Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Iacob

Iacob 5:16


5:16 Marturisiti-va unii altora pacatele, si rugati-va unii pentru altii, ca sa fiti vindecati. Mare putere are rugaciunea fierbinte a celui neprihanit.

Marturisiti-va. Dovezile textuale favorizeaza la inceputul v. 16 locutiunea ,,de aceea”. Prima conditie pentru rugaciunea facuta cu credinta este o constiinta curata. Pacatele ascunse trebuie sa fie marturisite numai lui Dumnezeu. Pacate care i-au afectat si pe altii trebuie sa fie marturisite si celor in cauza. O constiinta vinovata ridica o bariera impotriva increderii depline in Dumnezeu si face rugaciunea ineficienta.

Pacatele. Gr. paraptomata, ,,greseli”, ,,abateri”. Totusi, dovezile textuale favorizeaza cuvantul hamartiai, ,,pacate” (vezi comentariul de la 1 Ioan 3,4). Unii considera ca prin paraptomata se intelege abateri mai putin grave decat prin hamartiai, dar diferenta dintre cele doua cuvinte pare sa constea mai degraba in imaginea sugerata – o ,,cadere” sau o ,,lipsa” – decat in masura pacatului. Totusi, cu exceptia aparitiei lui probabile aici, in Noul Testament hamartiai este folosit in mare parte pentru abaterile pe care numai Dumnezeu le poate ierta (compara cu Marcu 2,7), in timp ce paraptoma este folosit atat cu acest sens cat si cu privire abaterile pe care oamenii si le pot ierta intre ei (compara cu Matei 6,15). Aici bolnavii sunt cei care trebuie sa-si marturiseasca pacatele, si unii sustin ca Iacov vrea sa spuna ca ei trebuie sa faca lucrul acesta in prezenta prezbiterilor bisericii (v. 14), care au fost chemati sa se roage pentru ei. Marturisirea trebuie sa fie o conditie pentru inaltarea rugaciunii de vindecare. Scripturile arata clar ca pacatele trebuie sa fie marturisite numai lui Dumnezeu (vezi 1 Ioan 1,9; etc.) si ca nu avem la Dumnezeu decat un singur ,,mijlocitor” pentru pacate – Isus Hristos (1 Timotei 2,5). El este pentru noi ,,un Mijlocitor” ,,la Tatal” (1 Ioan 2,1).

Rugati-va. Pe langa faptul ca e o sursa de incurajare, rugaciunea ne mareste capacitatea de a primi binecuvantarile pe care Dumnezeu ar vrea sa le reverse asupra noastra.

Ca sa. Dupa ce bolnavul si-a marturisit toate pacatele si dupa ce si-a cercetat inima pentru a vedea daca ii apartine doar lui Dumnezeu (vezi comentariul de la cap. 1,6), pot fi inaltate rugaciuni pentru vindecare. De abia dupa ce s-au implinit conditiile acestea poate Dumnezeu sa raspunda, daca cele cerute sunt in conformitate cu planul Sau.

Mare putere are. [,,E de folos”, KJV]. Gr. ischuo, ,,a fi tare”, ,,a avea puterea de a indeplini [un scop]”. Rugaciunea ca un mijloc de conlucrare cu voia lui Dumnezeu (vezi comentariul de la Luca 11,9) contribuie cel mai mult la puterea de a rezista in necazuri si la formarea caracterului atunci cand vine de la cei cu inima curata si credincioasa.

Rugaciunea. Gr. deesis, ,,cerere”, ,,rugaminte”.

Fierbinte. Adica facuta cu ravna.

Neprihanit. Rugaciunea nu depinde de talent, educatie, rang, bogatie sau slujba, ci de caracterul omului care se roaga. El nu este fara greseli, deoarece nici chiar Ilie (vezi comentariul de la v. 17) nu era desavarsit. Ci este ,,neprihanit” intrucat nu traieste intr-un pacat cunoscut (vezi comentariul de la Psalmi 66,18). E neprihanit prin ceea ce este in relatie cu Dumnezeu, ca si Ilie.