut, Iohanan (cap. 41,13.16; 42,1.8), ar parea sa arate ca Azaria era adevaratul conducator al nemultumirii predominante. Aceasta acuzatie conform careia Ieremia vorbea lucruri neadevarate, si asta cu scopul de a preda poporul ,,in mainile haldeilor” (cap. 43,3), repeta acuzatia anterioara ridicata impotriva lui (vezi cap. 39,13.14).

Ingamfati. Literal ,,obraznici”, sau ,,incumetati”. Adjectivul acesta sugereaza ca acesti ,,oameni” in nici un caz nu reprezentau tot poporul, dar, asa cum se intampla adesea, agresivitatea lor vocala i-a facut in stare sa ia initiativa.



43:3 Ci Baruc, fiul lui Neriia, te atata impotriva noastra, ca sa ne dai in mainile Haldeilor, sa ne omoare sau sa ne duca robi la Babilon!

Baruc. Poporul aduce acuzatia ca Baruc, ca secretar si insotitor al profetului (vezi p. 343), influentase pe Ieremia sa ,,predea” aceasta ramasita de iudei ,,in mainile haldeilor”.



43:4 Astfel, Iohanan, fiul lui Careah, toate capeteniile ostilor, si tot poporul, n-au ascultat de glasul Domnului, care le poruncea sa ramana in tara lui Iuda.

Iohanan. Evident, el a inceput din nou sa actioneze ca un conducator al ramasitei lui Iuda.



43:5 Si Iohanan, fiul lui Careah, si toate capeteniile ostilor, au luat pe toate ramasitele lui Iuda, care din imprastiati cum erau printre toate neamurile, se intorsesera sa locuiasca in tara lui Iuda,

Toate ramasitele. Acestea cuprindeau si pe Ieremia si pe Baruc (v.6).

Se reintorsesera. O referire la refugiatii din Amon, Moab sau Edom (cap. 40,11), a caror includere in aceasta emigrare insemna ca, practic, toata Iudeea urma sa ramana nepopulata.



43:6 si anume pe barbatii, femeile, copiii, fiicele imparatului, si pe toate sufletele, pe care le lasase Nebuzaradan, capetenia strajerilor, cu Ghedalia, fiul lui Ahicam, fiul lui Safan, precum si pe prorocul Ieremia, si pe Baruc, fiul lui Neriia.

Fiicele imparatului. Acesta cuprinde pe toate principesele regale (vezi comentariul la cap. 41,10). Lasate cu Ghedalia. Vezi Ieremia 39,9-14; comp. 2Regi 25,8-12.22.



43:7 Au plecat dar in tara Egiptului, caci n-au ascultat de porunca Domnului, si au ajuns pana la Tahpanes.

Tahpanes. Vezi comentariul la Ieremia 2,16; comp. 1Regi 11,19. Orasul acesta era locul unde emigratii au hotarat sa-si fixeze noul lor camin, cel putin pentru un timp.



43:8 Cuvantul Domnului a vorbit lui Ieremia, la Tahpanes, astfel:

Verset ce nu a fost comentat.

43:9 Ia in mana niste pietre mari, si ascunde-le, in fata Iudeilor, in lutul cuptorului de caramizi care este la intrarea casei lui Faraon din Tahpanes.

In lutul cuptorului de caramizi. Pentru alte actiuni cu previziuni ce uziteaza simboluri, vezi Ieremia 19,10; 27,2; Ezechiel 12,1-7.



43:10 Si spune Iudeilor: Asa vorbeste Domnul ostirilor, Dumnezeul lui Israel: Iata, voi trimite sa aduca pe robul Meu Nebucadnetar, imparatul Babilonului, si voi pune scaunul lui de domnie peste aceste pietre, pe care le-am ascuns, si isi va intinde covorul peste ele.

Va intinde covorul peste ele. Sau ,,Isi va intinde cortul regal”. Unii inteleg aceasta ca fiind o referire la baldachinul intins peste tronul temporar. Altii inteleg prin acest ,,covor” acoperitoarea de piele asezata pe platforma de sub tron, pe care criminalii ingenuncheau pentru a primi lovitura de moarte. Aceasta din urma interpretare este favorizata de exprimarea din LXX, ,,si el va ridica armele impotriva lor”. Interpretarea concorda cu prezicerea profetica cum ca atunci cand Nebucadnetar va veni in Egipt, va fi razbunatorul lui Dumnezeu pentru a executa mania Lui impotriva poporului Sau rasculat.



43:11 El va veni, si va lovi tara Egiptului: va omori pe cei sortiti sa moara, va duce in robie pe cei sortiti robiei, si va ucide cu sabia pe cei sortiti la sabie!

El va veni. In ce priveste fundalul istoric al acestei invazii, vezi comentariul la cap. 46,13.



43:12 Voi pune foc caselor dumnezeilor Egiptului; Nebucadnetar le va arde, va duce robi pe idoli, se va inveli cu tara Egiptului cum se inveleste pastorul cu haina lui, si va iesi in pace din ea.

Se va inveli. Nebucadnetar urma sa-si insuseasca tara Egiptului tot atat de usor, cum se imbraca un pastor cu haina sa. LXX zice in locul expresiei acesteia ,,si el va cerceta tara Egiptului de paraziti, asa cum un pastor isi cauta haina sa de paraziti”.



43:13 Va sfarama stalpii din Bet-Semes, din tara Egiptului, si va arde cu foc casele dumnezeilor Egiptului.

Stalpii. Adica obeliscurile locului.

Bet-semes. Literal, ,,casa soarelui”; identificat cu Heliopolis, sau On. LXX pentru locul acesta

zice ,,si el va sfarama stalpii din Heliopolis, care sunt in On”. Heliopolis este un nume, grec insemnand ,,cetatea soarelui”. Cetatea era asezata aproape de locul unde e modernul Cairo. Numele lui egiptean era Iunu, al carei forme ebraica este ’On (Geneza 41,45.50; etc.)

Comentariile lui Ellen G. White 5-7 PK 460