Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Iacob

Iacob 1:25


1:25 Dar cine isi va adanci privirile in legea desavarsita, care este legea slobozeniei, si va starui in ea, nu ca un ascultator uituc, ci ca un implinitor cu fapta, va fi fericit in lucrarea lui.

Adanci privirile. Aici incepe aplicarea ilustratiei cu ,,oglinda” (v. 24).

Legea. Poate ca se face referire la invatatura Domnului Hristos cu privire la Lege, din Predica de pe Munte (vezi comentariul de la Matei 5,17.18). De asemenea este evidenta paralela cu ceea ce spune Pavel cu privire la ,,lege” (vezi comentariul de la Romani 2,12; 7,12). In capitolul 2 Iacov pune semnul egalitatii intre ,,lege” si Decalog (v. 10, 11), si se pare ca si aici se refera tot la acesta (vezi GC 466). Alt loc din Biblie unde se declara ca ,,legea” este ,,desavarsita” este Psalmi 19,7. ,,Legea desavarsita” poate fi comparata cu ,,Cuvantul adevarului” (Iacov 1,18) si cu ,,Cuvantul sadit” (v. 21), a carui ,,implinire” este o veritabila viata de crestin. ,,Legea” este o descriere a caracterului lui Dumnezeu – adevaratul standard al neprihaniri – si arata care este legatura cuiva cu Dumnezeu si cu semenii sai. ,,Legea” deci devine o ,,oglinda” cu ajutorul careia omul isi poate cantari motivele si faptele.

Desavarsita. Vezi comentariul la Matei 5,48; Iacov 1,4.

Slobozeniei. Calcatorului de lege i se pare ca aceasta ii ingradeste libertatea. Moto-ul ,,Ascultarea de lege inseamna libertate” este des intalnita pe peretii salilor de judecata si este vrednic de tinut minte de orice crestin. Cand, prin harul lui Dumnezeu, omul ia jugul Mantuitorului (Matei 11,28–30), el gaseste ca legea este in acord cu cele mai de seama interese ale lui si aduce cea mai inalta fericire (vezi DA 329). Apoi incepe sa considere ca voia lui Dumnezeu este libertate, iar pacatul robie. Apostolul prezinta legea morala ca norma infailibila a datoriei (vezi comentariul de la cap. 2,12). Cand recunoastem defectele caracterului pe care ni le arata ea si venim la Domnul Hristos pentru iertare, descoperim ca legea deschide calea spre adevarata libertate, deoarece libertatea cea mai de seama este independenta fata de pacat. Totusi pazirea legii, fie morala, fie ceremoniala, ca un mijloc de indreptatire, face din ea un jug al robiei (vezi Vol. VI, pag. 933–935; vezi comentariul de la Galateni 2,16).

Starui. Numai pentru aceia care ,,cauta” mai intai ,,imparatia lui Dumnezeu” (vezi comentariul de la Matei 6,33) va fi legea o cale spre ,,libertate”. Ea aduce libertate numai acelora care, prin harul lui Dumnezeu, se obisnuiesc sa reflecte caracterul Domnului Hristos (vezi comentariul de la Ioan 8,31–36).

Implinitor cu fapta. Legea lui Dumnezeu indruma si motiveaza pentru trairea unei adevarate vieti crestinesti. In felul acesta crestinul va face fapte demne de numele sau. Fiecare om va fi judecat in cele din urma ,,dupa faptele lui” (Romani 2,6), si numai ,,legea” ii ofera omului un etalon sigur cu care sa-si masoare faptele (vezi comentariul de la Romani 2,6.13).

Fericit. [,,Binecuvantat”, KJV]. Nu exista limita a ,,binecuvantarilor” care se revarsa asupra acelora care se predau pe deplin vointei lui Dumnezeu (vezi Psalmi 1,1–3; Matei 19,29).

In lucrarea lui. Literal, ,,in fapta lui”. El va fi binecuvantat chiar in ascultarea de Legea lui Dumnezeu (vezi Psalmi 19,11). Ascultarea in sine nu este sursa binecuvantarii, deoarece aceasta ar insemna ca omul poate obtine neprihanirea prin fapte; ci implinirea vointei lui Dumnezeu inlatura barierele care altfel il despart de binecuvantarea divina.