English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Ieremia

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Ieremia, 20


20:1 Pashur, fiul lui Imer, preot si priveghetor de capetenie in Casa Domnului, a auzit pe Ieremia prorocind aceste lucruri.

Fiul lui Imer. Aceasta informatie il deosebeste de ,,Pashur, fiul lui Malchia” (cap. 21,1). Fiul lui Imer se poate sa fi fost tatal lui ,,Ghedalia” amintit in cap. 34,1-4. si care a fost una din capeteniile care mai tarziu s-au impotrivit cu putere lui Ieremia.

Priveghetor de capetenie. Desigur apropiat in rang cu marele preot. Inalta sa pozitie la Templu este motivul care l-a manat la fapte de violenta impotriva lui Ieremia (v. 2, 3), mai ales ca profetul rostise solia catre popor ,,in curtea Casei Domnului” (vezi cap. 19,14.15). S-ar parea ca evenimentele din cap. 20 urmeaza imediat dupa cele din cap. 19 (vezi comentariul la cap. 19,1).



20:2 Si Pashur a lovit pe prorocul Ieremia, si l-a aruncat in temnita cu butuci, care era la poarta de sus a lui Beniamin, in Casa Domnului.

Proorocul Ieremia. Aceasta este intaia data cand in carte numele si titlul lui Ieremia apar impreuna. Fara indoiala motivul este de a indreptati ingrijorarea si ocara suferite de Ieremia.

Butuci. Ebr. mahpeketh, ,,ceva ce constrangea la o pozitie stramba a capului”, adica un instrument de tortura care punea corpul in cea mai inconfortabila si mai chinuitoare pozitie. In aceasta stare de suferinta si injosire a petrecut Ieremia noaptea intr-unul din locurile cele mai de vaza a Ierusalimului, ,,poarta de sus a lui Beniamin”. Poarta aceasta era probabil aceeasi cu Poarta Oilor (vezi cap. 37,13), desi unii cred ca butucii acestia erau in alt loc, si ca poarta de sus a lui Beniamin era una din intrarile in curtea Templului. Harta de la p. 490 arata cele doua asezari posibile.



20:3 Dar a doua zi, Pashur a scos pe Ieremia din temnita. Si Ieremia i-a zis: Domnul nu te mai numeste Pashur (Noroc din toate partile), ci Magor-Misabib (Spaima din toate partile).

A doua zi. Dupa o noapte profetul a fost eliberat din tortura cu butucii, dar aceasta nu inseamna ca in acel moment i s-a dat drumul din inchisoare. Este vadit ca Ieremia a petrecut mult timp in inchisoare, perioada in care a scris soliile pentru imparatul Ioiachin (vezi PK 433; vezi comentariul la cap, 36,5).

Magor – Misabib. Literal, ,,spaima din toate partile” (vezi Psalmi 31,13; Ieremia 6,25; 20,10). Se poate ca profetul si-a gasit mangaiere in Psalmi 31 si ca a aplicat cuvintele ,,spaima care domneste imprejur” mai degraba prigonitorului sau decat siesi, asa cum facuse psalmistul (vezi Psalmi 31,9-16).



20:4 Caci asa vorbeste Domnul: Iata, te voi face de groaza, pe tine si pe toti prietenii tai; ei vor cadea ucisi de sabia vrajmasilor lor, si ochii tai vor vedea lucrul acesta. Voi da de asemenea pe tot Iuda in mainile imparatului Babilonului, care-i va duce robi la Babilon si-i va ucide cu sabia.

Verset ce nu a fost comentat.

20:5 Toate bogatiile cetatii acesteia, tot rodul muncii ei, tot ce are ea mai scump, si toate vistieriile imparatilor lui Iuda le voi da in mainile vrajmasilor lor; acestia le vor jefui, le vor lua si le vor duce la Babilon.

Toate bogatiile. Literal, ,,toata comoara”, adica prada pe care babilonienii urmau sa o gaseasca in Ierusalim.



20:6 Chiar si tu, Pashur, si toti cei ce locuiesc in casa ta, veti merge la Babilon in robie; acolo vei muri si acolo vei fi ingropat, tu si toti prietenii tai, carora le-ai prorocit minciuni.

Veti merge la Babilon. Toti israelitii au fost dusi in exil, afara de ,,poporul sarac al tarii” (2Regi 24,14; 25,12; Ieremia 40,7).

Le-ai proorocit minciuni. Aceasta lasa sa se inteleaga clar ca Pashur pretindea ca este proroc, si ca era membru al partidei anti-haldeene care staruiau pe langa popor sa lupte impotriva ostirilor lui Nebucadnetar, partida care respingea avertizarile lui Ieremia de a nu-si pune increderea in ce priveste siguranta nationala in alianta cu Egiptul (vezi cap. 2,18.36; 14,13-15; 37,5-10).



20:7 M-ai induplecat, Doamne, si m-am lasat induplecat; ai fost mai tare decat mine isi m-ai biruit! In fiecare zi sunt o pricina de ras, toata lumea si bate joc de mine.

M-ai induplecat. Vezi comentariul la cap. 4,10. Plangerile poate erau o reactie la noaptea ingrozitoare petrecuta de profet in butuci (vezi v. 2, 3). In starea lui de deprimare Ieremia considera ca lucrarea lui era o infrangere, o infrangere facuta si mai amara prin teama neincetata ca Dumnezeu nu-Si va implini fagaduintele (vezi Ieremia 1,8-10; comp. Ieremia 15,10.17; Iona 4,1-4).

Mai tare decat mine. In amara sa tanguire Ieremia sugereaza ca Domnul a facut uz de forta Sa pentru a-l sili pe Ieremia, impotriva dorintei si vointei lui, sa primeasca o insarcinare de la care el se daduse inapoi.



20:8 Caci ori de cate ori vorbesc, trebuie sa strig: Silnicie si apasare! Asa incat cuvantul Domnului imi aduce numai ocara si batjocura toata ziua.

Strig. Ebr. za’aq, ,,a scoate un strigat de tanguire”.



20:9 Daca zic: Nu voi mai pomeni de El, si nu voi mai vorbi in Numele Lui! iata ca in inima mea este ca un foc mistuitor, inchis in oasele mele. Caut sa-l opresc, dar nu pot.

Nu voi mai pomeni. Simtamantul sau de dezamagire si de infrangere l-a facut pe profet sa creada ca singura lui scapare era de a inceta sa mai indeplineasca insarcinarea de crainic al lui Dumnezeu.

Cuvantul Sau. Literal, ,,el”. Antecedentul trebuia sa fie dedus din context. Unii sunt de parere ca se face referire la cererea staruitoare a lui Dumnezeu ca Ieremia sa fie instrumentul prin care sa vorbeasca Dumnezeu, lucru de care Ieremia nu putea sa scape; altii, ca subiectul este focul insusi: ,,in inima mea este un foc mistuitor.”

Nu pot sa-l opresc. Mai degraba, ,,Nu i-am putut rezista”.



20:10 Caci aud vorbele rele ale multora, spaima care domneste imprejur. Invinuiti-l, striga ei; haidem sa-l invinuim! Toti cei ce traiau in pace cu mine, pandesc sa vada daca ma clatin, si zic: Poate ca se va lasa prins, vom pune mana pe el, si ne vom razbuna pe el!

Vorbesc rele. Sau ,,Defaimarea multora”. Compara Psalmi 31,13, cuvantul pentru ,,defaimare” inseamna ,,o soptire”, ,,vorbire de rau”. Pasajul vrea sa arate ca Ieremia auzise pe multi spunand vorbe rele cu privire la el.

Spaima care domneste imprejur. Ebr. magor misabib, numele dat lui Pashur (vezi comentariul la v. 3).

Invinuiti-l. Ideea ar putea fi: ,,Spuneti ce stiti despre el, si noi vom raporta ceea ce voi ne spuneti.” Persecutorii lui Ieremia nadajduiau sa poata obtine dovada neloialitatii lui Ieremia fata de natiune (vezi cap. 11,19; 18,18).

Pandesc sa vada daca ma clatin. Sau ,,... daca ma poticnesc”.

Se va lasa prins. Sau ,,inselat” (vezi v. 7). Vrajmasii nadajduiau ca Ieremia va fi prins in cursa in ravna lui profetica spunand un lucru care i-ar fi adus condamnarea si ar fi sfarsit prin moarte.



20:11 Dar Domnul este cu mine ca un viteaz puternic; de aceea, prigonitorii mei se vor poticni si nu vor birui. Se vor umple de rusine ca n-au lucrat cu chibzuinta: de o vesnica rusine, care nu se va uita!

Domnul este cu mine. In ciuda nelinistii si descumpanirii Ieremia nu face loc deznadejdii; increderea lui este inca neclintita in Dumnezeu (vezi comentariul la 23; 27; 2Corinteni 4,1.8.9). Apele necazului nu pot sa inunde aceasta incredere, si nici focul persecutiei nu poate sa consume aceasta credinta (vezi Isaia 43,1.2).

Puternic. Ebr. aris, derivat de la verbul ’aras, ,,a tremura”. Domnul este amintit ca fiind ,,Cel puternic” [Cel inspaimantator”, KJV], poate in sensul ca ,,ii face pe altii sa tremure”. Daca vrajmasii lui erau ,,puternici” (vezi cap. 15,21), profetul era sigur ca Dumnezeu ,,ca un viteaz puternic” [,,ca un puternic inspaimantator”, KJV], urma sa fie un adversar mai mult decat potrivit pentru ei (vezi Isaia 9,6).



20:12 Si acum, Doamne, Dumnezeul ostirilor, care incerci pe cel neprihanit, care patrunzi rarunchii si inimile, fa-ma sa vad razbunarea Ta impotriva lor! Caci Tie imi incredintez pricina.

Dumnezeul ostirilor. Vezi comentariul la Psalmi 24,10; Iosua 5,14. Poate o reflectare a ideii din v. 11, care Il infatiseaza pe Dumnezeu ca pe un razboinic. Rarunchii. Vezi comentariul la cap. 17,10.



20:13 Cantati Domnului, laudati pe Domnul! Caci El izbaveste sufletul celui nenorocit din mana celor rai.

Cantati Domnului. Deprimarea profetului face loc nadejdii; intristarea face loc bucuriei (vezi Psalmi 30,5).



20:14 Blestemata sa fie ziua cand m-am nascut! Ziua in care m-a nascut mama, sa nu fie binecuvantata!

Blestemata sa fie ziua. Restul capitolului il infatiseaza pe Ieremia intr-o prapastie a disperarii care ne aminteste de aceea a patriarhului Iov (vezi comentariul la Iov 3,1-6). Totdeauna sa ne amintim permanent ca desi aceste personaje biblice au fost puternici barbati ai lui Dumnezeu, au fost totodata fiinte omenesti ,,supuse acelorasi slabiciuni ca si noi” (Iacov 5,17).



20:15 Blestemat sa fie omul care a adus vestea aceasta tatalui meu: Ti s-a nascut un copil de parte barbateasca, si l-a umplut de bucurie cu ea!

L-a umplut de bucurie. Gandul despre marea bucurie parinteasca mai adauga o impunsatura de durere la intristarea de acum a profetului (vezi cap. 15,10). Ceea ce adusese voie buna parintilor lui Ieremia ii aducea lui disperare.

20:16 Omul acela sa ajunga ca cetatile, pe care le-a nimicit Domnul fara mila! Sa auda gemete dimineata, si strigate de razboi la amiaza!

Sa ajunga ca cetatile. O referire la ,,cetatile campiei” (Geneza 19,29) nimicite prin foc de Dumnezeu. Nimicirea lor a ajuns o pilda a pedepsei divine care vine cu siguranta ca urmare a nelegiuirii oamenilor (vezi Deuteronom 32,32; Isaia 1,9.10; Iuda 7).

Strigate de razboi. Ebr. tern’ah, ,,un semnal de alarma”, poate strigatul de razboi al unei ostiri navalitoare.



20:17 De ce n-am fost omorat in pantecele mamei, ca sa-mi fi fost ea mormantul meu! De ce n-a ramas ea vesnic insarcinata cu mine?

N-am fost omorat. Capitolul se incheie cu un crescendo, ca sa zicem asa, al unei vorbiri indraznete, extrem de insufletite. Profetul isi regreta adanc existenta.

COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE

7 PK 420

9 AA 575; Ev 700; PK 432, 437; 7T 27

10 FE 458; PK 420; TM 505; 1T 236, 334, 526

11, 13 PK 420



20:18 Pentru ce am iesit din pantecele mamei ca sa vad numai suferinta si durere, si sa-mi ispravesc zilele in rusine?

Verset ce nu a fost comentat.

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: