Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Ieremia

Ieremia, 30


30:1 Iata Cuvantul rostit lui Ieremia din partea Domnului:

Cuvantul. Vezi comentariul la cap. 1,1.



30:2 Asa vorbeste Domnul, Dumnezeul lui Israel: Scrie intr-o carte toate cuvintele pe care ti le-am spus.

Scrie intr-o carte. Sau ,,Scrieti toate cuvintele”. Profetului i s-au dat indrumari sa scrie ceea ce ii fusese descoperit cu privire la asezarea din nou a lui Israel, si raportul acesta se gaseste in cap. 30 si 31. Fagaduintele acestea cu privire la viitoarea asezare din nou au fost inregistrate de profet indata dupa schimbul de scrisori din cap. 29 (vezi Ellen G. White, Material suplimentar la cap. 25,25-29; 30; 31).

30:3 Iata, vin zile, zice Domnul, cand voi aduce inapoi prinsii de razboi ai poporului Meu Israel si Iuda, zice Domnul; ii voi aduce inapoi in tara, pe care am dat-o parintilor lor, si o vor stapani.

o parintilor lor, si o vor stapani."

Voi aduce inapoi. Fagaduinta divina din cap. 29,10-14 este dezvoltata aici pentru a include nu numai regatul de sud al lui Iuda, ci si regatul de nord al lui Israel. Inima profetului e indreptata nu numai spre captivii din Babilon, ci si catre ci din Asiria si din cetatile mezilor (vezi 2Regi 17,56).



30:4 Iata insa cuvintele pe care le-a rostit Domnul asupra lui Israel si asupra lui Iuda.

Verset ce nu a fost comentat.

30:5 Asa vorbeste Domnul: Auzim strigate de groaza; e spaima, nu este pace!

Sageti de groaza. Sau ,,Un glas de tremur”. LXX zice, ”un glas de frica.” Dumnezeu zugraveste profetului pe israeliti intr-o stare din cele mai de plans (vezi Plangeri 2,18-22). Cuvintele acestea vor mai avea o implinire in timpul stramtorarii “prin care poporul lui Dumnezeu trebuie sa treaca indata inainte de a doua venire a lui Hristos” (PP 201).

Nu este pace. Vezi comentariul la cap. 6,14.



30:6 Intrebati si vedeti daca nu cumva naste vreun barbat! Pentru ce vad pe toti barbatii cu mainile pe coapse, ca o femeie la facere? Pentru ce s-au ingalbenit toate fetele?

Naste vreun barbat. Nu puteau fi descrise mai impresionant suferintele ingrozitoare ale oamenilor (vezi cap. 4,31; 6,24; 13,21).



30:7 Vai! caci ziua aceea este mare; nici una n-a fost ca ea? Este o vreme de necaz pentru Iacov; dar Iacov va fi izbavit din ea.

Ziua aceea este mare. In primul rand, profetul vede aici stramtoarea care va veni curand asupra Ierusalimului si a Iudeii de catre Babilonieni sub marele lor cuceritor Nebucadnetar (vezi 2Regi 25; 2Cronici 36,17-21). Cand e aplicata la timpul sfarsitului, ,,ziua aceea” priveste catre ziua cea mare a Domnului la finele istoriei acestei lumi prezente. Nimicirea Ierusalimului de catre Babilonieni si romani nu era ,,decat o umbra palida” a acelui eveniment (GC 36; vezi comentariul la Ieremia 30,5; Ioel 1,15).

Vreme de necaz pentru Iacov. Sau ,,Timpul stramtorarii lui Iacov”. LXX zice, ,,un timp de stramtoare pentru Iacov.” Ieremia ilustreaza intensitatea experientei care avea sa vina peste Israel (vezi comentariul la v.6) printr-o comparatie cu experienta lui Iacov cand s-a luptat cu ingerul (vezi comentariul la Geneza 32,24-26). Iacov era amenintat de un frate manios gata sa omoare pentru a razbuna vatamari din trecut. Pentru a se pregati in vederea crizei, Iacov zabovi pentru a petrece noaptea in rugaciune. Povara de pe inima sa era ca totul sa fie adus in buna randuiala cu Dumnezeu. Pe cat putuse, Iacov se straduise sa indrepte fiecare fapta rea pe care o facuse. Prin straduinta si credinta lui, i s-a dat lui Iacov, inainte ca noaptea sa fi trecut, asigurarea binecuvantarii lui Dumnezeu. Privind inainte catre experienta copiilor lui Iacov, Ieremia arata ca, la data invaziei Babiloniene (vezi comentariul la Ieremia 34,7), ei urmau sa treaca printr-un chin de moarte asemanator cu acela al stramosului lor. Dar cu profetia despre o asa mare ,,stramtorare” profetul a legat o asigurare ca fiecare suflet credincios ,,va fi izbavit din ea.”

Exact aceeasi experienta de puternica cercetare de suflet va veni asupra Israelului spiritual dupa incheierea timpului de proba, imediat inainte de a doua venire a Domnului. Numai aceia care isi vor fi fost marturisit fiecare pacat cunoscut va fi in stare sa iasa biruitori din timpul acela de agonie spirituala cunoscut ca ,,timpul stramtorarii lui Iacov” (vezi GC 616-618).



30:8 In ziua aceea, zice Domnul ostirilor, voi sfarama jugul de pe grumazul lui, ii voi rupe legaturile si strainii nu-l vor mai supune.

Voi sfarama jugul. In primul rand referindu-se la jugul Babilonienilor, care a fost sfaramat cand sub Cirus, s-a ingaduit exilatilor sa se inapoieze in tara lor (vezi 2Cronici 36,22.23; Ezra 1,1-4).



30:9 Ci vor sluji Domnului, Dumnezeului lor, si imparatului lor David, pe care li-l voi scula.

Verset ce nu a fost comentat.

30:10 De aceea, nu te teme, robul Meu Iacov, zice Domnul; si nu te speria, Israele! Caci te voi izbavi din tara cea departata, si iti voi izbavi samanta din tara in care este roaba; Iacov se va intoarce iarasi, va avea odihna si liniste; si nu-l va mai tulbura nimeni.

Nu te teme. Aceasta asigurare mangaietoare este substantial repetata in cap. 46,27.28 (vezi Isaia 41,8-16; 43,5-7).

Iacov. Aici folosit ca sinonim pentru ,,Israel” (vezi Geneza 32,27.28) pentru a reprezenta poporul lui Dumnezeu.

Te voi izbavi din tara cea departata. In primul rand aceasta se refera, asa cum e aratat de context, la reintoarcerea exilatilor din captivitatea lor Babiloniana.

Liniste. Sau ,,Fii linistit”. Fagaduintele de prosperitate viitoare erau conditionate de ascultare (vezi p. 31, 32).



30:11 Caci Eu sunt cu tine, zice Domnul, ca sa te izbavesc; voi nimici pe toate neamurile printre care te-am risipit, dar pe tine nu te voi nimici; te voi pedepsi cu dreptate, nu pot sa te las nepedepsit.

Te voi pedepsi cu dreptate. Sau ,,Cu masura”. Aici Dumnezeu da poporului Sau asigurarea ca desi, din cauza vinovatiei lor, El trebuie sa-i mustre, Ii va reaseza in locul lor dupa ce vor fi invatat lectia ascultarii de El. In iubirea Sa Dumnezeu nu avea sa-i ,,nimiceasca de tot,” asa cum urma sa faca cu asupritorii pagani ai poporului Sau.



30:12 Asa vorbeste Domnul: Lovitura ta este de nevindecat, si rana ta este usturatoare.

Lovitura ta este de nevindecat. Motivul pentru care Dumnezeu nu indraznea sa lase pe Iuda cu totul nepedepsit” (vezi v. 11) era ca poporul la data aceasta mersese prea departe in pacatele lui. Versetele 12-15 descriu starea de plans a lui Iuda. Omeneste vorbind, nu era nadejde pentru el. Totusi, Dumnezeu a fagaduit sa-i vindece ranile (v. 17).



30:13 Nici unul nu-ti apara pricina, ca sa-ti lege rana; nu-i nici un leac, nici un mijloc de vindecare!

Nici unul nu-ti apara pricina. Iuda fusese uitata de ibovnicii ei (vezi comentariul la v. 14), si acum sta singura, deoarece parasise pe Dumnezeu.

Nu-i nici un leac. Sau ,,Nici un medicament vindecator”. A doua si a treia propozitie ale acestui verset zic literal, ,,nu [sunt] leacuri pentru rana voastra, [nici] vindecare pentru voi.” Aceasta repeta adevarul din v. 12 (vezi Isaia 15,6; Osea 5,13). Din nou Dumnezeu someaza pe poporul Sau dedat la pacate sa caute mantuirea sufletului prin Domnul lor, care, ca sa zicem asa, e singurul leac alinator din Galaad pentru ranile pacatului (vezi comentariul la Isaia 8,22).



30:14 Toti cei ce te iubeau te uita, nici unuia nu-i pasa de tine; caci te-am lovit cum lovesc pe un vrajmas, te-am pedepsit cu putere, din pricina multimii nelegiuirilor tale, si al marelui numar al pacatelor tale.

Toti cei ce te iubeau. Sau ,,Toti ibovnicii tai”. Aliatii (vezi comentariul la cap. 22,20 acum isi dau seama cat de fara de ajutor este cazul lui Iuda in fata opozitiei Babiloniene.



30:15 De ce te plangi de rana ta, de durerea, pe care ti-o pricinuieste boala ta? Pentru multimea nelegiuirilor tale, pentru marele numar al pacatelor tale, te-am facut sa suferi aceste lucruri!

De ce te plangi? Un tablou impresionant al starii de plans a lui Iuda deznadajduit de bolnav si ranit (vezi Plangeri 1). Durerea, pe care ti-o pricinuieste boala ta. Sau ,,Intristarea ta e fara leac”. Vezi comentariul la

v. 12, 13.



30:16 Totusi, toti cei ce te mananca vor fi mancati, si toti vrajmasii tai, toti, vor merge in robie; cei ce te jefuiesc vor fi jefuiti, si voi da prada pe toti cei ce te pradeaza.

Cei ce te mananca. In cIuda faptului ca Dumnezeu a folosit pe Babilonieni ca instrumente ale Sale pentru a pedepsi pe poporul Sau pentru apostazia lui, haldeii insisi nu aveau sa scape de rasplata divina din cauza propriei lor nelegiuiri (vezi comentariul la cap. 25,12).



30:17 Dar te voi vindeca, si iti voi lega ranile, zice Domnul. Caci ei te numesc: Cel izgonit, Sionul acela de care nimanui nu-i pasa.

Te voi vindeca. Cu toate ca fostii aliati ai lui Iuda urmau sa-l dispretuiasca din cauza nenorocirilor lui, si sa-l socoteasca drept un lepadat (vezi comentariul la v. 13, 14), Dumnezeu nu avea sa uite natiunea Sa aleasa. In iubirea Sa, El urma sa-i vindece ,,ranile” (vezi Osea 6,1).

30:18 Asa vorbeste Domnul: Iata, aduc inapoi pe prinsii de razboi ai corturilor lui Iacov, si Mi-e mila de locasurile lui; cetatea va fi zidita iarasi pe dealurile ei, si casa imparateasca va fi locuita iarasi cum era.

Aduc inapoi pe prinsii de razboi. Versetele 18-21 descriu prosperitatea de care ar fi avut parte Israel daca poporul ar fi acceptat soarta lor divina si ar fi adus la indeplinire in chip loial misiunea data lor de Cer (vezi p. 31, 32). Pentru biserica lui Dumnezeu (vezi p. 35, 36) versetele acestea prezic eliberarea finala din aceasta lume rea prezenta (vezi PK 538).



30:19 Din mijlocul lor se vor inalta multumiri si strigate de bucurie; Ii voi inmulti, si nu se vor imputina; ii voi cinsti, si nu vor fi dispretuiti.

Ii voi inmulti. Profetul prevede raspandirea cunostintei de adevaratul Dumnezeu si adunarea de convertiti de pe intreaga fata a pamantului (vezi p. 29, 30).



30:20 Fiii lui vor fi ca altadata, adunarea lui va ramane inaintea Mea, si voi pedepsi pe toti asupritorii lui.

Verset ce nu a fost comentat.

30:21 Capetenia lui va fi din mijlocul lui, si stapanitorul lui va iesi din mijlocul lui; il voi apropia, si va veni la Mine; caci cine ar indrazni sa se apropie din capul lui de Mine? zice Domnul.

Capetenia. Sau ,,Nobilii lor”. Literal, ,,magnificul lui,” ,,principele lor,” Acelasi cuvant este tradus prin ,,minunat” in Osea 8,1.



30:22 Voi veti fi poporul Meu, si Eu voi fi Dumnezeul vostru.

Poporul meu. Domnul dorea ca Iuda sa intre in aceasta deplina legatura cuprinsa in aceasta expresie, dar poporul Sau ales nu a ajuns sa traiasca la inaltimea privilegiilor lui. Fagaduinta cum apartine bisericii crestine (Evrei 8,10). In starea de pe noul pamant legatura aceasta va ajunge sa se realizeze in toata plinatatea ei (vezi Apocalips 21,3).



30:23 Iata, furtuna Domnului, urgia izbucneste, se napusteste vijelia si cade peste capul celor rai!

Furtuna. Un impresionant tablou al judecatii lui Dumnezeu care vine asupra pacatosilor nepocaiti (vezi cap. 23,19.20; 25,32.33).



30:24 Mania aprinsa a Domnului nu se va potoli, pana ce va implini si va infaptui gandurile inimii Lui. Veti intelege in totul lucrul acesta in cursul vremurilor.

Nu se va potoli. Sau ,,Nu se va intoarce”. Eliberarea poporului lui Dumnezeu urma sa fie insotita de nimicirea Babilonului, natiunea care tinea captiv pe Israel (cap. 25,12.26), si in cele din urma prin judecata asupra nelegiuitilor din toate natiunile (cap. 25,31-33). Dumnezeu vesteste acum intentia Sa de a duce lucrul acesta pana la deplina lui implinire.

In cursul vremurilor. Sau ,,In zilele de pe urma”. Adica, la data implinirii profetiei si dupa aceea. In clipa aceea viitorul se arata intunecos. In fata statea invazia si deportarea. Implinirea maretelor fagaduinte de prosperitate apareau aproape de necrezut. Viitorul avea sa confirme intentiile milostive ale lui Dumnezeu. Comentariile lui Ellen G. White

5–7GC 616; PP 201

6 GC 641; PP 340

6, 7 Ev 241; GC 630

7 Ed 181; EW 37, 272; GC 649; LS 117; PK 538, 727; SR 97, 407; 1T 353; 5T 451; 9T 15

10, 11 PK 474

11 PK 475

17 PK 474

17, 18 Ed 182

18 PK 538