English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Ieremia

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Ieremia, 1


1:1 Cuvintele lui Ieremia, fiul lui Hilchia, unul din preotii din Anatot, din tara lui Beniamin.

CUVINTELE LUI IEREMIA. Introducere cea mai uzuala a cartilor profetice este ,,cuvantul Domnului a vorbit,” etc. (Ezechiel 1,3; Osea 1,1; Ioel 1,1, etc.). LXX incepe cu expresia, ,,Cuvantul lui Dumnezeu ce a fost vorbit lui Ieremia.” Unii comentatori evrei sunt de parere ca a fost folosita introducerea mai scurta ebraica deoarece nu prezinta numai profetii, ci cuprinde si material privitor la viata personala a lui Ieremia (vezi Amos 1,1).

HILCHIA. Desigur marele preot cu acelasi nume si care a iesit in evidenta prin gasirea ,,cartii legii” (2Regi 22,8). Faptul ca tatal lui Ieremia era din Anatot, il identifica in mod cert ca apartinand la urmasii lui Abiatar, care fusese scos din preotie pe vremea lui Solomon (1Regi 2,26.27.35).

DIN PREOTII. Ieremia era preot din nastere si profet printr-o chemare divina speciala, ca si alti profeti (vezi Ezechiel 1,3; Zaharia 1,4; comp. p. 1085).

ANATOT. Una din cele patru cetati din Beniamin hotarata urmasilor lui Aaron (vezi Iosua 21,17.18), cam la 4 km. la nord-est de Ierusalim, imediat in spatele Muntelui Maslinilor.



1:2 Cuvantul Domnului i-a vorbit pe vremea lui Iosia, fiul Amon, imparatul lui Iuda, in al treisprezecelea an al domniei lui,

AL TREISPREZECELEA AN. Care este 628/27 i. Hr. presupunand ca Ieremia socotea anii incepand de toamna; era 627/26 daca ii socotea incepand cu primavara asa cum sustin unii. Ambele date sunt calculate de la moartea lui Iosia in 609.



1:3 si pe vremea lui Ioiachim, fiul lui Iosia, imparatul lui Iuda, pana la sfarsitul anului al unsprezecelea al lui Zedechia, fiul lui Iosia, imparatul lui Iuda, pana pe vremea cand a fost dus Ierusalimul in robie, in luna a cincea.

IN AL TREISPREZECELEA AN. Adica 586 i.Hr. (vezi Vol. II, p. 97, 98). Ultima captivitate a inceput in a cincia luna iudaica a aceluiasi an. Intrucat activitatea profetica a lui Ieremia se continua dincolo de punctul acesta (vezi p. 19) lucrarea profetului s-a intins pe o perioada de mai bine de 40 de ani.



1:4 Cuvantul Domnului mi-a vorbit astfel:

MI-A VORBIT. Sau ,,A venit la mine”. In mod evident primul capitol este randuit ca o introducere a autorului la intreaga carte. In el, de la bun inceput, Ieremia isi prezinta imputernicirile de profet al lui Dumnezeu. Aceasta chemare o avea nu prin alegere omeneasca, ci in virtutea unei insarcinari direct de la Dumnezeu. Sentimentul adanc al chemarii divine era forta care-l mana in activitatea sa, sprijinul si taria lui in clipele de descurajare impotriva ostilitatii neamului sau.



1:5 Mai bine inainte ca sa te fi intocmit in pantecele mamei tale, te cunosteam, si mai inainte ca sa fi iesit tu din pantecele ei, Eu te pusesem deoparte, si te facusem proroc al neamurilor.

MAI INAINTE CA SA TE FI INTOCMIT. Chiar mai inainte ca Ieremia sa se fi nascut fusese hotarat sa indeplineasca slujba de profet. La fel, fiecarui om Dumnezeu i-a precizat un loc al datoriei si al raspunderii in marele Sau plan (vezi PK 536; COL 326, 327).

TE PUSESEM DEOPARTE. Sau ,,Te-am sfintit”. Cuvantul ebraic qadash, care, in forma in care este gasit aici, ar putea fi tradus prin ,,declarat sacru (sau dedicat)” (vezi Geneza 2,3). Dumnezeu a pus deoparte pe Ieremia pentru a fi folosit in mod special. El l-a deosebit pentru lucrarea Sa aparte, profetica.

TE FACUSEM. Sau ,,Te-am randuit”. Ebr. nathan, ,,a da,” folosit cu sensul de ,,a hotari.” O alegere asemanatoare inainte de nastere a fost facuta in ce priveste Ioan Botezatorul (Luca 1,15). Ieremia ar fi putut sa refuze de a se supune chemarii divine. Toti oamenii sunt inzestrati la nastere cu anumite posibilitati, dar cade in raspunderea lor sa-si dezvolte aceste posibilitati pe deplin. ,,Locul anumit hotarat noua in viata este determinat de destoiniciile noastre” (Ed 267). Noi trebuie sa descoperim care este acest loc si sa cautam sa indeplinim scopul si planul lui Dumnezeu cu noi.

PROOROC. Prooroc sau profet este acela care primeste direct de la Dumnezeu descoperiri care sa fie vestite altora. El nu este in primul rand un povestitor, sau prezicator. Mai degraba el este un glas sau un interpret pentru Dumnezeu. Descoperirea pe care o primeste profetul poate sa se refere sau poate sa nu se refere la viitor.

NEAMURI. Cuvantul ebraic goyim, se traduce prin ,,pagani,” sau ,,neamuri idolatre.” Ieremia urma sa fie solul lui Dumnezeu nu numai pentru Iuda, ci si pentru neamurile idolatre dimprejur.



1:6 Eu am raspuns: Ah! Doamne Dumnezeule, vezi ca eu nu stiu sa vorbesc, caci sunt un copil.

AH! DOAMNE, DUMNEZEULE! Literal ,,Vai! Doamne, Iehova! (vezi Vol. I, p. 35, 170-173). Tanarul s-a tras ingrozit inapoi de la gandul de a fi profet. L-a cuprins un simtamant al nevredniciei, si fiinta sa s-a dat in spate de la o sarcina in care el ar fi iesit din mersul obisnuit al semenilor din generatia sa. Dupa cum este evident si din amara lui tanguire din timpul activitatii lui de mai tarziu (cap. 15,10) el se temea de dusmania oamenilor.

EU NU STIU SA VORBESC. Sau ,,Nu pot sa vorbesc”. Ieremia obiecta ca ii lipseste elocventa care sa-l califice pentru slujba profetica. Un profet trebuia sa vorbeasca atat oamenilor mari cat si multimilor. Cum ar putea el, lipsit de talentul oratoric, sa castige atentia oamenilor sau sa-i castige la Dumnezeu (vezi Exod 3,11; 4,10)? El simtea ca n-ar putea sa-si invesmanteze soliile intr-un limbaj potrivit.

COPIL. Ebr. na’ar, ,,un tanar” (vezi Geneza 41,12; Exod 33,11). Judecand dupa lungimea activitatii sale, se pare ca Ieremia sa fi fost sub 25 de ani, poate numai de 18 sau 20 de ani. Na’ar este folosit in alte parti pentru a insemna adulti tineri (vezi Geneza 41,12; 1Regi 3,7).



1:7 Dar Domnul mi-a zis: Nu zice: Sunt un copil, caci te vei duce la toti aceia la care te voi trimite, si vei spune tot ce-ti voi porunci.

NU ZICE. Dumnezeu refuza sa primeasca scuzele profetului si raspunde cu o categorica afirmare a vointei Sale. Atunci cand porunceste Dumnezeu, gandurile cu privire la sine nu-si mai au locul. Nu mai ramane decat o singura datorie – datoria simplei ascultari. Ieremia trebuie sa se duca oriunde si la oricine alegea Dumnezeu sa-l trimita, fie imparati idolatri, preoti corupti, profeti mincinosi, judecatori nedrepti – la oameni de orice rang, oricat de supusi sau de puternici. Ieremia spusese, ,,Nu stiu sa vorbesc.” Dumnezeu a raspuns, ,,Tu va trebui sa vorbesti orice isi poruncesc Eu.” Dumnezeu urma sa-l califice pentru tot ce el ar fi fost chemat sa faca (vezi Exod 4,1-12; Matei 10,18.19).



1:8 Nu te teme de ei; caci Eu sunt cu tine ca sa te scap, zice Domnul.

EU SUNT CU TINE. Dumnezeu a fagaduit sa sprijine si sa ocroteasca pe profetul Sau. Constiinta ca Dumnezeu era cu el a ridicat pe Ieremia deasupra timiditatii si temerii sale si l-a facut de neinvins. El a fost asaltat de multi dusmani puternici si adesea s-a gasit in primejdia cea mai mare din pricina invataturilor sale nepopulare si a necrutatoarei sale osandiri a nelegiuirii; insa aceasta fagaduinta, repetata cel putin de doua ori (cap. 1,19; 15,20), trebuie sa fi fost pentru el un izvor nemaipomenit de tarie si mangaiere. La fel fagaduinta cea mult cuprinzatoare a lui Isus. ,,Eu sunt cu voi in toate zilele” (Matei 28,18-20), a dat curaj si putere crestinilor care au cautat sa se supuna marii insarcinari evanghelice.

1:9 Apoi Domnul Si-a intins mana, si mi-a atins gura. Si Domnul mi-a zis: Iata, pun cuvintele Mele in gura ta.

MI-A ATINS GURA. Dupa chemarea profetului, a venit acest act solemn al consacrarii, simbolizand revarsarea de noi puteri ale gandirii si ale exprimarii. In felul acesta atingandu-i-se buzele (vezi Isaia 6,6.7), Ieremia era asigurat ca nu poate fi nici o indoiala cu privire la solia sa. El avea sa mearga inainte rostind cuvintele puse de Spiritul lui Dumnezeu in inima lui (vezi Ieremia 5,14; 15,16 comp. Isaia 51,16; 59,21; Matei 10,20; 2Petru 1,21).



1:10 Iata, astazi te pun peste neamuri si peste imparatii, ca sa smulgi si sa tai, sa darami, si sa nimicesti, sa zidesti si sa sadesti.

PESTE NEAMURI. Profetul era investit cu autoritate de reprezentant al lui Dumnezeu. Cuvantul tradus prin ,,pun,” cand apare in forma in care il gasim aici, inseamna ,,a face” pe cineva supraveghetor, un mai mare, sau un dregator (vezi Geneza 39,4.5; Numeri 1,50; 2Regi 25,23). Ieremia era desemnat ca un trimis al lui Dumnezeu cu autoritate avand sa dea in stire gandurile lui Dumnezeu cu privire la neamuri. Cuvantul urma sa fie cuvantul lui Dumnezeu (vezi Isaia 55,10.11).

SA SMULGI. Sau ,,sa dezradacinezi.” Profetul care da in stire gandurile lui Dumnezeu este infatisat ca el insusi savarsindu-le (vezi Ieremia 5,14; Isaia 6,10; Ezechiel 43,3). Lucrarea lui Ieremia avea sa aiba o indoita natura – distructiva si constructiva. Metaforele din Ieremia 1,10 sunt luate din arhitectura si din agricultura. Patru vorbe exprima fraza distructiva a pedepselor, iar doua vestesc planul lui Dumnezeu de a restatornici si tamadui. Cartea lui Ieremia este un comentariu al acestor afirmatii.



1:11 Cuvantul Domnului mi-a vorbit astfel: Ce vezi, Ieremio? Eu am raspuns: Vad un veghetor.

TOIAG DE MIGDAL. Sau ,,Pom de migdal”. Ebr. Shaqued, de la radacina shaqad, ,,a sta treaz.” Migdalul isi trage numele de la faptul ca e cel dintai pom care se trezeste la viata primavara. El infloreste in Palestina inca in ianuarie.



1:12 Si Domnul mi-a zis: Bine ai vazut; caci Eu veghez asupra Cuvantului Meu, ca sa-l implinesc.

EU VEGHEZ. De la ebr. Shaqad(vezi v. 11). In v. 11 si 12 avem de-a face un interesant joc de cuvinte. Ce urmeaza este o incercare de a reda aceasta forma literara, ,,Vad ramurile unui pom treaz... Bine ai vazut, caci Eu stau treaz asupra cuvantului Meu, ca sa-l implinesc,” sau ,,eu vad toiagul unui pom veghetor... caci Eu veghez asupra cuvantului Meu, ca sa-l implinesc.”



1:13 Cuvantul Domnului mi-a vorbit a doua oara, astfel: Ce vezi? Eu am raspuns: Vad un cazan clocotind, dinspre miaza-noapte.

CAZAN. Ebr. Sir, un vas de gospodarie folosit pentru a pregati mancare (vezi 2Regi 4,38) si pentru spalat (Psalmi 60,8). Aceasta a doua viziune era un simbol al ,,cuvantului” asupra caruia Dumnezeu veghea sa se implineasca si dezvaluia calea pe care va implini acest cuvant. Tabloul este cel al unui cazan, asezat pe un foc in care se sufla spre a arde puternic, de unde un cazan clocotind (vezi Iov 41,20).

DINSPRE MIAZANOAPTE. Dupa cum se vede cazanul era infatisat ca aplecat pe o parte si inclinandu-se dinspre miazanoapte, cu gura gata sa verse continutul lui in clocote spre miazazi asupra tarii lui Iuda.



1:14 Si Domnul mi-a zis: De la miazanoapte va izbucni nenorocirea peste toti locuitorii tarii.

DE LA MIAZANOAPTE. Vezi cap. 4,6; comp. Ezechiel 26,7. Desi Babilonul era la rasaritul Iudeii, drumurile militare si caile de invadare a Palestinei ajungeau la Palestina dinspre miazanoapte. Era cu neputinta pentru ostiri sa strabata pustiul de-a dreptul dinspre rasaritul Palestinei. De aceea evreii deseori se refera la Babilon in legatura cu miazanoaptea. Directia se refera nu la locul de resedinta al invadatorului, ci la drumul pe care il va urma la intrarea in tara, caci invadatorii din rasarit cat si cei din nord veneau dinspre nord. Prinsii de razboi se spunea ca erau dusi in tara de la miazanoapte, si de acolo urma ca Domnul sa-i readuca (vezi Ieremia 3,18; 23,8; 31,8; Zaharia 2,6).

NENOROCIREA. Literal ,,raul” acela pe care cu multa vreme inainte in prezisesera profetii (vezi Mica 3,12). Cuvantul ebraic pentru ,,nenorocire” ra’ah nu se refera intotdeauna la savarsirea de rele morale. De obicei este folosit pentru a descrie tulburari, nenorociri, calamitati.



1:15 Caci iata, voi chema toate popoarele imparatiilor de la miazanoapte, zice Domnul; ele vor veni, si isi vor aseza fiecare scaunul de domnie la intrarea portilor Ierusalimului, impotriva tuturor zidurilor lui de jur imprejur, si impotriva tuturor cetatilor lui Iuda.

VOI CHEMA. Mai degraba, ,,chem.” Constructia ebraica infatiseaza actiunea ca fiind in curs de implinire.

IMPARATIILE DE LA MIAZANOAPTE. Vezi v. 14. Triburile sau clanurile ce alcatuiau imparatia invadatorului nordic (vezi cap. 25,9). Pasajul ar putea fi tradus ,,familiile, anume imparatiile de la miazanoapte. Rostul pluralului este acela de a accentua tabloul nenorocirii ce venea.

INTRAREA PORTIILOR. Poarta unei cetati orientale era de obicei in locul unde se impartea dreptatea (vezi Geneza 19,1; Iosua 20,4; Iov 29,7). Conducatorii vrajmasilor cuceritori urma sa-si aseze scaunele puterii lor la portile Ierusalimului (Ieremia 39,3–5 comp. cap. 43,9.10).



1:16 Imi voi rosti judecatile impotriva lor, din pricina intregii lor rautati, pentru ca M-au parasit si au adus tamaie altor dumnezei si s-au inchinat inaintea lucrarii mainilor lor.

IMPOTRIVA LOR. Pacatele amintite in mod deosebit se evidentiasera in timpul relei domnii a lui Manase (vezi 2Cronici 33,1-7).



1:17 Dar tu, incinge-ti coapsele, scoala-te, si spune-le tot ce-ti voi porunci. Nu tremura inaintea lor, ca nu cumva sa te fac sa tremuri inaintea lor.

INCINGE-TI COAPSELE. Metafora este luata din obiceiul rasaritean de a se strange cu o cingatoare vesmintele lungi si usoare cand oamenii se pregateau de drum sau de lucru (vezi 1Regi 1,14.46; 2Regi 4,29; 9,1; vezi comentariul la Psalmi 65,6). Ieremia avea sa se pregateasca in mod temeinic pentru sarcina sa (vezi Luca 12,35; 1Petru 1,13). El urma sa exprime deschis si neinfricat orice solie pe care i-o dadea Dumnezeu.

SA TREMURI. Repetarea indemnului de a avea curaj arata timiditatea fireasca a tanarului profet (vezi 1Timotei 4,12; 6,13; 2Timotei 2,3). Dar mai este si o aluzie ca Ieremia va avea sa intampine o mare impotrivire in lucrarea sa.



1:18 Iata ca in ziua aceasta te fac o cetate intarita, un stalp de fier si un zid de arama, impotriva intregii tari, impotriva imparatilor lui Iuda, impotriva capeteniilor lui, impotriva preotilor lui si impotriva poporului tarii.

TE FAC. Sau ,,Eu Te-am facut”. ,,Eu” sta in contrast cu ,,tu” din v. 17. In ebraica ambele pronume sunt accentuate. Profetul era neinfricat in a-si face puterea, si Dumnezeu era gata sa-Si faca partea acordand ocrotirea si puterea ceruta.

O CETATE INTARITA. Un simbol al tariei si invincibilitatii.



1:19 Ei vor lupta impotriva ta, dar nu te vor birui; caci Eu sunt cu tine, dar nu te vor birui; caci Eu sunt cu tine, ca sa te scap, zice Domnul.

EU SUNT CU TINE. Ieremia era avertizat ca savarsirea lucrarii lui Dumnezeu urma sa ridice cea mai crancena impotrivirea din partea vrajmasului. Asemenea trimisilor lui Isus, el era trimis ca un miel in mijlocul lupilor (Luca 10,3). Cu toate acestea, prezenta lui Dumnezeu urma sa-l insoteasca si sa fie ocrotirea lui (vezi Exod 33,14).

COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE

1, 2, 5–8PK 407

7–9AA 599

9, 10, 14, 16 PK 409

17–19PK 408; 2T 17


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: