English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Ieremia

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Ieremia, 2


2:1 Cuvantul Domnului mi-a vorbit astfel:

CUVANTUL DOMNULUI. Aceasta expresie introduce o serie de profetii ce se extind de la cap. 2 pana la cap. 6. Aceasta serie este o privire retrospectiva asupra trecutului lui Israel, si arata felul in care starile prezente sunt rezultatul greselilor din trecut. Profetia a fost data in timpul primilor zece ani ai activitatii lui Ieremia (627/26 - c. 616 i.Hr.), dupa cum se vede in al XIII-lea an al lui Iosia (cap. 3,6; comp. cap. 1,9).



2:2 Du-te, si striga la urechile cetatii Ierusalimului: Asa vorbeste Domnul: Mi-aduc aminte inca de dragostea pe care o aveai cand erai tanara, de iubirea ta, cand erai logodita, cand Ma urmai in pustie, intr-un pamant nesemanat.

DU-TE SI STRIGA. Daca Ieremia era in Anatot, acum i s-a poruncit sa plece de acolo si sa se duca la Ierusalim in vederea activitatii lui profetice.

MI-ADUC AMINTE. Literal, ,,Imi aduc aminte de tine” spre binele tau, sau in folosul tau (vezi Neemia 5,19).

DRAGOSTEA PE CARE O AVEI CAND ERAI TANARA. Sau ,,Bunatatea tineretii tale”. Gramatical expresia poate insemna fie dragostea [credinciosia] lui Dumnezeu fata de Israel, fie cea a lui Israel care raspunde fierbintilor rugaminti ale iubirii lui Dumnezeu. Printr-o figura poetica Dumnezeu este prezentat ca Indragostitul iar Israel ca logodnica Lui.

LOGODITA. Literal, ,,vremea logodnei,” sau ,,starea de a fi logodnica.” Starea de logodire era inceputul istoriei ei. PAMANT NEASEMANAT. Israel si-a dovedit sinceritatea dragostei dand uitarii confortul si starea oarecum de siguranta a Egiptului pentru a urma pe Dumnezeu intr-o pustie stearpa.



2:3 Atunci Israel era inchinat Domnului, era cele dintai roade ale lui; toti cei ce mancau din ele se faceau vinovati si venea nenorocirea peste ei, zice Domnul.

INCHINAT. Sau ,,Sfintenie”. Sau ,,lucru sfant”; vezi Deuteronom 7,6.

CELE DINTAI ROADE. Tabloul celor dintai roade era ceva cunoscut pentru iudei (vezi Exod 23,19; Numeri 18,12.13). Israel era partea cea mai de pret a secerisului, o parte dedicata lui Dumnezeu.

SE FACEAU VINOVATI. Sau ,,Vor fi vinovati”. Nici unui neam pagan nu avea sa i se ingaduie sa manance sau sa inghita pe Israel (Ieremia 10,25; 50,7; comp. Deuteronom 7,16).



2:4 Ascultati Cuvantul Domnului, casa lui Iacov, si voi, toate familiile casei lui Israel!

Verset ce nu a fost comentat.

2:5 Asa vorbeste Domnul: Ce nelegiuire au gasit parintii vostri in Mine, de s-au departat de Mine, si au mers dupa nimicuri si au ajuns ei insisi de nimic?

CE NELEGIUIRE? Vezi Mica 6,34. Dumnezeu provoca pe Israel sa arate ca El fusese necredincios sau ca El calcase legamantul. De fapt, profetul intreaba, ,,Oare Domnul a dovedit vreo inselaciune sau nu Si-a tinut vreuna din fagaduinte? In ce dat El gres?” (vezi Deuteronom 32,4). Versetul acesta prezinta miscatoarea cerinta a unei iubiri jignite, constienta de integritatea si credinciosia ei.

NIMICURI. Sau ,,Desertaciune”. O referire la idolii lui Israel (Ieremia 10,15; 14,22; 16,19; comp. Deuteronom 32,21; 1Regi 16,13; 1Corinteni 8,4; vezi comentariul la Eclesiastul 1,2). Candva Israel umblase dupa Dumnezeu; acum poporul se tinea de lucruri desarte.

AU AJUNS EI INSISI DE NIMIC. Oamenii privesc la natura lucrului la care se inchina (vezi Deuteronom 7,26; Romani 1,21-23; PP 306, 324, 335).



2:6 Ei n-au intrebat: Unde este Domnul, care ne-a scos din tara Egiptului, care ne-a povatuit prin pustie, printr-un pamant uscat si plin de gropi, printr-un pamant unde domneste seceta si umbra mortii, printr-un pamant pe unde nimeni nu trece si unde nu locuieste nici un om?

N-AU INTREBAT. Sau ,,Nici nu au spus”. Oamenii erau josnic de nerecunoscatori fata de providentialele eliberari si fata de grija binefacatoare pe care Dumnezeu le revarsase cu mana larga asupra lor, si acordau o mica pretuire Binefacatorului lor.

NE-A SCOS. Viata lui Israel ca natiune incepe cu marele act al eliberarii. Eliberarea din sclavia egipteana este deseori amintita ca exemplul suprem al miraculoasei interventii a lui Dumnezeu in favoarea poporului Sau (Exod 20,2; Deuteronom 7,8; Isaia 63,10–14; Osea 2,15; 11,1; 12,9.13; 13,4; Amos 2,10; Mica 6,4; etc.).

PRIN PUSTIE. Ocrotirea de catre Dumnezeu a unei asa mari multimi de oameni fata de primejdiile si lipsurile din pustie constituie o uimitoare dovada a atotputerniciei Lui, cum si a bunatatii si purtarii Lui de grija (vezi Deuteronom 32,10).

UMBRA MORTII. Vezi comentariul la Psalmi 23,4.



2:7 V-am adus intr-o tara ca o livada de pomi, ca sa-i mancati roadele si bunatatile; dar voi ati venit, Mi-ati spurcat tara si Mi-ati prefacut mostenirea intr-o uraciune.

INTR-O TARA CA O LIVADA. Aceasta inseamna ,,o tara in care erau plantate vii si pomi roditori,” in contrast cu ,,pustia” si ,,pamantul sterp” prin care trecuse Israel in drum spre Canaan. VOI. Schimbarea de la persoana a treia la a doua face ca aplicarea soliei sa fie mai personala.

MI-ATI SPURCAT TARA. Vezi Levitic 25,23; Deuteronom 11,12; comp. Levitic 18,25, 27, 28; Numeri 35,34.



2:8 Preotii n-au intrebat: Unde este Domnul? Pazitorii Legii nu M-au cunoscut, pastorii sufletesti Mi-au fost necredinciosi, prorocii au prorocit prin Baal, si au alergat dupa cei ce nu sunt de nici un ajutor.

PREOTII. Versetul acesta descrie vinovatiile celor trei clase conducatoare preotii, pacatosii si proorocii (vezi v. 26; Mica 3,11).

PAZITORII LEGII. Sau ,,Care manuiesc Legea”. Preotii trebuia sa fie pe deplin cunoscatori ai Legii (vezi comentariul la Deuteronom 31,9; Psalmi 19,7; Proverbe 3,1) si sa se explice poporului (Deuteronom 33,10; Maleahi 2,6.7).

PASTORI. Aceasta expresie desemneaza pe conducatorii ce purtau raspunderea in teocratia lui Israel, atat civila cat si religioasa (vezi Ieremia 3,15; 10,21; Ieremia 22,22; Ieremia 25,34–36; 1Regi 22,17; Isaia 44,28; Zaharia 10,3; 11,5).



2:9 De aceea, Ma voi mai certa cu voi, zice Domnul, si Ma voi certa cu copiii copiilor vostri.

CEARTA. Ebr. Rib, ,,a avea o disputa,” ,,a conduce un caz de judecata” (vezi Isaia 3,13; 57,16). Dumnezeu inca va urmari pe cale judecatoreasca si Isi va sustine invinuirile contra razvratitului Sau popor. Cearta Lui va consta in revarsarea judecatilor Sale asupra lor (vezi comentariul la Psalmi 74,22).



2:10 Treceti in ostroavele Chitim, si priviti! Trimiteti la Chedar, uitati-va bine, si vedeti daca s-a intamplat acolo asa ceva:

TRECETI IN OSTROAVE. Sau ,,treceti in insule,” sau ,,treceti in tinuturile de pe coastele marii.” Evreii erau indemnati sa-si indrepte privirea catre alte neamuri si sa observe credinciosia acestor oameni fata de dumnezeii pagani si sa puna in contrast aceasta credinciosie cu necredinciosia lor fata de adevaratul Dumnezeu.

CHITIM. Numele denota aici pe greci in general (vezi comentariul la Geneza 10,4). CHEDAR. Unul din fiii lui Israel, care a ajuns stramosul unui trib nomad ce traia in Pustiul Arabiei (vezi comentariul la Geneza 25,13).

VEDETI DACA S-A INTAMPLAT. Israelitii dadusera pe fata dorinta de a imita neamurile dimprejur (1Samuel 8,5.19.20), dar nu in ce priveste credinciosia in religie. O sarguincioasa cercetare de la rasarit la apus nu ar putea da pe fata un exemplu asemanator de necredinciosie.



2:11 si-a schimbat vreodata un popor dumnezeii, macar ca ei nu sunt dumnezei? Dar poporul Meu si-a schimbat Slava, cu ceva care nu este de nici un ajutor!

SI-A SCHIMBAT VREODATA UN POPOR DUMNEZEII? Intrebarea atrage un raspuns negativ. Numai in cazuri cu totul deosebite un neam pagan isi nesocotea religia lui stramoseasca. Chiar si azi multi aderenti ai religiilor pagane sunt mai credinciosi dumnezeilor lor decat sunt credinciosii crestini cu numele fata de singurul Dumnezeu adevarat.

MACAR CA EI NU SUNT DUMNEZEI. Expresia spune literal, ,,si ei nu sunt dumnezei.” ,,Macar ca” se traduce conjuncti ebraica si nu trebuie luat ca un adverb de timp [in limba engleza are si sensul de ,,inca”]. Dumnezeii neamurilor sunt ireali. Dumnezeii pe care se presupune ca ii reprezinta idolul nu exista.

A SCHIMBAT SLAVA. Israel preschimbase ce era real cu ceva ireal si dadusera adevarul pentru minciuna (vezi Psalmi 106,20; Romani 1,23). ,,Slava” era Dumnezeu, izvorul oricarei prosperitati (vezi Deuteronom 10,21; 1Samuel 4,21; Psalmi 3,3). In alte locuri Dumnezeu este amintit ca ,,marirea,” sau mai potrivit ,,mandria” lui Israel (Amos 8,7; Osea 5,5). Alte neamuri si-ar fi putut uita dumnezeii lor falsi fara ca prin aceasta sa sufere vreo pierdere. Dar Israel, uitand pe Dumnezeul lor, Iehova, a procedat nu numai contrar obiceiului altor neamuri, ci si contrar glasului ratiunii.



2:12 Mirati-va de asa ceva, ceruri, infiorati-va de spaima si groaza, zice Domnul.

MIRATI-VA. Sau ,,Fiti inmarmuriti”. Nelegiuirea lui Israel este atat de oribila incat profetul, in aceasta pasionata personificare, cheama insasi cerurile sa se infricoseze.



2:13 Caci poporul Meu a savarsit un indoit pacat: M-au parasit pe Mine, Izvorul apelor vii, si si-au sapat puturi, puturi crapate, care nu tin apa.

INDOIT PACAT. Cele doua pacate sau rele pot fi definite ca, 1) lepadarea a ceea ce este real, si 2) adoptarea a ceea ce este ireal. In mod firesc cel dintai a dus la cel de-al doilea.

M-AU PARASIT. Acest ,,Ma” este accentuat in ebraica.

APE VII. Adica ape curgatoare. Expresia ebraica tradusa astfel se intalneste in Geneza 26,19; Levitic 14,5, etc. Cu privire la aceasta imagine compara cu Ieremia 17,13; Ioan 4,10; 7,37; 3T 467; PP 413.

PUTURI CRAPATE. Totdeauna apa a fost ceva pretios in Orientul Apropiat. Oricine poseda un izvor imbelsugat de apa datatoare de viata ar fi fost un nebun sa-l dea in schimbul unui put crapat in care s-ar gasi apa statuta.



2:14 Este Israel un rob cumparat, sau fiu de rob nascut in casa? Atunci pentru ce a ajuns de prada?

ROB. Ebr. Ebed, care poate sa denote sau un slujitor salariat sau o persoana in robie. Intrebarea profetului cere un raspuns negativ. Nu! Israel nu este un sclav. Israel este intaiul nascut al lui Iehova (Exod 4,22).

ROB NASCUT IN CASA. In general, sclavii se imparteau in doua clase, cei capturati in razboi sau cumparati, si cei nascuti si crescuti in casa stapanului lor. Dumnezeu intentionase ca Israel sa stapaneasca, nu sa fie tinut in servitute.

PENTRU CE A AJUNS DE PRADA? Poporul nu avea motiv sa invinuiasca pe Dumnezeu fiindca pierdusera libertatea. Nenorocirea era o urmare a propriei lui actiuni (vezi v. 17). Oamenii nu trebuie sa invinuiasca pe Dumnezeu pentru propriile lor infrangeri. Ei isi fac sau isi ruineaza destinul prin propriile lor hotarari.



2:15 Niste pui de lei mugesc si striga impotriva lui, si-i pustiesc tara; cetatile ii sunt arse si fara locuitori.

PUI DE LEI. Navalitorii straini, numiti in felul acesta din pricina cruzimii si puterii lor (vezi Isaia 5,29.30). Adesea tiranii si asupritorii sunt asemuiti cu leii (Iov 4,10.11; Psalmi 58,6; Ezechiel 19,3.6; Naum 2,11.12; Ieremia 4,7; 50,17).



2:16 Chiar si cei din Nof si Tahpanes iti vor zdrobi crestetul capului.

NOF. Memphis, o veche cetate capitala a Egiptului Inferior (nordic), aproape la 16 mile sud de Cairo pe malul apusean al Nilului. Numele ebraic Nof sau Mof (Osea 9,6), era probabil o deformare a partii de mijloc a numelui egiptean Mem-nefer. In asiriana orasul era numit Mempi; sau Mimpi, din care a derivat numele grecesc de Memphis a fost centrul cultului Ptah. Pe vremea lui Ieremia, Memphis continua sa fie una dintre cetatile de frunte ale Egiptului, si era renumita pentru populatia ei cosmopolita.

TAHPANES. De obicei identificat cu Dafnae, modernul Tell Defenneh, in Delta rasariteana. Aceasta cetate intra cu forta in istoria fazei finale a activitatii lui Ieremia (cap. 43,7-10). Nof si Tahpanes ii reprezinta aici pe egipteni care ii adusesera pagube lui Iuda.



2:17 Nu ti-ai facut tu singur lucrul acesta pentru ca ai parasit pe Domnul, Dumnezeul tau, cand te indrepta pe calea cea buna?

TU SINGUR. Vezi cap. 4,18; comp. Psalmi 107,17. Profetul evidentiaza adevarata cauza a nenorocirilor. Dumnezeu nu a uitat pe poporul Sau; acesta a uitat pe Dumnezeu. El i-a adus pe adevarata cale a vietii, dar ei au ales o alta cale.



2:18 Si acum, ce cauti sa te duci in Egipt, sa bei apa Nilului? Ce cauti sa te duci in Asiria, sa bei apa raului?

SI ACUM. Ebr. We’attah, o formula obisnuita pentru a trage o concluzie din ceea ce s-a stabilit. ,,Acum” este din punct de vedere logic iar nu temporal.

CE CAUTI IN EGIPT? Sau ,,Calea Egiptului”. Profetii de mai inainte condamnasera incercarea de a obtine libertate de sub puterea Asiriei printr-o alianta cu Egiptul (Isaia 30,1–7; 31,1–3; vezi Osea 7,11.16). Ieremia intreaba aici ,,Ce este de castigat dintr-o asemenea alianta?”.

Tot atat de bine s-ar putea intreba azi un crestin, ,,Ce ai tu de facut pe calea Egiptului?” – in pacatele sau placerile lui.

APA NILULUI. Ebr. Sichor, de la egipteanul Shi-hor, insemnand ,,apele lui Hor,” o aglomerare de ape la hotarul rasaritean al Deltei. Nu se cunoaste exact locul unde se gasea.

RAUL. Aici desigur este vorba despre Eufrat (vezi Geneza 31,21; Exod 23,31; vezi comentariul la Numeri 22,5). LXX vorbeste de ,,rauri” ca si cum ar include pe amandoua, Tigrul si Eufratul. ,,Raul” este aici un simbol pentru puterea asiriana.



2:19 Tu singur te pedepsesti cu rautatea ta si tu singur te lovesti cu necredinciosia ta, si vei sti si vei vedea ce rau si amar este sa parasesti pe Domnul, Dumnezeu tau, si sa n-ai nici o frica de Mine, zice Domnul, Dumnezeul ostirilor.

NECREDINCIOSIA. Sau ,,Abateri”. Ebr. Meshubot, ,,apostazie,” ,,abateri,” ,,ratacire,” un cuvant intalnit cel mai adesea in Ieremia. Dintre cele 12 aparitii ale acestui cuvant in Vechiul Testament, 9 sunt in aceasta carte (cap. 2,19; 3,6.8.11.12.22; 5,6; 8,5; 14,7).

CE RAU. Definit ca fiind dublu, 1) apostazie fata de Dumnezeu, si 2) indiferenta fata de Dumnezeu.



2:20 De mult ti-ai sfaramat jugul, ti-ai rupt legaturile, si ai zis: Nu mai vreau sa slujesc ca un rob! Caci pe orice deal inalt si sub orice copac verde, te-ai intins ca o curva.

TI-AI SFARAMAT JUGUL. Sau ,,Am sfaramat”. LXX si Vulgata zic, ,,Tu ai sfaramat jugul,” lucru care este mai corect privind folosirea persoanei a doua in restul versetului. Jugul si legaturile se refera la disciplina si calauzirea Domnului (vezi cap. 5,5).

NU MAI VREAU SA SLUJESC. Sau ,,Nu voi mai calca”. Literal, ,,Nu voi servi,” o traducere sustinuta de LXX si versiunea siriaca. O mica schimbare a unei litere da traducerea, ,,Eu nu vreau sa pacatuiesc.” Aceasta era preferata de invatatii evrei care se ocupau de ortografia ebraica, si asa se gaseste in Targumuri. Ideea pare a fi ca Israel isi declara independenta si isi afirma libertatea de a nu mai sluji lui Dumnezeu (vezi v. 31).

ORICE DEAL INALT. O desemnare a numeroaselor locuri sfinte unde se aduceau sacrificii lui Baal sau unde erau practicate ritualurile desfranate pentru Aserah si Astartea (vezi Deuteronom 12,2; 1Regi 14,23; 2Regi 16,4; 17,10; Isaia 57,5.7; Ieremia 3,6.13; 17,2; Ezechiel 6,13).

TE-AI INTINS. Sau ,,Umbli incoace si incolo”. Ebr. Sa’ah, ,,a se intinde pe jos [ca o prostituata],” in nerusinatul adulter spiritual al idolatriei (vezi comentariul la Exod 34,15).



2:21 Te sadisem ca o vie minunata si de cel mai bun soi: cum te-ai schimbat si te-ai prefacut intr-o coarda de vita salbatica?

O VIE MINUNATA. Sau ,,O vita nobila”. Ebr. Soreq. Un soi ales de vita orientala ce facea struguri de culoare rosie inchis (vezi Deuteronom 32,32; Psalmi 80,8.9; Isaia 5,1–7; Osea 10,1). CUM? Perversitatea si decaderea lui Israel nu erau ca urmare a unei neglijente din partea lui

Dumnezeu, ci a propriei lor pervertiri.



2:22 Chiar daca te-ai spala cu silitra, chiar daca ai da cu multa soda, nelegiuirea ta tot ar ramane scrisa inaintea Mea, zice Domnul, Dumnezeu.

SPALA. Ebr. Kabas, ,,a curata” sau ,,a calca,” adica ,,a curati (vesmintele) si a le face prin calcarea cu picioarele sau prin baterea (lor) in apa.” Auto-curatirea si ispasirea de pacat este cu putinta, desi oamenii au probat-o in toate veacurile.

SILISTRA. Un alcalin mineral, natron sau carbonat de sodiu, o depunere la anumite lacuri alcaline din Egipt. In vremurile vechi ea era adunata spre a face lesie pentru spalat (vezi Proverbe 25,20). Acest produs nu trebuie sa fie confundat cu ceea ce este cunoscut acum sub numele de nitru, sau salpetru, care este nitrat de potasiu sau sodiu.

SODA. Un alcalin vegetal, obtinut din arderea anumitor vegetale si folosit la spalat.

SCRISE. Literal, ,,patate,” sau ,,manjite”



2:23 Cum poti sa zici: Nu m-am spurcat, si nu m-am dus dupa Baali? Priveste-ti urma pasilor in vale, si vezi ce ai facut, dromadera iute la mers si care bati drumurile si le incrucisezi!

CUM POTI SA ZICI? Aceasta intrebare este ceva mai mult decat anticiparea profetului a unei posibile incercari a acestor pacatosi de a se apara. Se pare ca locuitorii iudei au rostit de repetate ori aceasta obiectie (vezi v. 35). Intrucat Iosia reinviase cultul public prescris al lui Iehova, desigur ca poporul se autosugestiona cu gandul ca se inchina adevaratului Dumnezeu, in ciuda faptului ca idolatrele ritualuri paganesti inca mai continuau (vezi cap. 9,13.14).

BAALI. Pluralul pentru Baal. Cuvantul este echivalentul ,,altor dumnezei” din cap. 1,16.

IN VALE. Profetul isi intarea invinuirile prin recurgerea la fapte. Probabil ca Ieremia se referea la ticalosiile care se savarseau in valea fiului lui Hinom la sud-est de Ierusalim (cap. 7,31.32; 19,2.6.13.14; 32,35). Pe spranceana sudica a dealului ce domina aceasta vale, Solomon ridicase o inaltime pentru Moloh, zeul lui Amon (vezi comentariul la 1Regi 11,7). Din timp in timp idolatrii imparati de mai tarziu au reinviat ingrozitoarele ritualuri in acelasi lor. Ahaz si Manase si-au trecut fiii prin foc (2Regi 16,3; 21,6; 2Cronici 28,3; 33,6). Pentru a pune capat uraciunilor din aceasta vale, bunul imparat Iosia a pangarit locul cu oase si murdarii (vezi 2Regi 23,10).

DROMADERI. Ebr. Bikrah, ,,o camila tanara,” infatisata aici alergand incoace si incolo cu dorinta infocata. Asa este focul dupa idolatrie pe care il da pe fata poporul Israel.



2:24 Magarita salbatica, deprinsa cu pustia, care gafaie in aprinderea patimii ei, cine o va impiedica sa-si faca pofta? Toti cei ce o cauta n-au nevoie sa se osteneasca: o gasesc in luna ei.

MAGARITA SALBATICA. In zelul sau Israel se aseamana cu aceste fiinte salbatice, fara frau (vezi Iov 24,5; 39,5). LUNA EI. Timpul imperecherii ei.



2:25 Nu te lasa cu picioarele goale, nu-ti usca gatlejul de sete! Dar tu zici: Degeaba, nu! Caci iubesc dumnezeii straini, si vreau sa merg dupa ei.

NU TE LASA CU PICIOARELE GOALE. Sau ,,Retrage-ti piciorul”. Sensul pare a fi, ,,Inceteaza aceasta nebuneasca alergare dupa idoli pana ce picioarele nu-ti sunt goale si gatul nu-ti este ars de sete.”

DEGEABA, NU. Sau ,,Nu e nici o nadejde”. Indemnul nu este de nici un folos. Iuda este hotarat sa mearga inainte pe calea lui pacatoasa. El considera ca a mers prea departe ca sa mai dea inapoi.

DUMNEZEI STRAINI. Vezi Ieremia 3,13; Deuteronom 12,3; 32,16.



2:26 Cum ramane uluit un hot cand este prins, asa de uluiti vor ramane cei din casa lui Israel, ei, imparatii lor, capeteniile lor, preotii lor si prorocii lor.

ASA DE ULUITI VOR RAMANE CEI DIN CASA LUI ISRAEL. Sau ,,Casa lui Israel e rusinata”. Mai corect, ,,Casa lui Israel va fi data de rusine. Timpul ebraic folosit aici poate fi socotit ca un trecut al certitudinii profetice. Un asemenea timp descrie un eveniment viitor ca un fapt implinit, in chipul acesta accentuand temeinicia implinirii. Mai poate fi aici si un joc de cuvinte la cuvantul ,,rusine” in limba ebraica ,,bosheth.” Bosheth era uneori folosit ca un nume de ocara pentru Baal (vezi Ieremia 11,13; Osea 9,10). Israel alesese mai degraba sa slujeasca ,,rusinea” decat pe Iehova, si rasplata nu putea fi altceva decat ajungerea de rusine (vezi Ieremia 6,15; 8,9).

IMPARATII LOR. Compara cu cele trei clase de conducatori amintite in v. 8.

2:27 Ei zic lemnului: Tu esti tatal meu! Si pietrei: Tu mi-ai dat viata! Caci ei Imi intorc spatele si nu se uita la Mine. Dar cand sunt in nenorocire, zic: Scoala-Te si scapa-ne!

LEMNUL. Literal, ,,un pom,” sau ,,o bucata de lemn,” aici infatisand materialul din care este facut un idol (vezi 1Samuel 40,20; 44,9; 45,20; Osea 4,12).

TU ESTI TATAL MEU. Cat de cu totul stupid este sa atribui crearea si sustinerea vietii unei bucati de lemn. Domnul pune desertaciunea cultului idolatru in cea mai puternica lumina a lui pentru a pune in evidenta abaterea nejustificata a lui Israel.

PIATRA. Adica, un idol facut din piatra (vezi Ieremia 3,9; Deuteronom 4,28; 28,36.64; 29,17; 2Regi 19,18; Ezechiel 20,32).

CAND SUNT IN NENOROCIRE. Comp. Psalmi 78,34; Isaia 26,16. Adesea nenorocirea aduce pe oameni la adevaratele simtaminte (vezi Osea 5,15).



2:28 Unde sunt dumnezeii tai, pe care ti i-ai facut? Sa se scoale ei, daca pot sa te scape in vremea nenorocirii! Caci cate cetati ai, atatia dumnezei ai, Iuda!

UNDE SUNT DUMNEZEII TAI? Compara Deuteronom 32,37.38; vezi comentariul la Judecatori 10,14. Insinuarea nu a fost facuta pentru a-si bate joc de cei din Iuda, ci spre a trezi in acestia constiinta grozavei lor apostazii si a-i face sa recunoasca adevaratul izvor al ajutorului si al nadejdii (vezi Isaia 43,11.25; 51,12).

SA SE SCOALE. O aluzie la lipsa de viata si de putere a acestor dumnezei (vezi Ieremia 10,15; Isaia 46,7).

CATE CETATI AI. Fiecare cetate isi avea dumnezeu ei ocrotitor (vezi cap. 11,13).



2:29 Pentru ce va certati cu Mine? Toti Mi-ati fost necredinciosi, zice Domnul.

PENTRU CE VA CERTATI? Oamenii nu aveau nici un motiv sa se planga. Razvratirea lor era prea evidenta pentru a mai fi explicata. Cum mai puteau ei incerca sa se indreptateasca? Orice pretentie la fagaduintele mai dinainte ale lui Dumnezeu fusese pierduta prin nelegiuirile lor.



2:30 Degeaba v-am lovit copiii; n-au luat seama la certare; sabia voastra a mancat pe prorocii vostri, ca un leu nimicitor.

DEGEABA. Versetele 30-35 accentueaza din nou gandul (v. 5) ca, cu nici un chip, Dumnezeu nu poate fi blamat pentru razvratirea lui Israel.

COPIII. Sau ,,Copiii vostri”. Aici este vorba de copiii sau locuitorii Iudeii. Cetatile si asezarile lui Iuda, erau uneori, si poate si in acest caz, prezentate ca infatisand pe mame, si locuitorii din ele ca pe copii (vezi comentariul la Levitic 19,18; Ioel 3,4–6; Zaharia 9,13).

PROOROCII VOSTRI. Barbatii care fusesera trimisi sa le mustre cu asprime nebuniile si sa-i indemne a-si indrepta caile (vezi 2Cronici 36,15.16; Neemia 9,26; Matei 23,29–31; Fapte 7,52). Culmea acestei furii contra idolilor solilor lui Dumnezeu a fost atinsa in jumatatea de secol a domniei lui Manase (2Regi 21,16). Isaia a fost unul dintre primii profeti martiri care cazusera (PK 382; EGW, Material Suplimentar la Isaia 1,1).



2:31 O, neam rau de oameni, uitati-va bine la Cuvantul Domnului, care zice: Am fost Eu o pustie pentru Israel, sau o tara plina de intuneric bezna? Pentru ce zice atunci poporul Meu: Suntem slobozi, nu voim sa ne intoarcem la Tine?

O PUSTIE. La fel ca in versetul 5 Dumnezeu ii provoaca pe oameni sa spuna ce nedreptate le-a facut care i-a determinat sa-I intoarca spatele. Le-a fost Dumnezeu un pamant pustiu in care sa nu gaseasca scapare? Dimpotriva, Dumnezeu a fost izvorul din care Iuda si-a luat toate cele necesare vietii. (vezi Deuteronom 32, 13. 14; Neemia 9, 15).

SUNTEM SLOBOZI. Sau ,,Suntem domni”. Aceasta expresie reda un singur cuvant ebraic. Totusi, e multa incertitudine cu privire la intelesul exact al cuvantului tradus in chipul acesta. Dupa traditia masoretica radacina este rud, ceea ce inseamna ,,a hoinari” sau ,,a umbla bezmetic.” Expresia ar insemna in acest caz ,,o lepadare a autoritatii lui Dumnezeu” (vezi comentariul la v. 20) si ar fi o afirmare a independentei si incumetarii. De fapt oamenii ziceau, ,,Noi vrem sa hoinarim in voie. Vrem sa facem ce ne place. Noi ne suntem stapani (domni), si nu vrem sa tinem seama de legi, fie ele omenesti sau dumnezeiesti.”

Insa radacina ar putea fi radad si nu rud, in care caz ideea exprimata ar insemna, ,,noi suntem subjugati.” LXX zice, ,,noi nu vom fi stapaniti.” Unul din manuscrisele LXX zice, ,,noi nu vom fi inrobiti.” Traducerea greceasca Aquilla, ca si Vulgata, sprijina exprimarea ,,noi ne razvratim.”



2:32 Isi uita fata podoabele, sau mireasa braul? Dar poporul Meu M-a uitat de zile fara numar.

BRAUL. Sau ,,Podoaba”. In mod firesc s-ar putea astepta ca o mireasa sa tina cu drag la podoabele care-i amintesc de casatoria ei. M-A UITAT. Iuda a facut ceva mai rau decat sa-si fi uitat podoabele din afara care aminteau de casatoria ei. Ea si-a uitat sotul (vezi cap. 3,14).



2:33 Ce bine stii sa-ti intocmesti caile cand este vorba sa cauti ce iubesti! Chiar si la nelegiuire te deprinzi.

CE BINE STII SA-TI INTOCMESTI CAILE! Sau ,,Pentru ce te gatesti?”. Iuda este infatisata ca infrumusetandu-se si impodobindu-se ca o desfranata cu scopul de a umbla dupa legaturi ilicite cu neamuri straine si cu dumnezeii lor, in timp ce Dumnezeu, adevarata lor slava, este dat uitarii.

SI LA NELEGIUIRE. Sau ,,Ai invatat pe cele nelegiuite”. Adica femeile nelegiuite, dupa cum este indicat de pluralul feminin din ebraica. Iuda ajunsese atat de decazuta incat chiar si femeile cele mai stricate puteau sa invete de la ea. Nelegiuirea poporului ales al lui Dumnezeu nu numai ca intarea pe pagani in idolatria lor dar ii si invata noi cai de a o practica.



2:34 Pana si pe poalele hainei tale se afla sangele sarmanilor nevinovati, pe care nu i-ai prins facand nici o spargere.

SARMANII NEVINOVATI. Printre acestia fara indoiala erau cei care suferisera din cauza relei impartiri a dreptatii (Ieremia 7,6; 19,4; 22,3.17; Mica 3,10), copiii care fusesera jertfiti lui Moloh, cum si profetii si alti martori ucisi, indeosebi in timpul domniei lui Manase (vezi Ieremia 2,30; 2Regi 21,16; 24,3.4).

NU I-AI PRINS. Sau ,,Nu i-am gasit”. Textul ebraic poate fi tradus fie la persoana intai singular, fie la persoana a doua singular feminin.

FACAND NICI O SPARGERE. Ebr. Machtereth, inseamna spargere [a unei case]” in timpul noptii. Intreaga idee ar putea fi tradusa, ,,Nu i-am gasit (prins) in timp ce savarseau o spargere a unei case in timpul noptii.” Aceasta traducere aduce ideea ca nevinovatii care fusesera omorati, nu fusesera gasiti vinovati (vezi v. 30). Daca cei omorati ar fi fost vinovati de vreo crima serioasa, cum ar fi fost ,,spargerea unei case noaptea,” legea nu l-ar fi invinuit de crima pe cineva care i-ar fi lovit prinzandu-i asupra faptului (vezi comentariul la Exod 22,2). Insa martirii acestia erau ,,sarmani nevinovati,” nu criminali. Dupa KJV intregul pasaj lasa a se intelege ca vina era atat de fatisa si vadita incat Dumnezeu nici nu mai avea nevoie sa o demonstreze.



2:35 Si cu toate acestea, tu zici: Da, sunt nevinovat! Sa se intoarca acum mania Lui de la mine! Iata, Ma voi certa cu tine, pentru ca zici: N-am pacatuit!

SUNT NEVINOVAT. Poporul intreg parea a nu-si da seama de vina. Se poate ca poporul se mangaia cu gandul ca, desi se afundase adanc in timpul domniei lui Manase, reforma exterioara a lui Iosia indepartase mania lui Dumnezeu, care-i ameninta (2Regi 22,17).

MA VOI CERTA. Sau ,,Voi pleda”. Si anume cu intentia de a pedepsi.



2:36 Pentru ce atata graba ca sa-ti schimbi drumul? Din Egipt iti va veni rusinea, cum ti-a venit si din Asiria!

PENTRU CE ATATA GRABA? Sau ,,Pentru ce alergi incoace si incolo?”. Adica, de ce era natiunea intr-o asa graba ca sa-si schimbe atitudinea si sa-si schimbe alianta?

DIN EGIPT ITI VA VENI RUSINEA. Spre dezonoarea si rusinea sa, Ahaz a incheiat alianta cu imparatul Asiriei (vezi 2Regi 16,10; 2Cronici 28,16–21). Profetul prezisese ca o alianta cu Egiptul va aduce o ocara si o tulburare asemanatoare. Prezicerea s-a implinit in mod literal in timpul domniei lui Zedechia (Ieremia 37,5-10).



2:37 Tot de-acolo vei iesi, cu mainile pe cap; caci Domnul leapada pe aceia in care te increzi, si nu vei izbuti cu ei.

DE ACOLO. Adica, din Egipt.

IN CARE TE INCREZI. Adica cei in care Iuda se increzuse si isi pusese nadejdea.COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE

6 PP 377

13 CH 300; CW 102; Ed 83; FE 168, 422; GC 478; PK 233; PP 413; 3T 467, 474; 4T 625; 5T 63, 519; 6T 164; 7T 150, 204, 276

21 AA 15; COL 290; PK 19

34 EW 76, 234; LS 206; TM 262; 1T 138, 219, 314, 511; 2T 47, 256, 361, 483, 506; 3T 192, 209, 243, 443; 4T 239, 392, 514, 646; 5T 11, 190, 234, 288, 662; 6T

144; 8T 155


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: