Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Ieremia

Ieremia, 13


13:1 Asa mi-a vorbit Domnul: Du-te de cumpara-ti un brau de in, si pune-l in jurul coapselor tale; dar sa nu-l moi in apa!

Asa mi-a vorbit Domnul. Evenimentele acestui capitol pot fi datate cu o grad inalt de probabilitate in 597 i.Hr., in timpul celor trei luni ale domniei lui Ioiachin, deoarece, asa cum considera unii, probabil ca in v. 18 este amintita regina (mama) (vezi comentariile acolo), si deoarece Nehusta, mama lui Ioiachin este deseori amintita in legatura cu domnia lui Ioiachin (vezi 2Regi 24,6-8.12.15; Ieremia 22,24.26; 29,2).

Brau. Ebr. ’ezor, ,,o cingatoare a coapselor”. Cingatoarea coapselor ii reprezenta in mod simbolic pe Izraeliti, cei pe care Dumnezeu ii alipise de Sine (vezi v. 11). Sa nu-l moi in apa. Un vesmant umed si murdar urma sa se descompuna cu atat mai repede (vezi v. 7).



13:2 Am cumparat braul, dupa porunca Domnului, si l-am pus in jurul coapselor mele.

Verset ce nu a fost comentat.

13:3 Apoi Cuvantul Domnului mi-a vorbit a doua oara, astfel:

A doua oara. Nu este dat intervalul de timp dintre intaia si a doua solie.



13:4 Ia braul, pe care l-ai cumparat, si pe care l-ai pus in jurul coapselor tale, scoala-te, du-te la Eufrat, si ascunde-l acolo in crapatura unei stanci.

Du-te la Eufrat. Deoarece la punctul lui cel mai apropiat fluviul Eufrat este la aproximativ 350 de mile de Ierusalim, unii au pus la indoiala daca era vizat fluviul acesta sau daca se facea referire la vreo alta asezare geografica avand acelasi nume. Cuvantul pentru Eufrat, Perath, este continuu tradus prin ,,Eufrat” in tot VT. In fiecare caz are langa sine cuvantul pentru ,,fluviu” cu exceptia din acest capitol, din 2Cronici 35,20 si Ieremia 51,63. Doua calatorii pana la si de la fluviul Eufrat, una ca sa ingroape braul (Ieremia 13,4.5), iar alta ca sa-l dezgroape (v. 6, 7) ar fi insemnat sarcina extrem de grea si de anevoioasa de a face un drum de vreo 1400 de km. Unii au considerat ca importanta profetiei acestui capitol indreptatea o asemenea intreprindere. Altii au sustinut ca ,,Eufrat” se refera aici la o alta asezare geografica, si au dat felurite explicatii pentru folosirea lui Perath. Explicatiile sugerate sunt: 1) ca acesta era un vad de apa in apropiere de Ierusalim, dar inca neidentificat; 2) ca Perath este o greseala de transcriere a lui Parah (Iosua 18,23), considerat a fi cam la 5,3 km. la nord-est de Anatot; 3) ca el era Paran, potrivit cu traducerea greceasca a lui Aquila. Ultima explicatie pare extrem de improbabila. Toate celelalte traduceri redau Perath prin Eufrat. Desi pot exista indoieli cu privire la faptul daca lui Ieremia i s-a cerut intr-adevar sa ingroape braul pe malurile renumitului fluviu, nu este nici o indoiala cu privire la explicatia profetiei simbolice. Braul sau cingatoarea reprezinta casa lui Israel (Ieremia 13,11), iar indepartarea si ingroparea lui, ducerea in Babilon a poporului.



13:5 M-am dus, si l-am ascuns la Eufrat, cum imi poruncise Domnul.

Verset ce nu a fost comentat.

13:6 Dupa mai multe zile, Domnul mi-a zis: Scoala-te, du-te la Eufrat, si ia de acolo braul, pe care-ti poruncisem sa-l ascunzi acolo!

Dupa mai multe zile. Nu ni se spune cat a stat ingropat braul. A fost suficienta vreme pentru ca stricarea lui sa-l faca de nefolosit (vezi v. 7).



13:7 M-am dus la Eufrat, am sapat, si am luat braul din locul in care-l ascunsesem; dar iata ca braul era stricat si nu mai era bun de nimic.

Stricat. Ebr. shachath.



13:8 Cuvantul Domnului mi-a vorbit astfel:

Verset ce nu a fost comentat.

13:9 Asa vorbeste Domnul: Asa voi nimici mandria lui Iuda si mandria peste masura de mare a Ierusalimului.

Mandria peste masura de mare a Ierusalimului. Desarta, trufasa, aroganta mandrie ce izvora din inima pacatoasa si indaratnica a poporului. Orice lovitura data mandriei cetatii probabil ca avea sa implice si marele obiect al mandriei Ierusalimului, Templul (vezi comentariul la cap. 7,4).



13:10 Poporul acesta este un popor rau: nu vrea sa asculte cuvintele Mele, urmeaza pornirile inimii lui, si merge dupa alti dumnezei, ca sa le slujeasca si sa se inchine inaintea lor; de aceea va ajunge intocmai ca braul acesta, care nu mai este bun de nimic!

Pornirile. Literal, ,,incapatanarea”.



13:11 Caci, cum se lipeste braul de coapsele unui om, asa Imi lipisem Eu toata casa lui Israel si toata casa lui Iuda, zice Domnul, ca sa fie poporul Meu, Numele Meu, lauda Mea si slava Mea; dar nu M-au ascultat.

Casa lui Israel. Simbolismul profetiei este aici explicat. Cingatoarea sau braul reprezinta atat casa lui Israel cat si casa lui Iuda.

Poporul Meu. Dumnezeu ii aminteste poporului Sau care le-ar fi fost partea daca ei s-ar fi dovedit credinciosi Lui si ar fi ascultat de voia Sa (vezi Deuteronom 7,6; 26,18.19; 28,1.13; vezi p. 23-38).



13:12 De aceea spune-le cuvintele acestea: Asa vorbeste Domnul, Dumnezeul lui Israel: Toate vasele se vor umple cu vin! Si ei iti vor zice: Crezi ca noi nu stim, ca toate vasele se vor umple cu vin?

Vase. Ebr. nebel aici nu un burduf de piele (ebr. no’d, vezi comentariul la Psalmi 56,9), ci ,,un mare vas de pamant” (vezi Isaia 30,14; Plangeri 4,2).

Se vor umple cu vin. Neintelegand importanta spirituala a acestei ilustratii unice, intrebarea: ,,Crezi ca noi nu stim ca toate vasele se vor umplea cu vin?” a fost pusa de oameni pe de o parte ca uimire, pe de alta parte in bataie de joc. De ce mai avea sa le spuna Ieremia ceea ce ei deja stiau?



13:13 Atunci spune-le: Asa vorbeste Domnul: Iata, voi umple pe toti locuitorii tarii acesteia, pe imparatii care stau pe scaunul de domnie al lui David, pe preoti, pe proroci, si pe toti locuitorii Ierusalimului, ii voi umple de betie.

Imparatii. Ioahaz, Ioiachim, Ioiachin si Zedechia, imparatii lui Iuda (vezi 2Regi 23,31 la 24,20; Vol. III, p. 94-98), erau cu totii amestecati in evenimentele finale ale imparatiei de sud. Se poate ca profetul ii avea pe toti in minte.



13:14 Ii voi sfarama pe unii de altii, pe parinti si pe fii laolalta, zice Domnul. Nu-i voi cruta, nu voi avea mila de ei, nu Ma voi indura de ei, nimic nu Ma va impiedica sa-i nimicesc.

Ii voi sfarama. Este vorba de vasele de pamant (vezi comentariul la v. 12). Acestea ii reprezinta pe locuitorii tarii.



13:15 Ascultati si luati aminte! Nu fiti mandri, caci Domnul vorbeste!

Nu fiti mandri. Mandria constituia pacatul obisnuit al lui Iuda (vezi v. 9).



13:16 Dati slava Domnului, Dumnezeului vostru, pana nu vine intunericul, pana nu vi se lovesc picioarele de muntii noptii! Veti astepta lumina, dar El o va preface in umbra mortii, si o va preface in negura adanca.

Dati slava Domnului. Adica, faceti ceea ce cere cunoasterea lui Dumnezeu si a cerintelor Sale. Ca in cazul lui Acan (Iosua 7,19) o asemenea fapta ar implica o marturisire plina de cainta a pacatului.

Muntii intunecosi. Literal, ,,muntii amurgului”, un tablou sugerand, poate, lasarea negurii si intunericului pedepsei si disperarii ce curand aveau sa simta din pricina nelegiuirii lor (vezi Isaia 59,9.10).



13:17 Iar daca nu vreti sa ascultati, voi plange in ascuns, pentru mandria voastra; mi se vor topi ochii in lacrimi, pentru ca turma Domnului va fi dusa in robie.

Voi plange. Profetul isi exprima duioasa sa grija cum si adanca iubire fata de poporul sau (vezi Plangeri 1,16; vezi comentariul la Ieremia 9,1). Turma Domnului. Prin aceasta expresie Dumnezeu infatiseaza relatia Sa duioasa fata de copiii Sai (vezi Zaharia 10,3; Ioan 10,1-6).



13:18 Spune imparatului si imparatesei: Sedeti pe pamant! Caci v-a cazut de pe cap cununa imparateasca ce va slujea ca podoaba.

Imparatesei. Ebr. gebirah, aici crezandu-se a se referi la regina mama, Nehusta, mama regelui Ioiachin (Ieconia) (vezi Ieremia 29,2; 2Regi 24,8). Acelasi cuvant gebirah, este aplicat mamei lui Asa (vezi 1imparati 15,13; 2Cronici 15,16). Ca aceste regine mame au exercitat uneori o mare influenta in treburile imparatiei este indicat de uzurparea autoritatii supreme de catre Atalia (vezi 2Regi 11; vezi comentariul la Daniel 5,10).



13:19 Cetatile de la miazazi sunt inchise, si nu-i cine sa deschida. Tot Iuda este dus in robie, da, in intregime este dus in robie.

Miazazi. Ebr. negeb, o regiune in partea de sud a Iudeii (vezi Vol. I, harta din fata pag. 321).

Tot. Se accentueaza deplinatatea deportarii ce se apropie. Este vorba de intreaga tara cuprinzandu-se aici si cetatile din sud.



13:20 Ridica-ti ochii si priveste pe cei ce vin de la miazanoapte. Unde este turma care-ti fusese data, turma de care erai asa de mandru?

Miaza-noapte. Drumul obisnuit al invaziei de la Babilon ajungea in Palestina dinspre nord (vezi comentariul la cap. 1,4).

Unde este turma? Se adreseaza Sionului personificat, asa cum se vede din genul pronumelui ,,ti” care in ebraica este feminin. Turma reprezinta pe locuitorii din Iuda. De acestia Sionul ar fi trebuit sa poarte grija cu duiosie. Insa Sionul s-a dedat la nelegiuire si in mod josnic a neglijat ,,turma Domnului” (v. 22).

Intrebarea este pusa pe fundalul invaziei care deja era in curs, dupa cum este aratat de cuvintele: ,,cei ce vin de la miaza-noapte”. Intrebarea cercetatoare a profetului nu-si gaseste nici un raspuns. Ca si cel fara haina de nunta, Sionul ,,a amutit” (Matei 22,12). De fapt intrebarea nu cerea nici un raspuns. Durerosul adevar este cu totul prea evident. Ziua punerii la proba trecuse. Turma trece in maini vrajmase.

Aceeasi intrebare cercetatoare este adresata parintilor, invatatorilor si conducatorilor spirituali. Dumnezeu a incredintat suflete pretioase purtarii lor de grija. El va cere o stricta socoteala celor care sunt pazitorii turmei Sale.



13:21 Ce vei zice cand va pune mai mari peste tine pe strainii aceia pe care i-ai obisnuit sa-ti fie prieteni de aproape? Nu te vor apuca durerile, cum apuca pe o femeie la nastere?

Voi pune mai mari peste tine. Sau ,,El va pedepsi”. Fara indoiala ca aici se face referire la Dumnezeu (vezi DA 641).

Pe care i-ai obisnuit sa-ti fie prieteni de aproape. Ideea generala este probabil ca obiectul increderii lui Iuda il va dezamagi.



13:22 Si daca vei zice in inima ta: Pentru ce mi se intampla lucrul acesta? Din pricina multimii nelegiuirilor tale, ti s-au ridicat poalele hainelor, si ti se dezgolesc calcaiele cu sila.

S-au ridicat. Literal, ,,sunt descoperite”. Ridicarea ,,pulpanei”, era un indiciu al celei mai adanci decaderi (vezi Isaia 47,1-3; Naum 3,5). Basoreliefuri asiriene zugravesc femei captive indurand aceasta ocara.

Se dezgolesc. Aceasta poate insemna ca ei urmau sa fie siliti sa umble desculti ca sclavii de rand sau ca o desfranata lepadata (vezi Isaia 20,2-4).



13:23 Poate un Etiopian sa-si schimbe pielea, sau un pardos sa-si schimbe petele? Tot asa, ati putea voi sa faceti binele, voi, care sunteti deprinsi sa faceti raul?

Etiopian. Literal, ,,cusit”. Acesti oameni din partea superioara a Nilului (vezi comentariul la Geneza 10,6; vezi Vol. II, p. 52) nu erau necunoscuti locuitorilor din Iuda (vezi Ieremia 38,10). Figura aceasta de stil imprima cu putere tristul adevar ca atat de nedezlipit era prins pacatul lui Iuda incat locuitorii lui nu erau in stare ca sa-si ,,schimbe” singuri purtarea lor rea. Nu le mai ramasese decat captivitatea.

Tot asa, ati putea voi sa faceti binele. Aici este aratata zadarnicia oricarei stradanii omenesti de a birui raul fara puterea lui Dumnezeu (vezi 1Imparati 8,46; Psalmi 130,3; Proverbe 20,9; Eclesiastul 7,20; Romani 3,9-12; 7,22-8,4; 1Ioan 1,8-2,2).



13:24 De aceea, ii voi risipi, ca pleava luata de vantul pustiei.

Pleava. Ebr. qash, paiele sfaramate si rupte gasite pe arie dupa ce boii calcasera graul. Acest pais sau pleava avea sa fie luata de temutul vant arzator care sufla din pustiul Arabiei (vezi comentariul la cap. 4,41).



13:25 Iata-ti soarta, partea pe care ti-o masor, zice Domnul, pentru ca M-ai uitat, si ti-ai pus increderea in minciuna.

Minciuna. Probabil o referire la cultul dumnezeilor mincinosi.



13:26 De aceea iti voi ridica poalele si ti le voi da peste cap, ca sa ti se vada rusinea.

Iti voi ridica poalele. Vezi comentariul la v. 22. O expresie figurata aratand descoperirea ,,rusinii” poporului.



13:27 Am vazut preacurviile si nechezaturile tale, curviile nelegiuite pe dealuri si in ogoare, ti-am vazut uraciunile! Vai de tine, Ierusalime! Nu vrei sa te curati? Cat vei mai zabovi?

Preacurviile. O expresie care infatiseaza cultul idolatru al izraelitilor (vezi cap. 3,20).

Nechezaturile. O figura de stil infatisand dorintele neinfranate si pofta pacatoasa a lui Iuda dupa idolatrie (vezi cap. 2,24; comp. cap. 5,8).

Sa te cureti. Ultima parte a versetului infatiseaza nadejdea plina de iubire a Domnului dupa reforma spirituala a izraelitilor. Vorbirea sugereaza o nadejde amestecata cu o deznadejde tanguitoare datorita continuei umblari nepocaite a poporului.

COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE

17 GC 21

20 DA 641; CG 561; CT 170; FE 223; PP 192; 4T 424; 6T 205

21 DA 641;

MH 346

CS 35; Te 286