Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Ieremia

Ieremia 34:7


34:7 pe cand oastea imparatului Babilonului lupta impotriva Ierusalimului si impotriva tuturor celorlalte cetati ale lui Iuda, impotriva Lachisului si Azechei, caci acestea erau cetatile, care mai ramasesera din toate cetatile intarite ale lui Iuda.

Lachis. Cetatea aceasta este pomenita deoarece, in afara de Ierusalim, era una din fortificatiile cele mai puternice ale lui Iuda (2Regi 18,13.14.17; 2Cronici 32,9), si pentru ca impreuna cu Azeca au rezistat cel mai indelungat timp lui Nebucadnetar. In 1935 si 1938, 21 de scrisori scrise cu cerneala pe ostraca, sau cioburi de oale (vezi Vol. I, p. 123, 125; Vol. II, p. 97, 98), au fost descoperite in ruinele de la Lachis. Cateva din acestea erau scrise de un anume Hoshiah, evident un ofiter stationat in apropiere, catre Ioash comandantul Lachisului, inainte de invazia Babiloniana. Ele descopera intr-o maniera vie starea de neliniste a tarii la vremea caderii lui Iuda. O scrisoare afirma, ,,Sa stie (Domnul meu) ca noi urmarim semnalele Lachisului, potrivit cu toate indrumarile pe care lea dat Domnul meu, pentru ca nu putem vedea Azeca.” (W.F. Albright, trad, in J.B. Rutherford, Ancient Near Eastern Texts [Princetown University Press, 1950], p. 322). Vehementa cu care Lachisul a fost la scurt timp dupa aceea distrus este evidentiata de faptul ca cetatea a fost arsa atat de tare incat mare parte din constructia din caramida a zidului cetatii a capatat o culoare rosie aprinsa. Aceste descoperiri de la Lachis pot sa oglindeasca severitatea distrugerii de care a avut parte Ierusalimul in acelasi timp. Ruinele sunt asa numite Tell-ed-duweir.

Azechei. Si aceasta era una din ,,cetatile de aparare” ale lui Iuda (2Cronici 11,5-12). Situl este acum numit Tell ez-Zakariyeh.