Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Ieremia

Ieremia, 21


21:1 Cuvantul spus lui Ieremia din partea Domnului, cand i-a trimis imparatul Zedechia pe Pashur, fiul lui Malchia, si pe Tefania, fiul lui Maaseia, preotul, ca sa-i zica:

Cuvantul. Capitolul 21 nu e in succesiune cronologica cu capitolele urmatoare, dar apartine domniri lui Zedechia. Foarte probabil ca evenimentele descrise aici au avut loc la inceputul ultimului asediu al lui Nebucadnetar contra Ierusalimului, 588 in.Hr. (vezi Vol. II, p. 98; Vol. III, p. 92). Vazand ostirile babiloniene impresurand Ierusalimul, Zedechia cuprins de teama perspectivei amenintatoare, a trimis doi conducatori la Ieremia spre a intreba pe Domnul.

Pasur. Nu cel amintit la cap. 20 (vezi cap. 20,9).

Tefania. ,,Al doilea preot” (Ier 52,24; comp. 2Rg 25,18), unul imediat dupa marele preot.



21:2 Intreaba pe Domnul pentru noi; caci Nebucadnetar, imparatul Babilonului, este in razboi cu noi! Poate ca Domnul va face pentru noi vreuna din minunile Lui, ca sa-l departeze de la noi.

Nebucadnetar. ,,Nebuchadnezzar,” KJV]. Aceasta cartografiere ce se intalneste deseori in Ieremia este mai apropiata de babiloniana Nabi-kudurri-usur, decat Nebucarnetar din unele traduceri (vezi la Dan 1,1).

Poate. Desi solii venisera sa intrebe cu privire la calea pe care trebuia s-o urmeze imparatul si sugereaza ca se si asteptau la un raspuns favorabil pentru Zedechia. Ei doreau ca Domnul sa savarseasca ,,una dintre minunile Lui” spre a scapa cetatea de primejdia ei. Tinand seama de miraculoasa nimicire a armatei lui Sanherib (2Rg 19; Isa 37), aceasta actiune se poate sa fie una de asa zis respect, avand ca scop sa ademeneasca pe profet sa se alature celor care se impotriveau babilonienilor. Mai tarziu s-a mai facut o incercare de a atrage pe Ieremia de partea imparatului (Ier 37,3).

Sa-l indeparteze de la noi. Adica sa ridice asediul.



21:3 Ieremia le-a raspuns: Sa spuneti lui Zedechia:

Verset ce nu a fost comentat.

21:4 Asa vorbeste Domnul, Dumnezeul lui Israel: Iata, voi intoarce armele de razboi care sunt in mainile voastre, si cu care va luptati in afara de ziduri, impotriva imparatului Babilonului si impotriva Haldeilor care va impresoara, si le voi strange in mijlocul cetatii acesteia.

Voi intoarce. Ieremia informeaza pe reprezentantii imparatului ca stradaniile lor sunt in van. Dumnezeu nu va indeparta pedeapsa de la poporul Sau. Babilonienii urmau sa vina mai aproape si tot mai aproape, inaintand in chip irezistibil, pana ce in cele din urma urma sa vina ,,in mijlocul cetatii acesteia.”



21:5 Apoi Eu insumi voi lupta impotriva voastra, cu mana intinsa si cu brat tare, cu manie, urgie, si mare suparare.

Eu Insumi voi lupta. De multe ori in cursul istoriei lui, Israel intampinase cu incredere ostiri superioare, increzatoare ca Dumnezeu era cu eu. Dar acum, ,,Dumnezeul lui Israel” (vers. 4), declara ca El este de partea navalitorilor haldei. Cauza lui Israel este lipsita de nadejde.



21:6 Voi lovi pe locuitorii cetatii acesteia, atat oameni cat si dobitoace, si vor muri de o ciuma grozava.

Verset ce nu a fost comentat.

21:7 Dupa aceea zice Domnul voi da pe Zedechia, imparatul lui Iuda, pe slujitorii lui, pe popor, si pe cei ce vor scapa in cetatea aceasta de ciuma, de sabie si de foamete, ii voi da in mainile lui Nebucadnetar, imparatul Babilonului, in mainile vrajmasilor lor, in mainile celor ce vor sa le ia viata; si Nebucadnetar ii va trece prin ascutisul sabiei, nu-i va cruta, nu va avea nici o mila de ei, si nu se va indura de ei.

Voi da pe Zedechia. Lipsa de frica a lui Ieremia s-a dovedit in chip izbitor prin aceste cuvinte cu privire la un imparat care era insa pe tron, si unul care fusese puternic indemnat de capeteniile sale sa infrunte puterea lui Nebucadnetar (vezi cap. 38,1-6).

Ii va trece prin ascutisul sabiei. [,,Ii voi lovi cu ascutisul sabiei,” trd. Nitz.]. Aceasta s-a intamplat in mod literal (vezi cap. 52,8-11.24,27).



21:8 Iar poporului acestuia sa-i spui: Asa vorbeste Domnul: Iata ca va pun inainte calea vietii si calea mortii.

Iata ca va pun inainte. Ieremia vorbeste aici in sensul literal fie al gasirii ,,caii vietii” prin predarea la haldei sau prin mergerea pe ,,calea mortii” daca li se vor impotrivi. In alta parte aceleasi cuvinte au fost folosite pentru a exprima un inteles mult mai spiritual (vezi Deu 11,26-28; 30,15-19).



21:9 Cine va ramane in cetatea aceasta, va muri ucis de sabie, de foamete sau de ciuma; dar cine va iesi sa se duca la Haldeii, care va impresoara, va scapa cu viata, care va fi singura lui prada.

Cine va iesi. Vrajmasii lui Ieremia puteau usor talcui aceasta afirmatie ca insemnand ca profetul sustinea fie tradarea, fie dezertarea. In ciuda intregii impotriviri fata de profet, au fost multi cei care au luat aminte la cuvintele lui, si ca urmare isi salvasera viata (vezi cap. 39,9; 52,15).

Prada. Vezi cap. 38,2; 39,18; 45,5.



21:10 Caci Eu Imi indrept privirile impotriva cetatii acesteia ca sa-i fac rau, nu bine, zice Domnul; ea va fi data in mainile imparatului Babilonului, care o va arde cu foc.

O va arde. Desi cucerirea cetatilor asediate adesea atragea asupra acestor locuri nimicirea prin foc, la fel este de adevarat ca multe din ele au scapat de la aceasta soarta, dupa capriciul invingatorului. Inspiratia de la Dumnezeu a profetiilor lui Ieremia este indicata de precisa lor implinire (Ier 52,12.13 comp. 2Rg 25,8.9; 2Cr 36,19).



21:11 Si sa spui casei imparatului lui Iuda: Ascultati Cuvantul Domnului,

Verset ce nu a fost comentat.

21:12 casa a lui David! Asa vorbeste Domnul: Faceti dreptate dis-de-dimineata, si scoateti pe cel asuprit din mainile asupritorului, ca sa nu izbucneasca mania Mea ca un foc, si sa se aprinda, fara sa se poata stinge, din pricina rautatii faptelor voastre!

Casa a lui David. O referire la diferiti slujbasi ai carmuirii care apartineau familiei regale. Functiile judecatoresti ale statului pare sa fi fost apucate in mare parte de membri ai familiei regale.

Dis de dimineata. Se pare ca unul din cele mai bune mijloace folosite de un carmuitor oriental spre a pastra favoarea poporului era de a se scula in zorii zilei si de a se duce la poarta cetatii (vezi Gen 19,1) pentru a asculta plangerile si cererile celor care fusesera vatamati. Vadita neglijare din partea lui David a acestui intelept obicei a oferit ocazia pentru razvratirea lui Absalom (vezi la 2Sa 15,26-), in timp ce atentia data de Solomon nevoilor au contribuit la faima imparatului ca om intelept (vezi 1Rg 3,16-28). Asteptarea pana la o parte mai tarzie in timp a zilei, cand caldura devenea coplesitoare, ar fi avut acest drept urmare pierderea aceste ocazii de a imparti poporului dreptatea cuvenita (vezi 1Sa 4,5; Ecl 10,16.17).

Asuprit. [,,Jefuit,” KJV]. Ebr, gazal, ,,a sfasia,” ,,a prinde,” ,,a jefui.”



21:13 Iata, am necaz pe tine, cetate asezata in vale, pe stanca din campie, zice Domnul, pe voi care ziceti: Cine se va pogori impotriva noastra? Cine va intra in locuintele noastre?

Cetate. [,,Locuitori,” KJV; ,,Cel ce zaci in vale,” trd. Nitz.; ,,Locuitoare,” trd. G.Gal.]. literal, ,,locuitoare.” In ebraica este folosit genul feminin, ca si in cazul ,,fiica Sionului” (Ier 4,31; 6,2.23; Psa 9,14). Se pare ca aceasta este o referire la parte de jos a cetatii Ierusalimului.

Stanca. Ebr. sur, ,,o stanca mare.” Se poate ca aceasta infatiseaza partea cea mai inalta a Ierusalimului, care era cladita pe dealul Sionului (vezi la cap. 17,3).

Cine se va pogori? Ca si iebusitii de pe vremuri, locuitorii iudei se incredeau in ceea ce ei in mod gresit socoteau a fi fortareata cu neputinta de cucerit a pozitiei naturale a Sionului (vezi la 2Sa 5,6.7).



21:14 Va voi pedepsi dupa rodul faptelor voastre, zice Domnul; voi pune foc padurii voastre, si-i va manca toate imprejurimile.

Padurii. Aceasta expresie a fost interpretata ca insemnand sau 1) in adevar paduri (vezi 1Sa 23,15), sau 2) palatul regal, care, din pricina coloanelor de cedru, fusese numit ,,casa din padurea Libanului” (1Rg 7,2; 10,21; vezi 2Sa 7,2.7; Ier 22,6.7). Una din faptele de distrugere ale unei armate invadatoare, ca aceea a lui Nebucadnetar, era taierea “cedrilor inalti” “si a brazilor alesi” (2Rg 19,23). Repetatele distrugeri de copaci din tara dau in parte motivul raritatii copacilor in Palestina moderna.

COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE 8 EW 221