Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Ieremia

Ieremia, 27


27:1 La inceputul domniei lui Ioiachim, fiul lui Iosia, imparatul lui Iuda, a fost rostit catre Ieremia din partea Domnului, urmatorul cuvant:

Ioiachim. Mai multe manuscrise ebraice zic ”Zedechia,” care fara indoiala e exprimarea corecta, cum e clar dovedit de versetele 3, 12 (vezi cap. 28,1). Desi Zedechia domnea prin ingaduinta lui Nebucadnetar, care-l asezase pe tron (vezi 2Regi 24,17-19), el si regii invecinati care plateau tribut Babilonului, nu parasisera nadejdea de a se elibera de jugul haldeu. Experienta din Ieremia 27 a avut loc in al IV-lea an al lui Zedechia, cam pe la 593 i.Hr. (vezi comentariul la cap. 28,1).



27:2 Asa mi-a vorbit Domnul: Fa-ti niste legaturi si niste juguri, si puneti-le la gat.

Legaturi si juguri. Dramatizarea unor preziceri simbolice ca aceasta (vezi Isaia 20,2; Ieremia 18,19; Ezechiel 12,5-7; Fapte 21,11) urmarea sa imprime cu putere in mintea oamenilor ceea ce detine viitorul pentru ei, si sa-i trezeasca, daca era cu putinta, la o intelegere a lipsei lor spirituale. Infatisandu-se asa cum a facut, ca si cum ar fi fost un rob captiv legat sau un animal de povara cu jug, Ieremia ar fi captivat atentia tuturor mai mult decat ar fi putut-o face doar prin cuvinte. Natiunile amestecate in aceasta conspiratie, cel mai putin Zedechia, urmau sa fie lasate fara nici o scuza de a gandi ca planurile lor aveau vreo perspectiva de succes.



27:3 Trimite-le imparatului Edomului, imparatului Moabului, imparatului copiilor lui Amon, imparatului Tirului si imparatului Sidonului, prin trimisii care au venit la Ierusalim la Zedechia, imparatul lui Iuda.

Trimite-le. Asa cum se arata in partea de incheiere a versetului, regii numiti aici trimisesera ,,trimisi” sau ambasadori la Zedechia, grabind o alianta impotriva lui Nebucadnetar. Natiunile acestea sunt mentionate in aceeasi ordine in profetia din cap. 25,21.22, data cu 11 ani mai inainte. Aceasta prezicere anterioara se implinise partial pana la data aceasta. Totusi, dintr-un motiv oarecare, acesti regi cultivau nadejdea ca puteau izbuti intr-o rebeliune impotriva lui Nebucadnetar.



27:4 Si spune-le sa spuna stapanilor lor: Asa vorbeste Domnul ostirilor, imparatul lui Israel: Iata ce sa spuneti stapanilor vostri:

Spune-le. Sau ,,Porunceste-le”. Ieremia fusese insarcinat sa spuna reprezentantilor regilor numiti in v. 3 ca eforturile lor vor fi zadarnice; ca in providenta lui Dumnezeu, Babilonul urma sa fie biruitorul irezistibil al natiunilor, instrumentul divin pentru a le pedepsi pentru nedreptatile lor.

Domnul ostirilor. Vezi comentariul la cap. 7,2. Titlul acesta aplicat la ,,Dumnezeul lui Israel” a fost in mod deosebit folosit pentru a impresiona natiunilor care nu cunosteau pe Domnul, ca adevaratul Dumnezeu, Dumnezeul ,,ostirilor” cerului, era mai mult decat un egal pentru ostirile pamantului (vezi comentariul la Iosua 5,14; Psalmi 24,10)



27:5 Eu am facut pamantul, pe oameni, si dobitoacele care sunt pe pamant, cu puterea Mea cea mare si cu bratul Meu intins, si dau pamantul cui Imi place.

Dau pamantul. O reamintire ca acelasi Dumnezeu care a creat pamantul (Amos 4,12; 9,6) este Cel care controleaza destinul lui, care ,,rastoarna si pune pe imparati” (vezi Psalmi 13,18; Daniel 2,21; 5,18.19; pentru comentarii in plus vezi comentariul la cap. 4,17).

Cui imi place. Sau ,,Cui Mi se pare potrivit”.



27:6 Acum dau toate aceste tari in mainile robului Meu Nebucadnetar, imparatul Babilonului; ii dau chiar si fiarele campului ca sa-i fie supuse.

Robul meu. Vezi comentariul la cap. 25,9.

Fiarelor campului. Ostirile cuceritoare strangeau indeobste caii si vitele de la cei invinsi, in felul acesta marind amaraciunea si deznadejdea. Invinsilor, li se agrava astfel necazul si disperarea de infranti.



27:7 Toate neamurile vor fi supuse lui, fiului sau, si fiului fiului sau, pana va veni si vremea tarii lui, si o vor supune neamuri puternice si imparati mari.

Fiului sau, si fiului fiului sau. Vezi Nota aditionala la Daniel 5. Lucrul acesta poate sa sugereze scurtimea duratei Imperiului Babilonian dupa domnia lui Nebucadnetar, deoarece sirul urmasilor lui nu coboara mai departe de a doua generatie dupa el, fie pe linia directa sau indirecta (vezi Vol. III, p. 47). Aceasta se poate referi la Nabonid si Belsatar (ginerele lui Nebucadnetar si fiul ginerelui sau), ca cei doi carmuitori mai proeminenti care au urmat lui Nebucadnetar, desi acesta nu este in mod necesar cazul. Decat sa se refere la anumiti succesori ai lui Nebucadnetar, s-ar putea sa insemne doar ca imparatia urma sa existe pentru un timp de lungime nedefinita.

O vor supune. Cu toate ca ,,toate neamurile vor fi supuse lui” Nebucadnetar, imparatul Babilonului nu urma sa stabileasca un imperiu de lunga durata. Persii si alte popoare urmau la randul lor sa supuna pe imparatul Babilonian, asa ca il vor supune si pe el. (vezi cap. 51,11.27-29).



27:8 Dar daca un popor sau o imparatie nu se va supune lui Nebucadnetar, imparatul Babilonului, si nu-si va pleca grumazul sub jugul imparatului Babilonului, voi pedepsi pe poporul acela cu sabie, cu foamete si cu ciuma, zice Domnul, pana il voi nimici prin mana lui.

Sabie. Biciuirile cu razboi, sabie, foamete si ciuma sunt din nou enumerate (vezi comentariul la cap. 14,12).



27:9 De aceea, sa n-ascultati pe prorocii vostri, pe ghicitorii vostri, pe visatorii vostri, pe cititorii vostri in stele, si pe vrajitorii vostri, care va zic: Nu veti fi supusi imparatului Babilonului!

Ghicitori. Aceia care trageau la sorti sau foloseau alte mijloace pentru a determina calea de urmat (vezi comentariul la cap. 14,12). Cititori in stele. Sau ,,Vrajitori”. Vezi comentariul la Levitic 19,26.

Vrajitori. Vezi comentariul la Exod 7,11; Daniel 2,2, comp. Isaia 47,9.12. Prezicerile tuturor acestor pronosticatori pagani erau evident de acord privind indemnarea acestor cinci natiuni sa se rascoale impotriva lui Nebucadnetar.



27:10 Caci ei va prorocesc minciuni, ca sa fiti departati din tara voastra, ca sa va izgonesc si sa pieriti.

Ca sa fiti indepartati. Prin inspiratie divina Ieremia stia care ar fi fost rezultatul daca regii ar fi urmat sfatul acestor oracole pagane. Regii si ostirile lor urmau sa mearga la lupta si sa piara, asa cum a facut Ahab cand a ascultat de ,,un duh al minciunii” in gura profetilor mincinosi (1Regi 22,15-37).



27:11 Dar pe poporul care isi va pleca grumazul sub jugul imparatului Babilonului, si care-i va fi supus, il voi lasa in tara lui, zice Domnul, ca s-o lucreze si sa locuiasca in ea.

Verset ce nu a fost comentat.

27:12 Am spus intocmai aceleasi lucruri lui Zedechia, imparatul lui Iuda: Plecati-va grumazul sub jugul imparatului Babilonului, supuneti-va lui si poporului lui, si veti trai.

Plecati-va grumazul. Acelasi sfat dat natiunilor inconjuratoare (v. 11) este in mod specific adresat ,,lui Zedechia, imparatul lui Iuda.” Ca conducator al poporului, imparatul, daca ar fi dorit asa, putea probabil sa conduca natiunea sa se supuna Babilonului (vezi PK 458).



27:13 Pentru ce sa muriti, tu si poporul tau, de sabie, de foamete si de ciuma, cum a hotarat Domnul asupra poporului care nu se va supune imparatului Babilonului?

Sabie. Vezi comentariul la cap. 14,12; 27,8. Poporul. Nu numai o singura natiune, ci orice natiune care nu ar fi vrut sa se plece Babilonului.

27:14 N-ascultati de cuvintele prorocilor care va zic: Nu veti fi supusi imparatului Babilonului! Caci ei va prorocesc minciuni;

Provocare a minciunii. Cu privire la lucrarea inselatoare a acestor profeti mincinosi vezi comentariul la cap. 14,13; 23,1.2.11.21.23.30.31.33.34.



27:15 Nu i-am trimis Eu, zice Domnul, ci prorocesc minciuni in Numele Meu, ca sa izgonesc si sa pieriti, voi si prorocii care va prorocesc!

Ca. Ebr. Lema’an. Totusi, nu e necesar ca scopul sa fie exprimat aici, deoarece lema’an poate fi folosit intr-un sens ironic. Rezultatul urmarii neascultarii lui Iuda este subliniat aici, iar nu scopul lui Dumnezeu. In Biblie, Dumnezeu este adesea prezentat ca facand ceea ce nu impiedica (vezi comentariul la 1Regi 22,22).



27:16 Am vorbit si preotilor si intregului popor si le-am spus: Asa vorbeste Domnul: N-ascultati de cuvintele prorocilor vostri, care va prorocesc si zic: Iata ca uneltele Casei Domnului vor fi aduse in curand din Babilon! Caci ei va prorocesc minciuni.

Vor fi aduse in curand. Nebucadnetar dusese ,,uneltele Casei Domnului” inainte ca Zedechia sa fi urcat la tron (2Regi 2,10-13; 2Cronici 36,7). Pentru a mangaia poporul care jelea foarte mult aceasta pierdere importanta, profetii mincinosi preziceau ca aceste unelte sfinte vor fi readuse la Ierusalim. Totusi, aceste vase n-au fost aduse inapoi decat atunci cand Cirus le-a redat iudeilor (Ezra 1,7-14).



27:17 Nu-i ascultati; supuneti-va imparatului Babilonului, si veti trai. Pentru ce sa ajunga cetatea aceasta o daramatura?

Pentru ce sa ajunga cetatea aceasta o daramatura? Este evident ca aceasta prezicere mincinoasa a apropiatei inapoieri a vaselor Templului era si o profetie dar si un indemn la rascoala. Ieremia si-a dat seama ca o revolta putea duce numai la devastarea Ierusalimului si apoi la nimicirea Templului.



27:18 Daca sunt ei proroci si daca este cu ei Cuvantul Domnului, sa mijloceasca la Domnul ostirilor, pentru ca uneltele care au mai ramas in Casa Domnului, in casa imparatului lui Iuda, si in Ierusalim, sa nu se duca in Babilon.

Sa mijloceasca. Ieremia sfatuieste pe profetii mincinosi mai degraba sa mijloceasca la Dumnezeu pentru ca vasele pe care Nebucadnetar nu le luase mai inainte ,,sa nu se duca la Babilon,” decat sa-si piarda timpul in zadarnice eforturi de a recastiga vasele care deja fusesera luate de la Templu.



27:19 Caci asa vorbeste Domnul ostirilor cu privire la stalpi, la marea de arama, la temelii si la toate celelalte unelte care au mai ramas in cetatea aceasta,

Stalpii. Cele doua coloane de bronz numite Iachin si Boaz care erau de fiecare parte a pridvorului Templului (vezi comentariul la 1Regi 7,15). Cat priveste ,,marea turnata care era sprijinita de doisprezece boi, vezi comentariul la 1Regi 7,23. Cele zece ,,temelii” pentru cele zece lighene sunt descrise in 1Regi 7,27-37. Desi nu este enumerat aici, chivotul era inca in Templu, unde a ramas pana cand a fost ascuns in timpul arderii finale a Ierusalimului (vezi PK 452).



27:20 si care n-au fost ridicate de Nebucadnetar, imparatul Babilonului, cand a luat robi din Ierusalim in Babilon pe Ieconia, fiul lui Ioiachim, imparatul lui Iuda, si pe toti mai marii lui Iuda si Ierusalimului;

Ieconia. Vezi comentariul la cap. 22,24.



27:21 asa vorbeste Domnul ostirilor, Dumnezeul lui Israel, despre uneltele, care au mai ramas in Casa Domnului, in casa imparatului lui Iuda, si in Ierusalim:

Verset ce nu a fost comentat.

27:22 Ele vor fi duse in Babilon, si vor ramane acolo pana in ziua, cand le voi cauta Eu zice Domnul cand le voi ridica iarasi si le voi aduce inapoi in locul acesta.

Duse in Babilon. Cu privire la implinirea acestei profetii vezi 2Regi 25,13-15.

Pana in ziua. O aluzie la sfarsitul celor saptezeci de ani de captivitate (vezi comentariul la Ieremia 25,11.12; 28,10; Daniel 9,2).

Comentariile lui Ellen G. White

1–22PK 443, 444; 4T 168, 169

2, 3 4T 168

2–11PK 443

4–11, 21, 224T 169