Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Iacob

Iacob 1:9


1:9 Fratele dintr-o stare de jos sa se laude cu inaltarea lui.

Fratele. Lasand la o parte problema incercarilor in general, Iacov ia acum in discutie doua incercari aparte, saracia si bogatia. Introducand acest subiect delicat, Iacov repeta (v. 2) cuvantul plin de afectiune, ,,frate”, pentru a accentua legatura care exista in biserica intre crestinul bogat si cel sarac. Nici bogatia, nici saracia nu ar trebui sa tulbure aceasta legatura dintre crestini.

Stare de jos. [,,Treapta de jos”, KJV]. Gr. tapeinos, ,,in imprejurari umile”, si astfel de rang si ocupatie smerite, intr-o stare de dependenta sau de saracie. Expresia aceasta este in contrast cu ,,bogatul” din versetul 10. Multi se confrunta cu lipsa financiara. Poate ca multi membri ai bisericii de pe timpul lui Iacov erau dispretuiti si oprimati din cauza lipsei materiale, desi poate ca aceasta era cauzata, cel putin in parte, de convertirea la crestinism. Imprejurarile acestea erau o incercare in sensul ca puneau la proba ,,credinta” in Dumnezeu si supunerea fata de El. ,,Fratele dintr-o stare de jos” va fi intotdeauna ispitit la gelozie si ranchiuna fata de fratele sau ,,bogat”; iar fratele ,,bogat” e in pericolul de a se considera superior fata de ,,fratele dintr-o stare de jos” si de a-l trage pe sfoara.

Sa se laude. [,,Sa se bucure”, KJV]. Literal, ,,sa se laude”, ,,sa se faleasca”. Aici Iacov da o explicatie practica a sfatului general prezentat in v. 2. Cu ,,intelepciunea” (v. 5) pe care ne-o da Dumnezeu putem privi viata in adevarata ei perspectiva. Putem vedea lucrurile in lumina eternitatii. ,,Intelepciunea” da bunurilor pamantesti adevarata lor valoare si arata ca moralitatea este mai importanta decat acestea. De aceea progresul in cele spirituale este mult mai important decat progresul economic. ,,Lauda” consta in intelegerea faptului ca, in ciuda lipsei materiale, Dumnezeu ii ofera crestinului umil ceva ce depaseste fericirea care vine din posedarea bunurilor trecatoare.

Inaltarea lui. [,,Prin ceea ce este inaltat”, KJV]. Sau ,,in starea lui inaltata”. Inaltarea fratelui mai sarac trebuie sa constea in binecuvantarile spirituale pe care le primeste, cum si in bucuriile fagaduite pe care le va avea in vesnicie, care compenseaza peste masura de mult lipsa materiala de pe pamant. Iacov incearca sa puna in contrast bogatiile fara masura de mari ale harului lui Dumnezeu cu vremelnicia bunurilor pamantesti (vezi 1 Ioan 2,16.17). O experienta crestina matura ofera mai multa siguranta decat toata bogatia lumii. Aceia care s-au deprins sa priveasca la problemele vietii din perspectiva divina, care si-au insusit ,,intelepciunea” despre care vorbeste Iacov (v. 5), se ridica deasupra oricaror incercari care ar veni asupra lor.