Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Ieremia

Ieremia, 18


18:1 Cuvantul vorbit de Ieremia din partea Domnului si care suna astfel:

Cuvantul. Aceasta solie nu are data. Totusi, pare a fi o stransa legatura intre cap. 18 si 19, si deci data acestei solii ar fi cam 605 i.Hr. (vezi comentariul la cap. 19,1).



18:2 Scoala-te si pogoara-te in casa olarului; acolo te voi face sa auzi cuvintele Mele!

Verset ce nu a fost comentat.

18:3 Cand m-am pogorat in casa olarului, iata ca el lucra pe roata.

Roata. Literal, ,,cele doua roti”. Anumite roti din antichitate erau construite cu doua discuri de piatra invartindu-se una deasupra celuilalt. Cel inferior era pentru a pune in miscare masinaria cu piciorul; cel superior tinea bucata de lut careia mana olarului ii dadea forma in timp ce se rotea.



18:4 Vasul pe care-l facea n-a izbutit, cum se intampla cu lutul in mana olarului. Atunci el a facut un alt vas, cum i-a placut lui sa-l faca.

N-a izbutit. Literal, ,,s-a stricat”. Vezi comentariul la cap. 13,7.

A facut un alt vas. Adica, l-a remodelat facandu-l un alt vas.



18:5 Si Cuvantul Domnului mi-a vorbit astfel:

Verset ce nu a fost comentat.

18:6 Nu pot Eu sa fac cu voi ca olarul acesta casa a lui Israel? zice Domnul. Iata, cum este lutul in mana olarului, asa sunteti voi in mana Mea, casa a lui Israel!

Nu pot sa fac eu cu voi? Aici Dumnezeu ii vorbeste lui Israel nu ca indivizi si nu cu privire la mantuirea personala, ci ca o natiune si in termenii relatiei de legamant cu El (vezi v. 7). Intreaga purtare a lui Dumnezeu cu Israel in veacurile trecute a fost intemeiata pe chemarea lui Israel de a sluji in calitate de depozitari ai vointei Sale descoperite (Romani 3,1.2) si de a fi unealta Sa deosebita in scopul mantuirii lumii (Gen 12,1-3; Deuteronom 4,6-9.20; 7,6-14; vezi p. 26, 27). Dumnezeu a pus in fata poporului Sau in mod lamurit faptul ca stricta ascultare din partea lor era o cerinta pentru ca El sa-i binecuvanteze si sa-i faca o binecuvantare pentru altii (Deuteronom 28,1-14) si ca neascultarea din partea lor avea sa aduca in mod inevitabil un blestem si in cele din urma lepadarea lui Israel ca popor al Sau ales (Deuteronom 28,15.63-66). Aici, prin Ieremia, Dumnezeu reafirma ceea ce deja spusese prin Moise si adauga avertizarea ca neascultarea din partea lor urma sa anuleze fagaduintele binecuvantarii si asigurarea ca pocainta sincera va face fara efect amenintarile cu lepadarea (Ieremia 18,7-10). In ce priveste expunerea principiilor pe baza carora Dumnezeu lucreaza cu natiunile, vezi comentariul la Daniel 4,17; vezi si comentariul la Exod 9,16.17.

Cum este lutul. Ca natiune Israel intrase de bunavoie in relatia de legamant (Exod 19,3-8; 24,3-8). Facand aceasta israeliti Il acceptasera pe Dumnezeu ca imparat al lor (vezi 1Samuel 8,7), pentru a conduce trebuirile natiunii in asa fel incat prin ei sa infaptuiasca mantuirea omenirii (vezi Ioan 4,22; vezi p. 26-30). Ca urmare a propriei lor alegeri in aceasta privinta ei ajunsesera ca lutul in mana olarului. In zilele lui Ieremia ,,lutul s-a stricat in mainile olarului” (Ieremia 18,4), iar ca mester olar, Dumnezeu era indreptatit sa-i inlature ca natiune. Dar in indurarea Sa El era dispus sa reia vasul de lut fara valoare si sa-l faca ,,un alt vas” (v. 4). Tot ce fusese fagaduit inca se putea implini cu conditia sa-L iubeasca pe Dumnezeu si sa-I slujeasca (Zaharia 6,15; comp. Isaia 54,7; Ezechiel 36,11; 43,10.11; Mica 6,8; Zaharia 10,6; vezi si p. 31, 32).



18:7 Deodata zic despre un neam, despre o imparatie, ca-l voi smulge, ca-l voi surpa, si ca-l voi nimici.

Voi smulge. Cuvinte care trebuie sa-i fi amintit lui Ieremia chemarea lui in lucrarea profetica (cap. 1,10). Dumnezeu afirma ca soarta tuturor natiunilor este in mainile Lui (vezi Psalmi 103,19; Daniel 2,20.21; 4,25).



18:8 dar daca neamul acesta, despre care am vorbit astfel, se intoarce de la rautatea lui, atunci si Mie Imi pare rau de raul pe care Imi pusesem in gand sa i-l fac.

Se intoarce de la rautatea lui. Aici este infatisat adevarul profund ca universul este un univers moral, si ca natiunile stau sau cad in functie de raportarea lor la legea morala. Daca o natiune isi conduce treburile in mod corect, urmand preceptele dreptatii si milei, ,,prospera” (Psalmi 1,3). Daca pe de alta parte, ea devine tiranica, umbla numai dupa bunuri materiale si seculare ale vietii, si dispretuieste normele purtarii cinstite pe plan national si international, ,,va pieri” (vezi Psalmi 1,6). Inca mai era timp pentru ca Iuda sa se pocaiasca.

Imi pare rau. Vezi comentariul la Geneza 6,6; Ioel 2,13.



18:9 Tot asa insa, deodata zic despre un neam, sau despre o imparatie, ca-l voi zidi sau ca-l voi sadi.

Verset ce nu a fost comentat.

18:10 Dar daca neamul acesta face ce este rau inaintea Mea, si n-asculta glasul Meu, atunci Imi pare rau si de binele, pe care aveam de gand sa i-l fac.

De binele. Iudeii nu trebuia sa-si inchipuie ca pozitia lor ca popor al lui Dumnezeu le asigura continuitatea favorii divine, indiferent daca traiau sau nu potrivit cu voia lui Dumnezeu.



18:11 De aceea, vorbeste acum oamenilor lui Iuda si locuitorilor Ierusalimului, si zi: Asa vorbeste Domnul: Iata, pregatesc o nenorocire impotriva voastra, si fac un plan impotriva voastra. De aceea, intoarceti-va fiecare de la calea voastra cea rea, indreptati-va umbletele si faptele!

Pregatesc. Ebr. yasar, ,,a forma” (vezi comentariul la Geneza 1,1). Cuvantul tradus in acest capitol prin olar vine din radacina aceasta. Dumnezeu pregateste judecata impotriva poporului Sau. Totusi, mai este vreme ca sa se intoarca ,,fiecare de la calea …cea rea”.



18:12 Dar ei zic: Degeaba! Caci noi ne vom urma gandurile noastre, si vom lucra fiecare dupa pornirile inimii noastre rele!

Degeaba. Raspunsul acesta nu era de fapt rostit de poporul lui Iuda, ci era redarea din partea Domnului a ceea ce poporul spunea in inima si prin fapte. Cuvintele acestea trebuie intelese ca exprimand nu o atitudine de disperare, ci mai degraba una care in mod sfidator leapada oferta lui Dumnezeu de indurare din versetul anterior. Este ca si cum apostatii ar spune: ,,Nu te amagi ca vom face asa cum doresti tu” (vezi cap. 2,25).



18:13 De aceea, asa vorbeste Domnul: Intrebati pe neamuri! Cine a auzit vreodata asemenea lucruri? Fecioara lui Israel a facut grozave blestematii.

Intrebati. Vezi cap. 2,10. Lucru destul de tragic, in vreme ce paganii fusesera credinciosi falsei lor inchinari, israelitii Ii fusesera necredinciosi lui Dumnezeu.

Fecioara. Ebr. bethulah (vezi comentariul la Isaia 7,14). Acest cuvant infatiseaza in mod izbitor rusinea adulterului spiritual al lui Israel (Ieremia 14,17; Ezechiel 16).



18:14 Paraseste zapada Libanului stanca ogoarelor? Sau se vad secand apele care vin de departe proaspete si curgatoare?

Paraseste zapada? Ideea pe care vrea sa o exprime aici este ca taria Domnului, in care ar fi trebuit sa se increada poporul Sau, este ca si zapada care nu lipseste de pe Liban. Se vad secand apele? Raurile cu mult dorita apa rece ce curgeau din departare sau izvoarele din varfurile inalte nu secau niciodata.



18:15 Totusi poporul Meu M-a uitat si aduce tamaie idolilor; s-a abatut din caile lui, a parasit vechile carari, si a apucat pe carari si drumuri nebatute,

S-a abatut. O referire la profetii si invatatorii mincinosi care conduc poporul in ratacire (vezi cap. 14,13-18).

A parasit vechile carari. Aceleasi ca si ,,caile” amintite mai inainte, referindu-se la credinta candva morala a patriarhilor (vezi comentariul la cap. 6,16). Parasind ,,caile” sau drumurile largi, pentru a merge pe poteci stramte, ,,carari” cum se putea astepta Iuda la altceva decat sa se abata sau poticneasca?



18:16 facand astfel din tara lor, o pustietate, o vesnica batjocura; toti cei ce trec prin ea sunt uimiti si dau din cap.

Pustietatea. Literal, ,,o oroare”. Invazia care se apropia urma sa pricinuiasca o extrema depopulare. Deoarece ,,uimiti” sau ,,uluiti” vine de la aceeasi radacina ebraica, este mai bine tradus prin ,,ingroziti”.

O vesnica batjocura. Literal ,,O fluierare continua”.

Dau din cap. Sau clatina din cap; nu in bataie de joc, ci in impreuna simtire fata de starea de pustiire a tarii.



18:17 Ca vantul de la rasarit, ii voi risipi inaintea vrajmasului; iar in ziua necazului lor, le voi intoarce spatele si nu Ma voi uita la ei!

Vantul de la rasarit. Temutul vant nimicitor, coplesitor, plin de praf din pustie (vezi comentariul la Ieremia 4,11; comp. Psalmi 48,7; Iona 4,8).

Le voi intoarce spatele. Din moment ce lumina fetei lui Dumnezeu insemna plinatatea bucuriei si a pacii (vezi Numeri 6,25.26), intoarcerea fetei Sale insemna a fi lasat in umbrele nenorocirii. In cazul de fata aceasta se facea ca o dreapta rasplatire data celor care-si intoarsera spatele Domnului (vezi Ieremia 2,27).



18:18 Atunci ei au zis: Veniti, sa urzim rele impotriva lui Ieremia! Caci doar nu va pieri Legea din lipsa de preoti, nici sfatul din lipsa de intelepti, nici cuvantul din lipsa de proroci. Haidem sa-l ucidem cu vorba, si sa nu luam seama la toate vorbirile lui!

Veniti. Soliile precise ale profetului trezisera indarjita impotrivire a oamenilor, care se dezvaluise printr-o ura fatisa, ei cautand sa-l omoare pe Ieremia (vezi cap. 11,21).

Caci nu va pieri Legea. Printr-o amagire de sine oamenii credeau ca preotii si profetii populari le dadusera suficiente indrumari din lege, si ca ei se puteau bizui pe aceste indrumari in ciuda avertizarilor lui Ieremia despre venirea unor crize. Se pare ca starea descoperita in acest verset a constituit fundalul complotului lui Pashur (vezi cap. 20,1-3).

18:19 Asculta-ma, Doamne, si auzi glasul potrivnicilor mei!

Verset ce nu a fost comentat.

18:20 Cu rau se rasplateste binele? Caci au sapat o groapa ca sa-mi ia viata. Adu-Ti aminte ca am stat inaintea Ta, ca sa vorbesc bine pentru ei, si sa abat mania Ta de la ei.

Au sapat o groapa. O prezentare vie a dusmanilor lui Ieremia vinovati de o impotrivire atat de plina de nemultumire fata de el incat sa-l prinda in capcana intr-o groapa ca pe o fiara salbatica. Sa-mi ia viata. Literal ,,sufletul meu” (vezi comentariul la Psalmi 16,10).

Am stat inaintea Ta. Aici referindu-se indeosebi la mijlocirile fara de succes ale profetului pentru poporul sau (vezi cap. 14; 15). Cartea apocrifa (si semi-istorica) 2 Macabei face urmatoarea observatie interesanta cu privire la rugaciunile de mijlocire ale lui Ieremia: ,,Atunci Onia a deschis gura si a zis: ,,Acesta este un iubitor al fratilor, Ieremia, profetul lui Dumnezeu, care se roaga mult pentru popor si pentru cetate!” (2 Macabei 15,14).



18:21 De aceea, da pe copiii lor prada foametei, si doboara-i cu sabia! Nevestele lor sa fie lipsite de copii si sa ramana vaduve, si barbatii lor sa fie luati de ciuma; tinerii lor sa fie ucisi de sabie in lupta!

Da pe copiii lor prada. Pentru o lamurire a tonului aparent de razbunare din v. 21-23 vezi comentariul la psalmii imprecatori, Vol. III, p. 624.



18:22 Sa se auda strigate iesind din casele lor, cand cetele aduse de Tine vor cadea deodata peste ei! Caci au sapat o groapa, ca sa ma prinda, si mi-au intins laturi sub picioare.

Sa se auda strigate. Cand poporul respinge ofertele de indurare din partea lui Dumnezeu, nu mai ramane nimic de facut decat a lasa Ierusalimul sa fie ocupat de babilonieni, care aveau sa apese asupra locuitorilor lui cu cruzimea invadatorului (vezi 2Regi 8,12; Osea 13,16). Sculpturile asiriene pastrate dezvaluie cu totul lamurit soarta grozava care ii astepta pe prizonierii de razboi in acele vremuri de demult.

Laturi. Cele folosite de vanatorii de pasari (vezi Psalmi 140,5; 142,3).



18:23 Dar Tu, Doamne, cunosti toate uneltirile lor facute ca sa ma omoare. Nu le ierta nelegiuirea, si nu le sterge pacatul dinaintea Ta: ci sa fie doborati in Fata Ta! Lucreaza impotriva lor la vremea maniei Tale!

Nu le ierta. Vezi comentariul la v. 21.

COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE

3–6MH 471

6 8T 186; 9T 181

11–158T 70

12–15FE 223

14 CT 358, 373; FE 186, 434; 6T 164

14, 15 FE 170, 371