Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Iacob

Iacob 1:5


1:5 Daca vreunuia dintre voi ii lipseste intelepciunea, s-o ceara de la Dumnezeu, care da tuturor cu mana larga si fara mustrare, si ea ii va fi data.

Daca vreunuia dintre voi. Probabil, pe baza propriei sale experiente, Iacov isi ca seama ca fratii sai n-au ajuns inca la tinta maturitatii crestine descrisa in versetul 4. El explica acum cum poate crestinul sa afle puterea si intelepciunea care ii vor da biruinta in mijlocul problemelor vietii.

Lipseste. Gr. leipo, ,,a duce lipsa de”. Compara cu folosirea cuvantului in Luca 18,22.

Intelepciunea. Gr. sophia, ,,inteligenta cuprinzatoare si deplina” (vezi comentariul de la Luca 2,52; 1 Corinteni 1,17). Aceasta cuprinde mai mult decat numai adevarata cunoastere, deoarece doar cunoasterea nu garanteaza un comportament drept si nici macar concluzii corecte. Intelepciunea ne ajuta sa dam valoarea cuvenita tuturor lucrurilor care ne solicita atentia si asigura

o folosire inteleapta a cunostintei atunci cand ne straduim sa facem fapte bune.

S-o ceara. Intelepciunea trebuie cautata neincetat, pentru ca fiecare incercare a credintei sa fie trecuta cu rabdare, asa cum reiese din versetele 3 si 4. Multe probleme ale vieti sunt derutante pentru cei care nu le pot aborda dintr-o perspectiva crestina. Pentru a vedea viata asa cum doreste Dumnezeu sa o vedem, trebuie sa ne asiguram in fiecare zi ca am primit intelepciune de sus. (Vezi comentariul la Matei 7,11; 18,1–18).

Dumnezeu, care da. In Vechiul Testament apare adesea ideea ca intelepciunea poate veni doar de la Dumnezeu (vezi Proverbe 2,6). Prin Cuvant Sau cel sfant El ne aduce incurajare in mijlocul incercarilor sumbre si dificile, si numai datorita perspectivei ceresti pe care o aduce aceasta intelepciune suntem in stare sa privim ,,ca o mare bucurie” cand problemele vietii apasa din greu asupra noastra.

Dumnezeul nostru este atat un Dumnezeu ,,datator” cat si un Dumnezeu ,,drept”, sau un Dumnezeu ,,iubitor”. De fapt in Psalmi 145,17–19 psalmistul sugereaza ca, deoarece Dumnezeu este drept, El este intotdeauna gata sa implineasca ,,dorintele celor ce se tem de El”. Este in natura lui Dumnezeu sa dea (vezi comentariul la Ioan 3,16), si nu-I putem aduce mai multa onoare decat sa cerem cu smerenie darul intelepciunii si al tariei zilnice.

Cu mana larga. Sau ,,indurator”, ,,sincer”. Este bucuria lui Dumnezeu sa dea. Cand cineva cauta intelepciune, Dumnezeu raspunde fara intarziere si cu bucurie. Darul Sau este oferit din belsug si fara partinire.

Fara mustrare. Sau ,,fara repros”. Dumnezeu nu ne mustra pentru multele noastre greseli si nici nu ne reaminteste mereu nenumaratele favoruri pe care ni le-a facut. Iacov incearca sa accentueze contrastul dintre felul in care acorda Dumnezeu bunatatile Sale imbelsugate si felul in care oamenii ii umilesc sau ii insulta adesea pe cei carora le ofera ceva. Lucrul acesta ar trebui sa incurajeze indrazneala de a-I face cunoscut lui Dumnezeu cererile noastre. Trebuie sa venim la El ca niste copii, cautand iubirea si ajutorul unui Parinte nerabdator sa ajute (vezi Evrei 4,16; vezi comentariul la Matei 7,11).

Si ea ii va fi data. Conditia prealabila prezentata aici pentru a primi intelepciune de la Dumnezeu este sa o cerem cu sinceritate. Spre cel mai mare bine al omului, Dumnezeu nu indeplineste orice rugaminte, dar daca cerem cu sinceritate intelepciune, ea ne va fi acordata. Sunt mai multe cai prin care Dumnezeu poate da intelepciune oamenilor. El poate sa ne sporeasca intelegerea Cuvantului Sau, asa ca sa intelegem clar voia Lui pentru noi. El poate impresiona inima noastra prin Duhul Sfant, cu privire la drumul pe care ar fi cel mai bine sa-l luam (vezi Isaia 30,21). El ne poate vorbi prin prieteni sau prin adaptarea evenimentelor si imprejurarilor in asa fel incat sa ne descopere voia Sa. Totusi, Dumnezeu ne-a dat o minte inteligenta, si El este onorat cand o folosim, sub calauzirea Duhului Sfant, pentru rezolvarea problemelor vietii. N-ar fi intelept ca El sa faca pentru noi ceea ce a intentionat ca noi sa facem pentru noi insine, supusi calauzirii Sale. Pentru ca sa ne putem deprinde sa exercitam maturitatea in judecata si intelegere (vezi Filipeni 1,9), El vrea ca noi sa ne obisnuim sa luam hotarari drepte pe baza vointei Sale descoperite, asa cum este prezentata in Scriptura. Atunci El poate sa imprime mai bine voia Sa in mintea noastra si sa ne fereasca de uneltirile viclene ale lui Satana. Daca, dupa ce am cercetat fiecare sursa disponibila de intelepciune cereasca, ne prezentam cererea si plini de rabdare si incredere ne pastram inima deschisa fata de El, vom recunoaste raspunsul Sau (vezi Matei 7,7).