Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Iacob

Iacob 1:3


1:3 ca unii care stiti ca incercarea credintei voastre lucreaza rabdare.

Stiti. Versetul 3 arata care este baza bucuriei despre care se vorbeste in versetul 2. Iacov le reaminteste cititorilor ca bucuria in mijlocul necazurilor vietii poate fi gustata numai de cei care le intampina cu o filozofie crestina sanatoasa, stabilizatoare.

Incercarea. Gr. dokimion, ,,dovedire”, ,,incercare”. Cuvantul acesta nu se refera numai la incercarea credintei crestine, ci mai exact la acel atribut al credintei care o face biruitoare asupra problemelor vietii. In sulurile de papirus (Vol. V, pp. 104, 105), acest cuvant era folosit pentru a descrie ,,aurul de calitate superioara”, adica aurul care rezista la proba si este dovedit veritabil. Expresia ,,incercarea credintei voastre” poate astfel sa descrie credinta care rezista la incercare.

Credintei. Gr. pistis, ,,credinta”, ,,convingere”, ,,parere”, ,,incredere”. Iacov vorbeste despre credinta crestinului biruitor. Dupa cum un veteran de razboi care s-a deprins sa intampine curajos primejdia obisnuita este mai de incredere decat un recrut proaspat, tot asa si un crestin biruitor e mai bine pregatit pentru incercarile prin care urmeaza sa treaca decat crestinul a carui credinta nu a fost pusa la incercare.

Credinta aceasta este convingerea neclintita ca Isus Hristos are un plan excelent pentru viata fiecarui om si ca pentru fiecare incercare El are pregatita o solutie. Omul credintei crede ca nici o persoana sau imprejurare nu poate zadarnici planul pe care-l are Dumnezeu pentru fericirea copiilor Sai.

Rabdare. Gr. hupomone, ,,statornicie”, ,,rezistenta”, ,,rabdare” (vezi comentariul la Romani 5,3). Aceasta putere de a rezista este rezultatul credintei care a fost incercata si gasita biruitoare. Prea adesea cuvantul ,,rabdare” sugereaza numai supunerea pasiva. Totusi, hupomone subliniaza puterea care ii sustine si ii face pe oameni biruitori atunci cand trec prin ,,felurite incercari” (vezi Luca 8,15; Romani 2,7; Evrei 10,36; Apocalipsa 14,12). Aceasta trasatura pozitiva de caracter e necesara tuturor acelora care au de facut fata dificultati sumbre, fie de natura personala, fie de felul acelora care ii confrunta adesea pe slujitorii Evangheliei. Prin credinta credem ca Dumnezeu lucreaza impreuna cu noi, iar convingerea aceasta dezvolta o rabdare care nu poate fi infranta.