Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Ieremia

Ieremia, 31


31:1 In vremea aceea, zice Domnul, Eu voi fi Dumnezeul tuturor semintiilor lui Israel, si ei vor fi poporul meu.

Tuturor semintiilor lui Israel. Capitolul 31 continua raportul celor scrise de Ieremia, cu privire la restaurarea intregii natiuni a lui Israel. Capitolul acesta, ca si cap. 30, a fost scris indata dupa schimbul de scrisori dintre profet si exilati (vezi comentariul la cap. 30,2), pe la inceputul domniei lui Zedechia (vezi comentariul la cap. 29,2).



31:2 Asa vorbeste Domnul: Poporul celor ce-au scapat de sabie, a capatat trecere in pustie: Israel merge spre locul lui de odihna.

A capatat trecere. Dumnezeu asigura pe poporul Sau in v.2 si 3 ca dovada iubirii Lui din trecut fata de ei este garantia iubirii Sale viitoare fata de ei. Stramosii lor scapasera de sabia egiptenilor la exod, si in felul acesta au aflat ,,odihna” prin eliberarea dumnezeiasca.



31:3 Domnul mi Se arata de departe: Te iubesc cu o iubire vesnica; de aceea iti pastrez bunatatea Mea!

Vesnica. Vezi comentariul la Exod 12,14; 21,6; 2Regi 5,27. Profetul mangaie pe poporul sau declarand ca iubirea divina manifestata fata de stramosii lor este inca revarsata si peste ei, deoarece este vesnica (vezi Isaia 49,14-16). Este imposibil sa nu fie ,,trasi” catre Dumnezeu cu funiile iubirii Sale (vezi Osea 11,4), daca nu se impotrivesc harului Lui.



31:4 Te voi aseza din nou, si vei fi asezata din nou, fecioara lui Israel! Te vei impodobi iarasi cu timpanele tale, si vei iesi in mijlocul jocurilor voioase.

Te voi aseza. Sau ,,Te voi zidi”. Sub binecuvantarea lui Dumnezeu exilatii repatriati au restaurat Ierusalimul si Templul Lui. Ei au restabilit, cel putin in oarecare masura, viata lor religioasa, sociala si politica. Totusi, masura deplina a prosperitatii prezise in cap. 31 nu s-a implinit niciodata deoarece poporul s-a abatut iarasi de la gloriosul lor destin (vezi PK 705; p. 30-32).

Fecioara lui Israel. Vezi comentariul la cap. 14,17.

Timpane. Ebr. tuppim, instrumente muzicale de soiul tobei (vezi Vol. III, p. 30).



31:5 Vei sadi iarasi vii pe inaltimile Samariei; cei ce le vor sadi, le vor culege si roadele.

Samaria. Capitala regatului de nord al lui Israel este amintita pentru a arata ca unii din cei care apartineau celor zece semintii urmau de asemenea sa fie adusi inapoi din exil.

Se vor culege si roadele. Sau ,,Se vor manca asemenea unor lucruri obisnuite”. Literal, ,,vor profana,” sau ,,vor incepe sa foloseasca;” ,,se vor bucura de roada” (RSV). Poate ca e o aluzie la randuiala amintita in Levitic 19,23-25.



31:6 Caci vine ziua, cand strajerii vor striga pe muntele lui Efraim: Sculati-va, sa ne suim in Sion, la Domnul, Dumnezeul nostru!

Strajerii. Faptul ca acesti ,,strajeri” ai lui Efraim, semintia dominanta a regatului nordic, vor indemna poporul sa se suia la Sion (Ierusalim) accentueaza din nou ceea ce este descoperit in versetul anterior, ca toate cele douasprezece semintii vor fi unite intr-un singur Israel. Cultul idolatru rival, instituit la Betel si Dan (vezi 1Regi 12,26-33), care fusese intentionat sa impiedice cele zece semintii ale regatului nordic de a se inchina la Templul din Ierusalim, urma sa fie reinfiintat.



31:7 Caci asa vorbeste Domnul: Strigati de bucurie asupra lui Iacov, chiuiti de veselie in fruntea neamurilor! Inaltati-va glasurile, cantati laude, si ziceti: Doamne, izbaveste pe poporul Tau, pe ramasita lui Israel!

In fruntea neamurilor. Sau ,,Printre fruntasul neamurilor”. Sau ,,pentru capetenia natiunilor,” referindu-se la Israelul mantuit (vezi Deuteronom 28,13; comp. Exod 19,5.6; Levitic 20,24.26; Deuteronom 7,6; 26,18.19).

Inaltati-va glasurile. Sau ,,Vestiti”. Literal, ,,faceti sa se auda,” adica, ,,proclamati” lucrul acesta. Ramasita. Vezi comentariul la cap. 3,18.



31:8 Iata, ii aduc inapoi din tara de la miazanoapte, ii adun de la marginile pamantului: intre ei este si orbul si schiopul, femeia insarcinata si cea in durerile nasterii; o mare multime se intoarce inapoi aici!

Tara de la miazanoapte. Vezi comentariul la cap. 3,18.9. In ce priveste o implinire partiala a acestei profetii vezi comentariul la Ezra 3,12.13.



31:9 Plangand vin, si ii duc in mijlocul rugaciunilor lor; ii duc la rauri de apa, pe un drum neted pe care nu se poticnesc. Caci Eu sunt Tatal lui Israel, si Efraim este intaiul Meu nascut.

Plangand vin. Pentru o implinire partiala a acestei profetii vezi Ezra 3 . 12, 13.

Efraim. Ca unul din cele mai proeminente dintre cele 10 semintii nordice ale lui Israel, Efraim este folosit aici pentru a reprezenta intregul Israel (vezi Exod 4 : 22; Ezechiel 37 : 19; Osea 11 : 13).

Efraim. Ca semintia cea mai de seama dintre cele zece semintii nordice ale lui Israel, Efraim este folosit aici pentru a reprezenta tot Israelul (vezi Exod 4,22; Ezechiel 37,19; Osea 11,1-3).



31:10 Ascultati Cuvantul Domnului, neamuri, si vestiti-l in ostroave departate! Spuneti: Cel ce a risipit pe Israel il va aduna, si-l va pazi cum isi pazeste pastorul turma.

Ostroave departate. Mai degraba ,,tinuturile de coasta departate.” (vezi Isaia 41,1; 49,1; 66,19).



31:11 Caci Domnul rascumpara pe Iacov, si-l izbaveste din mana unuia mai tare decat el.

Verset ce nu a fost comentat.

31:12 Ei vor veni, si vor chiui de bucurie pe inaltimile Sionului; vor alerga la bunatatile Domnului, la grau, la must, la untdelemnul, la oi si boi, sufletul le va fi ca o gradina bine udata, si nu vor mai tanji.

Ei vor veni si vor chiui de bucurie. In vers. 12-14 Ieremia vorbeste despre binecuvantarile si prosperitatea ce vor veni asupra exilatilor repatriati. Prezenta lor ,,jale” va fi transformata intr-o vesnica ,,veselie” si ,,mangaiere” daca ei vor ramane ascultatori de planul Domnului pentru natiunea lor restaurata.



31:13 Atunci fetele se vor inveseli la joc, tinerii si batranii se vor bucura si ei; le voi preface jalea in veselie, si-i voi mangaia, le voi da bucurie, dupa necazurile lor.

Verset ce nu a fost comentat.

31:14 Voi satura de grasime sufletul preotilor, si poporul Meu se va satura de bunatatile Mele, zice Domnul.

Verset ce nu a fost comentat.

31:15 Asa vorbeste Domnul: Un tipat se aude la Rama, plangeri si lacrimi amare: Rahela isi plange copiii; si nu vrea sa se mangaie pentru copiii ei, caci nu mai sunt!

Un tipat se aude. Profetul acum contrasteaza printr-o figura deosebita vaiul prezent cu bucuria viitoare a celor luati captivi.

Rama. Cu privire la amplasarea Ramei vezi Nota Aditionala la 1Samuel 1. Cu toate ca erau mai multe locuri cu acelasi nume, nu este nici o indoiala cu privire la faptul ca Rama pe care o pomeneste Ieremia aici era aceea aproape de mormantul Rahelei, care la randul ei era aproape de ,,hotarul lui Beniamin la Teltah” (1Samuel 10,2). Rama (probabil de identificat cu modernul Ramallah) era pe drumul pe care exilatii iudei urmau sa fie dusi cand mergeau de la Ierusalim la Babilon, si pare sa fi fost un punct de strangere a captivilor inainte de aspra lor calatorie la locul captivitatii (vezi comentariul la Ieremia 40,1). Macelarirea unora dintre copiii lui Israel de catre Babilonieni si robia altora toate avand loc aproape de mormantul Rahelei, descopera aplicabilitatea acestui simbol. Rahela este infatisata ca fiind martora la necazul suferit de descendentii ei si ca plangand cu amar pentru copiii ei. Matei, sub calauzirea Duhului Sfant a aplicat paragraful acesta la uciderea de catre Irod a copiilor din Betleem (vezi comentariul la Matei 2,18).

Rahela. Ebr. Rachel. Ca mama a lui Iosif si a lui Beniamin si ca sotie favorita a lui Iacov, este evident ca aici se vorbeste despre ea ca fiind mama copiilor lui Israel.



31:16 Asa vorbeste Domnul: Opreste-ti plansul, opreste-ti lacrimile din ochi; caci truda iti va fi rasplatita, zice Domnul; ei se vor intoarce iarasi din tara vrajmasului.

Opreste-ti plansul. Profetul din nou incurajeaza pe Iuda sa accepte captivitatea care urma sa vina (vezi cap. 29,5-7), si prin credinta sa priveasca spre asezarea din nou a natiunii.



31:17 Este nadejde pentru urmasii tai, zice Domnul; copiii tai se vor intoarce in tinutul lor!

Pentru urmasii tai. Sau ,,In sfarsitul tau”. Vezi comentariul la cap. 29,11.

Copiii tai vor veni. In primul rand aceasta se refera la repatrierea exilatilor din captivitate. In al doilea rand se refera la timpul acela cand reasezarea va fi permanenta, timpul ,,reasezarii din nou a tuturor lucrurilor” (Fapte 3,21) la a doua venire a lui Hristos. Fagaduintele gasite in Ieremia 31,16.17 pot pe buna dreptate da asigurare pentru oricare Rahela moderna din Israel, ca daca ea e credincioasa fata de Domnul, copilasii ei, care au fost loviti de moarte, ii vor fi redati de catre marele Datator de viata in vesela dimineata a invierii (vezi GC 645; PK 239).



31:18 Aud pe Efraim bocindu-se: M-ai pedepsit, si am fost pedepsit, ca un junc nedeprins la jug; intoarce-ma Tu, si ma voi intoarce, caci Tu esti Domnul, Dumnezeul meu!

Aud pe Efraim bocindu-se. Profetul privea inainte catre un timp de pocainta, cel putin din partea unora dintre exilati. In starea lor de pocainta israelitii urmau sa recunoasca faptul ca pacatele lor merita mustrarea lui Dumnezeu.

Ca un junc. Dupa cum un animal inca neinvatat tine piept in zadar jugului, tot asa Israel a aflat prin trista experienta ca refuzul lor de a se pleca la voia lui Dumnezeu era ca si cum ar fi dat inapoi cu piciorul ,,intr-un tepus” (Fapte 9,5). Totusi, cand pocainta smerita a biruit inimile lor incapatanate, strigatul lor a fost, ,,Intoarce-ma Tu, si ma voi intoarce, caci Tu esti Domnul, Dumnezeul meu.”



31:19 Dupa ce m-am intors, m-am cait; si dupa ce mi-am recunoscut greselile, ma bat pe pulpa; sunt rusinat si rosu de rusine, caci port ocara tineretii mele.

Dupa ce m-am intors. Israelul continua atitudinea penitenta exprimata in v. 18. Intristarea pentru pacat este subliniata prin imaginile folosite, ,,Ma bat pe pulpa.” (vezi Luca 18,13).



31:20 Imi este Efraim un fiu scump, un copil iubit de Mine? Caci cand vorbesc de el, Imi aduc aminte cu gingasie de el, de aceea Imi arde inima in Mine pentru el, si voi avea mila negresit de el, zice Domnul.

Un fiu scump. Vezi v. 9. Inima plina de iubire a lui Dumnezeu urmareste pe Efraim, dupa cum un tata iubeste cu infocare pe fiul lui preaiubit (vezi Isaia 49,14-16).

Cand vorbesc de el. Sau ,,De cand am vorbit contra lui”. RSV zice, ,,caci de cate ori vorbesc impotriva lui.” Cu toate ca Dumnezeu trebuie sa mustre pe poporul Sau pentru pacatele lui, iubirea Lui nu putea sa paraseasca pe alesii Sai.

Imi arde inima. O expresie caracteristica ebraica indicand emotia puternica (vezi comentariul la cap. 4,19).

Mila. Literal ,,compatimire.”



31:21 Ridica semne pe drum, pune stalpi, ia seama la calea, la drumul pe care l-ai urmat Intoarce-te, fecioara lui Israel, intoarce-te in cetatile acestea care sunt ale tale!

Ridica semne pe drum. Apelul lui Dumnezeu adresat lui Israel este ca acesta sa se aseze intr-un astfel de raport fata de El in ascultare si devotiune incat sa poata urma cu bucurie si satisfactie indicatoarele, ca sa zicem asa, care il vor aduce in chip sigur inapoi in propria lui tara (vezi cap. 6,16).

Fecioara lui Israel. Vezi comentariul la cap. 14,17.



31:22 Pana cand vei fi pribeaga, fiica ratacita? Caci Domnul face un lucru nou pe pamant: femeia va peti pe barbat.

Vei fi pribeaga. A rataci incoace si incolo cu nesiguranta, ezitand intre ascultare si apostazie (vezi Osea 2,7).

Va peti pe barbat. Sau ,,Inconjura un barbat”. Sensul acestei expresii nu este clar. Invatatii au oferit urmatoarele sugestii ipotetice, 1) ca Israel, femeia, s-ar reintoarce la sotul ei, Iehova; 2) ca starile ar fi atat de pasnice incat o femeie ar fi in stare de a indeplini oficiul de protector care in mod normal ar cere un barbat; 3) ca femeia este fecioara Maria si barbatul Isus; aceasta era vederea parintilor bisericesti, printre care a lui Augustin; 4) ca femeia reprezinta pe Israel, care la asezarea lui din nou ar fi mai tare ca fostii ei biruitori.



31:23 Asa vorbeste Domnul ostirilor, Dumnezeul lui Israel: Iata ce se va zice iarasi in tara lui Iuda si in cetatile sale, cand voi aduce inapoi pe prinsii lor de razboi: Domnul sa te binecuvanteze, locas al neprihanirii, munte sfant!

Iata. Ebr. ’od, ,,iarasi,” ,,inca odata.” Intorcandu-se catre regatul sudic, profetia descopera ca si el va fi reasezat in starea de mai inainte.



31:24 Iuda va locui acolo fara teama in toate cetatile lui, plugarii si cei ce umbla cu turmele la pasune.

Plugarii. Vezi comentariul la Isaia 65,21-23.



31:25 Caci voi racori sufletul insetat, si voi satura orice suflet lihnit de foame.

Voi racori. Sau ,,Caci am saturat”. Sau ,,deoarece voi satura.” Pacea si multumirea sunt soarta acelora care umbla pe caile dreptatii.



31:26 La aceste lucruri m-am trezit, si am privit; si somnul imi fusese dulce.

La aceste lucruri m-am trezit. Evident viziunea versetelor anterioare fusese data lui Ieremia in somnul sau (vezi Ieremia 23,28; Ioel 2,28). Cand el s-a desteptat si s-a gandit la fagaduintele minunate pe care le-a dat Dumnezeu, somnul ,,ii fusese dulce.”



31:27 Iata, vin zile, zice Domnul, cand voi insamanta casa lui Israel si casa lui Iuda cu o samanta de oameni si o samanta de dobitoace.

Voi insamanta. Totdeauna fusese intentia lui Dumnezeu ca pe pamantul acesta sa fie o populatie de ,,oameni” si ,,dobitoace,” pentru slava lui Dumnezeu si pentru bucuria omului (vezi Isaia 11,6-12; 65,17-25; Ezechiel 36,8-11; Ioel 2,21-22).

31:28 Si cum am vegheat asupra lor ca sa-i smulg, sa-i tai, sa-i daram, sa-i nimicesc si sa le fac rau, tot asa voi veghea asupra lor ca sa-i zidesc si sa-i sadesc, zice Domnul.

Sa-i smulg. La fel cum Dumnezeu pedepsise poporul sau pentru pacatele lor, tot asa in iubirea Lui rascumparatoare El le va da pace si prosperitate; El va veghea asupra lor ,,ca sa-i zideasca si sa-i sadeasca” (cap. 1,10).



31:29 In zilele acelea, nu se va mai zice: Parintii au mancat agurida, si copiilor li s-au sterpezit dintii,

Agurida. Evident apostatii din timpul lui Ieremia isi linisteau constiinta ocarand pe parintii lor pentru suferintele si vaiul lor (vezi comentariul la Ezechiel 18,2). Ieremia, impreuna cu Ezechiel fusese insarcinat de Dumnezeu sa informeze pe calcatorii legii ca vina era ceva individual, ca fiecare om era raspunzator pentru propriile sale fapte (vezi Ieremia 31,30; vezi comentariul la Ezechiel 18,4).



31:30 ci fiecare va muri pentru nelegiuirea lui; oricarui om, care va manca agurida, i se vor sterpezi dintii!

Verset ce nu a fost comentat.

31:31 Iata, vin zile, zice Domnul, cand voi face cu casa lui Israel si cu casa lui Iuda un legamant nou.

Un legamant nou. Israelitii nu ajunsesera sa realizeze cerintele divine din cauza ca se straduisera sa fie drepti prin propriile lor straduinte zadarnice. Recunoscand aceasta tendinta umana inerenta, Domnul fagaduia ,,un legamant nou.” Prin aranjamentul acesta omul devine sfant prin credinta in Rascumparatorul si Sfintitorul (vezi Galateni 3; Evrei 8,8-10; vezi comentariul la Ezechiel 16,60). Era dorinta lui Dumnezeu ca exilatii repatriati sa intre cu toata inima si cu tot sufletul in aceasta experienta a unui legamant nou.” Dar natiunea nu a ajuns sa se ridice la nivelul ocaziilor avute (vezi p. 29-32).



31:32 Nu ca legamantul, pe care l-am incheiat cu parintii lor, in ziua cand i-am apucat de mana, sa-i scot din tara Egiptului, legamant, pe care l-au calcat, macar ca aveam drepturi de sot asupra lor, zice Domnul.

Verset ce nu a fost comentat.

31:33 Ci iata legamantul, pe care-l voi face cu casa lui Israel, dupa zilele acelea, zice Domnul: Voi pune Legea Mea inauntrul lor, o voi scrie in inima lor; si Eu voi fi Dumnezeul lor, iar ei vor fi poporul Meu.

O voi scrie in inima lor. Legea lui Dumnezeu nu urma sa fie doar un etalon extrem al dreptatii. Ea urma sa fie un izvor al actiunii pentru a calauzi si a controla purtarea omului (vezi Romani 8,1-4; 2Corinteni 3,3-6).



31:34 Nici unul nu va mai invata pe aproapele, sau pe fratele sau, zicand: Cunoaste pe Domnul! Ci toti Ma vor cunoaste, de la cel mai mic pana la cel mai mare, zice Domnul; caci le voi ierta nelegiuirea, si nu-Mi voi mai aduce aminte de pacatul lor.

Nu va mai invata. Esecul servilor lui Dumnezeu in mare parte de a instrui poporul in adevarata cunoastere a lui Dumnezeu, din cauza savarsirii neglijente a randuielilor si ceremoniilor vechiului legamant, avea sa fie corectat de intima cunoastere si comuniune pe care credinciosii urmau sa o aiba cu Domnul lor prin credinta stimulata de noul legamant (vezi Ioan 6,4.46; 1Cronici 2,6-16; Coloseni 1,27.28).



31:35 Asa vorbeste Domnul, care a facut soarele sa lumineze ziua, care a randuit luna si stelele sa lumineze noaptea, care intarata marea si face valurile ei sa urle, El, al carui Nume este Domnul ostirilor:

A randuit luna. Sau ,,Randuiala lunii”. Dumnezeu se refera la siguranta si permanenta legii si a ordinii naturale ca o garantie pentru siguranta si permanenta ,,legamantului vesnic” (vezi Ieremia 32,40; comp. Isaia 55,3; Ezechiel 37,26).

Domnul ostirilor. Vezi comentariul la cap. 7,3.



31:36 Daca vor inceta aceste legi dinaintea Mea, zice Domnul, si neamul lui Israel va inceta pe vecie sa mai fie un neam inaintea Mea!

Neamul lui Israel. Sau ,,Samanta lui Israel”. Fagaduinta aceasta care nu s-a implinit cu Israelul literal (vezi comentariul la v. 31), se va implini cu Israelul spiritual, acum adevarata ”samanta” a lui Avraam (vezi Galateni 3,29).



31:37 Asa vorbeste Domnul: Daca cerurile sus pot fi masurate, si daca temeliile pamantului jos pot fi cercetate, atunci voi lepada si Eu pe tot neamul lui Israel, pentru tot ce a facut, zice Domnul.

Pot fi masurate. La fel cum noul legamant prezinta stabilitatea si permanenta divina (vezi v. 35, 36), scoate in evidenta si adevarul ca intelectul omenesc nu poate sonda adancimea cunostintei planului divin cu privire la poporul lui Dumnezeu (vezi Romani 11,32).



31:38 Iata, vin zile, zice Domnul, cand cetatea va fi zidita iarasi in cinstea Domnului, de la turnul lui Hananeel pana la poarta unghiului.

Cetatea va fi zidita. O descriere divina, in termeni care sa fie intelesi de oamenii din vremea aceea, a deplinatatii zidirii Ierusalimului. ,,Turnul lui Hananeel” era in zidul de miazanoapte (vezi harta, p. 490), si ,,poarta unghiului” la coltul de nord-vest (vezi Zaharia 14,10); in felul acesta cetatea cea noua urma sa fie completa de la colt la colt.



31:39 Franghia de masurat va trece inca pe dinaintea ei, pana la dealul Gareb, si de acolo va face un ocol inspre Goat.

Gareb. In Vechiul Testament nu e nici o alta mentionare a lui Gareb sau al lui Goat. Gareb este greu de identificat, dar se crede ca ar fi la sud sau vest de Ierusalim.



31:40 Toata valea unde se arunca trupurile moarte si cenusa, si toate ogoarele pana la paraul Chedron, pana la unghiul portii cailor la rasarit, vor fi inchinate Domnului si nu vor mai fi niciodata nici surpate nici nimicite.

Valea unde se arunca trupurile moarte. Negresit o referire la Valea lui Hinom (vezi comentariul la cap. 13,2). ,,Paraul Chedron” era depresiunea adanca de partea rasariteana a cetatii, si ,,poarta cailor” era ,,catre rasaritul” Templului. Toata partea aceasta care a fost daramata de invadatorii Babilonieni profetul o vede refacuta si ,,inchinata Domnului.”

Comentariile lui Ellen G. White

1 PK 474

1–36T 125

3 COL 202; DA 480; MH 123; SC 54; 5T 632; 8T 278; 9T 167

7–9PK 474

10–14PK 475

11 8T 278

12 Ed 167; PK 409

13 DA 301

13, 14 8T 278

15–17CG 565; PK 239

16, 17 ML 352

20 8T 276

23–25PK 476

31 PP 371

31–34PK 476

33, 34 CT 454; PP 372

33–37DA 106

34 COL 204; GC 485