English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Ieremia

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Ieremia, 17


17:1 Pacatul lui Iuda este scris cu un priboi de fier, cu un varf de diamant; este sapat pe tabla inimii lor, si pe coarnele altarelor lor.

Priboi de fier. O dalta sau o unealta de gravat (vezi Iov 19,24).

Diamant. Ebr. shamir, ,,smirghel”, ,,adamant”, ,,cremene”. Acesta nu este diamantul pe care-l cunoastem noi, ci o piatra ascutita incastrata in fier care se folosea la gravat. Vezi Ezechiel 3,9; Zaharia 7,12. Cuvantul acesta este folosit aici spre a arata ca ,,pacatul lui Iuda” era sapat adanc si de nesters ,,pe tabla inimii lor” (2Corinteni 3,3).

Pe coarnele. Foarte probabil coarnele altarelor inchinarii lor idolatre. Pentru descrierea coarnelor vechiului altar vezi Exod 27,2; 29,12.



17:2 Cum se gandesc la copiii lor, asa se gandesc la altarele lor, si la idolii si Astartele lor langa copacii verzi, pe dealurile inalte.

Cum se gandesc la copiii lor. Crescuti intr-un mediu idolatru, copiii urmau sa fie inclinati sa umble pe aceeasi cale rea.

Astarteele. Ebr. ’asherim, Asera era numele unei zeite pagane, al carei cult era insotit de ritualuri desfranate si simbolul acestei zeite era un pom sau un stalp de lemn (vezi comentariul la Judecatori 3,7; vezi Vol. III, p. 39).

Copaci verzi. Desi Asera nu era o dumbrava de copaci, Templul acestei zeite pagane era in genere legat cu o astfel de dumbrava, la fel cum ,,dealurile inalte” erau asociate cu altarele pagane (vezi Deuteronom 12,2.3; Isaia 57,7).



17:3 Eu dau la prada muntele Meu si ogoarele lui, avutiile tale, toate vistieriile si inaltimile tale, din pricina pacatelor tale, pe tot tinutul tau!

Muntele Meu. Textul ebraic al acestei expresii este obscur. Multe din versiunile vechi considera expresia ca adverbiala, indicand doar locul unde aveau loc idolatriile, adica pe munti sau dealuri.

Avutiile. O aluzie la prazile pe care invadatorii babilonieni aveau sa le ia din Ierusalim, mai ales de la Templu (vezi 2Regi 24,10-16).



17:4 Din vina ta vei pierde mostenirea, pe care ti-o dadusem; te voi fac sa slujesti vrajmasului tau intr-o tara, pe care n-o cunosti, caci ati aprins focul maniei Mele, care va arde totdeauna.

Vei pierde. Ebr. shamat, ,,a fi desfacut”, ,,a lasa sa creasca”, indicand predarea ,,mostenirii” lui Iuda in mina Haldeilor. Intrucat shamat are si sensul de a lasa pamantul nelucrat, sau ingaduindu-i sa stea ,,in repaus” (vezi Exod 23,10.11), tara lui Iuda datorita robiei ce urma sa vina, avea sa se repauzeze si sa se ,,bucure se sabatele ei” (vezi Levitic 24,32-34; 2Cronici 36,21).

Focul. Vezi Deuteronom 32,22.



17:5 Asa vorbeste Domnul: blestemat sa fie omul care se increde in om, care se sprijineste pe un muritor si isi abate inima de la Domnul!

Blestemat. Dandu-si seama ca cea mai mare parte a necazului suferit de natiunea sa era pricinuit de aliantele ei cu Asiria si cu Egiptul, lucru care indica un transfer al increderii lor pentru pace si siguranta de la Domnul la ,,om”, profetul, cu o bruschete plina de semnificatie, ii denunta pe aceia care purtau raspunderea acestei increderi inselatoare.

Sa fie omul. Cuvantul ebraic pentru ,,om” este aici gebor, ,,un om tanar si viguros”.

Se increde in om. Cuvantul ebraic pentru ,,om” aici este ’adam, ,,om” (in sens generic), adica ,,o persoana”, cineva care face parte din neamul omenesc. Aici, ,,om” insemneaza doar cineva care este o fiinta omeneasca, in felul acesta in mod potrivit vrand sa arate ca neamurile pe care se bizuiau izraelitii pentru ajutor nu erau in definitiv decat oameni avand slabiciunile obisnuite tuturor oamenilor. Solia profetului este plina de semnificatii pentru zilele noastre. Cat de usor este pentru oameni sa caute izvoare omenesti de ajutor si calauzire in loc sa se sprijine pe ceea ce a fagaduit Dumnezeu!



17:6 Caci este ca un nenorocit in pustie, si nu vede venind fericirea; locuieste in locurile arse ale pustiei, intr-un pamant sarat si fara locuitori.

Un nenorocit. Ebr. ’ar’ar, ,,tufis” fiind probabil vorba de ,,jneapan”. O imagine plina de forta a pustietatii si lipsei de rod. Intr-o asemenea stare de parasire, tristete, cu totul lipsit de binecuvantarile de care ar fi putut avea parte, omul care se increde in om ,,nu vede venind fericirea.”

Pamant sarat. Aceasta impresionanta figura de stil ar aduce imediat in minte tarmurile pustii ale Marii Moarte, sterpe din pricina sarii pe care o contin atat apa cat si pamanturile.



17:7 Binecuvantat sa fie omul, care se increde in Domnul, si a carui nadejde este Domnul!

Binecuvantat sa fie omul. Aici avem contrariul a ceea ce se spune in v. 5: ,,Blestemat sa fie omul”.



17:8 Caci el este ca un pom sadit langa ape care-si intinde radacinile spre rau; nu se teme de caldura, cand vine, si frunzisul lui ramane verde; in anul secetei, nu se teme, si nu inceteaza sa aduca rod.

Ca un pom. La fel cu cuvintele psalmistului (vezi comentariul la Psalmi 1,3).

Sadit langa ape. Prin urmare primind umezeala din plin, acest pom infloritor nu este ingrijorat de venirea ,,secetei”. La fel este si cu cei drepti, care primesc putere pentru fiecare incercare din cauza ca se incred in Dumnezeu.



17:9 Inima este nespus de inselatoare si de deznadajduit de rea; cine poate s-o cunoasca?

Inselatoare. Ebr. ’aqob, de la radacina ’aqab, ,,a prinde de calcai”, ,,a insela”. Aici este descoperirea tragicului motiv care il determina pe omul nerenascut sa aleaga sa fie un ,,ienupar” uscat (v. 6) in pustia pacatului, decat un pom roditor, ,,sadit langa apele” (v. 8) vietii mantuitoare. Motivul acesta este insasi natura nerenascuta si pacatoasa a omului (vezi Iov. 15,14; Psalmi 51,5; 58,3; Eclesiastul 9,3; Romani 7,14-20; Efeseni 2,3).

Deznadajduit de rea. Literal, ,,de nevindecat”, adica neavand nici o posibilitate ca sa-si vindece propriul sau rau (vezi Ieremia 13,23; 30,12.13; Matei 9,12.13).



17:10 Eu, Domnul, cercetez inima, si cerc rarunchii, ca sa rasplatesc fiecaruia dupa purtare lui, dupa rodul faptelor lui.

Rarunchii. ,,Rinichii” ca reprezentanti ai omului launtric, ai motivelor ascunse (vezi comentariul la Psalmi 7,9). Dumnezeu il va judeca pe fiecare dupa faptele lui (vezi Matei 16,27; Romani 14,12; 2Corinteni 5,10; Apocalipsa 22,12). Judecata nu se va ocupa numai de faptele cuiva; ea va avea in vedere si ,,rodul”, influenta faptelor cuiva fata de un altul, atat in viata cat si dupa moarte.



17:11 Ca o potarniche, care cloceste niste oua pe care nu le-a ouat ea, asa este cel ce agoniseste bogatii pe nedrept; trebuie sa le paraseasca in mijlocul zilelor sale, si la urma nu este decat un nebun.

Ca o potarniche. Ebraica primei parti a versetului este obscura. Unii sunt de parere ca pasajul acesta se refera la o credinta a iudeilor ca potarnichea adauga la propriile ei oua si pe cele furate de la alte pasari si ca puii acestora dupa ce au fost scosi la iveala o parasesc. Se poate ca Ieremia foloseste aceasta credinta pentru a ilustra cele ce se petrec cu omul apucator, a carui lacomie il face sa ingramadeasca avutii care nu-i apartin de drept, si care mai devreme sau mai tarziu ,,isi fac aripi” si dispar (vezi Proverbe 23,5).



17:12 Scaun de domnie plin de slava, inaltat de la inceput, loc al sfantului nostru Locas,

Scaun de domnie plin de slava. Vezi comentariul la cap. 14,21.



17:13 Doamne, nadejdea lui Israel! Toti cei ce Te parasesc vor fi acoperiti de rusine. Cei ce se abat de la Mine vor fi scrisi pe pamant, caci parasesc pe Domnul, izvorul de apa vie.

Verset ce nu a fost comentat.

17:14 Vindeca-ma, Tu, Doamne, si voi fi vindecat; mantuieste-ma Tu, si voi fi mantuit; caci Tu esti slava mea!

Vindeca-ma. Compara cap. 3,22; 30,17; 33,6. Profetul Il cunoaste pe Singurul care poate vindeca inima pacatoasa (vezi Psalmi 6,2; 30,2; 103,1-3). Tu esti slava mea. Vezi Deuteronom 10,21; Psalmi 71,6.



17:15 Iata, ei imi zic: Unde este Cuvantul Domnului? Sa se implineasca dar!

Sa se implineasca dar! Cuvintele ironice, batjocoritoare ale israelitilor nepocaiti ca raspuns la prevestirile lui Ieremia cu privire la pedepse. Parea ca oamenii se simteau in deplina siguranta si nici nu visau la necazurile lor viitoare. Aceasta este inca o indicatie ca aceasta serie de solii a avut loc in prima parte a activitatii profetului (vezi comentariul la cap. 14,1; 15,1; 16,2).



17:16 Si eu, ca sa Te ascult, n-am vrut sa nu fiu pastor; nici n-am dorit ziua nenorocirii, stii; si ce a iesit din buzele mele, este descoperit inaintea Ta.

N-am venit. Unii au interpretat aceasta declaratie a lui Ieremia ca aratand ca el nu se grabise sa-si paraseasca ocupatia de pastor spre a implini insarcinarea de la Dumnezeu ca profet (vezi Amos 7,14.15), afirmand ca inainte de chemare el isi ingrijise turmele in Anatot si ,,locurile lui” (vezi 1Cronici 6,60). Oricum, ebraica acestui pasaj este oarecum obscura si ar putea sa fie inteleasa si altfel. Un alt sens posibil este ca Ieremia nu s-a dat inapoi de la a-L urma pe Dumnezeu ca pastor spiritual. O a treia interpretare posibila este aceea reflectata in RSV (vezi mai jos la ,,Pastor”).

Pastor. Ebr. ro’eh, ,,pastor”. Unii cred ca cuvantul trebuie citit ra’ah, ,,rau”, cum se traduce in Siriaca si in traducerile grecesti ale lui Aquila si Symmachus. De aceea RSV reda aceasta expresie astfel: ,,Eu nu te-am zorit sa trimiti raul”.

N-am dorit. Profetul protesteaza ca deoarece nu dorise sa vada ,,ziua nenorocirii”, a pedepsei divine, despre care el prezisese ca va veni asuprea poporului sau, el nu prea se grabea sa fie crainicul lui Dumnezeu.



17:17 De aceea, nu fi o pricina de groaza pentru mine, caci Tu esti scaparea mea in ziua nenorocirii!

Verset ce nu a fost comentat.

17:18 Prigonitorii mei sa fie acoperiti de rusine, dar sa nu fiu rusinat eu; sa tremure ei, dar sa nu tremur eu! Adu peste ei ziua nenorocirii, loveste-i cu o indoita urgie!

Sa fie acoperiti rusine. Vezi comentariul la Psalmi 35,4.

Indoita urgie. Literal, ,,indoita sfaramare”.



17:19 Asa mi-a vorbit Domnul: Du-te, si stai la poarta copiilor poporului, pe care intra si ies imparatii lui Iuda, si la toate portile Ierusalimului,

Asa mi-a vorbit Domnul. De aici incepe o noua serie de profetii care n-au nici o legatura directa cu ceea ce s-a prezentat mai inainte. Aceasta se poate sa fie fost data la catva timp dupa soliile raportate in cap. 14 la 17,18 si se probabil cu ceva mai inainte de Cuvantarea de la Templu (vezi comentariul la cap. 7,1; vezi si PK 411).



17:20 si spune-le: Ascultati Cuvantul Domnului, imparati ai lui Iuda, tot Iuda, si toti locuitorii Ierusalimului, care intrati pe aceste porti!

Verset ce nu a fost comentat.

17:21 Asa vorbeste Domnul: Luati seama, in sufletele voastre, sa nu purtati nici o povara in ziua Sabatului, si sa n-o aduceti inauntru pe portile Ierusalimului.

Asa vorbeste Domnul. Versetul acesta ca si cele urmatoare arata ca pangarirea Sabatului era practicata in Ierusalim, indeosebi la ,,portile” cetatii (vezi comentariul la Geneza 19,1; Iosua 8,29).

Povara. Vezi un raport asemanator de calcare a Sabatului in Neemia 13,14-22. Aceste poveri se poate sa fi fost de cereale, vin, fructe, peste si alte articole de comert care erau aduse in cetate de la tara de catre cei care veneau la Templu sa se inchine. Mai erau si de marfuri ale cetatii, care erau vandute in sfanta zi de odihna. Astfel, tabloul prezentat este acela al unei paziri neglijente a Sabatului, lucru nespus de dezgustator pentru Dumnezeu (vezi Isaia 56,26; comp. cap. 58,13.14).



17:22 Sa nu scoateti din casele voastre nici o povara in ziua Sabatului, si sa nu faceti nici o lucrare, ci sfintiti ziua Sabatului, cum am poruncit parintilor vostri.

Verset ce nu a fost comentat.

17:23 Dar ei n-au ascultat si n-au luat aminte: ci si-au intepenit gatul, ca sa n-asculte si sa nu ia invatatura.

Verset ce nu a fost comentat.

17:24 Daca Ma veti asculta in adevar, zice Domnul, si nu veti aduce nici o sarcina inauntru pe portile acestei cetati, in ziua Sabatului, ci veti sfinti ziua Sabatului, si nu veti face nici o lucrare in ziua aceasta,

Verset ce nu a fost comentat.

17:25 atunci pe portile acestei cetati vor intra imparati si voievozi, care vor sedea pe scaunul de domnie al lui David; ei vor veni in care si calare pe cai, ei si voievozii lor, oamenii lui Iuda si locuitorii Ierusalimului, si cetatea aceasta va fi locuita in veci.

Acestei cetati. Ar fi greu sa se gaseasca vreun text biblic care sa infatiseze in mod mai cert marea importanta a pazirii Sabatului. Daca iudeii ar fost credinciosi fata de legea lui Dumnezeu, si indeosebi fata de porunca Sabatului, atunci ar fi avut parte de nesfarsite binecuvantari.

In care si calari. Simboluri ale slavei imparatesti (1Regi 4,26; Zaharia 9,9.10). Locuita in veci. Cu privire la soarta plina de slava pe care ar fi putut sa o aiba Ierusalimul, vezi DA 577; comp. PK 46, 564; vezi si p. 29, 30.



17:26 Vor veni din cetatile lui Iuda si din imprejurimile Ierusalimului, din tara lui Beniamin, din vale, de pe munte si de la miazazi, ca sa aduca arderi de tot si jertfe, sa aduca daruri de mancare si tamaie, si sa aduca jertfe de multumire in Casa Domnului.

Verset ce nu a fost comentat.

17:27 Dar daca nu veti asculta cand va poruncesc sa sfintiti ziua Sabatului, sa nu duceti nici o povara, si n-o aduceti inauntru pe portile Ierusalimului, in ziua Sabatului, atunci voi aprinde un foc la portile cetatii, care va arde casele cele mari ale Ierusalimului si nu se va stinge.

Nu veti asculta. Faptul ca neglijenta israelitilor in pazirea Sabatului a adus acest rezultat tragic este marturisit in 2Regi 25,9.

Nu se va stinge. Nu ca focul va arde neincetat, ci mai degraba ca ,,focul” dreptatii rasplatitoare a lui Dumnezeu nu va avea sa se stinga pana ce nu va fi implinit pe deplin planul divin. Ierusalimul a fost distrus prin foc atat de Babilonieni in 586 i.Hr., cat si de Romani in 70 d.Hr.; iar in amandoua cazurile nici o sfortare omeneasca nu a fost in stare sa opreasca incendiul pana ce nu si-a terminat cu totul lucrarea de nimicire ce-i fusese hotarata.

COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE

5 CW 34, 164; DA 414; FE 501; LS 323; MH 486; PK 329; TM 106, 313, 350, 367, 375, 380, 464, 480, 487, 494; 2T 130; 5T 195; 7T 178, 213; 8T 145, 162

5, 6 COL 201

5–8FE 172, 372, 441

5–10FE 223

7 MH 286

8 GC 602

9 CH 456; COL 159; PP 688; 1T 188, 482; 3T 253, 336; 5T 194, 332

9, 10 2T 512

10 3T 191; 5T 494

11 Ed 143

12 PP 34

13 3T 186, 464; 5T 371

13, 14 FE 172

19, 21, 22 PK 411

21–25GC 19

24, 25 DA 577; PK 411, 564

25 PK 46

27 PK 412


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: