Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Iacob

Iacob 5:3


5:3 Aurul si argintul vostru au ruginit; si rugina lor va fi o dovada impotriva voastra: ca focul are sa va manance carnea! V-ati strans comori in zilele din urma!

Ruginit. Sau ,,ros”. Iacov compara cele mai de pret bogatii materiale cu fierul ruginit, lipsit de pret.

Rugina. Faptul ca aurul si argintul bogatului si-au pierdut stralucirea este o dovada ca nu lea folosit mult timp. Compara cu experienta omului care si-a ingropat talantul in pamant (vezi comentariul de la Matei 25,25–30).

Dovada. [,,Marturie”, KJV]. In ziua judecatii rugina care se depune pe bogatiile nefolosite va fi un martor de netagaduit impotriva bogatilor. Banii lor au fost economisiti cu egoism, in loc sa fie folositi in slujba lui Dumnezeu si pentru binele oamenilor. Distrugerea comorilor lor vesteste propria lor soarta. Pentru ca in vechime nu existau banci unde sa-si depuna fondurile, oamenii din timpurile Vechiului Testament isi puneau adesea banii intr-un loc ascuns si sigur (vezi Isaia 45,3).

Ca focul. E posibil sa legam expresia aceasta cu propozitia care urmeaza, in felul urmator: ,,Intrucat ati adunat ca o comoara foc in [sau ,,pentru”] zilele din urma!” Astfel ,,focul” se refera la judecata finala a lui Dumnezeu asupra celor nelegiuiti. ,,Rugina” reprezinta comorile fara valoare pe care nelegiuitii le prefera in locul bogatiilor ceresti. Ceea ce a fost numai ,,rugina” va fi distrus de ,,focul” zilelor de pe urma.

Focul iadului ii asteapta pe toti cei a caror dorinta suprema este castigarea bunurilor materiale. Astfel, expresia ,,zilele din urma” (vezi mai jos) s-ar referi la ziua judecatii finale. Compara cu Romani 2,5, unde se spune literal: ,,Iti aduni o comoara de manie pentru ziua maniei!”

Manance. Sau ,,consume”. ,,Rugina” implica ,,nimicirea”, nu numai a bunurilor materiale, ci si a sufletului.

V-ati strans comori. Prin faptele lor egoiste cei avari isi aduna o masura deplina de judecata, pe care Dumnezeu o va revarsa asupra lor in ziua de apoi. ,,Bogatii” se gandesc sa-si asigure viitorul prin acumularea de avere, dar facand asa neglijeaza ceea ce i-ar imbogati ,,fata de Dumnezeu” (Luca 12,21). Fiecarui om, fie bogat, fie sarac, i se va da ceea ce merita si ceea ce a adunat (vezi comentariul de la Matei 16,27; Luca 6,35; 1 Corinteni 3,8; Apocalipsa 22,11). Rasplata pe care si-au agonisit-o bogatii neevlaviosi va fi ,,focul” maniei lui Dumnezeu (vezi Apocalipsa 20,15; 21,8).

In zilele din urma. [,,Pentru zilele din urma”, KJV]. Sau ,,in zilele din urma”. Vezi comentariul de la 2 Timotei 3,1. Declaratiile Domnului cu privire la acumularea de bogatii (vezi comentariul de la Matei 6,24–34; Luca 12,13–34 etc.) releva ca starea descrisa in Iacov 5,1–6 predomina in timpurile Noului Testament (vezi Isaia 5,8; Amos 2,6–8; Mica 2,1–3 etc.). Lacomia a dus si va duce intotdeauna la oprimare. Ca si violenta si nedreptatea de care vorbeste Pavel in 2 Timotei 3,1–5 (vezi comentariul de acolo; compara cu Iacov 5,7), lacomia si oprimarea vor ajunge la apogeu in zilele dinainte de ,,venirea Domnului”. Cei nelegiuiti trebuie sa fie siguri ca in ,,zilele din urma” isi vor primi rasplata cuvenita.