Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Ieremia

Ieremia, 39


39:1 Ierusalimul a fost luat. In al noualea an al lui Zedechia, imparatul lui Iuda, in luna a zecea, a venit Nebucadnetar, imparatul Babilonului, cu toata ostirea lui inaintea Ierusalimului, si l-a impresurat;

In al noualea an. Asedierea finala a Ierusalimului a inceput aproximativ la 15 ianuarie 588 i.Hr. (vezi comentariul la 2Regi 25,1 pentru temeiul acestei date).



39:2 iar in anul al unsprezecelea al lui Zedechia, in ziua a noua a lunii a patra, au patruns in cetate.

Au patruns in cetate. Dupa ce au asediat Ierusalimul timp de treizeci de luni, Babilonienii au penetrat defensiva ,,in ziua a noua a lunii a patra”. Data aceasta poate fi aproximata pe aceeasi baza ca aceea din v. 1 – 19 iulie 586 i.Hr. In ceea ce priveste un raport mai detaliat al asedierii si capturarii Ierusalimului, vezi Ieremia 52 si 2Regi 25.



39:3 Atunci au inaintat toate capeteniile imparatului Babilonului, si au cuprins poarta de la mijloc. Erau: Nergal-Sareter, Samgar-Nebu, Sarsechim, capetenia famenilor dregatori, Nergal-Sareter, capetenia magilor, si toate celelalte capetenii ale imparatului Babilonului.

Toate capeteniile. In loc de a fi sase capetenii, cum se lasa aici a se intelege, erau probabil numai trei, sau chiar numai doi, daca numele Nergal-Sareter, pomenit de doua ori, reprezinta numai

o persoana.

Nergal-Sareter, a carui forma Babiloniana este ur,(Nergal-sharri-us insemnand, ,,Nergal sa ocroteasca pe imparat”, este mentionat intr-un almanah al curtii lui Nebucadnetar, ca ,,print de Sinmagir”. Sin-magir era o cetate si o provincie a Babiloniei aflandu-se la nord de Babilon. Numele acesta apare intr-o forma mai scurta in pasajul ce se discuta aici, desi masoretii, care au adaugat vocalele la textul consonantic (vezi Vol. I, p. 25, 26), nu au inteles lucrul acesta. In mod eronat ei au facut din titlul lui Nergal-Sareter o parte a cuvantului urmator, ,,Nebo”, creand in felul acesta numele propriu Samgar-Nebo. De fapt, textul ar trebui sa spuna, ,,Toate capeteniile imparatului Babilonului au venit si au stat in poarta de mijloc, Nergalsareter de Sinmagir, Nebo-sarsechim, rab-saris-ul Nergalsareter, rab-mag-ul cu tot restul ofiterilor imparatului.”

Nu se stie, daca titlul rab-mag este o varianta a lui Sin-magir, sau un titlu separat Babilonian. De aici, este nesigur daca doua persoane cu numele Nergalsareter au fost in Ierusalim sau numai una. Nergal-Sareter este altminteri cunoscut ca ur sau Neriglisar, al doilea succesor(ginerele lui Nebucadnetar, Nergal-sharus la tron, fiind imparat al Babilonului de la 560-556 i.Hr. (vezi Vol. III, p. 46, 47).

Nebo-Sarrechim este un nume necunoscut. Cu privire la titlul rab-saris, vezi comentariul la Daniel 1,3.



39:4 Zedechia, imparatul lui Iuda, si toti oamenii de razboi, cum i-au vazut, au fugit, si au iesit noaptea din cetate, pe drumul gradinii imparatului, pe poarta dintre cele doua ziduri, si au apucat pe drumul campiei.

Au fugit. Vezi cap. 52,7. ,,Gradina imparatului” era probabil aproape de ,,iazul Siloe” (vezi comentariul la Neemia 3,15), si din aceasta imparatul a plecat prin poarta dintre ziduri. In general se crede, pe temeiul dovezilor arheologice, ca aceasta era undeva aproape de coltul sud-estic al zidului cetatii. Ei au fugit catre rasarit, spre campie, sau Arabah, numele distinctiv al vaii Iordanului (vezi comentariul la 2Samuel 2,29).



39:5 Dar oastea Haldeilor i-a urmarit, si a ajuns pe Zedechia in campiile Ierihonului. L-au luat, si l-au dus la Nebucadnetar, imparatul Babilonului, la Ribla, in tara Hamatului; el a dat o hotarare impotriva lui.

Au ajuns pe Zedechia. Pare ca evidenta intentia imparatului de a trece raul Iordan in apropiere de Ierihon, pentru a gasi adapost in tinutul liber al Galaadului, sau la un potential aliat ca Moab sau Amon (vezi cap. 27,3).

Ribla. Aceasta cetate din nord, ,,in tara Hamatului”, era un centru de trafic pe raul Orontes, si in felul acesta oferea un cartier general natural pentru Nebucadnetar in invadarea Palestinei.



39:6 Imparatul Babilonului a pus sa junghie la Ribla pe fiii lui Zedechia inaintea lui, impreuna cu toti mai marii lui Iuda.

A pus sa junghie la Ribla pe fiii lui. Aceasta pedeapsa severa data de cuceritorul haldeu (v. 6, 7) era datorata faptului ca el asezase pe Zedechia pe tron ca presupus vasal credincios al lui, si totusi regele lui Iuda s-a rasculat ca un tradator impotriva lui (2Regi 24,17-20), si a calcat juramintele cele mai solemne facute in numele lui Iehova (vezi PK 447).



39:7 Apoi a pus sa scoata ochii lui Zedechia, si a pus sa-l lege cu lanturi de arama, ca sa-l duca la Babilon.

Au pus sa scoata ochii lui Zedechia. In felul acesta s-au implinit doua profetii, care aparent se excludeau una pe alta, 1) ca Zedechia va vedea pe Nebucadnetar si va fi luat la Babilon (cap. 32,4.5); si 2) ca va muri la Babilon, dar nu-l va vedea (Ezechiel 12,13).



39:8 Haldeii au ars cu foc casa imparatului si casele poporului, si au daramat zidurile Ierusalimului.

Au ars cu foc casa imparatului. In ce priveste un raport mai amanuntit al acestei devastari, vezi Ieremia 52,12-14; comp. 2Regi 25,8-10.



39:9 Nebuzaradan, capetenia strajerilor, a luat robi la Babilon, pe aceia din popor care ramasesera in cetate, pe cei ce se supusesera lui, si pe ramasita poporului.

Au luat robi. Pentru a preveni rascoala, Nebucadnetar a urmat aceeasi politica de departare, cum facusera asirienii inaintea lui (2Regi 15,29; 17,6).



39:10 Dar Nebuzaradan, capetenia strajerilor, a lasat in tara lui Iuda pe unii din cei mai saraci din popor, pe cei ce n-aveau nimic; si le-a dat atunci vii si ogoare.

A lasat… din cei mai saraci. Lucrul acesta fara indoiala a fost facut pentru a preveni un gol politic in tara. Darurile in pamanturi facute celor saraci urmau sa asigure supunerea lor fata de Babilonieni, si poate, de asemenea, prin cultivarea pamantului Babilonienii s-ar fi asteptat chiar si la ceva tribut.



39:11 Nebucadnetar, imparatul Babilonului, daduse porunca urmatoare cu privire la Ieremia, prin Nebuzaradan, capetenia strajerilor:

Daduse porunca… cu privire la Ieremia. E clar ca Nebucadnetar aflase despre sfatul neabatut al lui Ieremia de supunere fata de Babilon, fie prin dezertori sau spioni, fie de la Zedechia insusi, si asa indata ce a aflat, ca Ieremia ,,fusese legat cu lanturi impreuna cu toti prinsii de razboi” (cap. 40,1), a ordonat, ca profetul sa fie eliberat.



39:12 Ia-l, poarta grija de el, si nu-i face nici un rau, ci fa-i ce-ti va cere!

Verset ce nu a fost comentat.

39:13 Nebuzaradan, capetenia strajerilor, Nebusazban, capetenia famenilor-dregatori, Nergal-Sareter, capetenie magilor, si toate capeteniile imparatului Babilonului,

Nebuzaradan… a trimis. Probabil din Rama (vezi comentariul la v.14; cap. 40,1). Nebuzaradan este cunoscut din rapoarte Babiloniene. Numele lui Babilonean, Nabu-zer-iddinam inseamna ,,Nabu da odrasla”. Titlul lui ebraic, Rab-tab-bachim, corect tradus ,,capetenia garzii”, insemneaza literal ,,mai marele macelarilor”. Totusi, termenul era folosit intr-un inteles mai cuprinzator pentru a desemna mai marele garzii personale a imparatului. In rapoartele Babiloniene este inscris cateva decenii mai tarziu cu titlul de ,,mai marele bucatar”, care idiomatic, avea intelesul mai cuprinzator de ,,cancelar”.

Nebusazban. Numele lui Babilonian, Nabu-sezibanni insemneaza, ,,Nabu, mantuieste-ma!”. Cu privire la Nergal-Sareter vezi comentariul la v. 3.



39:14 au trimis sa aduca pe Ieremia din curtea temnitei, si l-au incredintat lui Ghedalia, fiul lui Ahicam, fiul lui Safan, ca sa-l duca acasa. Si a ramas in mijlocul poporului.

Curtea temnitei. Vezi cap. 38,28. Afirmatia aceasta poate fi armonizata cu cap. 40,1, admitand faptul ca Ieremia a fost luat din inchisoare si dus ca prizonier cu ceilalti captivi o distanta de cativa kilometri de la Ierusalim la Rama (vezi comentariul la cap. 31,15), unde capitanul Babilonian i-a adus vestea buna a eliberarii lui. Raportul din cap. 39,14 omite evenimentele intermediare dintre eliberarea lui Ieremia din inchisoare si unirea lui cu Ghedalia, intamplari care sunt relatate in amanunt in cap. 40,1-6.

L-au incredintat. La propria lui alegere (vezi cap. 40,5).

Ghedalia. Vezi comentariul la cap. 26,24. Credincios atitudinii familiei sale, ,,fiul lui Ahicam” acum iese in fata ca prieten si protector al lui Ieremia.



39:15 Cuvantul Domnului vorbise astfel lui Ieremia, pe cand era inchis in curtea temnitei:

Pe cand era inchis. Versetele 15-18 sunt un raport parantetic al fagaduintei lui Dumnezeu pentru Ebed-Melec din pricina bunatatii lui fata de Ieremia.



39:16 Du-te de vorbeste lui Ebed-Melec, Etiopianul, si spune-i: Asa vorbeste Domnul ostirilor, Dumnezeul lui Israel: Iata, voi aduce peste cetatea aceasta lucrurile, pe care le-am vestit in rau si nu in bine; in ziua aceea ele se vor intampla inaintea ochilor tai.

Ebed-melec. Vezi comentariul la cap. 38,7.



39:17 Dar pe tine te voi izbavi in ziua aceea, zice Domnul, si nu vei fi dat in mainile oamenilor de care temi.

Te voi izbavi. Din cauza loialitatii lui fata de Ieremia, Dumnezeu fagaduieste Etiopianului ca viata ii va fi crutata de ,,mana” capeteniilor lui Iuda, un grup de oameni maniati din cauza atitudinii sale fata de profet (cap. 38,7-13), si ca nu va ,,cadea sub sabia” (cap. 39,18) Babilonienilor, deoarece cu siguranta Ieremia avea sa mijloceasca pentru el.

Prada ta. Un idiom insemnand ca viata lui urma sa fie crutata. Intr-un timp, cand nenumarate mii de oameni isi pierdeau viata, un om nu putea sa ceara o mai mare rasplatire ca aceasta. Comentariile lui Ellen G. White

1-7 4T 184

1,2 PK 458

6,7 PK 459

11-14 PK 460



39:18 Te voi scapa, si nu vei cadea sub sabie, ci viata iti va fi prada ta de razboi, pentru ca ai avut incredere in Mine, zice Domnul.

Verset ce nu a fost comentat.