English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Ieremia

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Ieremia, 4


4:1 Israele, de te vei intoarce, daca te vei intoarce la Mine, zice Domnul, daca vei scoate uraciunile tale dinaintea Mea, nu vei mai rataci.

ISRAELE. Probabil ca in mod deosebit este vorba de triburile de nord ale lui Israel care se gaseau in exil, desi unii gandesc ca termenul este folosit aici intr-un sens general. Bineinteles celor din Iuda li se adreseaza direct in v.3.

URACIUNILE. In mod precis idolii lor (Deuteronom 27,15; 29,17; 1Regi 11,5.7; 2Regi 23,13; 2Cronici 15,8; Ezechiel 20,7.8). RATACI. Ebr. Nud, ,,a fi fara tinta,” ,,a fi fara camin.” Forma participiala a verbului este tradusa prin ,,pribeag” in Geneza 12,14.



4:2 Daca vei jura: Viu este Domnul! cu adevar, cu neprihanire si cu dreptate, atunci neamurile vor fi binecuvantate in El, si se vor fali cu El

DACA VEI JURA. O continuare a situatiilor din v. 1. Jurarea pe numele Domnului este o recunoastere a suprematiei lui Dumnezeu (vezi Deuteronom 10,20; Ieremia 12,16; vezi comentariul la Deuteronom 6,13). Urma sa se inceteze cu jurarea pe alti dumnezei. Oamenii trebuiau sa dea dovada ca Dumnezeu era suprem in mintea lor.

NEAMURILE. Concluzia propozitiei conditionale este redata in cuvintele, ,,atunci neamurile vor fi”. Dumnezeu intentionase ca convertirea lui Israel sa duca la convertirea neamurilor inconjuratoare (vezi Psalmi 102,13,15; vezi p.29, 30). Binecuvantarile asigurate lui Israel pe temeiul aceleiasi conditii si in aceeasi masura erau asigurate fiecarui neam si fiecarui ins de sub intinsul cerurilor” (PK 500, 501).

IN EL. Adica in Domnul.



4:3 Caci asa vorbeste Domnul catre oamenii din Iuda si din Ierusalim: Desteleniti-va un ogor nou, si nu semanati intre spini!

OAMENII DIN IUDA. Indemnarea la pocainta si reforma este aici in mod precis adresata imparatiei de miazazi. SI DIN IERUSALIM. Unele manuscrise ebraice, LXX, Vechea Latina, si Targumurile zic, ,,Si catre locuitorii din Ierusalim.” DESTELENITI-VA UN OGOR NOU. Sau ,,Pamant intelenit”. In limba ebraica este aici un joc de

cuvinte care ar putea fi redat astfel, ,,lucrati pamantul nelucrat.”

NU SEMANATI INTRE SPINI. Compara parabola Domnului Isus cu privire la diferitele feluri de teren (Matei 13,7.22). Daca spinii si buruienile nu urmau sa fie indepartate ele aveau sa inabuse semintele reforme (vezi comentariul la Luca 8,7). Era necesar pentru Iuda sa faca o lucrare de curatire pentru a se scapa de idolatrie, cum si de stricaciunea morala si sociala. Nici o lucrare pe jumatate, ca acea care s-a savarsit sub Iosia, nu avea sa fie indestulatoare.



4:4 Taiati-va imprejur pentru Domnul, taiati-va imprejur inimile, oamenii lui Iuda si locuitori ai Ierusalimului, ca nu cumva sa izbucneasca mania Mea ca un foc, si sa se aprinda, fara sa se poata stinge, din pricina rautatii faptelor voastre!

TAIATI-VA IMPREJUR. Toti oamenii fusesera taiati imprejur in carne, insa nu toti fusesera taiati imprejur ,,pentru Domnul.” Profetul cauta sa dezvaluie adevaratul rost al ritualului si sa se impotriveasca simplei conceptii formaliste de ritual. Prin circumcizie se intentionase sa se vada un simbol al devotiunii inimii fata de Dumnezeu si nu un semn al departarii de idolatrie (vezi comentariul la Levitic 17,10.11). Indepartarea carnii preputului insemna indepartarea oricarei necuratii (vezi Deuteronom 10,16; 30,6). Adevarata taiere imprejur este mai mult interioara decat exterioara (vezi Romani 2,28.29; Filipeni 3,3; Coloseni 2,11).

FARA SA SE POATA STINGE. Profetul aseamana mania lui Dumnezeu fata de pacat cu focul ce nu poate fi potolit, adica, focul pe care nu-l poate stinge nimeni pana ce-si va fi desavarsit lucrarea de nimicire (vezi cap. 7,20).



4:5 Dati de stire in Iuda, vestiti la Ierusalim, si spuneti: Sunati din trambita in tara! Strigati in gura mare, si ziceti: Strangeti-va si haidem in cetatile intarite!

DATI DE STIRE IN IUDA. Profetul incepe aici o noua cuvantare a sa. Subiectul se ocupa cu nenorocirea ce urmeaza sa vina. El incepe prin a vesti inspaimantatoarele pregatiri de invazie ale unui dusman puternic.

SUNATI. Acesta era semnalul de alarma prin care poporul era vestit de primejdia ce-i

ameninta (vezi Osea 5,8; Ioel 2,1).

TRAMBITA. Ebr. Shophar (vezi Vol. II, p. 39).

STRIGATI IN GURA MARE. Sau ,,Strigati, adunati laolalta”. Avertizarea trebuia sa dea putinta locuitorilor sa paraseasca locurile deschise, si cu familiile si bunurile lor sa-si caute scaparea in cetatile intarite. Teama de ostirile invadatoare i-a impins pe recabiti la Ierusalim (vezi cap. 35,11).



4:6 Inaltati un steag spre Sion, fugiti si nu va opriti! Caci de la miazanoapte aduc nenorocirea si un mare prapad.

STEAG. Vezi comentariul la Psalmi 60,4. Pe o prajina inalta urma sa se aseze un semnalizator care sa indrume pe refugiati spre Sion. FUGITI. Sau ,,Retrageti-va”. Mai corect, ,,duceti-va la loc sigur.” Ebr. ’uz inseamna ,,a se adaposti.” Familiile si bunurile urmau sa fie aduse inauntrul zidurilor cetatii. NU VA OPRITI. Compara Matei 24,16-18.

DE LA MIAZANOAPTE. O evidenta referire la babilonieni (vezi comentariul la cap. 1,14). Ca nenorocirea avea sa vina de la miazanoapte este aratat de repetate ori de catre Ieremia (vezi cap. 1,13.14; 6,1.22; 13,20; 25,9).

In vremurile mai apropiate de noi s-a sustinut parerea ca acesti invadatori nordici erau sciti. Istoricul grec Herodot (i. 103-107) declara ca in timpul domniei lui Ciaxares (c. 625-c. 585 i.Hr.) acesti salbatici pagani in scurta vreme au ajuns stapanii Asiriei. El mai relateaza cum au coborat ei din Caucaz, au infrant Media, au spus Asia Apuseana si planuiau sa invadeze Egiptul. Regele Egiptului, Psametik I, l-a induplecat prin daruri bogate, cand au ajuns in Palestina, sa plece (vezi Vol. II, p. 90).

Desi anumite fapte ale navalitorilor sciti s-ar incadra in cele spuse de Ieremia, cum ar fi directia de unde venea (miscarile lor iuti, limba lor straina si pustiirea pe care au lasat-o in urma), altele insa nu se incadreaza. Scitii nu aveau nici iscusinta si nici rabdarea de a sustine un asediu de luna durata, si nici nu au dus in exil popoarele invinse.

Mai mult inca, nu exista nici o dovada istorica asupra faptului ca au savarsit vreo invadare de mare masura a Palestinei. E cu putinta ca doar sa fi trecut in drumul lor spre Egipt, probabil trecand prin Valea Esdraelonului (vezi Judecatori 1,27) cum si drumul de coasta pe la sud. Nu exista nici o referire despre vreo invazie in Iuda a scitilor sau a vreunui alt neam nordic pe vremea lui Ieremia. Nici Herodot nu spune ca a avut loc vreo asemenea invazie.

Pe de alta parte, descrierea pe care Ieremia a facut-o acestui dusman ce se apropia din nord se potriveste intocmai haldeilor. Nebucadnetar este amintit pe nume ca fiind navalitorul din nord (cap. 15,9).



4:7 Leul se arunca din tufarul sau, nimicitorul neamurilor a pornit, si-a parasit locul, ca sa-ti pustiasca tara, sa-ti darame cetatile, si nimeni sa nu mai locuiasca in ele.

LEUL. Mai potrivit ,,un leu”. O figura de stil infatisand puterea irezistibila precum si cruzimea navalitorilor haldei (Ieremia 49,19; 50,17, 44; comp. Geneza 49,9; Proverbe 30,30; Isaia 5,29; Daniel 7,4; Apocalips 5,5).

SE ARUNCA. [,,A venit,” KJV]. Ieremia a descris viitoarea invazie cu vigoarea unui dramatic prezent.

NEAMURI. Atat Iudeea cat si popoarele din jur urmau sa fie atacate si biruite (vezi cap. 25,9; 27,6).

A PARASIT LOCUL. Sau ,,E pe drumul sau”. Ebr. Nasa’, ,,a pleca.” Nasa’ are ca inteles de baza ,,a scoate tarusii cortului,” de unde ,,a strange cortul,” din care, mai departe, a derivat ,,a porni la drum.”

PUSTIASCA. Literal ,,o groaza.” Repetatele invazii ale haldeilor au lasat tara lui Iuda aproape nelocuita (vezi cap. 2,15; 39,3).



4:8 De aceea, acoperiti-va cu saci, plangeti si gemeti; caci mania aprinsa a Domnului nu se abate de la noi.

ACOPERITI-VA CU SACI. Un vesmant larg sau o imbracaminte facuta din fir gros de culoare inchisa, purtata in vreme de jale si umilire (vezi comentariul la Geneza 37,34).

NU SE ABATE DE LA NOI. Nobilele eforturi depuse de Iosia spre reforma nu fusesera indestulatoare. Mare parte din lucrurile rele introduse in timpul domniei lui Manase inca mai dainuiau (vezi comentariul la 2Regi 24,3).



4:9 In ziua aceea, zice Domnul, imparatul si capeteniile isi vor pierde inima, preotii vor ramane incremeniti, si prorocii uimiti.

ISI VOR PIERDE INIMA. Sau ,,Va pieri”. Versetul 9 descrie efectul avut asupra mai marilor la venirea invaziei. Expresia ,,inima ... se va pierde,” este idiomatica pentru pierderea curajului.

PROOROCII. Proorocii mincinosi inselasera poporul cu falsul simtamant al sigurantei. Din pricina neimplinirii prezicerilor lor si erau cuprinsi de spaima.



4:10 Eu am zis: Ah! Doamne, Dumnezeule! Ai inselat in adevar pe poporul acesta si Ierusalimul, cand ai zis: Veti avea pace! Si totusi sabia le ameninta viata.

AI INSELAT. Unii au gasit o dificultate in acest verset, ca si cum Dumnezeu ar fi invinuit de inselare. Cel care vorbeste se presupune a fi Ieremia. Cel mai firesc chip de a privi pasajul este acela de a crede ca profetul isi exprima propriile sale sentimente intr-un limbaj puternic (vezi Isaia 63,17; Iona 4,3,4; etc.). Insusi Ieremia mai foloseste o vorbire asemanatoare in alta parte (vezi Ieremia 20,7). Profetul poate se va fi asteptat la grabnica implinire a unor profetii ca acelea din Ieremia 3,14-18. Se poate ca el sa fi avut in minte profetiile din 2Samuel 7,12-16 si 1Regi 2,33, care preziceau permanenta casei lui David. De aici puternica lui dezamagire fata de viziunea care ameninta cu nenorocirea.

Printre alte sugestii sunt urmatoarele, 1) O schimbare in punctuatia vocalica spre a reda expresia, ,,Si cineva va spune,” etc. In cazul acesta subiectul poate fi inteles sau ca cineva din popor, sau cineva dintre profetii mincinosi. Codex Alexandrinus LXX zice, ,,Ei spuneau,” ,,ei” fara indoiala voind sa se refere la profetii mincinosi. 2) Cuvintele sunt cele ale profetilor mincinosi care constatau ca prezicerile lor de pace nu se implineau. 3) Pasajul prezinta pe Dumnezeu ca savarsind ceea ce impiedica de la infaptuire (vezi comentariul la 2Samuel 12,11; 16,22; 24,1), ca si cum Ieremia spune, ,,Tu ai ingaduit ca ei sa fie asa de mult inselati de proorocii lor mincinosi” (vezi 1Regi 22,22; Isaia 63,17; Ezechiel 14,9; 2Tesaloniceni 2,11). 4) Exprimarea este o intrebare, ,,Este cu putinta ca Tu sa ingadui ca poporul Tau sa fie in asa fel inselat?” 5) Cuvantul tradus prin ,,inselat” ar trebui redat prin ,,dezamagit,” sau ar trebui sa i se dea un inteles de ingaduinta facand ca pasajul sa sune, ,,Tu ai ingaduit ca acest popor sa fie mult inselat.”



4:11 In vremea aceea, se va zice poporului acestuia si Ierusalimului: Un vant arzator sufla din locurile inalte ale pustiei pe drumul fiicei poporului Meu, nu ca sa vanture nici ca sa curete graul.

UN VANT ARZATOR. Din pricina violentei, vapaii si nespusei lui uscaciuni, ,,vantul uscat si arzator ce batea dinspre pustie era blestemul climatic al tarii. LOCURILE INALTE. Ebr. Shephayim, ,,culmi goale.”

NU CA SA VANTURE. In Palestina cele mai folositoare brize erau cele dinspre vest. Aceste vanturi din vest nu numai ca racoreau pe seceratori, dar erau si folositoare la vanturarea graului. Insa, un vant puternic dinspre rasarit nu era in nici un fel folositor sau binefacator. El aducea un prapad asupra vegetatiei si era prea puternic pentru vanturarea graului. El alcatuia o indoita nenorocire, un simbol potrivit al judecatii fara de mila.



4:12 Ci un vant napraznic vine de acolo pana la Mine! Acum le voi rosti hotararea!

UN VANT PUTERNIC VINE DE ACOLO. Sau, ,,un vant mai puternic decat acelea” desigur intelegandu-se un vant mai tare decat cele de care se foloseau la vanturat si curatit. Un asemenea vant ar fi luat si graul si pleava.

PANA LA MINE. Literal, ,,pentru Mine.”

LE VOI ROSTI HOTARAREA. Sau ,,Sentinta impotriva lor”. Acest vant inspaimantator era simbolul judecatilor gata sa se abata asupra pacatosilor din Iuda si Ierusalim. El va ,,rosti hotararea” nu prin cuvant, ci prin fapta. In ebraica pronumele ,,Eu” (subinteles in romaneste) este accentuat.



4:13 Iata, nimicitorul inainteaza ca norii; carele lui sunt ca un vartej, caii lui sunt mai usori decat vulturii. Vai de noi, caci suntem prapaditi!

NIMICITORUL INAINTEAZA. Sau ,,El se va sui”. Verbul ebraic de aici este adesea folosit cu privire la pornirea la razboi (vezi comentariul la Judecatori 1,1). CA NORII. Posibil o figura a bruschetii aparitiei dusmanului pentru a implini judecatile lui Dumnezeu cum si a desimii maselor ostirilor invadatoare (vezi Ezechiel 38,16; Ioel 2,2). CA UN VARTEJ. O figura care fara indoiala reprezinta iuteala dusmanului cum si zapaceala ce a urmat navalirii lui. MAI USOR DECAT VULTURII. O figura de stil biblica des intalnita (vezi Ieremia 48,40; Deuteronom 28,49; 2Samuel 1,23; Plangeri 4,19; Habacuc 1,8). VAI DE NOI! Un strigat de presimtire inspaimantatoare scos de popor cand se gaseste fara scapare in mainile fortelor invadatoare (vezi v. 20; cap. 9,18.19).



4:14 Curata-ti inima de rau, Ierusalime, ca sa fii mantuit! Pana cand vei pastra ganduri nelegiuite in inima ta?

CURATESTE-TI INIMA DE RAU. Deplina pocainta si schimbare a inimii erau singurele mijloace de eliberare ramase pentru Ierusalim. Nici o schimbare nu poate duce la mantuire daca aceasta schimbare nu atinge inima. Mai inainte ca fantana sa fie curata trebuie curatate izvoarele. Pentru a aduce roade bune, pomul trebuie sa fie bun (vezi Isaia 1,16.17; Matei 15,19; 2Corinteni 7,1).

SA FII MANTUIT. Desi in primul rand se face referirea la izbavirea vremelnica de judecatile ce urmau sa vina neintarziat, renasterea spirituala va insoti adevarata spalare a inimii (vezi 2Tesaloniceni 2,13; Tit 3,5).

GANDURI NELEGIUITE. Sau ,,ganduri ticaloase.”



4:15 Caci un glas care porneste de la Dan si vesteste nenorocirea, o vesteste de la muntele lui Efraim.

DE LA DAN. O specificare a limitei nordice a Palestinei (vezi Deuteronom 34,1), deseori amintita impreuna cu limita sudica, Beer-Seba (vezi Judecatori 20,1; 1Samuel 3,20; etc.). Dan se gaseste la piciorul muntelui Hermon. Orasul la origine a fost o colonie sidoniana numita Lasem. In migratia lor spre nord, danitii au cucerit Lasemul si i-au dat un alt nume, ,,Dan” (vezi comentariul la Iosua 19,47). Cand Roboam a ales cetatea Dan ca loc unde sa aseze unul din viteii de aur (vezi 1Regi 12,29), orasul a ajuns un cunoscut centru al idolatriei. Din aceasta extremitate nordica a tarii aveau sa vina primele rapoarte despre apropierea haldeilor.

MUNTELE EFRAIM. Cu privire la asezarea si insemnatatea acestei denumiri geografice vezi Nota Aditionala la 1Samuel 1. Pomenirea lui Efraim indata dupa Dan da o indicatie fie a grabnicei raspandiri a vestilor cu privire la navalitor, fie chiar a rapidei apropieri a navalitorului. Hotarele lui Efraim erau numai la o mica departare de Ierusalim.



4:16 Spuneti lucrul acesta neamurilor, faceti-l cunoscut Ierusalimului. Vin niste impresuratori dintr-o tara departata, si striga impotriva cetatilor lui Iuda.

SPUNETI. Sau ,,amintiti”. Profetul se adreseaza neamurilor inconjuratoare sa ia seama la pedeapsa care este gata sa se abata asupra poporului ales. Prabusirea Ierusalimului va sluji ca o avertizare pentru pagani.

IMPRESURATORI. Asediatorii haldei ai Ierusalimului aveau sa execute o supraveghere atat de apropiata incat numai putini, daca ar fi reusit vreunii, sa poata scapa (vezi Isaia 1,18).



4:17 Ca cei ce pazesc un ogor, ei inconjoara Ierusalimul, caci s-a razvratit impotriva Mea, zice Domnul.

CA CEI CE PAZESC UN OGOR. Pamanturile cultivate din Palestina. De obicei erau imprejmuite. Hotarele erau marcate doar prin pietre asezate la intervale ca semne de hotar (vezi comentariul la Deuteronom 19,14). Erau necesari pazitori sau supraveghetori spre a feri cerealele de animale si de jefuitori. Ieremia compara corturile si intariturile armatei lui Nebucadnetar cu corturile ridicate de proprietari in vederea ocrotirii turmelor si recoltelor lor.



4:18 Acesta este rodul cailor si faptelor tale, este vina rautatii tale, daca este asa de amar, si te patrunde pana la inima.

CAILOR SI FAPTELOR TALE. Sau ,,Purtarea ta si faptele tale”. Expresia aceasta poate fi inteleasa ca aratand obiceiurile statornicite cum si faptele personale. Aceste cuvinte se intalnesc adesea (cap. 7,3.5; 18,11; 26,13; 35,15).

RODUL. Sau ,,Au procurat”. Vezi comentariul la cap. 2,14; Psalmi 107,17; vezi 5T 120.

RAUTATI. Sau ,,Nelegiuiri”. Cuvantul ebraic poate sa insemne atat rautatea insasi, cat si nenorocirea care venea ca urmare (vezi comentariul la cap. 1,14). Contextul cere aici ultimul sens.



4:19 Maruntaiele mele! Maruntaiele mele! Cum ma doare inauntrul inimii mele! Imi bate inima, nu pot sa tac! Caci auzi, suflete, sunetul trambitei, si strigatul de razboi.

MARUNTAIELE MELE. Un strigat de adanca durere sufleteasca. Evreii considerau maruntaiele ca fiind sediul celor mai puternice emotii (vezi Geneza 43,30; 1Regi 3,26). Versetul acesta consta dintr-o serie de dureroase rugaminti fierbinti ce exprimau mahnirea nespusa, aproape de disperare. Profetul isi exprima simtamintele tinand in seama nenorocirea ce urma sa vina. Profetului i se descoperise inspaimantatoarea nimicire si pustiire ce avea sa se abata asupra lui Iuda prin Nebucadnetar (vezi Ieremia 1,14). Cuvintele lui alcatuiesc si descrierea ultimelor zile de necaz ce urmeaza sa se abata asupra unei lumi nepocaite (GC 31; 4T15).



4:20 Se vesteste daramare peste daramare, caci toata tara este pustiita; colibele imi sunt pustiite deodata, si corturile intr-o clipa!

DARAMARE. Literal, ,,zdrobire,” ,,sfaramare,” nu ,,prabusire.” SE VESTESTE. Sau ,,Se striga”. Se vor aduce vesti despre o nenorocire dupa alta (vezi Deuteronom 32,23; Ezechiel 7,26).

TARA. Ebr. ’eret, care poate fi tradus sau prin ,,tara” sau prin ,,pamant.” Nimicirea zugravita in capitolul acesta isi are primordiala ei aplicare in pustiirea tarii lui Iuda de catre armatele babiloniene, dar descrie si starile din ziua cea mare a lui Dumnezeu la sfarsitul vremii (Ed 181; GC 310).

COLIBELE. In intelesul aici general de locuinte.



4:21 Pana cand voi vedea steagul falfaind si voi auzi sunetul trambitei?

PANA CAND? Strigatul disperat al cuiva care nu vede nici o speranta de un sfarsit grabnic al razboiului. STEAGUL. Vezi comentariul la v. 6.



4:22 Caci poporul Meu este nebun, nu Ma cunoaste; sunt niste copii fara minte si lipsiti de pricepere; sunt mesteri sa faca raul, dar nu stiu sa faca binele.

CACI. Desi Dumnezeu nu raspunde in mod direct la intrebarea pana cand urmeaza sa dureze aceste judecati, El prezinta motivul moral al venirii lor. Deductia este clara ca atata vreme cat poporul Sau staruia in nebunia razvratirii, tot atata vreme puteau sa se astepte ca aveau sa continue judecatile.

FARA MINTE. Literal, ,,nebun.”



4:23 Ma uit la pamant, si iata ca este pustiu si gol; ma uit la ceruri, si lumina lor a pierit!

MA UIT. Profetul face o descriere grafica a celor vazute de el in viziune profetica. Expresia, ,,Ma uit ... si iata,” se intalneste de patru ori (v.23-26).

PAMANT. Ebr. ’eret, care poate fi redat sau ,,tara” sau ,,pamant” (vezi comentariul la v.20). Cu privire la aplicarea profetiei la versetul imediat cat si la viitorul mult mai departat vezi comentariul la Deuteronom 18,15; vezi de asemenea p. 25-28. Printr-o aplicare secundara, Ieremia 4,23-27 descrie pustiirea mileniala (vezi GC 659).

PUSTIU SI GOL. Sau ,,Fara forma si desert”. Aceeasi expresie este folosita pentru a descrie pamantul in starea lui originala (Geneza 1,2). In parte pamantul va reveni la starea aceasta in ziua cea mare a lui Dumnezeu (GC 659; vezi comentariul la Apocalips 20,1).

LUMINA LOR A PIERIT. Sau ,,Nici o lumina”. Compara Geneza 1,2; vezi comentariul la Ieremia 4,24.



4:24 Ma uit la munti, si iata ca sunt zguduiti; si toate dealurile se clatina!

ZGUDUITI. Sau ,,Ei tremurau”. Profetul descrie situatia din timpul asediului Ierusalimului aceasta fiindu-i prezentata printr-un limbaj figurat (vezi comentariul la v. 25). SE CLATINA. Sau ,,Se miscau usor”. Literal, ,,Erau zguduiti,”



4:25 Ma uit, si iata ca nu este nici un om; si toate pasarile cerurilor au fugit!

NICI UN OM. In scena prezentata profetului nu se vedea nici o fiinta omeneasca (vezi comentariul la cap. 36,29; 44,22).



4:26 Ma uit, si iata, Carmelul este un pustiu; si toate cetatile sale sunt nimicite inaintea Domnului, si inaintea maniei Lui aprinse!

CARMELUL. Sau ,,Locul roditor”. Literal, ,,livada de pomi,” adica cea mai roditoare parte din toata tara (vezi comentariul la cap. 2,7). Ceea ce fusese roditor, acum se aratase ca o pustie goala.



4:27 Caci asa vorbeste Domnul: Toata tara va fi pustiita; dar nu o voi nimici de tot.

DE TOT. Sau ,,Un sfarsit deplin”. Desi nimicirea descrisa urma sa fie grozava, ea nu avea sa fie nimicirea finala. Profetul prezicea o revenire a lui Israel si a lui Iuda in tarile lor (vezi comentariul la cap. 3,14-18). La fel, pamantul redus la pustiirea mileniala va inflori din nou (vezi 2Petru 3,12.13).



4:28 Din pricina aceasta, tara este in jale, si cerurile sus sunt intunecate; caci Eu am zis, am hotarat lucrul acesta, si nu-Mi pare rau de el, nu Ma voi intoarce.

DIN PRICINA ACEASTA. Elementele naturii sunt personificate si infatisate ca jelind pustiirea pamantului.

SUNT INTUNECATE. Cerurile sunt infatisate ca invelindu-se in norii intunecosi ai jelirii pamantului pustiu.

CACI EU AM ZIS. Vaiul viitor era ceva tot atat de sigur ca si starea de pacat ce atragea pedeapsa.



4:29 La vuietul calaretilor si arcasilor, toate cetatile fug; se ascund in paduri si se suie pe stanci; toate cetatile sunt parasite, nu mai au locuitori.

TOATE CETATILE. Locuitorii cetatilor urmau sa fuga la apropierea ostirilor vrajmase. CALARETI SI ARCASI. Un caracteristic fel de a infatisa armatele asiriene si haldee pe monumente.

PE STANCI. Mai degraba, ,,printre stanci,” sau ,,in stanci.” Stancile si pesterile au fost adesea folosite ca locuri de adapost, de scapare in decursul istoriei iudeilor (vezi Judecatori 6,2; 1Samuel 13,6; 14,11; 24,3; 1Regi 18,13; Ieremia 16,16).

LOCUITOR. Sau ,,Un om”. Ebr. ’ish, ,,o persoana barbateasca adulta” in contrast cu omul in sensul general (ebr. ’adam), ca in v. 25.



4:30 Si tu, pustiito, ce vei face? Te vei imbraca in carmaz, te vei impodobi cu podoabe de aur, iti vei sulimeni ochii; dar degeaba te vei infrumuseta: ibovnici tai te dispretuiesc, si vor sa-ti ia viata.

TU, PUSTIIT-O. Sau ,,Cand esti jefuita.” O traducere care nu cere [ca in KJV] cuvintele de adaus ,,cand” si ,,esti,” este ,,tu, pustiit-o.” ,,Tu” de aici, in ebraica este feminin si se refera la Ierusalim (vezi v. 31). Cetatea este personificata aici ca o femeie care in zadar se mai impodobeste spre a placea admiratorilor ei.

Ce vei face? Ce cale ar putea lua ,,fiica Sionului” (v. 31) cand este asediata de babilonieni? Mandria si increderea ei sunt rau intemeiate, deoarece starea ei este disperata. De ce mai nadajduieste impotriva nadejdii ca va scapa?

SULEMENI OCHII. Literal, ,,iti maresti ochii”. Referirea este la obiceiul femeilor orientale de a pune o pulbere minerala neagra pe marginile pleoapelor (vezi comentariul la 2Regi 9,30). Aceasta pulbere neagra avea o stralucire metalica si facea ca ochii sa apara mai mari si mai scanteietori.

IBOVNICII. Puterile straine pe care le curta. Iuda cauta continuu siguranta in aliantele straine (vezi comentariul la cap. 2,33.36). Insa toate aceste eforturi de a gasi siguranta in acesti ,,ibovnici,” ,,iubiti” straini vor fi in van.



4:31 Caci Eu aud niste tipete ca ale unei femei in chinurile nasterii, tipete de durere ca la cea dintai facere. Este glasul fiicei Sionului, care suspina si intinde mainile, zicand: Nenorocita de mine! Mor din pricina ucigasilor!

FIICA SIONULUI. Numele cetatii sau a locuitorilor Ierusalimului, in personificarea poetica (vezi Isaia 1,8).

SUSPINA. Sau ,,Se jeleste”. Literal, ,,cauta aer deschizand gura”.

INTINDE MAINILE. O expresie ce denota durere si un strigat dupa ajutor (Plangeri 1,17).COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE

3 COL 56; PK 412; RC 63; 5T 53; 9T 62

14 PK 412

19, 20 Ed 181; GC 310; PK 538, 726; 9T 15

22 4T 596

23–26Ed 181; PK 727; 9T 15

23–27EW 290; GC 659; SR 415


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: