English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Ieremia

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Ieremia, 33


33:1 Cuvantul Domnului a vorbit lui Ieremia a doua oara, pe cand era inca inchis in curtea temnitei:

Era inca inchis. Profetul este inca in locul intemnitarii lui mentionat in cap. 32 (vezi comentariul la cap. 32,2).33:2 Asa vorbeste Domnul, care face aceste lucruri, Domnul, care le urzeste si le infaptuieste, El, al carui Nume este Domnul:

Face aceste lucruri. Adica pamantul, cum se intelege din implicatie (vezi Ieremia 10,11; comp. Ioan 45,18). Domnul. Ebr. Yahweh, tetragrama (vezi Vol. I, p. 171-173).33:3 Cheama-Ma, si-ti voi raspunde; si iti voi vesti lucruri mari, lucruri ascunse, pe care nu le cunosti.

Lucruri mari. Literal, ,,lucruri cu neputinta de cuprins.”33:4 Caci asa vorbeste Domnul, Dumnezeul lui Israel, despre casele cetatii acesteia, si despre casele imparatilor lui Iuda, care vor fi surpate ca sa faca loc pentru santurile de intarire si pentru sabii,

Surpate. Vezi comentariul la cap. 32,24.33:5 cand vor inainta sa lupte impotriva Haldeilor, si cand se vor umple cu trupurile moarte ale oamenilor, pe care-i voi lovi in mania Mea si in urgia Mea, si din pricina rautatii carora Imi voi ascunde Fata de aceasta cetate:

Vor inainta sa lupte. Israelitii s-au napustit impotriva Babilonienilor numai pentru a fi respinsi, si asta cu pretul multor trupuri ,,moarte ale oamenilor” (vezi comentariul la cap. 32,24).33:6 Iata, ii voi da vindecare si sanatate, ii voi vindeca, si le voi deschide un izvor bogat in pace si credinciosie.

Vindecare si sanatate. Dumnezeu trece acum de la o prezentare a mustrarii poporului Sau la

o fagaduinta a asezarii lor din nou, cand ei urmau sa aiba ,,un izvor bogat in pace si credinciosie.” Versetele 6-26 prezinta un tablou viu al slavei pe care ar fi putut-o avea Israel dupa intoarcerea lui din captivitate daca poporul ar fi luat aminte la lumina din Ceruri si ar fi conlucrat cu Dumnezeu in realizarea planurilor si scopurilor Lui pentru salvarea lumii. Din nefericire, ei s-au abatut iarasi si iarasi de la destinul lor maret si in felul acesta au realizat numai in mica masura fericirea prezisa aici. Odata cu transferarea fagaduintelor la Israelul spiritual multe din preziceri vor vedea o implinire in Biserica Crestina (vezi p. 25-38).33:7 Voi aduce inapoi pe prinsii de razboi ai lui Iuda si pe prinsii de razboi ai lui Iuda si pe prinsii de razboi ai lui Israel, si-i voi aseza iarasi ca odinioara.

Ai lui Israel. Israel si Iuda, este cuprins in fagaduinta reintoarcerii din exil.33:8 Ii voi curati de toate nelegiuirile, pe care le-au savarsit impotriva Mea, le voi ierta toate nelegiuirile prin care M-au suparat, si prin care s-au razvratit impotriva Mea.

Ii voi curati. Bucuria simtita pentru binecuvantarile temporare era dependenta de implinirea unor anumite cerinte spirituale (vezi p. 27). Pentru a gusta din slava descrisa in v. 6-26 era necesar ca Israel sa-si lepede pacatele. Pentru aceia care se pocaiau sincer, Dumnezeu prezenta fagaduinta iertarii, o iertare deplina si fara plata. Oamenii nu trebuiau sa fie descurajati de marimea abaterilor lor trecute, gandind ca situatia lor era fara de nadejde. Nu numai ca Dumnezeu le-ar fi iertat pacatele dar le-ar fi dar si har pentru ascultare viitoare (Ezechiel 36,25-28).33:9 Cetatea aceasta va fi pentru Mine o pricina de lauda si de slava, printre toate neamurile pamantului. Ele vor afla tot binele pe care li-l voi face, vor ramane mirate si uimite de toata fericirea, si de toata propasirea pe care le-o voi da.

O pricina de lauda. Sau ,,Un nume de bucurie”. Cu toate ca Israel pacatuise grozav, Dumnezeu nu-Si retrasese nici una din fagaduintele Sale de indurare. Acestea, normal, erau conditionate de ascultare. Era cu putinta ca Israel, dupa captivitate, sa ajunga la deplina slava fagaduita a poporului vechi (vezi p. 31, 32). Prin Zaharia era data asigurarea: ”Vor fi ca si cand niciodata nu i-ar fi lepadat” (Zaharia 10,6). Asa este si in cele spirituale. Indiferent de cat de mult sar fi departat un om de cararea purtarii drepte el poate fi primit inaintea lui Dumnezeu ca si cum n-ar fi pacatuit.33:10 Asa vorbeste Domnul: Se vor mai auzi iarasi in locul acesta despre care ziceti ca este pustiu, ca nu mai are oameni nici dobitoace, se vor mai auzi iarasi in cetatile lui Iuda si pe ulitele Ierusalimului, pustiite, lipsite de oameni, de locuitori, de dobitoace,

Lipsit de oameni. Vezi comentariul la cap. 32,43.33:11 strigatele de bucurie si strigatele de veselie, cantecele mirelui si cantecele miresei, glasul celor ce zic: Laudati pe Domnul ostirilor, caci Domnul este bun, caci in veac tine indurarea Lui! Glasul celor ce aduc jertfe de multumire in Casa Domnului. Caci voi aduce inapoi pe prinsii de razboi ai tarii, si ii voi aseza iarasi ca odinioara, zice Domnul.

Strigatele de bucurie. O repetare a bucuriilor prezise de care va avea parte poporul lui Dumnezeu. Aceleasi sunete de bucurie care aveau sa dispara in timpul exilului (vezi comentariul la cap. 7,34) urmau sa fie auzite acum din nou in tara.

Jertfe de multumire. Vezi comentariul la cap. 32,44.

33:12 Asa vorbeste Domnul ostirilor: In locul acesta pustiu, fara oameni si fara dobitoace, si in toate cetatile lui, vor mai fi iarasi locuinte de pastori, care-si vor odihni turmele. In cetatile de la munte,

Verset ce nu a fost comentat.

33:13 in cetatile din campie, in cetatile de la miaza zi, in tara lui Beniamin si in imprejurimile Ierusalimului, si in cetatile lui Iuda, vor mai trece iarasi oile pe sub mana celui ce le numara, zice Domnul.

Sud Vezi capitolul 32, 4433:14 Iata, vin zile, zice Domnul, cand voi implini cuvantul cel bun, pe care l-am spus despre casa lui Israel si despre casa lui Iuda.

Voi implini. Vezi comentariul la cap. 23,5-7.33:15 In zilele acelea si in vremurile acelea voi face sa rasara lui David o Odrasla neprihanita, care va infaptui dreptatea si judecata in tara.

Odrasla neprihanita. Vezi Isaia 11,1; vezi comentariul la Zaharia 38,6.12.33:16 In zilele acelea, Iuda va fi mantuit, si Ierusalimul va locui in liniste. Si iata cum Il vor numi: Domnul, Neprihanirea noastra.

Cum il vor numi. Cu toate ca v. 16 repeta prezicerea din cap. 23,6, el difera de acea referire prin faptul ca aici cetatea este numita ,,Domnul, Neprihanirea noastra.” Daca Ierusalimul ar fi trait conform cu ceea ce Dumnezeu intentiona ca el sa fie, viitorul lui ar fi fost mult mai slavit (vezi p. 30).33:17 Caci asa vorbeste Domnul: David nu va fi lipsit niciodata de un urmas, care sa stea pe scaunul de domnie al casei lui Israel.

David nu va fi lipsit niciodata. Aceasta repeta fagaduinta din 2Samuel 7,16; 1Regi 2,4; Psalmi 89,20.29.35.36. Vezi comentariul la 1Regi 2,4.33:18 Nici preotii si Levitii, nu vor fi lipsiti niciodata inaintea Mea de urmasi care sa aduca arderi de tot, sa arda tamaie impreuna cu darurile de mancare, si sa aduca jertfe in toate zilele!

Darurile de mancare. Adica, ,,darurile de faina,” sau ,,daruri de cereale” (vezi Vol. I, p. 703, 704).33:19 Cuvantul Domnului a vorbit lui Ieremia, astfel:

Verset ce nu a fost comentat.

33:20 Asa vorbeste Domnul: Daca puteti sa rupeti legamantul Meu cu ziua, si legamantul Meu cu noaptea, asa incat ziua si noaptea sa nu mai fie la vremea lor,

Legamantul meu cu ziua. Din nou, ca mai inainte, Dumnezeu garanteaza siguranta ,,legamantului” cu poporul Sau, referindu-Se la siguranta legii naturale (vezi comentariul la cap. 31,35).33:21 atunci se va putea rupe si legamantul Meu cu robul Meu David, asa incat sa nu mai aiba fii, care sa domneasca pe scaunul lui de domnie, si legamantul Meu cu Levitii, preotii, care Imi fac slujba.

Verset ce nu a fost comentat.

33:22 Ca ostirea cerurilor, care nu se poate numara, si ca nisipul marii, care nu se poate masura, asa voi inmulti samanta robului Meu David, si pe Levitii, care-Mi slujesc.

Ostirea cerurilor. Numarul infinit al corpurilor ceresti este folosit pentru a ilustra marea multime care va fi socotita ca ,,samanta a lui David.”33:23 Cuvantul Domnului a vorbit lui Ieremia, astfel:

Verset ce nu a fost comentat.

33:24 N-ai bagat de seama ce zic oamenii acestia: A lepadat Domnul cele doua familii, pe care le alesese? Atat de mult dispretuiesc ei pe poporul Meu ca nu-l mai privesc ca un popor.

Ce zic oamenii acestia. Unii comentatori au inteles pasajul acesta ca fiind o luare in ras din partea paganilor din cauza aparentei caderi a ,,celor doua familii,” pe care acesti comentatori le interpreteaza ca fiind cele doua regate ale israelitilor, Israel si Iuda (vezi Ezechiel 35,10; 36,19-20).

Altii interpreteaza cuvantul ,,oamenii” ca fiind israelitii insisi (vezi Ieremia 4,10; 5,14.23; 6,19), care, in necredinciosia, lor facusera loc disperarii (vezi. 32,42.43; 23,10), din cauza ca chiar ,,cele doua familii,” familia lui David si a lui Levi (cap. 33,21.22) pareau sa fi fost parasite de Dumnezeu.33:25 Asa vorbeste Domnul: Daca n-am facut legamantul Meu cu ziua si cu noaptea, daca n-am asezat legile cerurilor si ale pamantului,

Daca... legamantul meu. Dumnezeu intampina aceasta disperare infatisand siguranta legii naturale ca dovada a sigurantei fagaduintelor Sale pentru poporul Sau (vezi comentariul la v. 20).33:26 atunci voi lepada si samanta lui Iacov si a robului Meu David, si nu voi mai lua din samanta lui pe cei ce vor stapani peste urmasii lui Avraam, lui Isaac si lui Iacov, caci voi aduce inapoi pe prinsii lor de razboi, si voi avea mila de ei!

Samanta lui iacov. Unii sugereaza ca ,,cele doua familii” (v. 24) pot fi casa lui Iacov si Casa lui David. Dumnezeu da raspunsul Sau la batjocorirea dispretuitoare din partea paganilor sau la exprimarea de descurajare din partea poporului Sau (vezi comentariul la v. 24). El le fagaduieste sa-i readuca la slava lor de mai inainte (vezi comentariul la v. 9).

Comentariile lui Ellen G. White

1–14PK 472–474

1 PK 472

2–96T 228

2–12PK 473

3 Ed 127, 282; ML 23; 8T 335

13, 14 PK 474

16 MB 106; 6T 228

17, 18 AA 223


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com

free counters

Locations of visitors to this page


If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: